Морський окунь – це не тільки одна з найсмачніших риб, віднесених до делікатесів, але ще і дуже цінний продукт для людського організму. Саме в цій рибі міститься максимальна кількість вітамінів, мікро – і макроелементів, в яких дуже потребує кожна людина. До того ж, окунь характеризується відмінними смаковими якостями, завдяки чому використовується в багатьох світових кухнях.
Як смачно посмажити морського окуня в борошні на сковороді?
Смаження – це найпростіший спосіб приготувати будь-яку рибу, як морську, так і річкову, і окунь не є винятком. А якщо перед обсмаженням ще і обваляти шматочки в борошні – отримаємо хрустку і апетитну скоринку.
Інгредієнти на
2 порц.
- Окунь морський 2 шт.
- Борошно 4 ст. л.
- Масло рослинне 10 мл
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Як смачно приготувати смаженого морського окуня на сковороді? Тушки обполіскуємо під струменем води і видаляємо луску і гострі плавці. По своєму смаку приправляємо чорним молотим перцем і сіллю, залишаємо на 2-3 хвилини для просочення.
- Підготовлену рибу паніруємо в борошні з обох сторін.
- У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо тушки. Готуємо на помірному вогні близько 4-5 хвилин.
- За закінчення часу перевертаємо окунів на іншу сторону і смажимо ще кілька хвилин до утворення хрусткої скоринки.
- До столу подаємо в гарячому вигляді з будь-яким гарніром, за бажанням прикрашаємо сушеної або свіжої зеленню. Приємного апетиту!
Як приготувати морського окуня з цибулею на сковороді?
Приготувати смачне, ситне і швидке блюдо з морського окуня дуже просто і сьогодні вашій увазі пропонується рецепт рибки під часниковим соусом, та ще й на цибулевої подушці.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Окунь морський – 3 шт.
- Борошно – 3-5 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Майонез – 3 ст. л.
- Часник – 5-6 зуб.
- Перець болгарський -1/2 шт.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Розбираємо тушки: видаляємо нутрощі, голову і хвіст. Гарненько промиваємо під струменем води, обсушуємо і по своєму смаку посипаємо сіллю і чорним меленим перцем з усіх боків.
2. Рибу обвалюють у борошні й обсмажуємо на рослинному маслі під кришкою близько 5 хвилин з кожного боку.
3. Готуємо окунів до утворення рум’яної скоринки.
4. Кілька цибулин дрібно нарізаємо і відправляємо в сковороду до золотистим тушкам.
5. В окремій невеликій піалі з’єднуємо пару ложок майонезу і пропущений через прес часник – щедро змащуємо отриманим соусом рибку.
6. Сковорідку знову закриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо ще близько 12-15 хвилин до готовності всіх компонентів.
7. Сервіруємо вареної стручкової квасолею, солодким перцем і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Як смачно загасити морського окуня в сметані?
Коли риба приготовлена ідеально – м’ясо саме відходить від кісточок і тане в роті, однак, для досягнення такого результату, окуня потрібно не просто посмажити, а протушкувати. І приготувати таку страву дуже просто і швидко, тому впорається навіть недосвідчена господиня.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3-5.
Склад:
- Окунь морський (заморожений) – 750-800 гр.
- Сметана – 200 гр.
- Гірчиця – 2 ч. л.
- Цибуля ріпчаста (великий) – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Окунів попередньо розморожуємо і очищаємо від гострих плавців та луски.
2. Філе обробляємо на шматочки.
3. Отримані кубики обполіскуємо водою, обсушуємо за допомогою паперових рушників, солимо і перчимо – залишаємо маринуватися на 10-15 хвилин.
4. У сковороді з високими бортами розігріваємо олію і обсмажуємо подрібнену ріпчасту цибулю до прозорості.
5. Після, в ту ж сковороду засипаємо натерту моркву – пасеруємо 3 хвилини і викладаємо просочену спеціями рибу.
6. Наступним етапом до основних компонентів додаємо сметану і гірчицю – даємо закипіти і перемішуємо.
7. Зменшуємо вогонь, закриваємо кришкою і тушкуємо ще 12-15 хвилин до готовності. В самому кінці посипаємо дрібно нашаткованої зеленню, даємо постояти пару хвилин і розкладаємо по тарілках. Приємного апетиту!
Морський окунь, смажена цілком на сковороді гриль
Приготувати морського окуня можна дуже просто, швидко і без заморочок. З цим завданням чудово справляється сковорода-гриль, запікаємо рибку з ароматними травами і насолоджуємося.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Окунь морський – 4 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Цедра лимона – 1 ч. л.
- Часник – 2 зуб.
- Каперси (мариновані) – 1 ст. л.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушки окунів очищаємо від плавників і нутрощів, обполіскуємо водою і обсушуємо.
2. Для кращого просочування риби маринадом, за допомогою гострого ножа, робимо по три надрізи з кожної сторони.
3. Займемося маринадом. У глибокій тарі з’єднуємо подрібнену петрушку і каперси, лимонну цедру, пропущений через прес часник, оливкова олія, сіль і перець – перемішуємо і ароматна заправка готова.
