Буженина з свинини у фользі в духовці – 7 смачних рецептів з покроковими фото

Буженина з свинини у фользі в духовці — соковите, ніжне і дуже смачне м’ясне блюдо. В домашніх умовах можна готувати багато м’ясні вироби, які лежать на прилавках магазинів, в т. ч. таке смачне м’ясо, як буженина з свинини. Для цього знадобиться фольга, духовка робоча і трохи часу. Результатом стане смачне домашнє м’ясо без барвників, консервантів і підсилювачів смаку.

Буженина з свинини у фользі домашніх умовах

Щоб приготувати вдома смачну буженину, не потрібно безліч добавок: головне придбати хороший свіжий шматок м’яса, купити приправи, сіль і масло. Обов’язково мати вдома фольгу: вона допомагає утримати сік всередині, тим самим м’ясо пропарюється і стає дуже м’яким.

Інгредієнти на
15 порц.

  • Свинячий окіст 2.5 кг
  • Часник 6 зубчиків
  • Коріандр 2 ч. л.
  • Олія оливкова 3 ст. л.
  • Перець чорний мелений 1 ч. л.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати соковиту буженину з свинини у фользі в духовці? Часник розібрати на зубчики, очистити і нарізати тонкими брусочками.
  2. Зрізати зайвий жир і плівку з м’ясного шматка. На поверхні свинини зробити прокол довгим ножем, не дістаючи його, повернути так, щоб вийшло поглиблення. В дірку вставити часник. Так нашпигувати весь шматок.
  3. Змішати чорний перець і сіль, натерти свинину. Змастити поверхню м’яса оливковою олією. Потовкти насіння коріандру в крихту в ступці і присипати ними окіст.
  4. Обв’язати м’ясо шпагатом, щоб отримати шматок однієї товщини. Залишити маринуватися мінімум на 3 години, можна навіть на ніч. Нагріти духовку до 220 градусів. Загорнути м’ясо у фольгу, поставити в духовку і готувати чверть години, після чого знизити температуру до 160 градусів, запікати до готовності. На кожні 0,5 кг сирої свинини потрібно додатково 20 хв. часу запікання.
  5. Готову буженину дістати разом з фольгою з духовки, поставити під гніт на 8 годин для того, щоб згодом м’ясо краще нарізалось.
  6. Подавати буженину, нарізавши її скибками, з печеним або смаженою картоплею, вареним рисом або овочевим рагу.

Приємного апетиту!

Соковита буженина з часником в фользі

Пахучу домашню буженину з часником можна їсти не тільки до обіду: її можна класти на бутерброд замість ковбаси, додавати в салати і навіть готувати на її основі холодець. Інгредієнти для приготування легко знайдуться в кожному будинку.

Час приготування: 2 години.

Порцій: 5.

Склад:

  • Свинина – 700 г;
  • лавровий Лист – 3 шт.;
  • Перець чорний, білий і зелений горошком – по 2 горошини;
  • Перець мелений чорний – 0,5 ч. л.;
  • Часник – 4 часточки.
  • Сіль – за своїм смаком.

Процес приготування:

1. Для рецепту взяти незбиране м’ясо без кісток і жилок, в якому є трохи жиру. М’ясо прополоскати у проточній воді, обсушити паперовим рушником і нашпигувати прянощами та спеціями, попередньо зробивши надрізи глибиною близько 1,5 див. В кожен втерти сіль, перець мелений, покласти по шматочку лаврового листа, горошину перцю, частина очищеної часниковою часточки.

2. Загорнути свинину у фольгу максимально герметично. Матова сторона фольги повинна бути звернена всередину, блискуча – назовні.

3. Покласти загорнутий у фольгу шматок м’яса в форму для запікання або сковороду без ручки, влити води рівнем близько 1 див.

4. Запікати свиняче м’ясо в попередньо розігрітій духовці при температурі 190 градусів близько 1,5 годин. Стежити за водою: якщо вона випарується, потрібно буде трохи підлити. Приблизно через годину після початку приготування, трохи розгорнути фольгу і проткнути м’ясо виделкою. Якщо витікає прозорий сік, значить, буженина приготувалася. Якщо м’ясо ще жорстке, потрібно продовжувати запікати.

5. Приготовану свинину витягнути з духовки. Розгорнути фольгу і злегка остудити. Нарізати скибочками, красиво прикрасити і подати до столу.

Приємного апетиту!

Буженина в гірчиці у фользі

Пікантна буженина, замаринована і запечена з гірчицею, виходить дешевше магазинного, смачніше і натуральней. Гірчицю потрібно купити звичайну готову в банку, головне не брати ту, що з зернами.

Час готування: 1 добу.

Порцій: 10.

Склад:

  • Окіст свинячий – 1,6 кг;
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Гірчиця – скільки візьме;
  • Сіль – за своїм смаком, близько 1 ч. л.

Процес приготування:

1. На деку розстелити один або кілька шарів фольги, залишити по краях запас, щоб можна було, потім повністю загорнути шматок м’яса.

