Соковиті котлети на деку в духовці – 8 смачних рецептів з покроковими фото

Соковиті котлети на деку в духовці — прекрасне блюдо для обіднього меню. Готувати котлети в духовці у багато разів зручніше, тому що нічого не розвалиться, поки ви намагаєтеся їх перевернути, так і на деко помістити набагато більше, ніж на сковорідку, що сильно економить час. До того ж, котлети запікаються без олії, а значить, більш корисні і дієтичне, але не менш смачні.

Соковиті котлети на деку в духовці з підливою

Такі котлети завдяки підливі виходять дуже соковиті, ситні і цікаві за смаком. Так само сама по собі підлива може виступати в якості соусу до гарніру.

Інгредієнти на
11 порц.

  • Білий хліб 200 гр.
  • М’ясо 900 гр.
  • Молоко коров’яче 250 мл
  • Часник 1 зуб.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сухарі панірувальні 150 гр.
  • Для підливи:
  • Бульйон 1 л
  • Цибуля ріпчаста ½ шт.
  • Морква 1 шт.
  • Масло вершкове 30 гр.
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Томатна паста-3 ст. л.
  • Перець запашний 4 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.

Процес приготування:

  1. Як приготувати соковиті котлети на деку в духовці? Замочіть білий хліб у молоці, а м’ясо нарізати на великі шматки. Для приготування цих котлет найкраще підійде фарш зі свининою та яловичиною у співвідношенні 1:1. Цибулину поріжте часточками і прокрутіть разом з м’ясом через м’ясорубку.
  2. Злегка віджавши батон від зайвої вологи, додайте до фаршу. Суміш посоліть, поперчіть і перемішайте до однорідності. Тепер фарш потрібно відбити: для цього наберіть його в долоню і з зусиллям киньте назад в миску. Тільки не перестарайтеся, інакше частина м’яса розлетиться по кухні. Відбивати фарш не обов’язково, але дуже бажано, щоб з нього вийшов зайвий повітря і самі котлети в підсумку стали щільніше, так вони будуть краще тримати форму.
  3. Коли фарш готовий, дайте йому постояти ще 10-15 хвилин, попередньо накривши харчовою плівкою або целофановим пакетом.
  4. Коли пройде зазначений час, можете приступати до формування котлет. У процесі ліплення кожну грудочку фаршу можна також додатково ущільнити, відбивши його пару раз об руку, тоді котлети будуть красивими і рівними. Після формування обваляйте кожну грудочку фаршу в панірувальних сухарях.
  5. Викладіть всі котлети на глибоке деко і поставте в попередньо розігріту до 180 С духовку на 15-20 хвилин.
  6. В цей час зробіть підливу: розігрійте сковороду і обсмажте на ній борошно. Посуд повинна бути сухою, ні води, ні масла додавати не потрібно. Обсмажуйте, постійно помішуючи, поки борошно не придбає світло-бежевий відтінок.
  7. залийте в борошно склянку бульйону і інтенсивно перемішайте. Краще це робити віночком, так ви найімовірніше розіб’єте всі грудочки. У результаті повинна вийти однорідна світло-жовта суміш, за консистенцією нагадує сметану.
  8. Покришіть цибулю і закиньте обсмажуватися на маслі в ту ж сковороду, де до цього прогрівалася борошно. Періодично помішуйте цибулю, поки він не стане прозорим. Натріть на крупній тертці моркву і додати в сковороду. Обсмажте на середньому вогні ще 4-5 хвилин, потім зменшіть вогонь і додайте томатну пасту.
  9. Все ретельно перемішайте і влийте в овочеву суміш, що залишився бульйон, доведіть до кипіння. Слідом поступово, постійно помішуючи, влийте суміш борошна і бульйону. Варіть підливу на повільному вогні протягом 15 хвилин, періодично перемішуючи, поки вона трохи не загусне.
  10. Потім зніміть її з вогню і подрібніть вміст за допомогою заглибного блендера, щоб суміш вийшла більш однорідною.
  11. вийміть З духовки котлети, вони до цього часу вже повинні схопитися. Залийте підливку в деко, щоб вона максимально покривала котлети.
  12. Поверніть їх допекаться в духовку ще на 15-20 хвилин. По закінченні часу у вас вийдуть прекрасні, соковиті котлети, до яких підійде будь-який гарнір.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування котлети з сиром на деку

Прості в приготуванні і смачні котлети, які можна подавати з гарніром на святковий стіл, так і використовувати в якості основного наповнення для приготування домашніх бургерів.

