Жерех – 8 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Жерех – це різновид річкової риби, яка може досягати значних розмірів. Готувати її можна різними способами: смажити, запікати, коптити, варити юшку, в’ялити або робити котлети. У будь-якому випадку у вас вийде смачне блюдо з риби для вечері, поживний суп на обід або чудова оригінальна закуска на святкове застілля.

Жерех, запечений в духовці

Жерех, запечений в духовці, — легке у приготуванні блюдо і дуже корисне для організму. Однак, це не дуже поширений вид риби, його купиш далеко не на кожному ринку. А як його смачно запекти в духовці, щоб він був соковитим і рум’яним, ми детально розповімо в цьому рецепті.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Жерех 1.5 кг
  • Лимон ¼ шт.
  • Сіль морська за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне для змазування форми

Процес приготування:

  1. Тушку жереха повністю розморозьте, якщо у вас заморожений продукт. Лимон вимити гарячою водою. Рибу необхідно випатрати, відрізати голову, плавники і хвіст, після цього ретельно помити всередині і зовні.
  2. Лимон наріжте тонкими часточками і видаліть кісточки.
  3. Тушку жереха натріть сіллю і меленим перцем зовні і всередині. На боці зробіть кілька не надто глибоких надрізів і кожен вставити по часточці лимона. Залишився лимон вкладіть всередину тушки. Форму змастіть рослинною олією і виложитє в неї заготовку.
  4. Зверху накрийте форму з жерехом фольгою. Надішліть рибу в духовку, попередньо розігріту до 220 градусів. Запікайте приблизно 40 хвилин.
  5. Після цього зніміть фольгу і дайте страві, як слід підрум’янитися. Залиште жереха в духовці ще на 5 хвилин.
  6. Викладіть запеченого жереха на блюдо, прикрасьте свіжою зеленню і подавайте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Балик з жереха в домашніх умовах

Балик з жереха в домашніх умовах – смачний і оригінальний спосіб приготувати рибу. Воно являє собою в’ялене рибне філе. Крім відмінного смаку, балик неймовірно поживний і натуральний продукт. Його можна подати в якості закуски на обідній або святковий стіл.

Час готування – 57 ч.

Час приготування – 30-40 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Жерех – 1 шт.
  • Сіль поварена – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку жереха очистіть від луски і випатрайте. Відріжте хвіст. Потім розріжте тушку зсередини з двох боків уздовж хребта і розгорніть.

Крок 2. Добре натріть тушку сіллю всередині, включаючи надрізи.

Крок 3. Після цього половинки риби знову складіть один на одного і просолите з зовнішньої сторони.

Крок 4. Засолену тушку жереха загорніть в чистий шматок тканини.

Крок 5. По всій довжині перев’яжіть заготівлю товстою ниткою або шпагатом.

Крок 6. Підвісьте згорток з жерехом на 2-3 дні в холодильнику. Через відведений час розгорніть тканину і балик готовий, можна пробувати. Приємного апетиту!

Смажений жерех на сковороді

Смажений жерех на сковороді – швидке блюдо для сімейного обіду або вечері. Краще вибирати великі тушки, в них буде менше дрібних кісток. Взагалі риба дуже швидко готуватися, особливо якщо нарізати її не дуже великими шматками. А для отримання апетитної рум’яної скоринки зробіть паніровку з борошна.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Борошно – 4 ст. л.
  • Жерех – 1 кг
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Масло рослинне без запаху для смаження.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку жереха очистіть від луски, випатрайте, ретельно помийте всередині і зовні. Також відріжте плавники і голову.

Крок 2. Частину тушки наріжте стейками. Кожен шматочок посоліть, і приправити меленим перцем зовні і всередині. Можна використовувати інші спеції і приправи для риби.

Крок 3. На плоске блюдечко висипте борошно. Обваляйте кожен шматочок жереха в борошні.

Крок 4. Добре розігрійте сковороду, влийте рослинне масло і викладіть на розігріту поверхню рибу. Смажте стейки 3-5 хвилин з одного боку до рум’яної скоринки.

Крок 5. Потім зменшіть нагрів, переверніть рибу, накрийте сковороду кришкою і готуйте ще 5-7 хвилин.

Крок 6. Подавайте смаженого жереха до столу в гарячому вигляді з гарніром на свій розсуд. Приємного апетиту!

