Ікра з баклажанів на зиму – 10 рецептів пальчики оближеш з покроковими фото

Ікра з баклажанів – смачна і дуже популярна закуска, яку легко зберегти на зиму. У кожній досвідченій господині знайдеться свій секретний рецепт будь-якої страви, а ми хочемо поділитися 10 перевіреними рецептами баклажанної ікри.

Ікра з баклажанів «Пальчики оближеш» на зиму

Цей рецепт баклажанної ікри на зиму можна назвати класичним, адже саме цей рецепт використав більшість радянських господинь. Заготовити ніжне баклажанове пюре на зиму зовсім не складно, якщо ретельно слідувати кроків у рецепті.

Час приготування: 1 годину

Час готування – 1,5 години

Кількість порцій – 5,5 літра

Інгредієнти на
4 порц.

  • Вода 1 л
  • Баклажан 3.3 кг
  • Морква 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 кг
  • Томатна паста 250 гр.
  • Оцет столовий 9% 2 ст. л.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Сіль 2 ст. л.
  • Паприка 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений 1 ч. л.
  • Масло рослинне ½ склянки

Процес приготування:

  1. Як заготовити ікру з баклажанів на зиму «Пальчики оближеш»? Для початку очистіть баклажани і цибулю з морквою від шкірки. Ретельно вимийте овочі і залиште цибулю з морквою в холодній воді.
  2. Баклажани наріжте маленькими кубиками в окрему миску, а потім приступите до подрібнення моркви і цибулі. Можете нарізати їх невеликими шматками довільної форми.
  3. Нарізану моркву покладіть в каструлю разом з баклажанами, а в сковороду з цибулею додайте олію, томатну пасту і протушкувати цибулю кілька хвилин. Потім влийте в суміш цибулі і пасти півлітра води і доведіть суміш до кипіння.
  4. В каструлю з баклажанами і морквою влийте цибулю з томатним соусом, перемішайте. Потім додайте решту півлітра води і поставте каструлю на вогонь, щоб овочі закипіли.
  5. протягом півтора годин варіть овочі на помірному вогні, періодично перевіряючи і перемішуючи їх. Всипте цукор, сіль, спеції і влийте оцет приблизно за 15 хвилин до закінчення готування, а потім збийте готові гарячі овочі до стану пюре.
  6. Вже пюрированную баклажанну ікру знову доведіть до кипіння, а потім розподіліть по стерильним банкам і загорніть кришками.

Ікра з баклажанів через м’ясорубку на зиму

найшвидший спосіб приготування баклажанної ікри – це пропустити всі інгредієнти через м’ясорубку, а потім відварити. Така ікра виходить зернистою, з шматочками овочів і зовсім не схожа на пюре. Хороший рецепт для тих, хто любить ікру «на зубок».

Час приготування – 2 години

Час приготування – 40 хвилин

Кількість порцій – 10 літрів

Інгредієнти:

  • Баклажани – 6,5 кг
  • Перець солодкий – 0,8 кг
  • Перець гіркий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1,2 кг
  • Помідори – 1,5 кг
  • Часник – 2 гол.
  • Зелень – 100 гр.
  • Перець червоний мелений – 25 гр.
  • Перець чорний мелений – 25 гр.
  • Масло рослинне – 1 л
  • Сіль – 100 гр.
  • цукор – пісок- 30 гр.

Процес приготування:

1. Баклажани промийте в проточній воді, після чого наріжте кружечками завтовшки близько 0,5 сантиметра і бланшируйте в окропі протягом п’ятнадцяти хвилин. Обсмажте всі кружечки з обох боків в рослинній олії і відкладіть в окрему миску.

2. Далі промийте і очистіть помідори і перці. Перці бланшируйте близько п’яти хвилин в окропі, попередньо не нарізаючи їх.

3. Очистіть і злегка обсмажте цибулю, після чого з’єднайте всі інгредієнти, додайте часточки часнику, улюблену зелень і стручок гіркого перцю. Пропустити все через м’ясорубку один або два рази, залежно від бажаного розміру зерен.

