Огірки в гірчичній заливці на зиму – 8 шалених рецептів з покроковими фото

Огірки в гірчичній заливці на зиму — частування, яке має безліч інтерпретацій. Для заливки використовують порошкову гірчицю, так і готовий продукт або спецію в зернах. Огірки можуть бути цілими або різаними. У збірці зібрані різні рецепти, які без праці зможе здійснити будь-яка господиня і навіть початківець кулінар.

Обалденние огірки в гірчичній заливці на зиму

Обалденние огірки в гірчичній заливці на зиму виглядають максимально привабливо і яскраво. Приготувати закуску не складе праці. Для рецепту застосовують як невеликі, так і переросли екземпляри. Використання куркуми надає закуски гарний зовнішній вигляд. Мінімум інгредієнтів перетворюються в шедевр. Те, чого так не вистачає взимку для гарного настрою.

Інгредієнти на
2.5 л.

  • Огірок 2 кг
  • Цукор-пісок 200 гр.
  • Часник 5 зуб.
  • Гірчиця французька 5 ч. л.
  • Оцет столовий 9% 200 мл
  • Куркума 1 ч. л. з гіркою
  • Сіль 2 ст. л.
  • Парасольки кропу 2 шт.
  • Вода-800 мл

Процес приготування:

  1. Для приготування огірків в гірчичній заливці на зиму відбираємо тільки що зібрані овочі.
  2. Добре промивши плоди, звільняємо від шкірки за допомогою економки. Відрізавши кінчики, ділимо на брусочки, як показано на фото.
  3. Часник очищаємо від лушпиння. У підготовлені банки (вимиті та простерилізовані) кладемо кроповий парасольку, часникову часточку і сиплемо гірчицю.
  4. Ставимо очищені огірки вертикально, наповнюючи банки не занадто щільно.
  5. У ємність для варіння маринаду засипаємо куркуму, сіль та цукровий пісок. Наливаємо оцтову кислоту і розбавляємо водою. Встановивши на конфорці, кип’ятимо до розчинення спецій.
  6. Розподіляємо киплячий маринад по заготівлях, прикриваємо стерильними кришками. Переміщаємо в каструлю для стерилізації, дно якої устеляємо рушником. Заливаємо водою і кип’ятимо 5 хвилин, засікаючи час від закипання. Закорковуємо гарячі банки, притримуючи для безпеки прихваткою.
  7. Перевернувши догори дном, закручуємо пледом і чекаємо остигання. Прибираємо в льох, а коли хочеться, дістаємо і дегустуємо. Приємного апетиту!

Хрусткі огірки в гірчичній заливці без стерилізації на зиму

Хрусткі огірки в гірчичній заливці без стерилізації на зиму – рецепт, який впорається навіть недосвідчений кулінар. Для рецепту підходять різні екземпляри, непридатні для маринування цілком. На смак закуски це не вплине, та некондиція буде використана розумно.

Час готування – 4 год 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3,5 л.

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 кг
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Петрушка і кріп – невеликий пучок.
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Коріандр мелений – 1 ч. л.
  • Насіння гірчиці – 2 ст. л.
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Сіль – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Огірки промиваємо і складаємо в миску з холодною водою. Замочуємо на годину або більше. Якщо є час, процес може зайняти 3-4 години. За цей час кілька разів міняємо воду. Така підготовка зробить закуску більш хрусткою і дуже апетитною.

Крок 2. Вимочені плоди обполіскуємо і витираємо. Обрізавши кінчики, нарізаємо нетовстими кружечками.

Крок 3. Перекладаємо на містку посуд, щоб було зручно перемішувати.

Крок 4. Очищений цибулю тонко ріжемо і вивантажуємо до огіркової нарізці.

Крок 5. Зелень обполіскуємо і дрібно рубаємо, пересипаємо в салат. Асортимент запашних трав визначаємо самостійно. Але я вважаю кріп і петрушку універсальними добавками, які завжди чудово поєднуються з огірками.