Час готування: 60 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 12

Склад:

  • Хліб білий – 100 гр.
  • Яловичина – 500 гр.
  • Молоко – 100 мл
  • Часник – 2 зуб.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Помідор – 1 шт.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Кетчуп – 2 ст. л.
  • Сир – 100 гр.
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – за смаком;

Процес приготування:

1. Зріжте кірку хліба, розламайте на шматочки і замочіть в молоці.

2. Промийте м’ясо, наріжте великими шматками і перекрутіть через м’ясорубку. Для більшої соковитості самих котлет у фарш можна перекрутити порізану часточками невелику цибулину.

3. До прокрученному м’яса додайте батон, яйця, продавлений часник, сіль і перець. Ретельно змішайте фарш, а для акуратності майбутніх котлет краще його ще й відбити, щоб вийшов зайвий повітря.

4. Застеліть деко пекарської папером і змастіть невеликою кількістю масла. Розділіть фарш на 10-12 однакових частин, залежно від бажаного розміру котлет. Візьміть одну частину, пару раз відбийте її, з зусиллям перекидаючи з однієї руки в іншу, і сформуйте круглу і плоску котлету, товщиною приблизно 1-1,5 см. Викладіть всі м’ясні гуртки на деко.

5. Очистіть цибулину від лушпиння і наріжте кільцями товщиною в півсантиметра, або орієнтуючись на кількість котлет.

6. Так само наріжте і помідори.

7. Наріжте Тонкими пластинками сир.

8. Змастіть кожну котлету кетчупом. Для зручності можна скористатися силіконової пензликом, але якщо такої немає, то це можна зробити і за допомогою звичайної ложки.

9. На м’ясо викладіть цибульні кільця, поверх змастіть сметаною або, за бажанням, майонезом. На цьому етапі також можна додати улюблені приправи.

10. На цибулю викладіть помідори і платівки сиру. Поставте деко з котлетами в духовку, розігріту до 180 С, на 30 хвилин.

11. Коли пройде зазначений час, можете отримати страву з духовки і подавати його на стіл з будь-яким гарніром.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт котлет з картоплею на деку в духовці

Блюдо, яке заощаджує час, оскільки і м’ясо, і гарнір готуються разом. До того ж, дуже просте у приготуванні: потрібно просто помістити все на деко і залишити запікатися.

Час готування: 80 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій -9

Склад:

  • Хліб білий – 50 гр.
  • Фарш – 300 гр.
  • Молоко – 50 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Картопля – 6-7 шт.
  • Борошно пшеничне – 3-4 ст. л.
  • Петрушка – за бажанням;
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – за смаком;

Для підливи:

  • Вода – 175 мл
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – за смаком;

Процес приготування:

1. Замочіть скибочки батона в молоці з обох сторін.

2. Коли хліб досить просочиться, покришіть його в фарш. До нього ж додайте яйце, продавлений часник, сіль, перець. Цибулину очистіть від лушпиння і натріть на крупній тертці. Якщо ви не купуєте вже готовий фарш, а самі прокручуєте м’ясо через м’ясорубку, то цибулину можна по шматочкам прокрутити разом з ним. Отриману цибульну масу так само додайте до решти інгредієнтів і ретельно все перемішайте. Накрийте фарш плівкою і дайте йому настоятися 10-15 хвилин.

3. По одному відокремте від загальної маси необхідні за величиною грудочки фаршу і перш ніж сформувати майбутню котлету, відбийте про руки кожну з частин, щоб котлети вийшли більш щільними, акуратними і не розвалилися від зайвого повітря. Висипте борошно в глибоку тарілку для зручності і обваляйте в ній котлети.