4. У каструлю вилийте отриману овочеву масу, додайте масло, що залишилося, сіль, сухі спеції. На помірному вогні варіть ікру до готовності, близько півтора годин з моменту закипання. Далі розподіліть заготовку по стерильним банкам і закатайте.

Баклажанна ікра без стерилізації на зиму


Дуже смачний і простий рецепт великої ікри з баклажанів без подальшої стерилізації. Цю ікру легко приготувати, і вона добре зберігається, незважаючи на відсутність оцту в складі. Апетитна закуска буде радувати вас всю зиму, а на приготування ви витратите всього нічого.

Час приготування – 2 години

Час готування – 2 години

Кількість порцій – 11,5 літра

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3,5 кг
  • Томати – 3,5 кг
  • Перець болгарський – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 кг
  • Олія соняшникова рафінована – 500 мл
  • Сіль -150 гр.
  • Перець мелений – за смаком

Процес приготування:

1. Для початку очистіть цибулю і гарненько промийте овочі в проточній воді. Залиште їх обсихати.

2. Ріпчасту цибулю дрібно порубаєте ножем і пасеруйте в глибокій сковороді на помірному вогні, регулярно перемішуючи. Цибуля повинен вийти прозоро-золотистим.

3. Солодкий перець наріжте невеликими кубиками, поки готується цибулю на сковороді.

4. Далі потрібно очистити від шкірки баклажани і нарізати такими ж кубиками, як болгарський перець.

5. У сковорідку, з обсмаженою цибулею, відправте баклажани і перець, посоліть. Тушкуйте овочі на помірному вогні.

6. Овочі тушкуйте до м’якості, періодично перемішуючи їх. Кришкою накривати не потрібно.

7. Поки тушкуються баклажани з перцем і цибулею, наріжте невеликими шматочками томати і потім додайте їх в сковороду до решти інгредієнтів.

8. Протягом півтора годин тушкуйте ікру в сковороді, щоб вона стала досить щільною і придбала гарний помаранчевий відтінок. Додайте мелений перець і, при необхідності, ще трохи солі.

9. Розподіліть готову гарячу ікру по банках до самого верху.

10. Потім закрутіть банки кришками і переверніть догори дном. Укутайте в теплу ковдру і залиште заготовку до повного охолодження приблизно на добу.

Ікра з баклажанів з кабачками на зиму

Поєднання кабачків з баклажанами не дарма вважається дуже вдалим. Крім апетитного овочевого рагу ви з легкістю можете приготувати кабачково — баклажанну ікру на зиму. В залежності від уподобань, можна змінити консистенцію продукту з великої на дрібну.

Час приготування: 1 годину

Час приготування – 30 хвилин

Кількість порцій – 1,5 літра

Інгредієнти:

  • Баклажани – 850 гр.
  • Кабачки – 550 гр.
  • Перець солодкий – 5 шт.
  • Томати – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 3-4 зуб.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Цукровий пісок – 1 ст. л.
  • Оцет винний – 1-2 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Процес приготування:

1. Промийте баклажани в проточній воді, після чого наріжте кружальцями товщиною приблизно півсантиметра і замочити в солоній холодній воді на п’ятнадцять хвилин, щоб вийшла гіркота.

2. Після того, як баклажани трохи «відпочити», промийте їх і наріжте дрібними кубиками за допомогою гострого ножа.

3. Далі наріжте кабачки дрібними кубиками, як і баклажани.

4. Ріпчасту цибулю очистіть, промийте в проточній воді і пасеруйте на помірному вогні до золотистого кольору.

5. Солодкий перець промийте, видаліть плодоніжку і вийміть насіння. Після чого наріжте перець точно так само, як нарізали баклажан і кабачок.

6. Промиті помідори теж наріжте до інших овочів.

7. Часник очистіть від лушпиння, обполосніть зубчики і наріжте їх тонкими пластинками або пропустити через часниковий прес.

