Бастурма з курячої грудки — дуже смачне блюло, яке можна приготувати в домашніх умовах. Бастурма з’явилося в Османській імперії, і її з в’яленої яловичини. Проте любителі курячого м’яса адаптували рецепт ласощів і тепер готують його за своїм смаком.
Бастурма з курячої грудки в духовці в домашніх умовах
Самий простий і швидкий рецепт домашньої бастурми не потребує певних умов. Готове м’ясо можна використовувати для бутербродів і додавати в салат.
Інгредієнти на
2 порц.
- Куряча грудка 800 гр.
- Вода-3 склянки
- Перець чорний горошок 1 ч. л.
- Сіль 2 ст. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Лавровий лист 2 шт.
- Мед 2 ст. л.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Соус соєвий 1 ст. л.
- Паприка 1 ст. л.
- Часник 2 зуб.
Процес приготування:
- Як приготувати бастурму з курячої грудки в домашніх умовах? Для початку беремо грудку і обрізаємо всі зайві частини: сухожилля, шматки жиру і плівки.
- В окрему ємність наливаємо воду. Слідом засипаємо сіль, цукор і перець. Додаємо лавровий лист. У нас вийшов маринад для курки. Занурюємо курячі грудки в рідину і щільно обтягуємо посуд харчовою плівкою. Ставимо блюдо в холодильник на добу.
- Через 24 години виймаємо замариновану грудку з холодильника. Знімаємо плівку і дістаємо філе з маринаду, гарненько промиваємо під струменем теплої води і просушуємо паперовим рушником.
- У глибокій мисці змішуємо мед, оливкова олія, соєвий соус, паприку, перець і часник подрібнюємо за допомогою терки). Потім добре змащуємо глазур’ю курячі грудки і залишаємо в спокої на 2-3 години.
- Коли грудки замаринуются, звертаємо їх в рулети і щільно обв’язуємо нитками. Знову ставимо в холодильник на 7-8 годин.
- Продовжуємо процес готування. Включаємо духовку на 160 градусів для розігріву. Дістаємо з холодильника і розкладаємо на деко курячі грудки (деко застеляємо фольгою). Запікаємо 1 год.
- Засікаємо 40 хвилин від початку випікання і збільшуємо температуру до 180 градусів. Потім акуратно виймаємо м’ясо з духовки, поливаємо його вийшли соком і ставимо назад ще на 20 хвилин. Коли настане призначений час, дістаємо курку і даємо їй охолонути, а потім нарізаємо і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування в’яленої бастурми з курячого філе
Бастурма з курячих грудок виходить нітрохи не гірше, ніж з яловичини. Вона більш м’яка, тому дуже легко пережовується. І готувати її – одне задоволення.
Час готування – 10-11 добу.
Час приготування – 1-2 ч.
Кількість порцій: 8.
Склад:
- Грудка куряча – 4 шт.
- Сіль – 1 кг
- Чаман, або пажитник – 0,5 склянки
- Паприка солодка – 3 ст. л.
- Кмин – 3 ст. л.
- Перець чилі мелений – 2 ст. л.
- Спеції – за смаком 1,5 ст. л.
- Часник сушений – 1ст.л.
Процес приготування:
1. Для початку гарненько промиваємо під струменем теплої води курячу грудку. Потім просушуємо її паперовим рушником і розрізаємо на 8 рівних частин.
2. В окрему ємність (підійде контейнер з кришкою) насипаємо сіль, викладаємо філе і щільно засипаємо його зверху. Ставимо м’ясо в холодильник на 2-3 дні. Перевіряємо його два рази на добу: перевертаємо шматки м’яса з одного боку на іншу.
3. Через покладений час дістаємо курячі грудки з солі і очищаємо, в окрему ємність наливаємо холодну воду і вимочуємо філе 5-6 годин (оновлюємо воду кожні дві години). Потім кладемо грудку в тарілку, обмотуємо харчовою плівкою і ставимо на 7-8 годин в холодильник (зверху ставимо що-небудь важке, щоб вийшла зайва рідина).
