Бастурма з курячої грудки – 6 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Бастурма з курячої грудки — дуже смачне блюло, яке можна приготувати в домашніх умовах. Бастурма з’явилося в Османській імперії, і її з в’яленої яловичини. Проте любителі курячого м’яса адаптували рецепт ласощів і тепер готують його за своїм смаком.

Бастурма з курячої грудки в духовці в домашніх умовах

Самий простий і швидкий рецепт домашньої бастурми не потребує певних умов. Готове м’ясо можна використовувати для бутербродів і додавати в салат.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Куряча грудка 800 гр.
  • Вода-3 склянки
  • Перець чорний горошок 1 ч. л.
  • Сіль 2 ст. л.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Мед 2 ст. л.
  • Олія оливкова 2 ст. л.
  • Соус соєвий 1 ст. л.
  • Паприка 1 ст. л.
  • Часник 2 зуб.

Процес приготування:

  1. Як приготувати бастурму з курячої грудки в домашніх умовах? Для початку беремо грудку і обрізаємо всі зайві частини: сухожилля, шматки жиру і плівки.
  2. В окрему ємність наливаємо воду. Слідом засипаємо сіль, цукор і перець. Додаємо лавровий лист. У нас вийшов маринад для курки. Занурюємо курячі грудки в рідину і щільно обтягуємо посуд харчовою плівкою. Ставимо блюдо в холодильник на добу.
  3. Через 24 години виймаємо замариновану грудку з холодильника. Знімаємо плівку і дістаємо філе з маринаду, гарненько промиваємо під струменем теплої води і просушуємо паперовим рушником.
  4. У глибокій мисці змішуємо мед, оливкова олія, соєвий соус, паприку, перець і часник подрібнюємо за допомогою терки). Потім добре змащуємо глазур’ю курячі грудки і залишаємо в спокої на 2-3 години.
  5. Коли грудки замаринуются, звертаємо їх в рулети і щільно обв’язуємо нитками. Знову ставимо в холодильник на 7-8 годин.
  6. Продовжуємо процес готування. Включаємо духовку на 160 градусів для розігріву. Дістаємо з холодильника і розкладаємо на деко курячі грудки (деко застеляємо фольгою). Запікаємо 1 год.
  7. Засікаємо 40 хвилин від початку випікання і збільшуємо температуру до 180 градусів. Потім акуратно виймаємо м’ясо з духовки, поливаємо його вийшли соком і ставимо назад ще на 20 хвилин. Коли настане призначений час, дістаємо курку і даємо їй охолонути, а потім нарізаємо і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування в’яленої бастурми з курячого філе

Бастурма з курячих грудок виходить нітрохи не гірше, ніж з яловичини. Вона більш м’яка, тому дуже легко пережовується. І готувати її – одне задоволення.

Час готування – 10-11 добу.

Час приготування – 1-2 ч.

Кількість порцій: 8.

Склад:

  • Грудка куряча – 4 шт.
  • Сіль – 1 кг
  • Чаман, або пажитник – 0,5 склянки
  • Паприка солодка – 3 ст. л.
  • Кмин – 3 ст. л.
  • Перець чилі мелений – 2 ст. л.
  • Спеції – за смаком 1,5 ст. л.
  • Часник сушений – 1ст.л.

Процес приготування:

1. Для початку гарненько промиваємо під струменем теплої води курячу грудку. Потім просушуємо її паперовим рушником і розрізаємо на 8 рівних частин.

2. В окрему ємність (підійде контейнер з кришкою) насипаємо сіль, викладаємо філе і щільно засипаємо його зверху. Ставимо м’ясо в холодильник на 2-3 дні. Перевіряємо його два рази на добу: перевертаємо шматки м’яса з одного боку на іншу.

3. Через покладений час дістаємо курячі грудки з солі і очищаємо, в окрему ємність наливаємо холодну воду і вимочуємо філе 5-6 годин (оновлюємо воду кожні дві години). Потім кладемо грудку в тарілку, обмотуємо харчовою плівкою і ставимо на 7-8 годин в холодильник (зверху ставимо що-небудь важке, щоб вийшла зайва рідина).

