Варення з гарбуза – 10 швидких і смачних рецептів на зиму з покроковими фото

Варення з гарбуза – це оригінальна заготовка на холодний період року, яка приємно здивує не тільки членів вашої родини, але і найвибагливіших гостей. Крім дивовижних смакових характеристик, таке частування містить в собі неймовірну кількість вітамінів, мікро – і макроелементів, які не втрачають свої властивості навіть після теплової обробки та консервації. І якщо вам набридли класичні закачування, то обов’язково уважно прочитайте цю статтю, і ви обов’язково підберете щось для себе!

Варення з гарбуза на зиму «Пальчики оближеш»

Варення з гарбуза на зиму «Пальчики оближеш» готується з додаванням кураги і завжди виходить неймовірно насиченого кольору, від виду якого мимоволі починають текти слинки! Таке ласощі не тільки дуже добре на смак, але ще й корисно!

Інгредієнти на
10 порц.

  • Гарбуз 1 кг
  • Курага 400 гр.
  • Цукор-пісок 500 гр.
  • Лимон ½ шт.

Процес приготування:

  1. Як заготовити смачне варення з гарбуза на зиму? Видаляємо шкірку з основного компонента, вирізаємо волокнисту область, нарізаємо невеликими шматочками.
  2. Висипаємо до скибочкам цукровий пісок і ретельно перемішуємо, щоб кристали повністю покрили нарізку.
  3. Наполягаємо овоч протягом 2 годин і потім переносимо на конфорку.
  4. Проварюємо складу 20 хвилин, часто працюючи лопаткою.
  5. Паралельно обполіскуємо сухофрукти і обсушуємо, ріжемо соломкою.
  6. Додаємо курагу до розм’якшеною гарбузі.
  7. Інгредієнти перемішуємо і тушкуємо ще 15 хвилин.
  8. За закінчення часу, вливаємо сік лимона і витримуємо на вогні останні 5 хвилин.
  9. Розфасовуємо частування з невеликим стерильним баночках і закорковуємо. Після охолодження зберігаємо в темному прохолодному місці. Приємного апетиту!

Варення з гарбуза шматочками з лимоном

Варення з гарбуза шматочками з лимоном – це частування, спробувавши хоч ложечку якого, ви не зможете повірити, що до його складу входить яскравий осінній овоч. Поєднання гарбуза з лимоном – це справжнє буйство смаків і ароматів, перед якими ніхто не зможе встояти!

Час готування – 8 ч.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Гарбуз (очищена) – 1 кг
  • Лимон – 1-2 шт.
  • Цукор-пісок – 800 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Гарбузову м’якоть нарізаємо шматочками однакового розміру.

Крок 2. Цитруси обдаємо окропом, обрізаємо «попки» і нарізаємо дрібними сегментами, кісточки викидаємо.

Крок 3. Два основних компоненти змішуємо і висипаємо цукор.

Крок 4. Щільно закрити ємність кришкою і гарненько струшуємо, щоб крупинки цукру розподілилися.

Крок 5. Овочі з цитрусом залишаємо в теплому приміщенні на 60-120 хвилин.

Крок 6. Готуємо варення протягом 40-60 хвилин на помірному полум’я при слабкому кипінні.

Крок 7. Солодку масу охолодити близько 6 годин, а потім проварюємо ще 20 хвилин. Після цього етапу, розподіляємо варення по стерильним банкам. Приємного апетиту!

Гарбузове варення з апельсином і лимоном

Гарбузове варення з апельсином і лимоном – це цитрусовий десерт, який стане для вас ідеальним доповненням до оладок і млинців. У разі якщо в цьому році у вас достаток врожаю гарбуза, то не проходьте повз і обов’язково беріть цей рецепт собі на замітку!

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Гарбуз – 1 кг
  • Апельсини – 1 шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Цукор-пісок – 800 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Гарбуз промиваємо і очищаємо, м’якоть розрізаємо на невеликі сегменти довільної форми.

Крок 2. Складаємо нарізку в глибоку ємність і засипаємо цукровим піском.

Крок 3. Ємність переносимо на конфорку і варимо в три етапи за 15 хвилин, кожен раз даючи масі повністю охолонути природним шляхом.

Крок 4. Під час останньої термічної обробки, доповнюємо складу скибочками лимона і апельсина – варимо 10 хвилин.

Крок 5. Розливаємо варення по заздалегідь простерилизованным баночках і закриваємо.

Крок 6. Для перевірки герметичності перевертаємо і загорнути в рушник для повільного остигання. Готуйте і отримуйте задоволення!

Варення з гарбуза з курагою

Варення з гарбуза з курагою – це неймовірно смачна і корисна заготівля на холодний період року, яку чомусь готують зовсім небагато. А дуже даремно! Бо як яскраво-оранжевий овоч чудово гармонує зі всілякими цитрусами або одягають і сухофруктами.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 6-7.