Котлети з жереха

Котлети з жереха – ніжне і смачне блюдо, менш калорійна альтернатива м’ясних котлет. Так як рибні котлети не дуже жирне, то їх можна їсти і в охолодженому вигляді. Можна швидко готувати з ними сендвічі або домашні бургери для перекусу.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Філе жереха – 350 гр.
  • Масло рослинне без запаху для смаження.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сало свиняче – 60 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Картопля – 1 шт.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Крупа манна – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Борошно/сухарі панірувальні – для панірування.

Процес приготування:

Крок 1. Філе жереха опустіть на 1-2 хвилини в окріп. Потім викладіть рибу на тарілку і дайте йому трохи охолонути.

Крок 2. Поки остигає жерех, очистіть картоплю і цибулю, наріжте їх великими шматками. Свиняче сало також розріжте на кілька шматочків такого розміру, щоб вони легко проходили в м’ясорубку.

Крок 3. Тепер розберіть рибне філе на шматочки і легко видаліть кісточки.

Крок 4. Філе жереха, картоплю, цибулю і свинне сало прокрутіть через м’ясорубку. В отриману масу розділіть куряче яйце, всипте манну крупу, сіль і мелений перець.

Крок 5. Добре вимісити фарш виделкою і залиште масу на 20-30 хвилин в холодильнику. За цей час фарш стабілізується, а манка розм’якне.

Крок 6. Тепер сформуйте невеликі круглі котлетки, обваляйте їх в паніровці і викладіть на розігріту сковороду.

Крок 7. Обсмажте котлети з обох сторін на сильному вогні, щоб вони як слід, зарум’янилися. Потім зменшіть вогонь і доведіть блюдо до готовності під кришкою 10 хвилин.

Крок 8. Такі чудові котлети з жереха можна подати з будь-яким гарніром з картоплі, різноманітних каш або овочів. Приємного апетиту!

Жерех, запечений у фользі

Жерех, запечений у фользі, — поживна страва, багате корисними мікроелементами і жирами, корисними для організму. Тому запечену рибу можна їсти хоч кожен день навіть тим, хто дотримується дієтичного харчування. А якщо запекти жереха цілком і красиво подати, то він стане головною прикрасою святкового столу.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Жерех – 1 кг
  • Сіль харчова – за смаком.
  • Масло рослинне без запаху – для змазування фольги.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Шавлія – 1 гілка.
  • Чабер – 1 гілка.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Корінь імбиру – 1 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку жереха очистіть від луски, випатрайте, відріжте голову і плавники, добре помийте рибу всередині і зовні. Розрізати тушку на стейки. Також підготуйте всі інші інгредієнти. Ріпчасту цибулю і корінь імбиру очистити, лимон добре помийте гарячою водою.

Крок 2. Цибульні головки наріжте півкільцями, імбир натріть на тертці.

Крок 3. Лимон наріжте тонкими часточками.

Крок 4. Візьміть аркуші фольги, по одному на кожен рибний стек. Змастіть листи рослинним маслом і покладіть цибулю.

Крок 5. На цибульний шар покладіть по стейку жереха. Рибу посоліть, і приправте за смаком, додайте тертий імбир, шавлія і чабер.

Крок 6. На кожен шматочок риби покладіть по кружечку лимона. Загорніть заготовки у фольгу.

Крок 7. Згортки покладіть в жароміцну форму і відправте в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хвилин.

Крок 8. Готовий жерех вийміть з фольги і подавайте в теплому вигляді на обід або вечерю. Приємного апетиту!

Юшка з жереха

Юшка з жереха – навариста, поживна, вона легко вгамує голод і подарує насолоду смаком. Готувати її можна вдома і на природі. Річкова риба ідеально підходить для юшки, а її смак можна посилити такими добавками, селера, петрушка, лавровий лист, часник і перець чилі.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Жерех – 700 гр.
  • Помідори-черрі – 5-6 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Селера/петрушка – 5 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • лавровий Лист – 3-4 шт.
  • Вода – скільки буде потрібно.
  • Горілка – 50 мл
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку підготуйте всі необхідні продукти. Овочі очистіть і промийте.

Крок 2. Тушку жереха очистіть від луски, випатрайте і ретельно вимийте зі всіх сторін. Розріжте рибу на частини, викладіть в каструлю або казан, де буде готуватися вуха.

Крок 3. Очищені цибулю, часник і моркву наріжте великими шматками і також відправте в каструлю.

