Фріттата – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Фріттата являє собою яєчний омлет з різними добавками, овочами, м’ясом, зеленню. Таке блюдо італійці люблять готувати на вечерю або сніданок. Пропонуємо кілька рецептів вдалих поєднань інгредієнтів – вибирайте і готуйте із задоволенням!

Класична фріттата на сковороді

У класичній фріттаті обов’язково присутні помідори, солодкий перець, зелень і сир. Такий варіант завжди соковитий. Масло для смаження рекомендуємо брати оливкова, а сир брати сорти пармезан.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Яйце куряче 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 1 зуб.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 50 гр.
  • Петрушка 1 пучок
  • Перець червоний мелений 1 шт.
  • Помідор 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Олія оливкова 2 ст. л.
  • Базилік сушений 1 щіпка
  • Майоран 1 щіпка

Процес приготування:

  1. Як приготувати класичну фріттату в домашніх умовах? Сир натираємо на дрібній тертці, зелень подрібнюємо ножем.
  2. Яйця збиваємо до однорідності разом з сіллю і чорним меленим перцем.
  3. Додаємо до яєчної маси сир і зелень, перемішуємо.
  4. Цибуля і часник очищаємо від лушпиння. Лук ріжемо тонкими півкільцями, часник дрібно рубаємо ножем.
  5. Помідор промиваємо, обсушуємо, ріжемо на частини і вирізаємо насіння з соком. М’якоть ріжемо кубиками.
  6. У сковороді на розігрітій оливковій олії обсмажуємо часник.
  7. Додаємо до нього цибулю, обсмажуємо дві хвилини. Далі закладаємо помідори і перець, перемішуємо і тушкуємо п’ять хвилин.
  8. Заливаємо овочеву масу яєчною сумішшю і смажимо на маленькому вогні, поки яйця не схопляться.
  9. Коли краю затвердіють, а центр буде ще рідким, знімаємо сковороду з плити і ставимо її в духовку на п’ятнадцять хвилин при температурі 180 градусів.
  10. Подаємо готову фріттату гарячою, посипавши сушеної зеленню і супроводивши шматочками свіжого помідора.

Приємного апетиту!

Як запекти фріттату з овочами в духовці?

Фріттату також можна готувати і в духовці. Яєчна маса при цьому виходить більш повітряної. В якості начинки використовуємо брокколі, зелений горошок і помідори.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Яйця – 8 шт.
  • Горошок зелений заморожений – 150 гр.
  • Брокколі – 150 гр.
  • Помідори – 200 гр.
  • Вершки – 200 мл
  • Пармезан – 150 гр.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Мускатний горіх мелений – за смаком.
  • Базилік – за смаком.

Процес приготування:

1. Брокколі ріжемо невеликими шматочками. Якщо капуста заморожена, дайте їй перед цим трохи розморозитися. А от зелений горошок можна використовувати прямо в замороженому вигляді, додайте його до нарізаною брокколі.

2. Помідори ріжемо невеликими шматочками, зайвий сік зливаємо. Висипаємо до брокколі і горошку

3. Яйця гарненько збовтуємо віночком з вершками, сіллю, мускатним горіхом і базиліком. Підготовлені овочі викладаємо в яєчну масу, перемішуємо. Також додаємо в масу тертий на дрібній тертці пармезан.

4. У сковороді розігріваємо вершкове масло до рідкого стану, виливаємо в нього яєчно-овочеву масу. Тримаємо на плиті, поки горошок не розморозиться, а яйця не схопляться. Потім ставимо сковороду в духовку і запікаємо фріттату при температурі 180 градусів до появи рум’яної скоринки.

5. 10. Подаємо готову фріттату в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт фріттати з кабачками

Якщо в холодильнику залежалися кабачки, саме час готувати фріттату. Це відмінний спосіб утилізувати овочі. Крім цього, такий варіант італійського омлету зазвичай дуже подобається дітям.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Яйця – 6 шт.
  • Кабачки – 2 шт.
  • Пармезан тертий – 80 гр.
  • Часник – 3 зубки.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Базилік – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю рубаємо на дрібні кубики, часник подрібнюємо.

2. Кабачки ріжемо тонкими кружками. Якщо овочі немолоді, то шкірку і насіння краще видалити. На сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо цибулю пару хвилин. Потім додаємо кабачки і часник, продовжуємо смажити ще чотири хвилини. В кінці солимо до смаку, перемішуємо, викладаємо на тарілку.

3. Яйця розбиваємо в окрему миску, збовтуємо віночком до однорідності, змішуємо з половиною вказаної кількості тертого пармезану і рубаним базиліком. Додаємо овочі, перемішуємо.

