Варення з ірги на зиму – 8 простих рецептів з покроковими фото

Ірга – досить невибаглива ягода. За смаком вона солодка і пісна, зате дуже корисна, так як містить багато необхідних для організму людини речовин. Щоб зробити варення з ірги більш насиченим, ласощі додають більш соковиті ягоди.

Варення-п’ятихвилинка з ірги на зиму

Ірга корисна для організму людини. Вона містить багато потрібних вітамінів і речовин, клітковину, пектин. Якщо не піддавати ягоду довгої обробці, більшість цих складових збережеться в варення до зими.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Ірга 1 кг
  • Цукор-пісок 500 гр.
  • Вода 2 л

Процес приготування:

  1. Щоб варення з ірги на зиму вийшло більш насиченим і смачним, вибираємо тільки стиглі ягоди. Перебираємо іргу: видаляємо гілки і листя, позбавляємося від зіпсованих ягід.
  2. Висипаємо ягоди в друшляк і промиваємо прохолодною водою. Потім залишаємо друшляк з иргой в раковині або ставимо поверх глибокої миски, щоб зайва рідина стекла.
  3. Наливаємо в каструлю воду. Ставимо ємність на плиту, включаємо техніку і доводимо рідину до кипіння. Опускаємо друшляк з иргой в каструлю з киплячою водою на пару хвилин. Потім дістаємо ягоди і даємо їм обсохнути.
  4. Висипаємо ягоди у велику ємність (наприклад, таз). Засипаємо іргу цукром і залишаємо на час. Ягода пустить сік, який змішується з цукром. У підсумку вийде ягідний сироп.
  5. Включаємо плиту і встановлюємо потрібну температуру. Ставимо На вогонь таз иргой і сиропом. Коли сироп почне закипати, з’явиться біла пінка, яку необхідно знімати ложкою. Після закипання варимо ягідний сироп 5 хвилин.
  6. Банку і кришку для варення необхідно заздалегідь простерилізувати в духовці. У готову ємність вливаємо гаряче варення і накриваємо кришкою. Закатуємо і перевертаємо банку дном вгору. Закутуємо і даємо охолонути.

Приємного апетиту!

Варення з ірги на зиму без варіння

Ягоди ірги благотворно впливають на ріст волосся і шкіру, знижують тиск, зміцнюють імунітет і навіть борються з депресією. Пропонуємо підготувати диво-варення на зиму за рецептом, який не вимагає додавання води і варіння.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Ірга – 200 гр.
  • Цукор – 200 гр.
  • Кислота лимонна – ½ ч. л.

Процес приготування:

1. Перевіряємо іргу на наявність зіпсованих ягід. Прибираємо всі плодоніжки, гілочки і листя. Звертаємо вашу увагу на те, що для варення краще вибирати більш зрілі ягоди. Викладаємо іргу в дрібне сито і промиваємо струменем прохолодної води.

2. Коли стече зайва рідина, ягоди необхідно подрібнити в кашку. Для цієї мети використовуємо м’ясорубку, блендер, кухонний комбайн та інші пристосування.

3. Засипаємо в ягідне пюре лимонну кислоту і цукор. Перемішуємо інгредієнти до однорідності.

4. Для зберігання варення потрібні банку і кришка. Стерилізуємо їх будь-яким зручним способом: на пару, в духовці або мікрохвильовій печі. Перед стерилізацією не забуваємо перевірити тару з кришкою на наявність дефектів і промити.

5. Перетерте варення з цукром відправляємо в банку, яку закручуємо кришкою. Ставимо банку з сирим варенням в холодильник на зберігання (до півроку).

Приємного апетиту!

Дуже смачне варення з ірги з лимоном

Варення з ірги допускається вживати в невеликих кількостях щодня: вистачить буквально пари чайних ложок ласощі до несладкому чаю для того, щоб взимку організм перебував в тонусі.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 50 хв.

Кількість порцій – 3-5.