Крок 6. Приправляємо перцем, куркумою, гірчицею і коріандром. Солимо і додаємо цукор. Грунтовно розмішуємо. Кількість прянощів регулюємо самостійно.

Крок 7. Присмачую рослинним маслом без запаху і знову об’єднуємо вміст. Залишаємо настоюватися на 2 години, перемішуючи через кожні півгодини.

Крок 8. Після закінчення двох годин розміщуємо на вогні.

Крок 9. Довівши до кипіння на невеликому полум’ї, вливаємо оцет і розмішуємо. Оцет надає приємну кислинку і дозволяє добре зберегти закатку. Проварюємо 5 хвилин при постійному помішуванні. Огірки поміняють колір, але залишаться хрусткими.

Крок 10. Промиті банки прожарюємо, оглядаємо на наявність тріщин і сколів. Якщо все в порядку, заповнюємо гарячої заготівлею, трохи трамбуючи. Заливаємо до країв маринад.

Крок 11. Заповнені банки закатуємо стерильними кришками.

Крок 12. Остудивши на столі в звичайному положенні, закрутки переміщаємо в льох. Залишаємо до зими. Салат ідеально доповнює картопляні страви, плов, макаронні вироби і поєднується з багатьма крупами. Для тих, хто постить, хороший варіант урізноманітнити раціон. Приємного апетиту!

Огірки в гірчичній заливці з часником на зиму

Огірки в гірчичній заливці з часником на зиму виходять бездоганними. Пікантна закачування використовується в якості закусок і складових різних страв і салатів. Ароматне частування виходить хрустким і неймовірно ароматним. Легкий рецепт освоїть навіть той, хто ніколи не запасався зимовими заготовками.

Час готування – 3 ч. 40 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 2 л.

Склад:

На 2 літрові банки:

  • Огірки – 1,2-1,3 кг
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Гірчиця – 3 ст. л.
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Парасольки кропу – 4 шт.
  • Лист вишні/смородини – 8 шт.
  • Лист хрону – 1 шт.
  • Гвоздика – 4 бутона.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Вода – 600 мл

Процес приготування:

Крок 1. Рівні огірки обдаємо струменем води, змиваючи пісок і землю. Складаємо в миску з водою і залишаємо на пару годин. Добре промиваємо плоди, зрізаючи з кожного кінчики. Баночки промиваємо і прогріваємо в духовій шафі або застосовуємо свій метод стерилізації. Перевіряємо на цілісність. Кришки ошпарюємо окропом.

Крок 2. Листя (беремо на вибір) промиваємо і ошпарюємо окропом. За підготовленим скляних ємностей розподіляємо зелень, перець і гвоздику.

Крок 3. Часникові дольки ріжемо на частини. Заповнюємо ємності огірками спочатку вертикально, а потім, як вийде в залежності від розміру плодів. У порожнечі засипаємо часник. Зверху розкладаємо залишилася зелень і спеції. Прикриваємо кришкою, поки вариться розсіл.

Крок 4. У посуді для варіння розсолу змішуємо воду і готову гірчицю (вибираємо самостійно, різновидів достатньо, тому спираємося на свій смак). Розмістивши на конфорці нагріваємо. Солимо і додаємо цукор. Доводимо до кипіння. Варимо 4 хвилини. Вводимо півсклянки оцтової кислоти і доводимо до готовності, вскипятив і відключивши нагрівання.

Крок 5. Мутний киплячий розсіл обережно виливаємо на огірки, заливаючи невеликими порціями, щоб рідина встигала розподілятися.

Крок 6. На дно каструлі з теплою водою укладаємо ганчірочку. Переміщаємо гарячі баночки і прикриваємо стерильними кришками. Довівши до кипіння, стерилізуємо на середній температурі 10 хвилин. Акуратно виймаємо заготовки, щоб не обшпаритися. Скориставшись закаточним ключем, закатуємо, закутуємо в перевернутому вигляді.

