Нирки яловичі – 7 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Нирки яловичі – це субпродукт не особливо популярний серед кулінарів з-за специфічного запаху, але при правильному приготуванні, на їх основі можна приготувати смачні делікатесні страви: згасити в різних соусах, посмажити і доповнити іншими інгредієнтами. Яловичі нирки не містять жиру, малокалорійні і бюджетні, адже не дарма в стравах російської кухні вони займали почесне місце.

Рецепт, як приготувати яловичі нирки без запаху

Перед приготуванням страви з яловичих нирок перед кожною господинею стоїть питання – як видалити їх специфічний запах і варіантів цього є кілька: замочування у воді, в розчині оцту або молоці. У цьому рецепті замочуємо яловичі нирки в розчині харчової соди, що буде найбільш швидким способом.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Яловичі нирки 2 шт.
  • Сода харчова 1 ч. л.
  • Вода 100 мл

Процес приготування:

  1. Нирки промити під проточною водою.
  2. Ножем їх поздовжньо розрізати і акуратно, не порушивши текстуру, видалити внутрішній жир.
  3. нирки Нарізати шматочками невеликого розміру і перекласти в посуд для замочування.
  4. Посипати нирки чайною ложкою соди, залити 100 мл чистої води, перемішати і залишити на 20 хвилин.
  5. За закінчення цього часу нирки ще раз промити на друшляку під проточною водою.
  6. Потім їх перекласти в каструлю, повністю залити окропом і поставити на середній вогонь. Сіль в бульйон не додавати.
  7. Поварити нирки в продовження пару хвилин, і за цей час бульйон вкриється піною.
  8. Нирки повторно відкинути на друшляк і ще раз промити холодною водою.
  9. Промиті нирки повернути в каструлю, залити окропом і довести до кипіння.
  10. Піни вже буде менше. Поварити нирки, також без солі, протягом 7 хвилин, не більше, щоб їх м’ясо не стало гумовим.
  11. Зварені нирки третій раз відкинути на друшляк і їх можна використовувати для вибраного рецепту. Смачних і вдалих страв!

Смажені яловичі нирки з цибулею на сковороді

Смажені яловичі нирки з цибулею на сковороді будуть у вас незвичайним і смачним блюдом до сімейного обіду або вечері. Готувати їх нескладно, але потрібен час для видалення специфічного запаху. У цьому рецепті яловичі нирки замочуємо в розчині оцту, двічі відварюємо з лавровим листом і потім смажимо з додаванням цибулі.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Нирки яловичі – 400 гр.
  • Оцтова есенція 70% – 2 ч. л.
  • Лавровий лист – 6 шт.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом підготувати, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, всі інгредієнти.

Крок 2. У нирок акуратно видалити внутрішній жир з сечоводами і промити нирки під холодною водою.

Крок 3. Перекласти нирки в посуд для замочування, залити літром води і додати чайну ложку 70% оцтової есенції і залишити на 1 годину.

Крок 4. Через годину цю воду злити і повторно ще на годину замочити нирки у такому ж розчині оцтової есенції.

Крок 5. Потім бруньки ще раз промити, нарізати шматочками, перекласти в каструлю, додати пару лаврових листів з чорним перцем і залити холодною водою.

Крок 6. Поварити нирки на невеликому вогні протягом 20 хвилин. Потім цей відвар злити, залити нирки чистою водою і поварити ще 40 хвилин.

Крок 7. Третій раз відвар злити, нирки ще раз промити і третій раз відварити до готовності з додаванням солі та інших лаврових листів з горошинками перцю. Відварені нирки вийняти з бульйону і остудити.

Крок 8. Очистити цибулю, нарізати чверть кільцями і перекласти в сковороду з розігрітим рослинним маслом.

Крок 9. До цибулі перекласти відварені яловичі нирки.

Крок 10. Обсмажити нирки з цибулею при періодичному помішуванні протягом 5-10 хвилин на середньому вогні.

Крок 11. Приготовлені смажені яловичі нирки з цибулею на сковороді сервірувати до обіду у гарячому вигляді, доповнивши будь-яким гарніром. Приємного апетиту!