Склад:

  • Ірга – 1 кг
  • Цукор – 800 гр.
  • Вода – 200 мл
  • Лимон – ½ шт.

Процес приготування:

1. Збираємо необхідну кількість ірги для приготування варення. Намагаємося вибирати більш зрілі ягоди. Видаляємо плодоніжки і гілки. Висипаємо в друшляк іргу і промиваємо прохолодною водою. Залишаємо друшляк з ягодами в раковині, щоб пішла зайва рідина.

2. Ставимо на плиту велику каструлю або таз. Висипаємо в ємність цукор і заливаємо водою. Включаємо техніку і варимо сироп. Постійно помішуємо цукор. Доводимо сироп до кипіння. Як тільки рідина з цукром закипить, зменшуємо вогонь і варимо сироп ще близько 10 хвилин до повного розчинення цукру.

3. Промиваємо лимон проточною водою і обтираем кухонним рушником. Розрізаємо плід на дві частини. Нам знадобиться тільки одна половина лимона. Звільняємо її від кісточок і подрібнюємо будь-яким зручним способом.

4. Висипаємо ягоди ірги в таз з киплячим сиропом. Коли сироп знову закипить, готуємо його на невеликому вогні. У процесі варіння знімаємо піну, яка утворилася.

5. Через 10 хвилин додаємо в миску з варенням подрібнений лимон. Перемішуємо інгредієнти і варимо ще близько 5 хвилин.

6. Заздалегідь стерилізуємо тару з кришками в духовій шафі. Потім розливаємо гаряче варення по банках, накриваємо кришками і закатуємо. Ставимо в будь-яке зручне місце для остигання. Закутуємо теплою ковдрою.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачне варення з ірги з апельсином

Ірга – ягода, яка швидко псується. З цієї причини заготовляти варення потрібно відразу після збору. З додаванням апельсина ласощі придбає трохи незвичайний смак.

Час готування – 4 ч.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій – 5-6.

Інгредієнти:

  • Ірга – 1,5 кг
  • Апельсин – 1 шт.
  • Вода – 200 мл
  • Цукор – 0,6 кг

Процес приготування:

1. Зібрані ягоди ірги оглядаємо і вибираємо тільки самі зрілі і цілі. Зіпсовані відкидаємо. Видаляємо плодоніжки і гілки. Висипаємо іргу в друшляк і промиваємо проточною водою. Залишаємо на кілька хвилин, щоб стекла рідина.

2. Апельсин промиваємо водою і обтираем рушником. Потім обрізаємо шкірку гострим ножем. Прибираємо білу частину цедри, вона гірчить. За допомогою блендера або м’ясорубки подрібнюємо апельсинову м’якоть. Цедру подрібнюємо на дрібній тертці. Додаємо подрібнену цедру в миску до м’якоті.

3. Висипаємо іргу у велику каструлю або таз. Засипаємо покладеним кількістю цукру, заливаємо воду. Залишаємо на 1,5-2 години. За цей час ірга пустить сік і змішається з цукром, утворюючи густу солодку масу.

4. Через деякий час додаємо до ягід і цукру суміш з апельсинової цедри і м’якоті. Перемішуємо і ставимо ємність на плиту. Включаємо і доводимо страву до кипіння. Варимо ще одну годину на невеликому вогні. Знімаємо білу піну ложкою. Постійно помішуємо варення.

5. Починаємо стерилізацію банок та кришок для варення. Це можна зробити в духовці або будь-яким іншим доступним способом. Після стерилізації і повної готовності варення розливаємо ласощі по банкам, кожну ємність накриваємо кришкою і закатуємо. Перевертаємо банки догори дном і ставимо в тепле місце. Закутуємо ковдрою і даємо охолонути.

Приємного апетиту!

Джем з ірги на зиму з лимонною кислотою

З ірги виходить відмінний джем: в ягодах міститься природний загусник – пектин. Це значно полегшує завдання господиням, так як зазвичай в процесі приготування в джем додають желатин, поводження з якими потребує обережності.