8. У сковороду з цибулею викладіть всі подрібнені овочі і тушкуйте на середньому вогні близько п’яти хвилин, після чого введіть в сковороду томатну пасту і сіль з цукром. Не забудьте додати мелений перець за смаком.

9. Після того, як овочі дійдуть до готовності, влийте в сковороду винний оцет і перемішайте ікру. Розподіліть закуску по стерильним банкам і закатайте.

Дуже смачна ікра з запечених баклажанів


Вважається, що найсмачніша баклажанна ікра виходить саме з запечених баклажанів. Приготування такої закуски може зайняти трохи більше часу, ніж простий рецепт, зате смак буде неповторно ніжним, а текстура ікри – кремовою.

Час приготування: 1 годину

Час приготування – 20 хвилин

Кількість порцій – 0,5 літра

Інгредієнти:

  • Баклажан – 2 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • невеликий Помідор – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Масло рослинне – 40 мл
  • Сіль – за смаком
  • Спеції – за смаком
  • Оцет 6% – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. Всі інгредієнти, зазначені вище, заздалегідь підготуйте. Помідори потрібно попередньо залити окропом приблизно на десять хвилин.

2. Гарненько промийте болгарський перець і баклажани, наколіть овочі ножем і покладіть у форму для запікання або на решітку. Відправте їх у розігріту до 200 градусів духовку.

3. Через півгодини вийміть запечений баклажан і перець, і дайте їм охолонути.

4. Зніміть шкірку з запечених овочів і помідорів. Крупно наріжте ріпчасту цибулю.

5. Всі овочі разом пропустіть через м’ясорубку до трьох разів, щоб домогтися потрібної вам консистенції ікри.

6. Овочеву масу викладіть у толстодонную каструлю, додайте сіль і рослинне масло.

7. Далі очистіть часник і пропустіть його через часниковий прес. Додайте продукт в каструлю з овочевим пюре і відправте ємність з майбутньою ікрою на плиту. Тушкуйте страву близько п’яти хвилин, регулярно перемішуючи його. В самому кінці не забудьте ввести оцет і перемішати.

8. Готову ікру розподіліть по гарячих стерильним банкам, і щільно закупорьте стерильними кришками. Після охолодження заготовки перемістіть її в холодильник на зберігання.

баклажан з болгарським перцем і помідорами


Дуже смачний старий рецепт баклажанної ікри на зиму, перевірений часом. Готується ікра по цьому рецепту досить довго, але це повністю окупається смак готового продукту. У складі ікри немає оцту, тому вона не кисла і не нашкодить вашому шлунку.

Час приготування – 2,5 години

Час приготування – 40 хвилин

Кількість порцій – 2,5 літра

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 кг
  • Перець солодкий – 3 шт.
  • Помідори – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Цукор – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Процес приготування:

1. Для початку промийте і обсушіть баклажани. Викладіть їх на решітку від духовки, наколіть ножем або злегка надріжте і відправте запікатися при температурі 200 градусів.

2. Помідори надріжте хрестоподібно і обшпарте окропом. Потім зніміть шкірку і пропустіть томати через м’ясорубку або збийте за допомогою блендера. З баклажанів зніміть шкірку і викладіть пюре в окрему ємність.

3. Цибулю і перець промийте. Видаліть плодоніжки і насіння у перцю, з лука зніміть піну. Овочі дрібно порубаєте ножем і розкладіть по різних мисочкам.

4. Далі потрібно розігріти сковороду з рослинним маслом і відправити солодкий перець на обсмажування. Обсмажуйте його протягом десяти хвилин на помірному вогні, помішуючи.

5. Далі додайте в сковороду цибулю і продовжуйте смажити до прозорості цибулі в сковороді.

6. Коли цибуля дійде до прозорості, викладіть в сковороду з овочами пюре з баклажанів і тушкуйте ще близько десяти хвилин, перемішуючи овочі.