Склад:

  • гарбузова М’якоть – 1 кг
  • Курага – 300 гр.
  • Сік лимонний – 5 ст. л.
  • Цукор-пісок – 800 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Очищений яскраво-оранжевий овоч нарізаємо кубиками однакового розміру для рівномірного приготування.

Крок 2. У вогнетривкий посуд шарами висипаємо гарбуз і цукор, заготівлю залишаємо на столі, приблизно на 2-3 години.

Крок 3. Паралельно промиті сухофрукти замочуємо в теплій воді на 30-40 хвилин.

Крок 4. Після курагу просушуємо на рушник і нарізаємо брусками.

Крок 5. Гарбуз в сиропі змішуємо з лимонним соком і ставимо на мінімальний вогонь.

Крок 6. Як тільки помаранчеві кубики закипіли – додаємо курагу і тушкуємо 10-15 хвилин. Склад повністю остуджуємо і проварюємо повторно, але вже 10-20 хвилин, акуратно помішуючи, зберігаючи цілісність шматочків.

Крок 7. Апетитне бурштинове варення розкладаємо по чистим і сухим стерильним банкам, закатуємо. Приємного апетиту!

Варення з гарбуза з яблуками в домашніх умовах

Варення з гарбуза з яблуками в домашніх умовах – це оригінальне ласощі, для приготування якого ми будемо натирати складові на тертці для моркви по-корейськи. За рахунок незвичайного способу подрібнення, варення здивує вас не тільки смаком, але і цікавою текстурою.

Час готування – 1 ч. 25 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1,7-1,8 л.

Інгредієнти:

  • М’якоть гарбуза – 600 гр.
  • Яблука – 600 гр.
  • Лимони – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 800 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом знімаємо шкірку з яблук і м’якоть подрібнюємо за допомогою терки, шкірку викладаємо в кухлик, вливаємо дві столові ложки води і варимо близько 7-10 хвилин з моменту закипання. Паралельно дрібно нарізаємо промитий лимон.

Крок 2. Яблука заливаємо соком лимона і ретельно перемішуємо. Гарбуз трьом так само, як і фрукти.

Крок 3. Об’єднуємо всі нарізані компоненти.

Крок 4. Яблучний відвар проціджуємо через сито з дрібними отворами.

Крок 5. Інгредієнти засипаємо цукром і заливаємо відваром.

Крок 6. Переставляємо ємність на вогонь і проварюємо близько години, періодично помішуючи.

Крок 7. Розфасовуємо по стерильним банкам і після охолодження прибираємо в місце зберігання. Готуйте і отримуйте задоволення!

Гарбузове варення з волоськими горіхами

Гарбузове варення з волоськими горіхами має прекрасні смакові характеристики, пропонуємо вам доповнити смак різними фруктами, а саме садовими яблуками, кислим лимоном і солодкими грушами. Спробувавши лише раз, ви будете повертатися до цього рецепту ще багато разів!

Час готування – 24 год.

Час приготування – 35-40 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Яблука – 0,5 кг
  • Груші – 0,5 кг
  • Гарбуз – 0,5 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Лимони – 1 шт.
  • Ядра волоського горіха – 1 жменя.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо потрібний набір продуктів.

Крок 2. З гарбуза чистимо шкірку, вирізаємо насіннєву область, а м’якоть нарізаємо кубиками.

Крок 3. В емальований посуд шарами викладаємо яскраві шматочки, пересипаючи цукровим піском – ставимо на кілька годин у прохолодне приміщення.

Крок 4. За цей час овоч пустив сік.

Крок 5. Тепер яблука без шкірки, нарізаємо такими ж скибочками, як і гарбуз.

Крок 6. Аналогічно поступаємо з грушею.

Крок 7. Висипаємо фрукти до гарбузі і поміщаємо на помірне полум’я.

Крок 8. Варимо протягом 5 хвилин з моменту закипання, періодично помішуючи і видаляючи пінку.

Крок 9. Масу залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.

Крок 10. Доповнюємо складу рубаними горіхами, перемішуємо і повторюємо термічну обробку, повторно остуджуємо.

Крок 11. В третій раз варимо варення 5 хвилин, тільки тепер додаємо цитрусову цедру і м’якоть без прожилок.

Крок 12. Гарячий десерт розподіляємо по заздалегідь простерилизованным банкам і після охолодження прибираємо в комору. Готуйте і отримуйте задоволення!

Варення з гарбуза в мультиварці

Варення з гарбуза в мультиварці готується настільки просто і легко, що приготувати його вийде навіть у дитини! Адже весь процес полягає в нарізці яскравого овоча, практично всі інші дії за вас виконає диво сучасної техніки – мультиварка!