Яловичі нирки з солоними огірками

Смакове поєднання нирок з солоним огірком відомо давно і на основі цих інгредієнтів часто готують розсольник, але хорошим стравою буде у вас гасіння яловичих нирок в соусі з солоними огірками. У цьому рецепті соус доповнимо солодким перцем. Підготувати нирки, тобто звільнити їх від специфічного запаху можна будь-яким способом: замочити на ніч у чистій воді, вимочити в розчині оцту або дворазово проварити.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Нирки яловичі – 1 кг
  • Солоний огірок – 4 шт.
  • Солодкий болгарський перець – 4 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 5 зубків.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Вода – 2,5 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Будь-яким способом заздалегідь підготувати (вимочити і промити) яловичі нирки. Перед гасінням нирки нарізати набольшими шматочками. Підготувати, згідно з рецептом, інші інгредієнти для страви.

Крок 2. У глибокому посуді для гасіння розігріти рослинне масло. Перекласти в нього нарізку нирок і обсмажити при помішуванні на середньому вогні протягом 5-7 хвилин.

Крок 3. До обсмажених нирках налити 2,5 склянки чистої води, додати дрібно нарізану цибулину і згасити їх продовження 15-20 хвилин.

Крок 4. Очистити і нарізати солодкий перець, перекласти його до нирок і насипати сіль (врахувати солоність огірків) з меленим чорним і червоним перцем. Все перемішати і тушкувати ще 15 хвилин.

Крок 5. Солоні огірки подрібнити на крупній тертці або нарізати брусочками, додати до нирок і тушкувати страву ще 15 хвилин.

Крок 6. Разом з огірками додати до страви подрібнений часник.

Крок 7. На іншій сковорідці на розігрітому рослинному або вершковому маслі обсмажити до кремового кольору дві ложки борошна.

Крок 8. Обсмажене борошно пересипати до тушкованим з овочами нирках, добре перемішати, щоб борошно рівномірно розійшлася в соусі, і тушкувати страву на невеликому вогні під прикритою кришкою ще 10 хвилин.

Крок 9. Приготовлені яловичі нирки з солоними огірками спробувати на смак і додати, чого недостатньо, вогонь вимкнути і сервірувати страву до столу гарячим, доповнивши гарніром. Приємного апетиту!

яловичі нирки Тушковані в сметані

яловичі нирки Тушковані в сметані будуть у вас смачним і корисним стравою в домашньому меню і, не рахуючи часу на підготовку цього субпродукту, страва готується просто і швидко. Яловичі нирки відрізняються особливим смаком, який добре доповнюють, сметана з цибулею. У цьому рецепті нирки заздалегідь вимочуємо і відварюємо.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Нирки яловичі – 800 гр.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Аджика суха – ½ ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. В казанку або каструлі з товстим дном розігріти олію, покласти відварені і нарізані шматочками яловичі нирки і на середньому вогні почати обсмажувати.

Крок 2. Цибулю очистити і крупно нарізати.

Крок 3. В окремій піалі змішати зазначені в рецепті спеції, набір яких можна змінити по своєму смаку.

Крок 4. Обсмажені нирки посипати сумішшю спецій і додати до них нарізку лука.

Крок 5. Обсмажити цибулю до прозорості. Потім вогонь зробити мінімальним, казан прикрити кришкою і готувати нирки з цибулею протягом 25 хвилин.

Крок 6. До кінця гасіння до нирок додати сметану, все перемішати, тушкувати страву ще 5 хвилин і вимкнути вогонь.

Крок 7. Приготовлені яловичі нирки тушковані в сметані з цибулею сервірувати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Нирки яловичі з картоплею

Нирки яловичі з картоплею є російським варіантом рагу з м’яса і картоплі. Блюдо відрізняє оригінальний смак і ситність, тільки треба правильно підготувати яловичі нирки. У цьому рецепті запечемо нирки в горщиках, але можна і просто згасити їх з картоплею на плиті. Пікантні нотки доповнимо солоним огірком, лавровим листом і запашним перцем.

Час готування: 5 годин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Нирки яловичі – 1 кг
  • Картопля – 6 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Ріпа – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубки.
  • Солоний огірок – 3 шт.
  • Лавровий лист – за смаком.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове топлене – 2 ст. л.
  • Бульйон – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. З яловичих нирок видаліть зовнішню плівку, розріжте їх навпіл і промийте під проточною водою.

Крок 2. Перекладіть нирки в окремий посуд і на 4-5 годин залийте холодною водою. За цей час воду кілька разів змініть.

Крок 3. Потім у нирок видаліть внутрішній жир з сечоводами, наріжте нирки скибочками, перекладіть в каструлю, залийте чистою водою і поставте варитися.

