Пожарські котлети — класичне блюдо з фаршу, яке було популярне в царській Росії. Його походження приписують різним людям. Однак незалежно від авторства, страва сподобалася і настільки прижилося, що популярно донині. З часом крім класичного рецепту з’явилися і інші.
Пожарські котлети — класичний рецепт з сухариками
Соковиті, з хрусткою скоринкою котлети російської кухні відмінно поєднуються з будь-яким гарніром. Неймовірно смачні та ситні – вони точно сподобаються вашим близьким.
Інгредієнти на
12 порц.
- Куряче філе 400 гр.
- стегно Куряче 600 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Масло вершкове 100 гр.
- Масло рослинне 200 мл
- Яйце куряче 2 шт.
- Молоко коров’яче 2 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Перець чорний мелений ½ ч. л.
- Батон 1 шт.
Процес приготування:
- Як приготувати пожарські котлети по класичному рецепту? Беремо м’ясо курки і промиваємо його під струменем теплої води. Кладемо його на паперовий рушник і гарненько обтираем. Порада: уважно огляньте м’ясо. До нього можуть прилипнути шматочки вологого рушника. Знімаємо м’ясо з кістки, видаляємо зайву шкірку. Перекручуємо обидва шматка через м’ясорубку в глибоку миску.
- Очищаємо цибулю від лушпиння, дрібно нарізаємо, викладаємо на сковороду (її необхідно прогріти на малому вогні з невеликою кількістю рослинного масла). Постійно помішуємо цибулю, поки він не стане золотистого кольору.
-
У готовий фарш додаємо сіль, перець, вершкове масло.
Порада: масло слід дістати з холодильника заздалегідь, щоб воно трохи розморозилося і стало більш м’яким. Готовий цибулю викладаємо в миску. Перемішуємо інгредієнти. Щоб котлети вийшли більш соковитими, отриману масу потрібно відбити. Ставимо в холодильник на 15 хвилин.
- Поки м’ясо настоюється в холодильнику, починаємо готувати сухарики. Беремо батон і ріжемо його на невеликі кубики. Дістаємо деко з духовки, застеляємо його пергаментним папером, намагаємося рівніше викладати на нього кубики батона (духовка повинна бути розігріта заздалегідь до 150 градусів). Тушкуємо кубики 10 хвилин.
- Беремо миску. Вбиваємо туди яйця. Слідом вливаємо молоко. Добре перемішуємо ложкою або віночком. Починаємо ліпити котлети, не забуваючи щоразу змочувати руки у підготовлену рідина.
- Паралельно з формуванням котлет розігріваємо сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Коли все буде готово до приготування, потім кожну заготовку в яєчно-молочну суміш, потім опускаємо в сухарі і обвалюємо. Викладаємо котлети на сковороду і обсмажуємо (кожну сторону приблизно 2 хвилини).
- Для повної готовності котлети необхідно 15 хвилин тушкувати в духовці (розігріти заздалегідь до 180 градусів). Беремо деко, розкладаємо пергаментний папір, викладаємо майже готові котлети. Приємного апетиту!
Як правильно приготувати пожарські котлети в духовці?
Завдяки особливій технології приготування пожарські котлети виходять дуже соковитими і смачними. Спочатку їх обсмажують на сковороді до золотистої скоринки, а потім тушкують у духовці не менше 20 хвилин.
Час готування – 2 ч.
Час приготування – 1 ч. 40 хв.
Кількість порцій: 10-12 штук.
Склад:
- Куряче м’ясо (грудинка) – 0,4 кгр.
- Куряче м’ясо (окорок) – 0,4 кгр.
- Хліб білий сухий (батон) – 3 скибочки.
- Вершки – 1 стакан.
- Масло вершкове – 0,2 кгр.
- Цибуля – 2 шт.
- Масло рослинне – 150-200 мл
Процес приготування:
1. Спочатку займемося вершковим маслом. Нарізаємо кубиками 150 грам масла і ставимо в холодильник, інше залишаємо в теплому місці.
2. Переходимо до м’яса. Спочатку промиваємо його теплою водою, а потім просушуємо паперовими рушниками. Обов’язково слідкуємо за тим, щоб намоклі шматочки рушники не прилипали до поверхні. Потім ріжемо курку на невеликі кубики.
3. Дрібно нарізаємо цибулю. Беремо вершкове масло. Їм змащуємо сковороду. Нагріваємо на невеликому вогні. Викладаємо цибулю на сковороду і обсмажуємо його (не забуваємо помішувати ложкою або лопаткою).
4. Тепер переходимо до батону. Спочатку розмочуємо його у вершках, потім акуратно знімаємо шкірочку. М’якуш збираємо і додаємо до курячих кубиків. Туди ж викладаємо вже готовий цибулю. Посипаємо масу сіллю, перчимо й перемішуємо до однорідності.