Час готування – 6 ч.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Гарбуз – 1 кг
  • Кислота лимонна – ½ ч. л.
  • Цукор-пісок – 700 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Очищену м’якоть гарбуза нарізаємо кубиками середнього розміру.

Крок 2. Засипаємо шматочки цукром і залишаємо до тих пір, поки сік і солодкі кристали не перетворяться в сироп.

Крок 3. Через кілька годин, перекладаємо основний склад в чашу мультиварки, додаємо лимонну кислоту. Запускаємо програму «Варення», а на таймері встановлюємо «60 хвилин».

Крок 4. Після звукового сигналу розливаємо частування по підготовленим банкам і щільно закорковуємо.

Крок 5. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Гарбузове варення з імбиром

Гарбузове варення з імбиром – це простий і швидкий спосіб заготівлі корисного овоча на зиму. Імбир насичує шматочки гарбуза своїм неповторним ароматом і смаком, а лимон розбавляє і надає легку кислинку. Також, таке частування чудово підходить для боротьби з кашлем та болем у горлі.

Час готування – 5 ч.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4-6.

Склад:

  • Гарбуз – 1 кг
  • Цукор-пісок – 700 гр.
  • Корінь імбиру – 20 гр.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом ретельно промиваємо овочі і фрукти, відміряємо потрібну кількість цукрового піску.

Крок 2. Позбавляємося від шкірки і волокнистої частини, нарізаємо.

Крок 3. Присипаємо кубики цукром і залишаємо для просочення приблизно на три години.

Крок 4. В момент, коли гарбуз практично повністю покрилася сиропом, нарізаємо тонкими слайсами очищений корінь імбиру і видавлюємо сік з цитруса.

Крок 5. Оранжевий овоч разом з сиропом відправляємо в каструлю, додаємо кислий сік і імбир – варимо протягом години після закипання. Імбир можна виймати і викидати через 15 хвилин.

Крок 6. Викладаємо варення в банку і закриваємо стерильною кришкою. Для перевірки герметичності ставимо дном вгору. Приємного апетиту!

Варення з гарбуза з корицею

Варення з гарбуза з корицею і лимоном – це неймовірно смачна і ароматна заготовка, яку хочеться спробувати ще в процесі приготування! Залежно від ваших смакових уподобань, ви можете перебити компоненти блендером або залишити їх у вигляді шматочків.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 1 кг
  • Кориця в паличках – 1 шт.
  • Лимон – 1-2 шт.
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продуктовий набір, згідно зі списком.

Крок 2. Гарбуз очищаємо від шкірки і выскабливаем волокна, нарізаємо довільними сегментами.

Крок 3. На дно каструлі виливаємо близько 100 мілілітрів води, висипаємо овоч і доповнюємо ароматною корицею.

Крок 4. Проварюємо на протязі 20-30 хвилин.

Крок 5. На цьому етапі ви можете подрібнити компонент або залишити шматочками.

Крок 6. Отриману масу присмачую кислим цитрусовим соком і цукровим піском.

Крок 7. Варимо при частому помішуванні до отримання бажаної густоти.

Крок 8. Ароматне варення розливаємо по стерильним банкам і зберігати при кімнатній температурі після повного остигання. Готуйте і отримуйте задоволення!

Гарбузове варення без цукру

Гарбузове варення без цукру – це ідеальний варіант десерту для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою. Звичайно, для готування потрібні не зовсім звичайні інгредієнти, ймовірно, їх доведеться купувати в спеціалізованих магазинах, але підсумковий результат безперечно варто цього!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Гарбуз очищена – 250 гр.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Лимони – ½ шт.
  • Агар-агар – ½ ст. л.
  • Курага – 6 шт.
  • Кориця мелена – ½ ч. л.
  • Вода – ½ склянки
  • Горіх мускатний мелений – 1-2 щіпки.
  • Эритрит – 25-40 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Очищений оранжевий овоч нарізаємо невеликими шматочками і висипаємо в сотейник.

Крок 2. Апельсин обдаємо окропом, дрібно нарізаємо м’якоть і знімаємо цедру, намагаючись не зачіпати білу частину.

Крок 3. Сухофрукти замочуємо в окропі на 5-7 хвилин, обсушуємо і подрібнюємо.

Крок 4. Курагу і складові цитруса відправляємо до гарбузі і підливаємо півсклянки води, підсмажуємо на помірному полум’я до розм’якшення.

Крок 5. У 15-20 мілілітрах води розводимо агар-агар і переливаємо до напівфабрикату, також додаємо сік лимона, корицю, эритрит і мускатний горіх – кип’ятимо і витримуємо на вогні ще 5 хвилин.

Крок 6. Гаряче частування розфасовуємо по банкам, загорнути в ковдру на 8-10 годин і потім переносимо в місце зберігання. Приємного апетиту!