Крок 7. Коли банки повністю охолонуть, перевіряємо, чи не підтікає чи маринад і переносимо в комору. Взимку відкриваємо закрутку і дегустуємо частування пряного посолу з смаженої або тушкованою картоплею або ріжемо тонкими скибочками і кладемо на апетитний бутерброд. Приємного апетиту!

Огірки в гірчичній заливці з петрушкою на зиму

Огірки в гірчичній заливці з петрушкою на зиму мають неймовірно пахучим ароматом. Відмовитися від апетитною закуски, яка від одного тільки виду викликає апетит, просто нереально. Сукупність інгредієнтів гармонійно перегукуються між собою, утворюючи незабутній смак.

Час готування – 5 ч. 00 хв

Час приготування – 1 ч. 00 хв.

Порції – 12

Інгредієнти:

  • Огірки – 4 кг
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Гірчиця суха – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ст. л.
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Часник – 6 зубчиків.
  • Петрушка – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Зібравши складові рецепту, починаємо їх готувати для подальшого застосування.

Крок 2. Огірки витримуємо в крижаній воді кілька годин, промиваємо, попутно видаляючи м’які зіпсовані екземпляри. Видаливши кінчики, плоди ділимо на брусочки. Нарізка ніяк не вплине на смак заготовки. Для привабливості можна застосувати рифлений ніж.

Крок 3. Петрушку грунтовно промиваємо. Подрібнюємо зелень.

Крок 4. Часникові зубчики звільняємо від лушпиння і подрібнюємо за допомогою терки або чеснокодавилки.

Крок 5. В об’ємної ємності з’єднуємо огірки, часник і петрушку. Приправляємо перцем і сухою гірчицею (порошковою або у зернах).

Крок 6. Солимо й додаємо цукор, залишаємо маринуватися на 3 години, не забуваючи перемішувати.

Крок 7. Вимиті скляні ємності стерилізуємо за допомогою мікрохвильовки. Встановлюємо максимальну потужність, прогріваємо на 3-5 хвилин виходячи з розміру банки. Щоб банки не тріснули, на дно наливаємо трохи води.

Крок 8. Банки наповнюємо маринованими огірками. Утворилася рідина розподіляємо поверх огірків.

Крок 9. Заготовки поміщаємо каструлю, дно якої застелене рушником. Доливаємо воду до рівня плічок банок, прикриваємо чистими кришками. При появі пухирів засікаємо час і залишаємо на 20 хвилин стерилізуватися.

Крок 10. Дістаємо заготовки, притримуючи прихватками, закриваємо баночки ключем.

Крок 11. Остуджуємо заготовки під ковдрою, після чого перевіряємо, не пропускають вони і повітря переносимо на зберігання в підвал. Приємного апетиту!

Мариновані огірки в гірчичній заливці з оцтом

Мариновані огірки в гірчичній заливці з оцтом – елементарний рецепт, незважаючи на стерилізацію. Гірчиця надає оригінальність і невелику гостринку хрустких огірочків. Приготування подужає будь. Такі огірки добре зберігаються, але швидко закінчуються. Закатку застосовують для втілення цікавих салатів або презентують окремо.

Час готування – 5 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 1,5-2 л.

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 кг
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Гірчиця готова – 5 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 200 мл
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти.

Крок 2. Пружні огірочки промиваємо зі щіткою, складаємо в глибокий посуд і доливаємо холодну воду, щоб рідина покривала плоди. Витримуємо 5-6 годин, періодично міняючи воду.

Крок 3. Баночки і жерстяні закрутки вимиваємо.

Крок 4. Вскипятив воду в каструлі, зверху надягаємо на неї спеціальне пристосування з отвором. Розмістивши в нього горлечко банки, стерилізуємо. Таким чином, робимо з усіма ємностями.