4. Візьміть глибоку форму для запікання, можна також скористатися одноразовими з фольги, якщо немає відповідних багаторазових. Також ця форма дуже зручна, якщо ви готуєте якісь страви, які потім потрібно віднести в інше місце, наприклад, в гості. Викладіть котлети по зовнішньому контуру форми, за бажанням, її можна змастити невеликою кількістю рослинної олії. В середину викладіть очищену картоплю. Приберіть форму в духовку, розігріту до 220 С на 15 хвилин.

5. Поки страву запікається, приготуйте сметанную підливку. У глибокій мисці змішайте сметану, воду і приправи, перемішайте все до однорідності. Також в цю заправку можна додати столову ложку кетчупу або томатного соку.

6. Після закінчення часу, вийміть страву з духовки, рівномірно полийте котлети з картоплею сметанною заправкою. Поверніть в духовку запікатися ще на 20-30 хвилин. Орієнтуйтеся по готовності картоплі: якщо вона легко протикається ножем або виделкою – можна діставати.

7. Дрібно покришіть, зелень, прикрасьте їй готове блюдо і можете подавати на стіл.

Приємного апетиту!

Соковиті котлети з курячого фаршу, запечені на деку в духовці

Соковиті курячі котлети, які будуть такими ж смачними, як смажені на сковороді, але корисніше, простіше і швидше. З цим блюдом впорається навіть новачок.

Час приготування: 55 хвилин

Час приготування: 25 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • М’ясо курки – 650 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – 3 ст. л.
  • Коріандр – 2 щіпки;
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – за смаком;

Процес приготування:

1. Саме по собі куряче м’ясо не таке жирне, як свинина або яловичина, і фарш з неї виходить густим і щільним, так що з нього зручно ліпити котлети. Якщо берете частину м’яса з кістками, враховуйте їх вага та беріть трохи більше, щоб на виході отримати потрібну кількість чистого фаршу. Куряче філе наріжте великими шматками, також очистіть цибулю і часник і поріжте їх на часточки.

2. Підготовлені інгредієнти пропустіть через м’ясорубку, за підсумком у вас повинно вийде близько 700 грам фаршу.

3. Отриману масу ретельно перемішайте, щоб в ній рівномірно розподілилися цибулю і часник. На цьому етапі фарш можна відбити, щоб спростити собі процес ліплення в подальшому: наберіть в долоню масу і з зусиллям киньте назад в миску. Не перестарайтеся, щоб потім не довелося відмивати всю кухню. Ваша задача – максимально прибрати з фаршу зайве повітря.

4. Додайте сіль, перець і коріандр. Якщо у вас є якісь улюблені спеції для курки, додайте їх теж. Знову все акуратно перемішайте.

5. Наступними покладіть фарш панірувальні сухарі, яйце. Тут сухарі можна за бажанням замінити вимоченим у воді або молоці білим хлібом, але тоді маса буде більш рідкою і котлети будуть гірше тримати форму.

6. Гарненько все перемішайте фарш має вийти густим і однорідним.

7. На деко або в підготовлену форму вилийте масло і рівномірно розподіліть по дну. Поділіть фарш на 6 рівних частин, кожну частину, перш ніж сформувати котлету, відбийте пару раз про руки. Так ви зведете до мінімуму шанс того, що ваші щільні котлети разваляться від розширення скупчився в них повітря. Після скатайте масу в кульку і злегка приплющите. Викладіть котлети на деко, за бажанням можете змастити їх верхівки маслом, щоб після випікання у них з’явилася золотава скоринка. Приберіть блюдо в духовку, розігріту до 200 С, на 25-30 хвилин.

8. У процесі випікання котлети трохи усохнуть і покриються коричневою скоринкою.

9. По закінченні вказаного часу дістаньте деко з духовки, перекладіть котлети на тарілки і подавайте на стіл з будь-яким гарніром.

Приємного апетиту!

Неймовірно смачні рибні котлети з фаршу лосося на деку

Рецепт смачних і корисних рибних котлет, які запікаються в духовці без використання масла. До того ж, такий спосіб приготування сильно економить час: потрібно всього лише прибрати деко з стравою в духовку і можна продовжувати займатися своїми справами.