4. Старанно натираємо заправкою кожну рибу, причому як зовні, так і всередині.
5. Обсмажуємо окунів на сковороді гриль на помірному вогні протягом 12-15 хвилин з кожного боку. Час готування може змінюватись в залежності від розміру тушок.
6. Готову рибу подаємо з часточками ароматного лимона і овочами, також обсмаженими на грилі. Приємного апетиту!
Ніжне і м’яке філе морського окуня на сковороді
Складно назвати морського окуня дешевим продуктом, однак, смак і корисні властивості цієї риби в кілька разів компенсують ціну. Філе окуня має дуже ніжну текстуру, кісточок мало, а сама риба, навіть у свіжому вигляді не має характерного запаху.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Філе морського окуня – 2 шт.
- Оливки (без кісточок) – ½ банки.
- Перець «чилі» — 2 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Розмарин – 2 гілочки.
- Помідори (протерті) – 100 гр.
- Вино біле – 100 мл
- Багет – 1 шт.
- Масло оливкове – 4 ст. л.
- Цибуля-шалот – 1 шт.
- Каперси – 15 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Готуємо компоненти: рибне філе попередньо розморожуємо, відміряємо потрібну кількість оливкової олії, каперсів і інших овочів.
2. Займемося різноманітними доповненнями до окуні. Часник нарізаємо тонкими пластинами, оливки – навпіл, перець – кільцями, а цибулю-шалот дрібними кубиками.
3. У глибокій сковороді розігріваємо 2 столові ложки олії і викладаємо всі раніше подрібнені овочі – прогріваємо пару хвилин для того, щоб масло просякнув їх ароматами.
4. Рибу промиваємо під струменем води і обсушуємо за допомогою паперових рушників.
5. Відправляємо філе в сковороду до інших складових страви.
6. Приправляємо весь вміст сковороди сіллю, додаємо каперси і гілочки розмарину.
7. Наступним етапом вливаємо біле вино і подрібнені до стану пюре томати. На мінімальному вогні выпариваем спирт, закриваємо кришкою і тушкуємо ще близько 5 хвилин.
8. Ніжне філе перекладаємо на плоске блюдо, сервіруємо шматочками м’якого багета і стиглими помідорами черрі. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування окуня в клярі
Морський або як його ще часто називають «червоний» окунь, відрізняється від іншої риби величезним вмістом антиоксидантів, протеїну і такого важливого вітаміну, як В12. Таким чином, окунь – це не тільки неймовірно смачно і ароматно, але ще й дуже корисно.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Окунь морський – 5 шт.
- Борошно – ½ склянки
- Яйця – 2 шт.
- Спеції для риби – 1 ч. л.
- Кріп (сушений) – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Олія соняшникова – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Тушки попередньо розморожуємо, а після промиваємо під струменем води й обсушуємо.
2. Рибу очищаємо від гострих плавців та луски.
3. Займемося кляром. В окремій ємності з’єднуємо борошно і яйця – гарненько перемішуємо до однорідності.
4. Далі, в отриману масу засипаємо сіль, спеції для риби і сушену зелень – знову розмішуємо і панірування готова.
5. Обвалюємо кожну рибу з двох сторін у «тесті».
6. Смажимо на середньому вогні з двох сторін під кришкою, перевертаємо дуже акуратно, намагаючись не зачіпати панірування.
7. Коли рибка підрум’яниться – знімаємо кришку і зменшуємо полум’я – готуємо близько півгодини. Час може збільшуватися або зменшуватися, залежно від розміру тушок. Приємного апетиту!
Соковитий і ніжний морський окунь з овочами
Готувати окуня можна безліччю способів, однак, саму ніжну і соковиту текстуру, рибка набуває саме при гасінні. А якщо готувати окуня ще й разом з сезонними овочами, то всі компоненти максимально віддадуть один одному свій смак і аромат.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Морський окунь (тушка) – 7 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сметана – 2 ст. л.
- Борошно – 1 ч. л.
- Вода – 100 мл
- Огірки малосоленые – 1 шт.
- Спеції для риби – на смак.
- Сіль – за смаком.
- Масло соняшникове/оливкова – 4 ст. л.
Процес приготування:
1. Підготуємо усі потрібні продукти: рибку розморожуємо, відміряємо, необхідну кількість сметани та борошна.
2. Окунів очищаємо від луски, плавників і нутрощів – промиваємо і даємо трохи часу обсохнути. Після, викладаємо в сковороду з невеликою кількістю розігрітого рослинного масла.
3. Наразі рибка смажиться – займемося овочами. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, а моркву подрібнюємо за допомогою терки.
4. Овочі перекладаємо до рибі й додаємо спеції і сіль за смаком.
5. В окремій чашці змішуємо воду, борошно і сметану – ретельно розмішуємо.
6. Отриманою сумішшю заливаємо вміст сковорідки, закриваємо кришкою і тушкуємо близько півгодини на повільному вогні.
7. Готову і гарячу рибу з овочами розкладаємо по тарілках і зверху посипаємо дрібно нарізаним огірочком. Приємного апетиту!