2. Шматок свинини промити в холодній воді, обсушити за допомогою паперових рушників. Ретельно натерти м’ясо сіллю, приправами, можна також додати будь-яких прянощів по своєму смаку, головне, щоб вони гармоніювали один з одним. Добре втирати спеції в боки м’ясного шматка.

3. Обмазати свинину з усіх боків великою кількістю гірчиці. Накрити бічними шматками фольги, поставити в холодильник маринуватися на всю ніч.

4. Вранці духовку нагріти до 200 градусів. М’ясо дістати з холодильника і перекласти в сковороду або форму для запікання, не знімаючи фольги.

5. Запікати свинину на середній полиці духовки близько півтори години, потім фольгу зверху розгорнути і залишити запікатися ще на півгодини до отримання красивого хрусткої скоринки. Духовку вимкнути і залишити в ній м’ясо ще на 1 годину дійти. Нарізати шинку скибками.

6. Подавати закуску в холодному вигляді з хріном, гірчицею або кетчупом.

Приємного апетиту!

Буженина з свинячої шиї у фользі

Для страви необхідно підготувати свинячу шию і айву. Айва з успіхом замінює яблука у багатьох м’ясних стравах, її смак добре поєднується зі смаком свинини. Маринад з додаванням ароматних трав добре просочує м’ясо, надаючи йому додаткову соковитість.

Час готування: 4,5 години.

Порцій: 8.

Склад:

  • Шия свиняча – 1 кг;
  • Айва – 1-2 шт.;
  • виноградний Сік – 80 мл;
  • Оцет винний червоний – 15 мл;
  • Сік лимона – 2 ст. л.;
  • Масло рослинне – 1 ч. л.;
  • Базилік сушений – 1 ч. л.;
  • Перець чорний мелений – 0,25 ч. л.;
  • Чебрець сушений – 1 ч. л.;
  • Сіль – 1,5 ч. л.

Процес приготування:

1. М’ясо сполоснути, обсушити паперовими рушниками і зробити надрізи через 1,5 см, не дорізуючи до низу, щоб вийшла гармошка. Для більш рівною нарізки можна попередньо витримати свинину в морозильній камері близько півтора годин. Сіль змішати з перцем, травами. Натерти шматок м’яса з усіх боків і всередині надрізів приправами з сіллю, залишити маринуватися на 3 години.

2. Після закінчення зазначеного часу підготувати айву. Добре помити, шкірку не знімати. Розділити на половинки, прибрати тверду серцевину, насіння. Айву нарізати шматочками близько 5 мм завтовшки.

3. У кожен надріз покласти по 2 шматочки айви.

4. Підготовлену свинячу шию викласти на фольгу, сформувати високі бортики. Покласти на деко або у форму для випічки і поставити в нагріту до 200 градусів духовку на 10 хв.

5. Виноградний сік змішати з оцтом, соком лимона. Дістати форму з м’ясом з духовки, полити рідкою сумішшю. Це дозволить досягти м’якою і соковитою свинини.

6. В цей раз щільно загорнути свинину у фольгу, прибрати далі запікатися в духовку на один або півтора години в залежності від розміру шматка.

7. Приблизно через годину дістати м’ясо, обережно розгорнути фольгу і перевірити кінчиком ножа: якщо м’ясо ще не м’яке, продовжити готувати. Якщо свинина до цього часу стала м’якою, фольгу зверху зняти, поставити форму з шиєю в духовку на 10 хв, щоб верх золотистою скоринкою покрився. Полити м’ясо зверху бульйоном, який зібрався під шматком.

8. Залишити свинячу шию, загорнуту у фольгу, в духовці до моменту подачі на стіл, щоб вона настоялася. Нарізати шинку скибочками, можна прикрасити зеленню.

Приємного апетиту!

Буженина з свинини у фользі c морквою

Буженина, нашпигована морквою і часником, виділяється не тільки незвичайним пряним солодкуватим смаком, але і ошатним яскравим зовнішнім виглядом. Таке м’ясо можна нарізати гарними рівними шматочками і подати до святкового столу, попередньо задекорувавши свіжою зеленню, ‑ вийде відмінна холодна закуска.

Час готування: 4 години.

Порцій: 8.

Склад:

  • Шматок свинячої шиї – 1,6 кг;
  • Часник – 1 головка;
  • Масло оливкове – для змазування;
  • Морква – 1 шт. (велика);
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Духовку заздалегідь розігріти до 240 градусів. З часнику зняти лушпиння і розібрати його за зубчикам, очистити. Морква поскоблить і промити. Нарізати часник і моркву тонкими брусочками, злегка посолити і поперчити.

2. Добре вимити шматок м’яса в холодній воді, обсушити щільними паперовими рушниками і натерти сіллю і свіжомеленим чорним перцем, інтенсивно втираючи приправи в свинину.

3. У м’ясі зробити неглибокі надрізи, в які вставити шматочками моркви і часнику.