Крок 4. Після закипання воду злийте, залийте наступною порцією чистої води і знову доведіть до кипіння. Це потрібно зробити двічі. Поваріть нирки протягом півгодини.

Крок 5. Відварені нирки промийте востаннє на друшляку під проточною водою.

Крок 6. Овочі, згідно з рецептом, почистіть, промийте і наріжте невеликими шматочками довільної форми.

Крок 7. У сковорідці на розігрітому маслі обсмажте до м’якості нарізку цибулі з морквою, картоплею і ріпою.

Крок 8. Відварені нирки наріжте маленькими шматочками.

Крок 9. До обсмаженою овочам в сковороду покладіть нарізані нирки, додайте змішану з томатним соусом сметану, нарізаний кубиками солоний огірок, подрібнений часник і насипте спеції. Ці інгредієнти добре перемішайте і вимкніть вогонь.

Крок 10. Потім нирки з овочами розкладіть по глиняним горщикам або в один великий, і залийте будь бульйоном.

Крок 11. Увімкніть Духовку на 180°С. Запікайте блюдо протягом 25-30 хвилин.

Крок 12. Приготовлені яловичі нирки з картоплею перекладіть на велике блюдо і сервіруйте до столу. Приємного апетиту!

Яловичі нирки в духовці

Будь-яка їжа в духовці виходить набагато смачніше, ніж приготовлена на плиті і тушковані в духовці яловичі нирки не будуть винятком. Готують нирки в духовці або пошарово, укладаючи в форму, чергуючи з овочами, або тушкують в соусі. У цьому рецепті нирки тушкуємо з овочами: цибулею, морквою і помідорами. Яловичі нирки готуємо, вымачивая їх у воді і двічі проварюючи.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Нирки яловичі – 600 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1/3 ч. ложки
  • Кріп – 5 гілочок.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичі нирки звільніть від зовнішньої плівки і на 1 годину залийте холодною водою. Потім наріжте їх невеликими шматочками.

Крок 2. Підготовлені нирки перекладіть в каструлю, залийте чистою водою, двічі доведіть до кипіння, зливаючи бульйон з піною і промиваючи їх на друшляку. Третій раз в бульйон додайте сіль за своїм смаком і відваріть нирки до готовності. На це у вас піде не менше години.

Крок 3. Овочі почистіть і промийте. Цибулю наріжте півкільцями. Моркву подрібнити на дрібній тертці. Помідори наріжте тонкими часточками.

Крок 4. В обраній для духовки посуді розігрійте рослинну олію і на ньому протягом 5-6 хвилин обсмажте шматочки нирок. Потім до них додайте нарізку цибулі, перемішайте і посмажте пару хвилин.

Варіант приготування яловичих нирки у вершковому соусі має французьке походження, і він заснований на тому, що вершковий соус з додаванням діжонської гірчиці і коньяку повністю нівелює специфічний запах нирок і вимочувати їх необов’язково. Якщо готувати без коньяку, то нирки бажано будь-яким способом замочити у воді. У цьому рецепті запікаємо яловичі нирки в духовці.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Нирки яловичі – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Коньяк – ½ склянки.
  • Вершки 33% – 100 мл
  • Гірчиця діжонська – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Страва готується швидко, тому всі інгредієнти підготуйте відразу, щоб все було під рукою. Цибулю почистіть і дрібно наріжте.

Крок 2. У нирок ретельно і акуратно видаліть жир з залишками проток. Потім нирки промийте і наріжте невеликими шматочками. Посипте їх сіллю з свіжомеленим перцем і відкладіть в сторону.

Крок 3. У сковорідці розтопити шматочок вершкового масла.

Крок 4. На ньому швидко і на великому вогні обсмажте шматочки нирок до рум’яного кольору з обох боків, тільки не пережарьте, інакше вони втратять ніжну текстуру. Шумівкою нирки зі сковорідки зніміть.

Крок 5. У це ж масло перекладіть нарізку лука.

Крок 6. Цибуля так само швидко обсмажте до прозорості.

Крок 7. До смаженій луку налийте півкелиха коньяку.

Крок 8. Потім налийте в сковороду жирні вершки і соус добре перемішайте.

Крок 9. Додайте до соусу ложку діжонської гірчиці.

Крок 10. Соус з гірчицею ще раз перемішайте.

Крок 11. Обсмажені нирки перекладіть у форму для запікання, залийте приготовленим соусом і поставте блюдо в духовку на 10 хвилин при 200°С.

Крок 12. Приготовлені яловичі нирки у вершковому соусі сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!