Час готування – 8 ч. 50 хв.

Час приготування – 1 ч. 50 хв.

Кількість порцій – 4-5.

Склад:

  • Ірга – 1 кг
  • Цукор – 0,5 кг
  • Кислота лимонна – 1 гр.
  • Вода кип’ячена – 20 мл

Процес приготування:

1. Перебираємо іргу. Звертаємо увагу на зіпсовані ягоди: вони часто стає «жертвою» птахів. Вибираємо цілі і більш зрілі ягоди. Пересипаємо їх у друшляк і промиваємо теплою водою. Спочатку залишаємо іргу в друшляку, щоб стекла зайва рідина, а потім її можна розкласти на паперових рушниках і почекати, поки ягоди обсохнуть.

2. Подрібнюємо іргу з допомогою блендера. Перелити у велику ємність – таз або каструлю.

3. Засипаємо цукром і залишаємо на годину, щоб цукор розчинявся. Через 60 хвилин ставимо таз або каструлю з иргой і цукром на конфорку. Включаємо плиту і доводимо суміш до кипіння. Продовжуємо варити протягом 10 хвилин. При цьому постійно помішуємо масу і знімаємо білу піну (краще всього робити це дерев’яною ложкою). Вимикаємо плиту. Накриваємо миску з джемом марлею і залишаємо на 2-3 години. Повторюємо 10-хвилинну варіння ще 2-3 рази. При цьому кожен раз маса повинна охолоджуватись в умовах кімнатної температури.

4. Кип’ятимо в чайнику невелику кількість води. У 20 мл води розбавляємо лимонну кислоту. Ставимо банки в духову шафу для стерилізації, поруч розкладаємо кришки. Як тільки джем буде готовий, вливаємо в нього суміш води і лимонної кислоти.

5. Гаряче ласощі розкладаємо по банках і накриваємо кришками. Закочує банки з допомогою закаточной машинки. Перевертаємо ємності, закутуємо пледом і даємо охолонути.

Приємного апетиту!

Густе варення з ірги з желатином

Щоб отримати більш густе ласощі з ягід ірги, необхідно додати в нього желатин: кількість залежить від того, наскільки щільну ви хочете отримати масу.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій – 4-5.

Склад:

  • Ірга – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Вода – 1 склянка
  • Желатин – 10 гр.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

1. Для початку підготуємо желатин. Вливаємо склянку води в каструлю або чайник. Доводимо воду до кипіння і даємо їй охолонути. Потім вливаємо половину склянки в окрему ємність і замочуємо в ній желатин. Залишаємо на півгодини.

2. Іргу перебираємо, видаляємо зіпсовані ягоди. Викидаємо гілки і листя, які потрапили в іргу при зборі. Викладаємо ягоди в друшляк і промиваємо теплою водою. Залишаємо друшляк в раковині, щоб стекла зайва рідина і ірга обсохла.

3. Після того, як ягоди обсохнуть, подрібнюємо їх у блендері або за допомогою м’ясорубки. У ємність з пюре з ірги додаємо ще половину склянки води і цукор. Вимиваємо лимон. Обтираем його, видавлюємо сік руками або за допомогою соковижималки.

4. Перемішуємо масу і ставимо на конфорку. Включаємо плиту і доводимо пюре з ірги до кипіння. Зменшуємо вогонь. Продовжуємо варити 5 хвилин. Постійно помішуємо і знімаємо піну ложкою.

5. Вимикаємо плиту і залишаємо варення в спокої на деякий час. Коли воно охолоне, додаємо желатин. Перемішуємо. Стерилізуємо банки і кришки в духовці. Розливаємо варення з ємкостей і накриваємо кришками. Закатуємо. Коли банки з варенням охолонуть, ставимо їх у холодильник.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування варення з ірги з вишнею

Ірга і вишня відмінно поєднуються один з одним. Ірга на смак солодка, але трохи прісна. А вишня соковита і кисла. У результаті виходить варення з цікавою смакової ноткою.