4. Вранці дістаємо м’ясо з холодильника і відкладаємо на час. Переходимо до приготування суміші спецій. Додаємо спеції (у нас це чаман, паприка, кмин і перець) у миску. Наливаємо гарячу воду до суміші і перемішуємо до густоти (воду слід вливати поступово, так як пажитник швидко густіє).

5. Тепер нам знадобиться щільна мотузка. Необхідно протягнути її крізь філе у верхній частині. Далі обмазуємо шматки грудинки сумішшю спецій. Даємо стечься зайвої рідини і знову повторюємо процедуру до утворення щільної кірки.

6. Потім підвішуємо вироби в сухому і добре провітрюваному місці на 5-7 днів.

7. Бастурма готова. Відрізаємо стільки, скільки потрібно до столу, а решта загортаємо у плівку і зберігаємо в холодильнику не більше двох тижнів.

Приємного апетиту!

Як приготувати бастурму з курки в сушарці для овочів?

М’ясо, приготоване за цим рецептом, виходить дуже смачним і зберігається досить довго. Тому кращого джерела білка не знайти.

Час готування – 3 діб.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій: 2.

Інгредієнти:

  • Грудка куряча – 2 шт.
  • Сіль велика – 1,5 ст. л.
  • Цукор – 0,5 ст. л.
  • Паприка – 4 ст. л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ст. л.
  • Коньяк – 50 мл
  • Часник – 4-5 зуб.
  • Перець червоний – за смаком.
  • Перець чорний – за смаком.

Процес приготування:

1. Беремо курячі грудки і промиваємо їх. Потім обсушуємо серветкою або паперовим рушником. Ножем обрізаємо зайву шкірку, плівки, жилки.

2. Потім робимо суміш приправ (хмелі-сунелі і паприка), солі і цукру. Замість хмелі-сунелі можна використовувати чаман. Додаємо 50 мл коньяку і перемішуємо до однорідності.

3. Обмазуємо курку сумішшю. Кладемо в окрему ємність і накриваємо плівкою. Ставимо наверх що-небудь важке і відправляємо в холодильник на 24 години.

4. Через добу дістаємо м’ясо з холодильника, промиваємо і просушуємо. Змішуємо чорний і червоний перець з часником (видавленим з допомогою чесночницы). Натираємо сумішшю курячі грудки.

5. Укладаємо м’ясо в сушарку, ставимо позначку на 40 градусах і залишаємо в спокої на 2-3 дні.

6. Готове м’ясо розрізаємо на тонкі скибочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

М’яка і ароматна куряча бастурма на коньяку

Спеції в поєднанні з коньяком надають м’ясу особливого смаку. М’ясна нарізка ідеально підійде до святкового столу і стане хорошою закускою до пива.

Час готування – 3 діб.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій: 2.

Склад:

  • Грудка куряча – 2 шт.
  • Сіль (велика) – 1,5 ст. л.
  • Цукор – 0,5 ст. л.
  • Паприка – 4 ст. л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ст. л.
  • Коньяк – 50 мл
  • Часник – 5 зуб.
  • Червоний перець – за смаком.
  • Чорний перець – за смаком.

Процес приготування:

1. Куряче м’ясо очищають ножем від плівок і зайвих жилок. Ретельно промиваємо його й обсушуємо. Потім висипаємо сіль, цукор, паприку і хмелі-сунелі на тарілку.

2. Вливаємо 50 мл коньяку в суміш.

3. Гарненько перемішуємо до єдиної маси.

4. Промиту і обсушену курку починаємо вмочати в рідині. Стежимо за тим, щоб схопилися всі боки курки

5. Викладаємо філе в контейнер для їжі, накриваємо плівкою. Ставимо в холодильник, на плівку розміщуємо вантаж. Залишаємо м’ясо на добу.

6. Через 24 години дістаємо курку і промиваємо. Просушуємо і обмазуємо заздалегідь приготовленою сумішшю з чорного і червоного перцю, видавленого часнику.

7. Загортаємо грудку в марлю і вивішуємо на балкон (можна в сушарку для риби) на 2 або 3 дні.