7. В останню чергу введіть в сковороду з ікрою томати, рубаний часник, цукор, сіль і спеції. Перемішайте всі разом і тушкуйте до загущення суміші.

8. Готову киплячу ікру розкласти по стерильним банкам, і закрийте стерильними кришками. Залиште продукт до повного охолодження, а потім приберіть на зберігання в прохолодне темне місце.

Покроковий рецепт приготування ікри з баклажанів по-грузинськи


В сонячній Грузії немає недоліку в баклажанах, тому там дуже багато рецептів їх приготування. За наведеним нижче рецепту ви зможете в точності відтворити баклажанну ікру, яку готують Грузинські кулінари.

Час приготування: 1 годину

Час готування – 1 годину

Кількість порцій – 0,5 літра

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Помідор – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Перець гіркий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Спеції – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – 5 ст. л.

Процес приготування:

1. Промийте баклажани, очистіть їх від шкірки і наріжте кружечками. Влийте олію у сковорідку, розігрійте і відправте баклажани обсмажуватися з двох сторін на помірному вогні близько п’ятнадцяти хвилин.

2. На другій сковороді обсмажте поросяти, ягняти цибулю і терту моркву протягом п’яти-семи хвилин, до м’якості овочів.

3. Потім пропустіть через м’ясорубку обсмажені баклажани, очищений перець і зубчики часнику.

4. Помідори промийте, дрібно наріжте і відправте в сковорідку з цибулею і морквою. Всипте спеції і сіль.

5. Потім, за допомогою ступки, овочі подрібніть в сковороді до пюреобразного стану.

6. Додайте суміш з м’ясорубки в сковорідку з іншими овочами, порубаєте туди ж петрушку і гарненько перемішайте. Тушкуйте на помірному вогні близько п’яти хвилин.

7. Готову гарячу ікру можете відразу ж подавати до столу, а також швидко розподілити по сухим стерильним банкам і пастеризувати протягом двадцяти хвилин, після чого закатати і остудити в «шубі».

Простий і смачний рецепт ікри з баклажанів з майонезом


Апетитна і гарна закуска, яка буде однаково добре виглядати як за обіднім столом, так і серед святкових страв. Можна такі баклажани подавати як холодний салат або мазати на хліб в якості закуски. Спробуйте!

Час приготування: 1 годину

Час готування – 1 годину

Кількість порцій – 0,5 літра

Інгредієнти:

  • Баклажани – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Майонез – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

1. Перед тим, як заготовити баклажани з майонезом на зиму, підготуйте всі інгредієнти.

2. Промийте в проточній воді баклажани, а потім наріжте їх невеликими кубиками. Розмір кубиків визначайте по своєму смаку.

3. Далі потрібно бланшувати баклажани протягом двох-трьох хвилин і відкинути їх на сито, щоб повністю вся вода стекла.

4. Після цього розігрійте сковорідку з рослинним маслом і відправте в неї поросяти, ягняти ріпчасту цибулю для обжарювання.

5. Після того, як цибуля набуде злегка золотавий відтінок, роздушіть в часниковому пресі часник і додайте його в сковорідку. Перемішайте інгредієнти і обсмажуйте до готовності.

6. Цибулю з часником зніміть зі сковороди і на їх місце відправте бланшовані баклажани, додайте ще трохи олії, сіль зі спеціями і обсмажуйте до готовності, періодично перемішуючи.

7. В окремій ємності змішайте цибулю, баклажани і майонез. Гарненько перемішайте отриману ікру.

8. Закуску покладіть в стерильні банки і пастеризують в каструлі з гарячою водою протягом п’ятнадцяти хвилин з моменту закипання води.

9. Банки з заготівлею відразу ж загорніть, остудіть при кімнатній температурі і відправте на зберігання в темне прохолодне місце.

Ікра з баклажанів з оцтом в банках


Смачна і проста баклажанна ікра на зиму з оцтом – знахідка для тих, хто любить холодні закуски. Цю ікру можна подавати як у вигляді салату, так і в якості заправки для хліба, супу, гарнір до м’яса. Готувати її легко і просто, якщо слідувати всім крокам в рецепті.