Час готування – 2 ч. 20 хв.

Час приготування – 1 ч. 40 хв.

Кількість порцій – 3-4.

Склад:

  • Ірга – 600 гр.
  • Вишня – 400 гр.
  • Цукор – 1 кг
  • Вода – 1,5 склянки
  • Кислота лимонна – ½ ч. л.

Процес приготування:

1. Збираємо потрібну кількість ірги. Перебираємо її від листочків і гілочок. Прибираємо плодоніжки. Висипаємо ягоди в друшляк і вимиваємо їх під струменем теплої води. Чекаємо, поки стече зайва волога.

2. Вишню також перебираємо. Видаляємо хвостики і зіпсовані ягоди. Промиваємо ягоди. Тепер необхідно позбавити вишню від кісточок. Для цієї мети можна використовувати спеціальне пристосування. Якщо його немає, робимо надріз ножем і видавлюємо кісточки.

3. Висипаємо іргу і вишню в окрему глибоку ємність великого розміру. Перемішуємо ягоди.

4. Засипаємо вишню і іргу цукром. Залишаємо на час, щоб ягоди пустили сік і цукор трохи розчинився.

5. Зараз нам знадобляться дерев’яні толкач та ложка. З допомогою штовхача натискаємо на ягоди, а потім перемішуємо їх ложкою.

6. Додаємо воду. Ставимо ємність на конфорку і включаємо плиту. Коли маса закипить, варимо кілька хвилин. Постійно помішуємо варення. У процесі варіння буде з’являтися пінка. Її необхідно постійно знімати.

7. Тушкуємо варення на невеликому вогні 30-40 хвилин. За 5 хвилин до кінця варіння додаємо в варення лимонну кислоту і перемішуємо. Піддаємо скляну тару з кришками стерилізації будь-яким зручним способом. Розливаємо готове варення по банках і закатуємо. Ставимо банки кришками на підлогу і закутуємо. Коли варення охолоне, переносимо банки у прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Неймовірно смачне варення з ірги з малиною

Ірга і малина – це дві дуже корисні ягоди. Вони містять багато вітамінів і корисних речовин, а також ідеально поєднуються один з одним у складі варення.

Час готування – 10 ч. 30 хв.

Час приготування – 50 хв.

Кількість порцій – 4-5.

Інгредієнти:

  • Малина – 1 кг
  • Ірга – 1 кг
  • Цукор – 2 кг

Процес приготування:

1. Малину для варення необхідно підготувати з вечора. Перебираємо ягоди: видаляємо плодоніжки, позбавляємося від гнилих або пошкоджених ягід, уважно розглядаємо малину всередині. Там можуть бути дрібні черв’ячки. Висипаємо ягоди в друшляк і промиваємо невеликий струменем прохолодної води. Малину обсушуємо.

2. Перекладаємо ягоди у велику ємність і засипаємо двома кілограмами цукру. Залишаємо на ніч, щоб малина пустила сік. Бажано поставити ємність з малиною в прохолодному місці.

3. Ягоди ірги перебираємо за таким же алгоритмом, як малину. Промиваємо і даємо обсохнути. Висипаємо обсохшую іргу в таз або каструлю з малиною.

4. Ставимо ємність з ягодами на плиту і вмикаємо техніку. Коли варення дійде до кипіння, знімаємо його з конфорки і залишаємо на 2-3 години, щоб він настоявся. Через деякий час доводимо варення до кипіння ще 5 хвилин. Знімаємо в процесі пінку.

5. Стерилізуємо банки і кришки в духовці або іншим зручним способом. Переливаємо варення в ємності і накриваємо їх кришками. Закатуємо і даємо охолонути в теплому місці: перевертаємо банки догори дном і накриваємо теплою ковдрою або пледом.

Приємного апетиту!