Варення з вікторії на зиму – 8 простих рецептів з покроковими фото

Варення з вікторії – спосіб радувати себе чимось річним навіть у холодні зимові вечори. Існує досить багато способів приготування варення, починаючи від класичного, густого і приторно солодкого, і закінчуючи легким, злегка кислуватим і здатний перетворитися на десерт у вигляді желе.

Класичний рецепт варення з вікторії з цілими ягодами

Рецепт для тих, хто любить саме класичне і знайоме кожному варення: густе, приторно солодка, з м’якими ягодами. Завдяки лимонної кислоти може зберігатися досить довго і радуватиме вас до наступного літнього сезону.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Полуниця 1 кг
  • Цукор-пісок 1 кг
  • Лимонна кислота 2 гр.

Процес приготування:

  1. Як приготувати просте варення з вікторії на зиму? Переберіть ягоди, відокремте від чашолистків і акуратно промийте, щоб полуниця не пом’ялася. Ягоди помістити в глибоку тару, посипте половиною цукру і залиште на 2-3 години.
  2. Відкиньте полуницю на друшляк і злити сік в глибоку каструлю. До нього додайте другу половину цукру і тушкуйте на маленькому вогні до повного його розчинення. До отриманого сиропу закиньте полуницю.
  3. Доведіть вміст каструлі до кипіння і варіть на середньому вогні протягом 5 хвилин, за необхідності знімаючи піну. Після закінчення часу, вимкніть вогонь і залиште варення на 3 години до повного охолодження. Потім знову закип’ятіть, поваріть 5 хвилин і залиште остигати. Повторюйте ці дії від трьох до шести разів.
  4. В останній раз варіть суміш протягом 15 хвилин і з додаванням лимонної кислоти, розведеної водою у співвідношенні 1:1.
  5. готове варення Розлийте по стерилізованим банкам, щільно закрутіть кришкою, переверніть догори дном і залиште остигати. Щоб не обпектися, можете спершу дочекатися, поки варення охолоне, це не має великого значення.

Приємного апетиту!

Як приготувати варення-п’ятихвилинку з вікторії?

Варення, приготоване таким способом, не тільки робиться набагато швидше класичного варіанту, але й виходить менш нудною і густим, а також більш корисним.

Час готування: 180 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 400 гр.

Процес приготування:

1. Банки для варення потрібно попередньо підготувати. Промийте їх спочатку з миючим засобом або содою, а потім пастеризують найбільш зручним для вас способом. Дайте охолонути і висохнути.

2. Полуницю переберіть, обірвіть чашолистки, промийте під проточною водою і розкладіть на паперовому рушнику, щоб вбралася основна волога. Промокніть ягоди другим рушником і перекладіть їх в глибоку миску або каструлю.

3. Присипте полуницю рівним шаром цукру і приберіть в холодильник на 4-5 годин.

4. Настоявшиеся ягоди разом з соком, що виділився, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть протягом 5 хвилин, знімаючи образовывавшуюся на поверхні піну.

5. Готове варення розлийте по банках, щільно закрийте кришкою, переверніть догори дном і поставте на складену в кілька шарів рушник. Дочекайтеся остигання варення.

Приємного апетиту!

Густе варення з вікторії з желатином

Таке варення буде дещо відрізнятися від звичного, густого і приторно солодкого. Воно більше схоже на натуральне фруктове желе, яке, до того ж, зможе застигнути, якщо залишити відкриту банку в холодильнику.

Час готування: 100 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1,5 кг
  • Цукор-пісок – 700 гр.
  • Желатин – 50 гр.
  • Вода – 300 мл

Процес приготування:

1. Попередньо промийте і стерилізуйте тару, в якій будете влаштовувати варення. Це можна зробити, наприклад, за допомогою окропу або духовки. Потім можна приступати до приготування варення. Для цього переберіть ягоди, промийте, відокремте від плодоніжок і перекладіть в каструлю.

2. Зверху засипте полуницю рівним шаром цукру і поставте на середній вогонь.

3. По мірі виділення соку з ягід обережно перемішуйте вміст каструлі до повного розчинення цукру. Якщо каструля широка і глибока, постійно піднімайте ягоди знизу нагору, щоб вони не пригоріли.

4. Через 5 хвилин цукор з соком перетворяться в сироп, який тепер потрібно довести до кипіння і варити протягом 10 хвилин. Не забувайте постійно помішувати ягоди. По мірі кипіння на поверхні почне утворюватися піна, знімати її необхідно тільки в тому випадку, якщо ви хочете отримати прозоре варення.