Крок 5. Простерилізовані банки заповнюємо огірками.

Крок 6. У каструлі змішуємо гірчицю, оцтову кислоту. Кладемо сіль та цукровий пісок, розбавляємо водою і, встановивши на плиту, чекаємо перших бульбашок.

Крок 7. Коли кристали розчиняться, маринад розподіляємо по банкам і прикриваємо стерилізованими кришками.

Крок 8. Банку ставимо в заповнену теплою водою каструлю, поклавши на дно ганчірочку. Після закипання, кип’ятити на тихому вогні 15 хвилин. Якщо банки великого розміру, відповідно, збільшуємо час стерилізації.

Крок 9. Обережно дістаємо гарячі банки, надівши на руки прихватки. Закручуємо кришки. Перевернувши догори дном, перевіряємо, чи не підтікає чи заливка. Закутуємо і остуджуємо.

Крок 10. Апетитні огірочки прибираємо в льох. Приємного апетиту!

Салат з огірків з гірчицею на зиму

Салат з огірків з гірчицею на зиму готується легко. Запашний рецепт доставить вам незабутнє задоволення. Процес готування не обтяжить. Для салату часто використовують непридатні для засолювання цілком екземпляри. Пікантна закуска стане яскравим частуванням для друзів і близьких. Коли гості на порозі, закатка дуже виручає. А під час посту, просто знахідка!

Час готування – 3 ч. 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 кг
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Масло рослинне – 125 мл
  • Гірчиця суха – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 125 мл
  • Часник – 1 головка.
  • Кріп – 1 ст. л. з гіркою.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Перець червоний мелений – 0,5 ч. л.
  • Сіль велика – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. З огірків і зелені (кріп замінюємо петрушкою, або міксуем трави) змиваємо бруд. Якщо є час, огірки рекомендуються вимочити. Плоди насичуються вологою і залишаються після варіння хрусткими і соковитими.

Крок 2. Пружні нагодовані овочі нарізаємо кружечками (для краси беремо рифлений ніж) або брусочками. Часник позбавляємо від лушпиння і тиснемо часникодушилкою. Кількість регулюємо самостійно. Рубаємо духмяну траву.

Крок 3. Продукти завантажуємо по містку чашку. Солимо, додаємо цукор. Приправляємо перцем і порошкової гірчицею (можна взяти зерна і перетерти в ступці або залишити в зернах; або використовувати готову магазинну приправу). Вводимо оцтову кислоту (якщо використовуємо есенцію, визначаємо кількість, розрахувавши пропорцію) і рослинне масло без запаху.

Крок 4. Розмішавши, маринуємо не менше 3-х годин. Щогодини перемішуємо, щоб більше виділився соку.

Крок 5. При заповненні заготівлею стерилізованих ємностей необхідно вміст злегка утрамбувати.

Крок 6. Розподіляємо виділилася рідина по ємностях. Ошпарюємо кришки з чайника. Накриваємо кришками баночки.

Крок 7. Переносимо в ємність з нагрітою водою. Дно заздалегідь прокладаємо рушником, щоб банки не лопнули. Як тільки з’являться перші бульбашки, зменшуємо нагрівання і продовжуємо стерилізувати, не забуваємо стежити за часом. 15 хвилин буде достатньо.

Крок 8. Виймаємо гарячі заготовки прихватками, оглядаємо на цілісність банок. Закручуємо кришки машинкою, уважно оглядаємо, чи не протікають. Охолоджуємо під пледом. Для зручності підписуємо баночки і переносимо апетитну закуску до інших запасів. Презентуємо легке запашне частування з улюбленими гарячими стравами. Приємного апетиту!

Огірки в гірчично-олійній заливці на зиму

Огірки в гірчично-олійній заливці на зиму володіють неймовірним ароматом, який зводить з розуму. Для приготування смачного салату використовуються як молоді, так і перестиглі плоди. На смак закуски розмір огірків ніяк не вплине. Соковитий яскравий салат чудово гармонує з різноманітними основними стравами.