Час готування: 60 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 12

Інгредієнти:

  • Фарш з лосося – 500 гр.
  • Хліб білий – 150 гр.
  • Вода – 50 мл
  • Борошно пшеничне – 4-5 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – за смаком;

Для панірування:

  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 175 гр.
  • Панірувальні сухарі – 150 гр.

Процес приготування:

1. Замочіть білий хліб у воді і розімніть руками, перетворюючи в однорідну кашку.

2. До перетертому хлібу додайте лососевий фарш, сіль і перець. Також можете додати сюди свої улюблені приправи для риби.

3. У ту ж миску розбийте яйце. Цибулину очистіть від лушпиння, поріжте дрібними кубиками і додати до риби. Добре перемішайте всі інгредієнти.

4. До замішаній фаршу додайте борошно. Її кількість можете регулювати самостійно, все залежить від того, наскільки вологий у вас вийшов фарш і з якої маси вам зручніше буде надалі ліпити. Коли ви досить виражали фарш, приступайте до формування котлет. Щоб нічого не липло до рук, спробуйте змочувати їх водою у процесі ліплення.

5. Для панірування підготуйте три ємності: невелику глибоку миску для яйця і дві поглиблені тарілки для борошна і сухарів. Поділіть фарш на рівні частини, по черзі формуйте з них котлети.

6. Потім обваляйте котлету в борошні, занурити в яйце так, щоб вона повністю покрила м’ясо, і в кінці обсипте панірувальними сухарями.

7. Застеліть деко пергаментом і викладіть на нього котлети в паніровці.

8. Приберіть страву в розігріту до 180 С духовку і запікайте протягом 40 хвилин.

9. Коли котлети будуть готові, діставайте їх з духовки, розкладайте по тарілках і подавайте до столу з будь-яким гарніром.

Приємного апетиту!

Як запекти котлети з м’ясного фаршу на деку в фользі?

Котлети за цим рецептом виходять смачними з будь-якого фаршу. Вони готуються з мінімальною кількістю м’яса, а завдяки тому, що запікаються в фользі разом з цибулею, виходять дуже соковитими.

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 3

Склад:

  • Фарш м’ясний – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло рослинне – 3 ч. л.
  • Сухарі панірувальні – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – за смаком;

Процес приготування:

1. Як вже було сказано, підходить будь-яке м’ясо. Дуже смачними вийдуть котлети з суміші свинячого і яловичого фаршу. Викладіть його в миску, додайте сіль і перець.

2. Цибулю очистіть від лушпиння, розріжте навпіл і одну половину дрібно покришіть. Додайте цибулю до фаршу, туди ж засипте панірувальні сухарі. Їх можна замінити на розмочений у молоці або воді білий хліб, але тоді фарш буде більш рідким і котлети будуть гірше тримати форму.

3. Ретельно все перемішайте фарш повинен бути однорідний і щільний. Щоб напевно вигнати з нього зайве повітря, його бажано відбити: наберіть масу в долоню і з зусиллям киньте її назад в миску.

4. Отриману масу розділіть на 3 рівні частини і сформуйте з них округлі котлетки.

5. Відірвіть від рулону фольги 3 листа і розстеліть їх на робочій поверхні, можна стопкою. Половину цибулини наріжте півкільцями і розділіть на три приблизно рівні частини. Одну частину викладіть на перший лист фольги, зверху полийте чайною ложкою олії.

6. Поверх цибулі викладіть котлету. За бажанням сюди можна додати будь-які овочі, наприклад, помідори або картопля, а також соус або підливу.

7. Загорніть котлету у фольгу, підвернувши всі краї. Ті ж маніпуляції проведіть з рештою інгредієнтами. Коли все запаковано, викладіть котлети на деко або решітку і поставте запікатися в розігріту до 200 С духовку на 25 хвилин.

8. По закінченні вказаного часу розгорніть фольгу і залиште готуватися ще 10-15 хвилин, щоб верхівка підрум’янилася. Також можна включити конвекцію або режим «Гриль».

9. Готові котлети перекладіть на тарілку, додайте до нього ваш улюблений гарнір і пригощайте своїх гостей і домочадців.

Приємного апетиту!