5. Поки ягоди варяться, в окремій мисці замочіть у воді желатин і залиште на 15 хвилин, щоб він набух. Потім додайте в каструлю до готового і трохи остившему варення і активно розмішайте, щоб желатин розтопився і рівномірно розподілився в суміші. Важливо не додавати желатин відразу в тільки що сварившееся варення, тому що при дуже високих температурах він може втратити свої властивості.

6. Варення розлийте по банках, щільно закрутіть кришками і залиште остигати, після чого можете прибрати в прохолодне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Смачне і корисне варення з вікторії без варіння

Таке варення більш корисне, ніж класичне, оскільки ягоди зберігаються максимально свіжими і з великим вмістом вітамінів. Також воно більш ароматне, володіє легкою кислинкою і не таке приторне.

Час готування: 6 годин

Час приготування: 10 хвилин

Порцій – 4

Склад:

  • Полуниця – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 400 гр.
  • Вода – 70 мл

Процес приготування:

1. Ягоди ретельно переберіть, промийте під проточною водою, викладіть на паперові рушники, промокніть від надлишків вологи і обірвіть листя.

2. Для сиропу в каструлі змішайте воду і цукор, поставте на середній вогонь і варіть до повного розчинення цукру.

3. Ягоди перекладіть в глибоку миску і залийте гарячим сиропом. Краще готувати таке варення невеликими порціями, до 1 кілограма ягід, щоб було зручніше і всі плоди рівномірно просочилися сиропом. Залиште полуницю в такому вигляді на 2 години, щоб з неї виділився сік.

4. По закінченні вказаного часу злийте з ягід рідина назад в каструлю і на середньому вогні доведіть до кипіння. Варіть сироп 5 хвилин, знімаючи утворюється пінку.

5. Знову залийте гарячим сиропом ягоди і залиште до повного охолодження.

6. Повторіть цю процедуру ще 1-3 рази. Після останнього кип’ятіння сиропу розкладіть ягоди по банкам і залийте їх вже там. Щільно загорніть банки, укутайте в ковдру і залиште до ранку.

Приємного апетиту!

Смажене варення з вікторії з пектином

Пектин – натуральний загусник, якого в ягодах полуниці від природи не так багато. В залежності від кількості доданого можна зробити варення густим, а можна перетворити в желе.

Час приготування: 120 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1,5 кг
  • Цукор-пісок – 330 гр.
  • Пектин – 10 гр.
  • Чебрець – 6 гілок;
  • Сік лимона – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. Полуницю уважно переберіть, промийте під проточною водою і обірвіть листочки. Якщо плоди досить великі, їх можна розрізати на дві або чотири частини.

2. Перекладіть полуницю в глибоку каструлю або сковороду з високим бортом, додайте до неї пектин і ретельно перемішайте.

3. Посуд заберіть на середній вогонь і тушкуйте ягоди протягом 10 хвилин, регулярно помішуючи, щоб активніше виділявся сік.

4. Додайте до полуниці чебрець, половину лимонного соку і цукор і варіть до повного його розчинення в рідині. Регулярно перемішуйте вміст каструлі.

5. Приблизно через десять хвилин на поверхні варення утворюється щільна піна, а сама рідина стане більш густий. Це означає, що воно готове.

6. Гаряче варення розлийте по попередньо стерилізованим банкам, загорніть і залиште до повного охолодження при кімнатній температурі.

Приємного апетиту!

Як зварити густе варення з вікторії з агар-агаром?

Варення з агар-агаром за консистенцією і властивостями дуже схожа на варення з желатином, просто агар набагато зручніше і простіше у використанні. Наприклад, він не втрачає свої желюючий властивості при закипанні.

Час приготування: 120 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 5

Склад:

  • Полуниця – 800 гр.
  • Цукор-пісок – 350 гр.
  • Агар-агар – 8 гр.
  • Вода – 1,5 л
  • Сік лимона – 20 мл

Процес приготування:

1. Перед тим, як дати потрібну кількість полуниці, її необхідно перебрати, щоб чистий вагу становили тільки цілі і не зіпсовані ягоди.

2. Промийте її під проточною водою, видаліть плодоніжки і чашолистки, злегка обсушити паперовими рушниками, порізати на 2-4 частини і складіть у глибоку каструлю.

3. Засипте полуницю зверху рівним шаром цукру, злегка потрясіть каструлю, щоб він провалився між ягід, і залиште на 3-4 години.

4. По закінченні вказаного часу ягоди повинні пустити достатньо соку, а цукру практично не буде видно. Поставте каструлю на плиту і нагрівайте полуницю на маленькому вогні.

5. Тим часом в окремій мисці розведіть агар-агар в лимонному соку з водою і дайте йому набрякнути.

