Морський окунь на сковороді – 7 смачних рецептів приготування смаженого окуня з покроковими фото

Морський окунь – це не тільки одна з найсмачніших риб, віднесених до делікатесів, але ще і дуже цінний продукт для людського організму. Саме в цій рибі міститься максимальна кількість вітамінів, мікро – і макроелементів, в яких дуже потребує кожна людина. До того ж, окунь характеризується відмінними смаковими якостями, завдяки чому використовується в багатьох світових кухнях.

Як смачно посмажити морського окуня в борошні на сковороді?

Смаження – це найпростіший спосіб приготувати будь-яку рибу, як морську, так і річкову, і окунь не є винятком. А якщо перед обсмаженням ще і обваляти шматочки в борошні – отримаємо хрустку і апетитну скоринку.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Окунь морський 2 шт.
  • Борошно 4 ст. л.
  • Масло рослинне 10 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як смачно приготувати смаженого морського окуня на сковороді? Тушки обполіскуємо під струменем води і видаляємо луску і гострі плавці. По своєму смаку приправляємо чорним молотим перцем і сіллю, залишаємо на 2-3 хвилини для просочення.
  2. Підготовлену рибу паніруємо в борошні з обох сторін.
  3. У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо тушки. Готуємо на помірному вогні близько 4-5 хвилин.
  4. За закінчення часу перевертаємо окунів на іншу сторону і смажимо ще кілька хвилин до утворення хрусткої скоринки.
  5. До столу подаємо в гарячому вигляді з будь-яким гарніром, за бажанням прикрашаємо сушеної або свіжої зеленню. Приємного апетиту!

Як приготувати морського окуня з цибулею на сковороді?

Приготувати смачне, ситне і швидке блюдо з морського окуня дуже просто і сьогодні вашій увазі пропонується рецепт рибки під часниковим соусом, та ще й на цибулевої подушці.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Окунь морський – 3 шт.
  • Борошно – 3-5 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Майонез – 3 ст. л.
  • Часник – 5-6 зуб.
  • Перець болгарський -1/2 шт.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Розбираємо тушки: видаляємо нутрощі, голову і хвіст. Гарненько промиваємо під струменем води, обсушуємо і по своєму смаку посипаємо сіллю і чорним меленим перцем з усіх боків.

2. Рибу обвалюють у борошні й обсмажуємо на рослинному маслі під кришкою близько 5 хвилин з кожного боку.

3. Готуємо окунів до утворення рум’яної скоринки.

4. Кілька цибулин дрібно нарізаємо і відправляємо в сковороду до золотистим тушкам.

5. В окремій невеликій піалі з’єднуємо пару ложок майонезу і пропущений через прес часник – щедро змащуємо отриманим соусом рибку.

6. Сковорідку знову закриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо ще близько 12-15 хвилин до готовності всіх компонентів.

7. Сервіруємо вареної стручкової квасолею, солодким перцем і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як смачно загасити морського окуня в сметані?

Коли риба приготовлена ідеально – м’ясо саме відходить від кісточок і тане в роті, однак, для досягнення такого результату, окуня потрібно не просто посмажити, а протушкувати. І приготувати таку страву дуже просто і швидко, тому впорається навіть недосвідчена господиня.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3-5.

Склад:

  • Окунь морський (заморожений) – 750-800 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Гірчиця – 2 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста (великий) – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Окунів попередньо розморожуємо і очищаємо від гострих плавців та луски.

2. Філе обробляємо на шматочки.

3. Отримані кубики обполіскуємо водою, обсушуємо за допомогою паперових рушників, солимо і перчимо – залишаємо маринуватися на 10-15 хвилин.

4. У сковороді з високими бортами розігріваємо олію і обсмажуємо подрібнену ріпчасту цибулю до прозорості.

5. Після, в ту ж сковороду засипаємо натерту моркву – пасеруємо 3 хвилини і викладаємо просочену спеціями рибу.

6. Наступним етапом до основних компонентів додаємо сметану і гірчицю – даємо закипіти і перемішуємо.

7. Зменшуємо вогонь, закриваємо кришкою і тушкуємо ще 12-15 хвилин до готовності. В самому кінці посипаємо дрібно нашаткованої зеленню, даємо постояти пару хвилин і розкладаємо по тарілках. Приємного апетиту!

Морський окунь, смажена цілком на сковороді гриль

Приготувати морського окуня можна дуже просто, швидко і без заморочок. З цим завданням чудово справляється сковорода-гриль, запікаємо рибку з ароматними травами і насолоджуємося.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Окунь морський – 4 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Цедра лимона – 1 ч. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Каперси (мариновані) – 1 ст. л.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушки окунів очищаємо від плавників і нутрощів, обполіскуємо водою і обсушуємо.

2. Для кращого просочування риби маринадом, за допомогою гострого ножа, робимо по три надрізи з кожної сторони.

3. Займемося маринадом. У глибокій тарі з’єднуємо подрібнену петрушку і каперси, лимонну цедру, пропущений через прес часник, оливкова олія, сіль і перець – перемішуємо і ароматна заправка готова.

