Жерех – 8 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Жерех – це різновид річкової риби, яка може досягати значних розмірів. Готувати її можна різними способами: смажити, запікати, коптити, варити юшку, в’ялити або робити котлети. У будь-якому випадку у вас вийде смачне блюдо з риби для вечері, поживний суп на обід або чудова оригінальна закуска на святкове застілля.

Жерех, запечений в духовці

Жерех, запечений в духовці, — легке у приготуванні блюдо і дуже корисне для організму. Однак, це не дуже поширений вид риби, його купиш далеко не на кожному ринку. А як його смачно запекти в духовці, щоб він був соковитим і рум’яним, ми детально розповімо в цьому рецепті.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Жерех 1.5 кг
  • Лимон ¼ шт.
  • Сіль морська за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне для змазування форми

Процес приготування:

  1. Тушку жереха повністю розморозьте, якщо у вас заморожений продукт. Лимон вимити гарячою водою. Рибу необхідно випатрати, відрізати голову, плавники і хвіст, після цього ретельно помити всередині і зовні.
  2. Лимон наріжте тонкими часточками і видаліть кісточки.
  3. Тушку жереха натріть сіллю і меленим перцем зовні і всередині. На боці зробіть кілька не надто глибоких надрізів і кожен вставити по часточці лимона. Залишився лимон вкладіть всередину тушки. Форму змастіть рослинною олією і виложитє в неї заготовку.
  4. Зверху накрийте форму з жерехом фольгою. Надішліть рибу в духовку, попередньо розігріту до 220 градусів. Запікайте приблизно 40 хвилин.
  5. Після цього зніміть фольгу і дайте страві, як слід підрум’янитися. Залиште жереха в духовці ще на 5 хвилин.
  6. Викладіть запеченого жереха на блюдо, прикрасьте свіжою зеленню і подавайте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!