4. Духовку ставимо розігріватися до 180 градусів. Форму для фріттати змащуємо олією, викладаємо яєчно-овочеву суміш.

5. Поверхня посипаємо другою половиною тертого пармезану. Ставимо запікатися в духовку на десять хвилин. Гарячу фріттату розрізаємо порційно і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування фріттати з помідорами

Для цієї фріттати в начинку підуть помідори і сир фета. В яєчну масу додамо вершки. Запікати фріттату будемо в духовці. Подавайте блюдо гарячим зі свіжою зеленню.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Яйця – 4 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Фета – 150 гр.
  • Вершки 15% — 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для змазування.

Процес приготування:

1. Помідори промиваємо, обсушуємо і ріжемо невеликими кубиками.

2. Форму для фріттати змащуємо рослинним маслом. Викладаємо на дно нарізані помідори. Зверху викладаємо нарізаний кубиками сир фета.

3. Яйця розбиваємо в миску, збовтуємо до однорідності виделкою або вінчиком, змішуємо з вершками і солимо за смаком. Виливаємо яєчну масу в форму на помідори з сиром.

4. Духовку розігріваємо до 175 градусів. Форму з фриттатой ставимо в духовку і запікаємо двадцять п’ять хвилин. Можна також пару хвилин підрум’янити поверхню грилем.

5. Готову фріттату подаємо гарячою — текстура її ніжна і повітряна.

Приємного апетиту!

Як приготувати фріттату з картоплею в домашніх умовах?

Фріттата – досить ситне блюдо. Ще щільніше і ситніше воно стає, якщо в начинку покласти картоплю. Також додаємо солодкий перець і зелену цибулю. Яскраві і соковиті шматочки перцю з цибулею відмінно поєднуються з щільним картоплею – такий варіант фріттати зазвичай подобається чоловічий половині сім’ї.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Яйця – 6 шт.
  • Картопля варена – 3 шт.
  • Перець червоний консервований – 3 шт.
  • Сир твердий – 30 гр.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Пармезан – 150 гр.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Зелена цибуля промиваємо, обсушуємо на рушник і дрібно нарізаємо.

2. У сковороді розігріваємо вершкове масло разом з оливковою і висипаємо в цю суміш подрібнену цибулю. Обсмажуємо на невеликому вогні при помішуванні до м’якості.

3. Варену картоплю нарізаємо тонкими скибочками.

4. Викладаємо скибочки картоплі в сковороду до цибулі, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати до появи легкої скоринки.

5. Яйця розбиваємо в окрему ємність і збовтуємо до однорідності разом з сіллю і чорним меленим перцем. Збивати не потрібно.

6. Консервований солодкий перець ріжемо смужками і викладаємо в сковороду поверх маси з цибулі і картоплі.

7. Сир натираємо на тертці.

8. Яєчної сумішшю заливаємо овочі в сковороді, густо посипаємо зверху тертим сиром.

9. Закриваємо сковороду кришкою і готуємо фріттату на середньому вогні до повної готовності. Яйця повинні добре схопитися, а знизу – з’явитися скоринка.

10. Подаємо готову фріттату в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Дуже смачна фріттата з брокколі

Фріттату можна приготувати з будь-якими овочами. Головне, щоб вам подобалося. Цей варіант пропонує «начинити» брокколі з перцем і зеленню. Ці соковиті овочі ідеально підходять для італійського омлету.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Яйця – 6 шт.
  • Брокколі – 150 гр.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Паприка – за смаком.
  • Горіх мускатний мелений – за смаком.
  • Часник – 2 зубки.
  • Петрушка – 20 гр.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Чебрець сушений – 2 щіпки.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло оливкова – 50 мл
  • Цибуля червоний – 1 шт.

Процес приготування:

1. Брокколі бланшируем пару хвилин в киплячій воді, щоб капуста пом’якшилася. Потім відкидаємо на друшляк і даємо воді стекти.

2. Яйця розбиваємо в окрему миску і збовтуємо до однорідності разом з сіллю, паприкою і меленим мускатним горіхом.

3. У сковороді розігріваємо вершкове масло. Висипаємо в нього нарізану тонкими півкільцями червоний ріпчаста цибуля. Обсмажуємо його на невеликому вогні при помішуванні до м’якості.

4. Додаємо брокколі, перемішуємо, обсмажуємо одну хвилину. Слідом кладемо нарізану смужками болгарський перець, перемішуємо, смажимо ще хвилину. Посипаємо овочеву суміш чебрецем, перемішуємо. Петрушку і очищені зубки часнику дрібно рубаємо ножем. Змішуємо подрібнену зелень, часник, оливкова олія та лимонний сік. Отриману суміш викладаємо в сковороду до овочів, перемішуємо.