4. Вранці дістаємо м’ясо з холодильника і відкладаємо на час. Переходимо до приготування суміші спецій. Додаємо спеції (у нас це чаман, паприка, кмин і перець) у миску. Наливаємо гарячу воду до суміші і перемішуємо до густоти (воду слід вливати поступово, так як пажитник швидко густіє).
5. Тепер нам знадобиться щільна мотузка. Необхідно протягнути її крізь філе у верхній частині. Далі обмазуємо шматки грудинки сумішшю спецій. Даємо стечься зайвої рідини і знову повторюємо процедуру до утворення щільної кірки.
6. Потім підвішуємо вироби в сухому і добре провітрюваному місці на 5-7 днів.
7. Бастурма готова. Відрізаємо стільки, скільки потрібно до столу, а решта загортаємо у плівку і зберігаємо в холодильнику не більше двох тижнів.
Приємного апетиту!
Як приготувати бастурму з курки в сушарці для овочів?
М’ясо, приготоване за цим рецептом, виходить дуже смачним і зберігається досить довго. Тому кращого джерела білка не знайти.
Час готування – 3 діб.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій: 2.
Інгредієнти:
- Грудка куряча – 2 шт.
- Сіль велика – 1,5 ст. л.
- Цукор – 0,5 ст. л.
- Паприка – 4 ст. л.
- Хмелі-сунелі – 2 ст. л.
- Коньяк – 50 мл
- Часник – 4-5 зуб.
- Перець червоний – за смаком.
- Перець чорний – за смаком.
Процес приготування:
1. Беремо курячі грудки і промиваємо їх. Потім обсушуємо серветкою або паперовим рушником. Ножем обрізаємо зайву шкірку, плівки, жилки.
2. Потім робимо суміш приправ (хмелі-сунелі і паприка), солі і цукру. Замість хмелі-сунелі можна використовувати чаман. Додаємо 50 мл коньяку і перемішуємо до однорідності.
3. Обмазуємо курку сумішшю. Кладемо в окрему ємність і накриваємо плівкою. Ставимо наверх що-небудь важке і відправляємо в холодильник на 24 години.
4. Через добу дістаємо м’ясо з холодильника, промиваємо і просушуємо. Змішуємо чорний і червоний перець з часником (видавленим з допомогою чесночницы). Натираємо сумішшю курячі грудки.
5. Укладаємо м’ясо в сушарку, ставимо позначку на 40 градусах і залишаємо в спокої на 2-3 дні.
6. Готове м’ясо розрізаємо на тонкі скибочки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
М’яка і ароматна куряча бастурма на коньяку
Спеції в поєднанні з коньяком надають м’ясу особливого смаку. М’ясна нарізка ідеально підійде до святкового столу і стане хорошою закускою до пива.
Час готування – 3 діб.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій: 2.
Склад:
- Грудка куряча – 2 шт.
- Сіль (велика) – 1,5 ст. л.
- Цукор – 0,5 ст. л.
- Паприка – 4 ст. л.
- Хмелі-сунелі – 2 ст. л.
- Коньяк – 50 мл
- Часник – 5 зуб.
- Червоний перець – за смаком.
- Чорний перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Куряче м’ясо очищають ножем від плівок і зайвих жилок. Ретельно промиваємо його й обсушуємо. Потім висипаємо сіль, цукор, паприку і хмелі-сунелі на тарілку.
2. Вливаємо 50 мл коньяку в суміш.
3. Гарненько перемішуємо до єдиної маси.
4. Промиту і обсушену курку починаємо вмочати в рідині. Стежимо за тим, щоб схопилися всі боки курки
5. Викладаємо філе в контейнер для їжі, накриваємо плівкою. Ставимо в холодильник, на плівку розміщуємо вантаж. Залишаємо м’ясо на добу.
6. Через 24 години дістаємо курку і промиваємо. Просушуємо і обмазуємо заздалегідь приготовленою сумішшю з чорного і червоного перцю, видавленого часнику.
7. Загортаємо грудку в марлю і вивішуємо на балкон (можна в сушарку для риби) на 2 або 3 дні.