Крок 4. Дрібні помідори розріжте навпіл, видаліть місця кріплення плодоніжок. Викладіть в каструлю помідори, лавровий лист, всипте сіль і мелений чорний перець.

Крок 5. Залийте продукти холодною питною водою. Поставте ємність на вогонь і доведіть її вміст до кипіння. Зніміть з поверхні бульйону піну за допомогою шумівки, потім зменшіть вогонь і продовжуйте варити юшку 20 хвилин.

Крок 6. За пару хвилин до готовності додайте в юшку нарізаний часник. Також додайте подрібнену зелень селери або петрушки. За бажанням можна додати стручок гострого перцю і чарку горілки.

Крок 7. Вимкніть вогонь, накрийте каструлю кришкою і залиште вуха на 5-10 хвилин.

Крок 8. Навариста і смачна юшка з жереха готова, подавайте її з шматочком свіжого хліба. Приємного апетиту!

Засолювання жереха в домашніх умовах

Засолювання жереха в домашніх умовах – зовсім нескладна завдання для досвідченої господині. Зате така рибка буде відмінно виглядати на столі у вигляді закуски, гості точно оцінять делікатес по заслугах і ще попросять поділитися рецептом.

Час готування – 48 год 40 хв.

Час приготування – 30-40 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Жерех – 1,5 кг
  • Перець чорний горошком – 15 шт.
  • лавровий Лист – 2-3 шт.
  • Оцет 6 % – 4-5 ст. л.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Сіль кам’яна – 2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть всі продукти для засолювання жереха. З головок ріпчастої цибулі зніміть суху полову.

Крок 2. Тушки жереха очистіть від луски, випатрайте, відріжте голови, плавники і хвости. Ретельно промийте тушки всередині і обполосніть зовні.

Крок 3. Тушки наріжте невеликими шматочками і викладіть в глибоку миску.

Крок 4. Очищені цибульні головки наріжте півкільцями. У миску до риби додайте цибулю, горошини чорного перцю і сіль.

Крок 5. Потім влийте рослинне масло і столовий оцет. Акуратно перемішайте руками рибу, щоб вона рівномірно покрилася маринадом і спеціями.

Крок 6. Перекладіть жереха в зручну для зберігання ємність: банку або пластиковий контейнер з кришкою. Помістіть ємність з рибою в холодильник на 2-3 дні. Рибне філе в процесі засолювання має значно посвітліти.

Крок 7. Подавати солоного жереха до столу можна разом з цибулею. Приємного апетиту!

Хе з жереха

Хе з жереха – яскраве, запашне, неймовірно смачне і самобутню страву. Його подають в охолодженому вигляді в якості закуски. Необхідно дати рибі як слід промаринуватися, тоді вона повністю просочиться ароматом спецій, і її смак повністю перетвориться.

Час готування – 19 ч.

Час приготування – 35-50 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Жерех – 0,7 кг
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль кам’яна – 1 ч. л.
  • Олія соняшникова без запаху – 2 ст. л.
  • Приправа для моркви по-корейськи – 1,5 ст. л.
  • Оцет 6% – 4 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. Тушки жереха очистіть від луски, випатрайте і добре помийте. Ріпчасту цибулю, зубчики часнику і моркву очистіть і промийте.

Крок 2. Голови і хвости відріжте, також виріжте хребет. Інші частини тушки наріжте невеликими шматками. У приготуванні хе використовується тільки філейна частина.

Крок 3. Перекладіть рибу в глибоку миску, посоліть, приправте і полийте оцтом.

Крок 4. Руками перемішайте рибне філе і відправте миску на 6-8 годин в холодильник. Час від часу перемішуйте шматочки жереха.

Крок 5. Займемося овочами. Моркву натріть на тертці для приготування моркви по-корейськи. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, а зубчики часнику пропустіть через прес. Перекладіть овочі в окрему миску, посоліть і приправте їх меленим перцем.

Крок 6. Також до овочів додайте приправу для моркви по-корейськи і рослинне масло, перемішайте і приберіть миску з овочами в холодильник.

Крок 7. Після того, як риба замаринується, змішайте її з овочами і приберіть хе ще на 6-8 годин на холод. У цей час кілька разів перемішайте хе.

Крок 8. Шалено смачний хе з жереха готовий, подавайте його в охолодженому вигляді. Приємного апетиту!