Час приготування – 2 години

Час готування – 1 годину

Кількість порцій – 5 літрів

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Перець солодкий – 1 кг
  • Перець гіркий – 1 шт.
  • Морква – 1 кг
  • Томати – 1,5 кг
  • Масло рослинне – 350 мл
  • Сіль – 5 ст. л.
  • Вода очищена – 3 л
  • Цукровий пісок – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 3 ч. л.

Процес приготування:

1. Невеликі міцні баклажани промийте в проточній воді, наріжте кубиками невеликого розміру.

2. Викладіть баклажани в зручну миску і додайте сіль. Влийте всю воду і залиште на сорок хвилин при кімнатній температурі.

3. В цей же час, поки баклажани «відпочивають» в солоній воді, займіться подрібненням інших овочів. Перець очистіть від насіння, видаліть плодоніжки і наріжте плоди невеликими шматочками. Також вчините з цибулею і томатами, а моркву натріть на тертці.

4. Злийте воду з баклажанів, промити від солі і гарненько відіжміть. Наберіть у велику сковороду олію і обсмажте баклажани до готовності. Після цього, потрібно перемістити їх у досить велику каструлю, для подальшого приготування ікри.

5. Ріпчасту цибулю, моркву і перець по черзі обсмажте в тій же сковорідці, де готувалися баклажани. В останню чергу збийте пюре з томатів і протушкувати їх. Потім складіть всі інгредієнти в каструлю з баклажанами і додайте подрібнений або порошковий гіркий перець, сіль і цукор. На повільному вогні тушкуйте ікру протягом сорока хвилин, а в кінці приготування введіть оцет. Готовий продукт розподіліть по стерильним банкам і закатайте, а після остигання приберіть на зберігання в темне прохолодне місце.

Ікра з баклажанів на зиму з томатною пастою


Смачна домашня ікра з баклажанів має безліч варіацій. Одна з них – це заготівля ікри з додаванням томатної пасти. У цьому рецепті немає оцту, що добре впливає на смак заготівлі та збільшує користь продукту. Якщо ви збираєтеся вперше закатати баклажанну ікру, то цей рецепт чудово підійде для початку.

Час приготування: 1 годину

Час готування – 1 годину

Кількість порцій – 5,5 літра

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Перець болгарський – 1 кг
  • Морква – 0,5 кг
  • Часник – 6 зуб.
  • Томатна паста – 300 гр.
  • Масло рослинне – 150 гр.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукровий пісок – 2 ст. л.
  • Петрушка сушена – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – пучок

Процес приготування:

1. Для початку промийте в проточній воді баклажани наріжте їх скибками. Опустіть шматки баклажанів в миску з добре підсоленій водою приблизно на півгодини, щоб вся гіркота з овоча пішла у воду.

2. У цей час потрібно зайнятися підготовкою овочів. Для цього очистіть цибулю і моркву, промийте у воді і подрібніть. Цибуля порубаєте ножем, а моркву натріть на середній терці. Наберіть в сковорідку рослинне масло і обсмажте овочі до м’якості, не забуваючи перемішувати.

3. Солодкий перець промийте, видаліть плодоніжки і насіння. Дрібно наріжте його і додайте в сковорідку з цибулею і морквою. Продовжуйте готувати овочі, періодично перемішуючи їх.

4. З баклажанів злийте воду, і як слід, відіжміть овоч. Наріжте баклажани дрібними кубиками і обсмажте їх на рослинному маслі. Потім з’єднайте всі інгредієнти у великій каструлі. Введіть в ємність роздавлений часник, сіль, цукор, петрушку і томатну пасту. Гарненько перемішайте овочі і тушкуйте їх на повільному вогні, протягом двадцяти хвилин.

5. Готову заготовку розподіліть по стерильним банкам і закатайте. Після охолодження зберігайте у темному прохолодному місці, подавати закуску до столу можна відразу ж.