Час готування – 6 ч. 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 кг
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Гірчиця суха – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 1/3 склянки
  • Часник – 1 головка.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Перець чорний горошком – 12 шт.
  • Сіль – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряємо необхідні інгредієнти у відповідності з граммовкой. Огірки залишаємо вимочуватися в крижаній воді. Двох годин буде достатньо.

Крок 2. Вимочені овочі прополіскуємо в проточній воді і нарізаємо смужками, відокремивши від кінчиків. Кладемо в таз.

Крок 3. Посипаємо сіллю і перцем. Висипаємо цукор і приправляємо порошком гірчиці. Насипаємо перець горошком.

Крок 4. Розмішавши, приправляємо подрібненим часником, додаємо рослинне масло і столовий оцет.

Крок 5. Розмішуємо і чекаємо 3-4 години до утворення соку. Не забуваємо перемішувати для рівномірного маринування.

Крок 6. Банки невеликого обсягу вимиваємо і відправляємо стерилізуватися. Повторюємо дії з металевими закрутками.

Крок 7. З допомогою воронки розподіляємо салат з чистим ємкостей. Придавлюємо і ущільнюємо. Заливаємо соком.

Крок 8. На дно жароміцної посуду кладемо рушник і розміщуємо заготовки, прикривши кришкою. Додаємо воду, щоб рідина прикривала плечі банок. Розмістивши на вогні, чекаємо закипання і стерилізуємо 10 хвилин.

Крок 9. Обережно виймаємо по одній заготовці.

Крок 10. Закатуємо закуску.

Крок 11. Перевертаємо на кришки.

Крок 12. Накриваємо махровим рушником.

Крок 13. Остиглу закуску зберігаємо в погребі.

Крок 14. Апетитну в міру пряну і пікантну закатку можна дегустувати після охолодження.

Крок 15. Закуску подають як на свята, так і звичайні дні. Приємного апетиту!

Огірки, різані кружечками в гірчичній заливці

Огірки, різані кружечками в гірчичній заливці, виходять незвичайно смачними. Овочі для закуски використовують як молоді, так і перерослі, сюди ж підійде некондиція, яку не використовують для засолювання огірків. Приготування закуски нескладна, але вимагає часу для маринування.

Час готування – 3 ч. 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 кг
  • Цукор-пісок – 0,5 склянки
  • Масло рослинне – 0,5 склянки
  • Гірчиця суха – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти, перераховані в рецептурі.

Крок 2. Змиваємо з пружних огірків забруднення (якщо є час, огірки прийнято замочувати в холодній воді, залишаючи на пару годин), даємо обсохнути, позбавляючись від вологи. Нарізаємо кружечками середньої товщини. Складаємо в об’ємну чашку.

Крок 3. Для маринаду змішуємо цукровий пісок, сіль, порошкову гірчицю і мелений перець. Сухі спеції розмішуємо і поступово виливаємо до них оцтову кислоту і дезодорована олія. Збовтуємо до стану однорідної суспензії.

Крок 4. Приготовленим маринадом заливаємо різані огірки. Гарненько вимішуємо, щоб кожен шматочок був просякнутий маринадом. Відставляємо в сторону на 2-3 години.

Крок 5. Заздалегідь готуємо банки невеликого обсягу. Наповнюємо простерилізовані ємності огірками, злегка трамбуючи. Поверх доливаємо виділився сік. Накривши стерильними кришками, відправляємо стерилізуватися на 20 хвилин у каструлю, на дно якої устеляємо рушником.

Крок 6. Акуратно виймаємо заготовки, притримуючи прихватками. Міцно закручуємо гвинтові кришки. Упакувавши в перевернутому стані в ковдру, остуджуємо. Після чого переміщаємо в місце, де зберігається зимова консервація. Приємного апетиту!