8. Готову бастурму звільняємо від марлі, нарізаємо і в підготовленому заздалегідь страву подаємо на стіл.
Приємного апетиту!
Як самостійно приготувати бастурму з нитритной сіллю в домашніх умовах?
Нитритную сіль корисно додавати в їжу, так як вона не дає розвиватися в їжі шкідливих токсинів ботулізму. А ще вона надає бастурме аромат, який нагадує запах шинки.
Час готування – 8-10 діб.
Час приготування – 1-2 ч.
Кількість порцій: 1.
Склад:
- Куряче філе – 500 гр.
- Сіль нитритная – 12,5 гр.
- Кмин – 1 ч. л.
- Перець чорний – 1 ч. л.
- Паприка мелена – 1 ч. л.
- Пажитник – 1 ст. л.
- Ялівець – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Беремо курячу грудку і позбавляє її від сухожиль і плівок, якщо вони є. Промиваємо м’ясо під проточною водою і гарненько обсушуємо. Дуже важливо, щоб в грудці не було зайвої рідини. Насипаємо спеції і нитритную сіль на м’ясо. Масажними рухами розтираємо по поверхні грудки, захоплюючи всі ділянки.
2. Відставляємо м’ясо в бік і даємо відпочити 30 хвилин. Потім по другому колу втираємо спеції і сіль. Укладаємо м’ясо в контейнер з кришкою і залишаємо в холодильнику на 2-3 дні. Через певний час дістаємо грудку і добре промиваємо її. Кладемо на паперовий рушник і обсушуємо.
3. Грудку необхідно підвісити, тому робимо отвір у верхній її частині (можна шилом або спицею). Протягуємо щільну мотузку і робимо вузол.
4. Тепер нам потрібно подрібнити пажитник і ялівець. Простіше всього це зробити в кавомолці. Суміш призначена для захисту м’яса від обвітрювання.
5. Додаємо гарячої води і розмішуємо, щоб з сухої суміші вийшла кашка.
6. Обмазуємо нею курку. Потім вивішуємо на балкон, так як там оптимальна температура для сушіння. Якщо робите це в літній час, коли багато комах, оберніть м’ясо в марлю, тільки не дуже щільно, щоб воно могло «дихати».
7. Час сушки приблизно 5-7 діб. Ближче до кінця сушіння перевіряйте грудку. Краї не повинні бути твердими, ні вологими.
8. Коли бастурма буде повністю готова, розрізаємо її на тонкі скибочки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Ніжна і дуже смачна бастурма, приготована в дегидраторе
Приготована в дегидраторе бастурма має пряний смак і зберігає всі корисні властивості: м’ясо залишається соковитим, ніжним, з ноткою пікантності.
Час готування – 7-8 діб.
Час приготування – 1-2 ч.
Кількість порцій: 5-6.
Склад:
- Курка – 2 шт.
- Приправи – за смаком.
- Соєвий соус – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Курку обробляємо: звільняємо від шкіри і промиваємо. Просушуємо паперовим рушником.
2. Розбираємо курку. Для бастурми нам потрібні грудки і окосту.
3. Залишаємо тільки м’ясо курки. Видаляємо плівки, жилки і кістки.
4. Тепер відправляємо шматки м’яса в контейнер для зберігання продуктів.
5. Солимо курку (за смаком). Заливаємо соєвим соусом.
6. Закриваємо контейнер і ставимо в холодильник на добу або трохи більше. За цей час соєвий соус повинен просочити м’ясо.
7. Через добу витягаємо контейнер з куркою з холодильника.
8. Вибираємо приправи на свій смак, перемішуємо їх. Обвалюємо шматочки м’яса в суміші і відправляємо назад в контейнер. Залишаємо його в холодильнику на 5 годин.
9. Потім нарізаємо м’ясо тонкими скибочками, щоб воно швидше просушилось. Насаджуємо за краї на бамбукові шампури і розвішуємо в дегидраторе. Закриваємо кришку. Включаємо і ставимо в тепле місце. Чекаємо 5-7 діб.
Приємного апетиту!