8. Готову бастурму звільняємо від марлі, нарізаємо і в підготовленому заздалегідь страву подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Як самостійно приготувати бастурму з нитритной сіллю в домашніх умовах?

Нитритную сіль корисно додавати в їжу, так як вона не дає розвиватися в їжі шкідливих токсинів ботулізму. А ще вона надає бастурме аромат, який нагадує запах шинки.

Час готування – 8-10 діб.

Час приготування – 1-2 ч.

Кількість порцій: 1.

Склад:

  • Куряче філе – 500 гр.
  • Сіль нитритная – 12,5 гр.
  • Кмин – 1 ч. л.
  • Перець чорний – 1 ч. л.
  • Паприка мелена – 1 ч. л.
  • Пажитник – 1 ст. л.
  • Ялівець – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Беремо курячу грудку і позбавляє її від сухожиль і плівок, якщо вони є. Промиваємо м’ясо під проточною водою і гарненько обсушуємо. Дуже важливо, щоб в грудці не було зайвої рідини. Насипаємо спеції і нитритную сіль на м’ясо. Масажними рухами розтираємо по поверхні грудки, захоплюючи всі ділянки.

2. Відставляємо м’ясо в бік і даємо відпочити 30 хвилин. Потім по другому колу втираємо спеції і сіль. Укладаємо м’ясо в контейнер з кришкою і залишаємо в холодильнику на 2-3 дні. Через певний час дістаємо грудку і добре промиваємо її. Кладемо на паперовий рушник і обсушуємо.

3. Грудку необхідно підвісити, тому робимо отвір у верхній її частині (можна шилом або спицею). Протягуємо щільну мотузку і робимо вузол.

4. Тепер нам потрібно подрібнити пажитник і ялівець. Простіше всього це зробити в кавомолці. Суміш призначена для захисту м’яса від обвітрювання.

5. Додаємо гарячої води і розмішуємо, щоб з сухої суміші вийшла кашка.

6. Обмазуємо нею курку. Потім вивішуємо на балкон, так як там оптимальна температура для сушіння. Якщо робите це в літній час, коли багато комах, оберніть м’ясо в марлю, тільки не дуже щільно, щоб воно могло «дихати».

7. Час сушки приблизно 5-7 діб. Ближче до кінця сушіння перевіряйте грудку. Краї не повинні бути твердими, ні вологими.

8. Коли бастурма буде повністю готова, розрізаємо її на тонкі скибочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Ніжна і дуже смачна бастурма, приготована в дегидраторе

Приготована в дегидраторе бастурма має пряний смак і зберігає всі корисні властивості: м’ясо залишається соковитим, ніжним, з ноткою пікантності.

Час готування – 7-8 діб.

Час приготування – 1-2 ч.

Кількість порцій: 5-6.

Склад:

  • Курка – 2 шт.
  • Приправи – за смаком.
  • Соєвий соус – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Курку обробляємо: звільняємо від шкіри і промиваємо. Просушуємо паперовим рушником.

2. Розбираємо курку. Для бастурми нам потрібні грудки і окосту.

3. Залишаємо тільки м’ясо курки. Видаляємо плівки, жилки і кістки.

4. Тепер відправляємо шматки м’яса в контейнер для зберігання продуктів.

5. Солимо курку (за смаком). Заливаємо соєвим соусом.

6. Закриваємо контейнер і ставимо в холодильник на добу або трохи більше. За цей час соєвий соус повинен просочити м’ясо.

7. Через добу витягаємо контейнер з куркою з холодильника.

8. Вибираємо приправи на свій смак, перемішуємо їх. Обвалюємо шматочки м’яса в суміші і відправляємо назад в контейнер. Залишаємо його в холодильнику на 5 годин.

9. Потім нарізаємо м’ясо тонкими скибочками, щоб воно швидше просушилось. Насаджуємо за краї на бамбукові шампури і розвішуємо в дегидраторе. Закриваємо кришку. Включаємо і ставимо в тепле місце. Чекаємо 5-7 діб.

Приємного апетиту!