5. Заливаємо овочеву масу в сковороді яєчної сумішшю. Смажимо на плиті, поки знизу не почне схоплюватися яєчна маса. Потім ставимо сковороду з фриттатой в розігріту до 180 градусів духовку і готуємо вісім-десять хвилин.

6. Подаємо готову фріттату в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Ароматна фріттата з грибами на сковорідці

Цей варіант фриттатты – для любителів грибів. Аромат печериць, витікаючий від гарячого страви, миттю викликає апетит. Також додаємо в сковорідку сухарики, зелену квасолю, ріпчасту цибулю і сир – така комбінація виходить дуже смачною і ситною.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Яйця – 5 шт.
  • Молоко – 60 мл
  • Хліб білий – 4 скибочки.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Печериці – 250 гр.
  • Квасоля стручкова – 150 гр.
  • Сир чеддер – 50 гр.
  • Сир котедж – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Шніт-цибулю – 2 стебла.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Духовку ставимо розігріватися до температури 200 градусів. В цей час в миску розбиваємо яйця, додаємо до них молоко, сир котедж (можна додати будь-який м’який сир), сіль, чорний мелений перець і добре збовтуємо всі разом віночком.

2. У сковороді розігріваємо половину вершкового масла. Хліб ріжемо великими кубиками й викладаємо в гаряче масло. Обсмажуємо до золотавої скоринки. Викладаємо на тарілку.

3. Додаємо решту вершкове масло, викладаємо в нього нарізану тонкими півкільцями ріпчасту цибулю. Обсмажуємо на невеликому вогні п’ять хвилин до прозорості. Потім кладемо стручкову квасолю і тушкуємо ще три-п’ять хвилин.

4. Печериці нарізаємо тонкими скибочками. Кладемо їх в сковороду до цибулі і квасолі, перемішуємо і тушкуємо ще п’ять-шість хвилин до м’якості. Посипаємо сіллю і перцем за смаком.

5. Яєчної сумішшю заливаємо овочі на сковороді. Злегка помішуємо масу, намагаючись не зачіпати дна, поки яйця не почнуть густіти, протягом пари хвилин.

6. Тепер викладаємо зверху шматочки обсмаженого білого хліба, вдавлюємо їх.

7. Засипаємо тертим на крупній тертці чеддером.

8. Ставимо сковорідку з фриттатой в розігріту духовку на хвилин десять – поверхня повинна підрум’янитися. Подаємо готову фріттату в гарячому вигляді, посипавши зверху дрібно нарізаною шніт-цибулею.

Приємного апетиту!

Простий і дуже смачний рецепт фріттати з куркою

Для приготування фріттати з куркою можна використовувати філе, що залишилося від обіду – дуже вдала утилізація! Для соковитості і кольору обов’язково додаємо овочі: броколі, болгарський перець, цибуля. А спеції і прянощі беремо за власним смаком. Пропонуємо використати безпрограшний варіант – прованські трави.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Яйця – 6 шт.
  • Брокколі – 200 гр.
  • Філе куряче варене – 200 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Горіх мускатний мелений – щіпка.
  • Цибуля-шалот – 1 шт.
  • Вершки – 2 ст. л.
  • Трави прованські – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Куряче філе ріжемо невеликими шматочками.

2. Ріпчасту цибулю очищаємо і подрібнюємо ножем.

3. Брокколі потрібно розділити на невеликі суцвіття. Якщо заморожений продукт, можна не розморожувати і розрізати.

4. Болгарський перець звільняємо від насіння і ріжемо дрібними кубиками.

5. Яйця розбиваємо в окрему миску і збовтуємо їх разом з вершками, сіллю, мускатним горіхом, чорним меленим перцем і прованськими травами.

6. У сковороді розігріваємо олію. Висипаємо нарізану ріпчасту цибулю. Обсмажуємо його на невеликому вогні при помішуванні до прозорості. Потім додаємо брокколі. Обсмажуємо три-чотири хвилини. Якщо брокколі заморожена, то смажимо трохи довше – сім-вісім хвилин.

7. Слідом кладемо болгарський перець, перемішуємо, смажимо ще три-чотири хвилини.

8. Додаємо куряче філе, перемішуємо, смажимо дві-три хвилини.

9. Форму для фріттати змащуємо олією, викладаємо на неї обсмажену суміш.

10. Заливаємо яєчною масою. Ставимо в духовку і запікаємо протягом п’ятнадцяти хвилин.

11. Подаємо готову фріттату гарячої.

Приємного апетиту!