Апетитні котлети з хрусткою скоринкою на деку в паніровці

Котлети в духовці виходять без надлишків олії, акуратні, гарні, а завдяки паніровці набувають апетитну і хрустку скоринку.

Час готування: 70 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 15

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Панірувальні сухарі – 300 гр.
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – за смаком;
  • Приправи для курки – за бажанням;

Процес приготування:

1. Цибулю очистіть від лушпиння і поріжте часточками. Почистіть моркву і наріжте її великими шматками. Складіть в чашу блендера і подрібніть до однорідної суміші.

2. Розігрійте сковороду з рослинним маслом, покладіть в неї овочеву суміш. Обсмажуйте на середньому вогні, постійно помішуючи, поки овочі не придбають золотистий відтінок.

3. У курячий фарш додайте яйце, сметану, спеції і ретельно перемішайте.

4. Коли овочі обсмажаться, їх теж додайте до фаршу і вмішайте, щоб вони рівномірно розподілилися.

5. Сформуйте з фаршу невеликі котлетки, попередньо відбиваючи фарш руку, щоб вигнати з нього зайве повітря і ущільнити масу. Для цього просто з зусиллям перекиньте кілька разів грудочку фаршу з однієї руки в іншу. Сформовані котлети викласти на застелений пергаментом деко. За бажанням, можна змастити рослинним маслом як пергамент, так і самі котлети зверху, щоб вони вийшли більш рум’яними.

6. Духовку розігрійте до 180 С і приберіть в неї деко з стравою на 45 хвилин. Якщо модель духовки дозволяє, увімкніть режим «Гриль» або конвекцію.

7. Готовність котлет можна визначити по сформувалася рум’яної скоринки. Їх краще не перетримувати, інакше вони можуть вийде сухуватими. Дістаньте деко з духовки, розкладіть котлети по тарілках, доповніть гарніром і подавайте.

Приємного апетиту!

Соковиті і ніжні котлети з капустою в духовці на деку

Так як котлети в духовці можна перетримати і вони вийдуть сухуватими, відмінним рішення покласти у фарш крім цибулі ще й капусту.

Час готування: 70 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 15

Склад:

  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Капуста білокачанна – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець – 1/3 ч. ложки

Процес приготування:

1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Фарш можна купити в магазині, так і зробити вдома самостійно, якщо у вас є м’ясорубка. Для його приготування промийте м’ясо під проточною водою, поділіть на шматки середнього розміру, відокремте від кісток, якщо такі є. Цибулю почистіть від лушпиння і наріжте часточками, часник дрібно покришіть і пропустіть всі ці інгредієнти через м’ясорубку.

2. Капусту добре промийте і наріжте на невеликі шматки, попередньо відірвавши від качана верхні листки. Капуста повинна без проблем поміщатися в чашу блендера.

3. Подрібніть капусту в блендері, вона повинна придбати однорідну пастоподібну консистенцію.

4. У глибоку миску викладіть фарш, подрібнену капусту, яйце, сіль і перець.

5. Ретельно перемішайте все до однорідності, щоб капуста і спеції рівномірно розподілилися. Відбийте отриману суміш, щоб вигнати надлишки повітря: наберіть масу в долоню і з зусиллям киньте її назад в миску. Повторіть цю дію кілька разів, не надто стараючись, щоб не довелося потім мити кухню.

6. Відірвіть від загальної маси невеликий шматочок фаршу, сформуйте кульку і відкладіть на застелений пергаментом деко. Продовжуйте робити так, поки фарш не закінчиться. Якщо хочете отримати щільну і хрустку скоринку, можете обваляти котлети в панірувальних сухарях. Також можна взяти більш глибоку форму і залити котлети сметанною підливою, що зробить їх ще ніжніше і цікавіше на смак.

7. Помістіть деко в розігріту до 180 С духовку на 30 хвилин. Щоб отримати рум’яну скоринку, за 5 хвилин до приготування увімкніть конвекцію або режим «Гриль».

8. Коли котлети приготуються, вийміть їх з духовки, розкладіть по тарілках і подавайте до столу з улюбленим гарніром і соусом.

Приємного апетиту!