6. Коли полуничний сік в каструлі закипить, зніміть утворилася на поверхні піну, додайте агар-агар і активно перемішуйте варення протягом декількох хвилин, щоб він розтопився і рівномірно розподілився в рідині.

7. Варіть вміст каструлі на повільному вогні протягом 25 хвилин, регулярно помішуючи.

8. Готове варення розкладіть попередньо пастеризованим банкам, щільно закрутіть кришкою, переверніть догори дном і залиште при кімнатній температурі до повного охолодження.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування варення з вікторії в мультиварці

Мультиварка значно зменшує час приготування варення, прибирає необхідність постійно стояти над каструлею і стежити, щоб нічого не пригоріло і не википіло. Також з її допомогою зручно пастеризувати банки для варення.

Час готування: 90 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 12

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Вода – 80-100 мл

Процес приготування:

1. Для початку підготуйте банки для варення. Ретельно промийте їх з содою або миючим засобом, потім у чашу мультиварки залийте воду, викладіть туди ж кришки і помістіть зверху грати для приготування на пару. На цю решітку виставте банки шийкою вниз. Увімкніть режим роботи «Варка на пару» тривалістю 30 хвилин.

2. По закінченні часу акуратно вийміть гарячі банки й кришки і розкладіть їх на рушник до повного охолодження і висихання.

3. Полуницю переберіть, відокремте від листя і промийте. Можете залишити ягоди в друшляку на деякий час, щоб стекла вода, а можете розкласти на рушник і просушити.

4. Підсушені ягоди відправте в чашу мультиварки і засипте їх зверху цукром, можна це робити шарами. Перед приготуванням варення клапан, через який проходить повітря, краще по можливості витягти, щоб він не засмітився, або можна просто готувати з напіввідкритою кришкою. Виставте на панелі управління режим «Гасіння» на 60 хвилин.

5. У середині варіння перевірте варення і зніміть при необхідності утворилася на поверхні піну. Цього можна не робити, якщо вам не потрібно, щоб готове варення було максимально прозорим.

6. Готове варення розлийте по сухим банкам, щільно загорніть кришками і залиште до повного охолодження. Рекомендується виставити їх догори дном на складену в кілька разів рушник.

Приємного апетиту!

Варення з вікторії з лимонною кислотою на зиму

Лимонна кислота краде приторную солодкість варення, виступає в якості консерванту, що сприяє більш тривалому зберіганню, а також допомагає зберегти кольором варення яскравість і насиченість.

Час готування: 8 годин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 12

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Лимонна кислота – 1 щіпка;

Процес приготування:

1. Ретельно переберіть ягоди, відбираючи зіпсовані та м’яті. Відібрану полуницю відокремте від листя, покладіть в ємність з прохолодною водою і дайте поплавати пару хвилин, періодично заважаючи руками. Потім виловите полуницю ситом або шумівкою, розкладіть на паперовому рушнику і промокніть від зайвої вологи.

2. Просушену полуницю перекладіть в глибоку каструлю і засипте цукром. Злегка потрясіть ємність, щоб він провалився між ягід.

3. Прикрийте посуд марлею або вафельним рушником і залиште на 3-4 години, щоб ягоди пустили сік. По можливості краще залишити полуницю на ніч.

4. За 4 години цукор повністю не розчиниться, але соку для варення буде цілком достатньо, він повинен покривати ягоди десь наполовину.

5. Поставте каструлю на маленький вогонь, накрийте кришкою і потримайте так 5-10 хвилин, щоб цукор повністю розтопився і перетворився в сироп. Не бажано заважати варення ложкою або лопаткою, щоб не пошкодити ягоди, тому просто періодично злегка збовтуйте вміст каструлі. Доведіть сироп до кипіння і варіть на середньому вогні протягом 5 хвилин, знімаючи з поверхні піну, що утворюється. Потім зніміть каструлю з вогню і дайте варенню повністю охолонути при кімнатній температурі, на це знадобиться кілька годин.

6. Повністю остигле варення знову поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть протягом 5 хвилин, зніміть з вогню, додайте лимонну кислоту і акуратно перемішайте.

7. Доведіть варення до кипіння втретє, попередньо повністю його остудити. Варіть 5 хвилин, знімаючи з поверхні піну.

8. Дайте варенню трохи охолонути і розлийте його по попередньо пастеризованим банкам. Залишайте ємність незаповненою приблизно на 1-1,5 сантиметра. Щільно закрутіть кришки, банки переверніть догори дном, укутайте в ковдру або плед і дайте охолонути. Потім їх можна зберігати довгий час в сухому і прохолодному місці.

Приємного апетиту!