4. Покласти шматок свинини на решітку від мікрохвильовки, яку треба поставити на деко або в широку сковороду. Змастити м’ясо оливковою олією. Загорнути свинину разом з решіткою і сковородою максимально щільно у фольгу і відправити в розігріту духовку.

5. У той же час повернути регулятор духовки до позначки 130 градусів і запікати свинячу шию з морквою і часником близько 3 годин. Коли м’ясо приготується, духовку вимкнути і дати свинині у фользі постояти в ній ще близько 15 хв., щоб остаточно дійти. Можна поставити шматок м’яса під важкий гніт на кілька годин, щоб згодом він простіше нарізався. Нарізати охолоджену шинку скибочками.

Приємного апетиту!

Буженина з чорносливом

Оскільки буженина – це цілісний шматок м’яса, основний смаковий тон задає маринад, в якому воно вымачивалось. Пропонуємо приготувати шикарну буженину в соєво-гірчичному соусі з додаванням чорносливу. Смак страви незабутній, гості його обов’язково оцінять.

Час готування: 5 годин 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Свинина – 1 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Гірчиця – 2 ст. л.;
  • Часник – 10 зубчиків;
  • Чорнослив – 110 г;
  • соєвий Соус – 100 мл;
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

1. У невеликій мисці змішати соєвий соус з гірчицею до однорідності.

2. Додати улюблені приправи і нарізаний кубиками середнього розміру ріпчасту цибулю, перемішати.

3. Шматок м’яса промити під проточною водою, викласти в друшляк, щоб стекла вода, після чого обсушити паперовим рушником. У шматку свинини на поверхні зробити надрізи гострим ножем глибиною близько 1,5 см. Часник очистити і нарізати тонкими пластинками. Чорнослив залити окропом і дати постояти 5 хв, після чого промити і віджати воду. У кожен надріз вставити чорнослив і шматочки часнику.

4. Занурити м’ясо в маринад з гірчиці і соєвого соусу, добре в ньому помакать різними сторонами. Залишити свинину в маринаді на 3-4 години.

5. Коли м’ясо замаринувалося, загорнути його у фольгу, поставити в духовку, нагріту до 200 градусів, на 45 хв. Розкрити фольгу і запікати ще 25 хв. до появи красивою золотистої скоринки.

6. Дати м’ясу охолонути, зняти повністю фольгу і нарізати шинку скибочками.

Приємного апетиту!

Буженина з свинини у фользі з картоплею

Буженина з цільного шматка свинини, нарізана «гармошкою», присмачена помідорами і сиром, на подушці з картоплі стане повноцінним стравою, що включає в себе м’ясне блюдо і гарнір до нього. М’ясо виходить дуже ніжним, а картопля просочується соками свинини і помідорів.

Час готування:

Порцій: 7.

Склад:

  • Шматок свинини – 1,2 кг;
  • Картопля – 7 шт.;
  • Томати – 4 шт.;
  • Сир твердий – 280 м;
  • Масло вершкове – 65 г;
  • Бульйон – 100 мл;
  • Сіль, чорний перець мелений – за смаком;
  • Прянощі – за смаком.

Процес приготування:

1. Свинячу шию або корейку промити, обсушити паперовими рушниками. Надрізати м’ясо поперек шматка, не розрізаючи його до кінця, залишаючи знизу суцільний шматок близько 1,5 см завтовшки. Змішати спеції (мелений коріандр, чебрець, прованські трави). Обмазати весь шматок зовні і всередині зрізів спеціями. Загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник маринуватися на 1 годину.

2. Невеликі вимиті помідори нарізати кільцями.

3. Сир нарізати скибочками товщиною близько 0,5 див. Картоплю очистити, промити і нарізати дуже тонкими скибочками, посолити.

4. Замариновану свинину дістати з плівки, сіль змішати з меленим перцем і натерти свинину всередині і зовні. Солити потрібно саме на цьому етапі, інакше раніше сіль витягне з м’яса сік, і воно буде сухим.

5. Вистелити дно форми для запікання двома шматками фольги, поклавши їх, один на одного внахлест, залишаючи довгі краї. На дно покласти шматочки вершкового масла. Зверху викласти рівним шаром половину картоплі, полити його бульйоном.

6. Поверх картоплі покласти надрізаний шматок свинини.

7. Вставити в розрізи шматочки помідорів.

8. Між помідорами в надрізи вставити шматочки сиру. Залишки картоплі розкласти по боках від м’яса, присипавши сушеним чебрецем.

9. Загорнути краї фольги, можна скріпити їх зубочистками.

10. Духовку розігріти до 200 градусів і поставити туди форму. Запікати 1,5 години. Потім обережно розгорнути фольгу і спробувати картоплю. Якщо він готовий, то готова і буженина. Відігнути фольгу, оголивши поверхню м’яса, і залишити запікатися ще на 15 хв., щоб отримати апетитну скоринку.

11. Витягнути страву з духовки і дати постояти близько 5 хвилин, потім перекласти на блюдо, з боків розкласти скибочки картоплі.

Приємного апетиту!