4. Старанно натираємо заправкою кожну рибу, причому як зовні, так і всередині.

5. Обсмажуємо окунів на сковороді гриль на помірному вогні протягом 12-15 хвилин з кожного боку. Час готування може змінюватись в залежності від розміру тушок.

6. Готову рибу подаємо з часточками ароматного лимона і овочами, також обсмаженими на грилі. Приємного апетиту!

Ніжне і м’яке філе морського окуня на сковороді

Складно назвати морського окуня дешевим продуктом, однак, смак і корисні властивості цієї риби в кілька разів компенсують ціну. Філе окуня має дуже ніжну текстуру, кісточок мало, а сама риба, навіть у свіжому вигляді не має характерного запаху.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Філе морського окуня – 2 шт.
  • Оливки (без кісточок) – ½ банки.
  • Перець «чилі» — 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Розмарин – 2 гілочки.
  • Помідори (протерті) – 100 гр.
  • Вино біле – 100 мл
  • Багет – 1 шт.
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Цибуля-шалот – 1 шт.
  • Каперси – 15 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо компоненти: рибне філе попередньо розморожуємо, відміряємо потрібну кількість оливкової олії, каперсів і інших овочів.

2. Займемося різноманітними доповненнями до окуні. Часник нарізаємо тонкими пластинами, оливки – навпіл, перець – кільцями, а цибулю-шалот дрібними кубиками.

3. У глибокій сковороді розігріваємо 2 столові ложки олії і викладаємо всі раніше подрібнені овочі – прогріваємо пару хвилин для того, щоб масло просякнув їх ароматами.

4. Рибу промиваємо під струменем води і обсушуємо за допомогою паперових рушників.

5. Відправляємо філе в сковороду до інших складових страви.

6. Приправляємо весь вміст сковороди сіллю, додаємо каперси і гілочки розмарину.

7. Наступним етапом вливаємо біле вино і подрібнені до стану пюре томати. На мінімальному вогні выпариваем спирт, закриваємо кришкою і тушкуємо ще близько 5 хвилин.

8. Ніжне філе перекладаємо на плоске блюдо, сервіруємо шматочками м’якого багета і стиглими помідорами черрі. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування окуня в клярі

Морський або як його ще часто називають «червоний» окунь, відрізняється від іншої риби величезним вмістом антиоксидантів, протеїну і такого важливого вітаміну, як В12. Таким чином, окунь – це не тільки неймовірно смачно і ароматно, але ще й дуже корисно.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Окунь морський – 5 шт.
  • Борошно – ½ склянки
  • Яйця – 2 шт.
  • Спеції для риби – 1 ч. л.
  • Кріп (сушений) – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія соняшникова – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Тушки попередньо розморожуємо, а після промиваємо під струменем води й обсушуємо.

2. Рибу очищаємо від гострих плавців та луски.

3. Займемося кляром. В окремій ємності з’єднуємо борошно і яйця – гарненько перемішуємо до однорідності.

4. Далі, в отриману масу засипаємо сіль, спеції для риби і сушену зелень – знову розмішуємо і панірування готова.

5. Обвалюємо кожну рибу з двох сторін у «тесті».

6. Смажимо на середньому вогні з двох сторін під кришкою, перевертаємо дуже акуратно, намагаючись не зачіпати панірування.

7. Коли рибка підрум’яниться – знімаємо кришку і зменшуємо полум’я – готуємо близько півгодини. Час може збільшуватися або зменшуватися, залежно від розміру тушок. Приємного апетиту!

Соковитий і ніжний морський окунь з овочами

Готувати окуня можна безліччю способів, однак, саму ніжну і соковиту текстуру, рибка набуває саме при гасінні. А якщо готувати окуня ще й разом з сезонними овочами, то всі компоненти максимально віддадуть один одному свій смак і аромат.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Морський окунь (тушка) – 7 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Борошно – 1 ч. л.
  • Вода – 100 мл
  • Огірки малосоленые – 1 шт.
  • Спеції для риби – на смак.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло соняшникове/оливкова – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо усі потрібні продукти: рибку розморожуємо, відміряємо, необхідну кількість сметани та борошна.

2. Окунів очищаємо від луски, плавників і нутрощів – промиваємо і даємо трохи часу обсохнути. Після, викладаємо в сковороду з невеликою кількістю розігрітого рослинного масла.

3. Наразі рибка смажиться – займемося овочами. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, а моркву подрібнюємо за допомогою терки.

4. Овочі перекладаємо до рибі й додаємо спеції і сіль за смаком.

5. В окремій чашці змішуємо воду, борошно і сметану – ретельно розмішуємо.

6. Отриманою сумішшю заливаємо вміст сковорідки, закриваємо кришкою і тушкуємо близько півгодини на повільному вогні.

7. Готову і гарячу рибу з овочами розкладаємо по тарілках і зверху посипаємо дрібно нарізаним огірочком. Приємного апетиту!