5. Тепер додаємо в суміш порізане кубиками вершкове масло. Перемішуємо. Формуємо котлети середнього розміру, обвалюємо в домашніх сухарях (їх робимо з решти кірочок, подрібненого на тертці).
6. Викладаємо на сковороду і обсмажуємо з двох боків до рум’яної скоринки.
7. Далі беремо деко і застеляємо його пергаментним папером. Викладаємо на папір котлети і ставимо в духовку. Готуємо 20 хвилин при температурі 200 градусів. Подаємо блюдо з будь-яким гарніром на стіл.
Приємного апетиту!
Пожарські котлети – класичний дореволюційний рецепт
В царські часи це чудове блюдо подавали на стіл з картоплею або овочами, приготованими в печі. А зверху котлети поливалися грибним соусом або розтопленим вершковим маслом.
Час готування – 2 ч.
Час приготування – 1 ч. 45 хв.
Кількість порцій: 8-10 штук.
Склад:
- Куряче філе – 400 гр.
- Масло вершкове для фаршу – 100 гр.
- Масло вершкове для обсмажування – 30 гр.
- для фаршу Батон – 100 гр.
- Батон для обвалювання – 200 гр.
- Вершки – 100 мл
- Сіль дрібна – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
Процес приготування:
1. Для початку размягчим батон. Для цього викладаємо в миску 100 г хлібного м’якушки і заливаємо його вершками. Прибираємо в бік. Решта 200 г нарізаємо невеликими кубиками, висипаємо в тарілку і відставляємо.
2. Тепер беремо куряче філе. Промиваємо під струменем теплої води, просушуємо паперовими рушниками. Кладемо м’ясо на обробну дошку, ріжемо на не дуже великі шматки, а потім дрібно рубаємо кожен з них гострим довгим ножем.
3. Повертаємося до батону. Він вже добре наситився вершками, тепер його можна гарненько розім’яти і додати до філе. Сюди ж викладаємо 100 г вершкового масла, солимо і перчимо інгредієнти.
4. Руками грунтовно перемішуємо продукти в єдину масу. Тепер гарненько відбиваємо фарш: перебрасываем його з однієї руки в іншу і з силою кидає його на стіл або в миску. Це необхідно для того, щоб котлети були пишніше і ніжніше.
5. З готової суміші ліпимо овальні котлети середнього розміру. Щоб вироби були більш соковитими, всередину кожного з них можна додати половину чайної ложки вершкового масла.
6. Тепер нам знадобляться хлібні кубики. Необхідно обваляти кожну котлету в них так, щоб не залишилося зазорів на поверхні. Для того, щоб етап пройшов швидше, необхідно заздалегідь розігріти сковороду на невеликому вогні з 30 г вершкового масла.
7. Тепер викладаємо заготовки на сковороду і обсмажуємо (2 однієї хвилини і 2 хвилини іншою стороною). Поки наші смажаться котлети, включаємо духовку і повертаємо стрілку до позначки 180 градусів.
8. Пожарські котлети практично готові. Викладаємо всі вироби на деко і ставимо в духовку. Збільшуємо температуру і через 15 хвилин подаємо готову страву до столу.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування пожарських котлет з індички
М’ясо індички вважається найбільш дієтичним, корисним і навіть гіпоалергенним, ніж перевершує куряче. А котлети з нього виходять дуже легкими і ніжними.
Час готування – 2 ч.
Час приготування – 1 ч. 45 хв.
Кількість порцій: 12-15 штук.
Склад:
- Філе індички – 1 кгр.
- Вершки або молоко (20% жирності) – 100 гр.
- Хліб білий (батон) – 2-3 скибочки.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля (середнього розміру) – 1 шт.
- масло – 150 гр.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. В першу чергу необхідно підготувати батон. Відрізаємо від 2-3 скибочки булки середньої товщини і прибираємо скоринку. Заливаємо м’яку частину вершками (або молоком). Розминаємо суміш руками.
2. Далі працюємо з вершковим маслом і м’ясом. Для суміші нам знадобиться 50 гр. Витягаємо пачку з холодильника, відрізаємо потрібну кількість масла і кладемо на тарілку, щоб зігріти його при кімнатній температурі. М’ясо промиваємо теплою водою, просушуємо паперовим рушником і кладемо на обробну дошку. Потім нарізаємо його ножем на дрібні шматочки або прокручуємо через м’ясорубку.
3. Беремо цибулину і шаткуємо її на дрібні кубики. Шматочки батона трохи віджимаємо і додаємо у фарш. Туди ж додаємо яйце, викладаємо цибулю і вершкове масло. Додаємо сіль, спеції за смаком і перемішуємо всі інгредієнти.
4. Тепер можна приступати до ліплення котлет. Ставимо поруч з робочим місцем невелику глибоку тарілку з холодною водою. Злегка зволожуємо руки і починаємо формувати першу котлету. За таким же алгоритмом робимо все заготовки. При бажанні всередину кожної котлети можна додавати шматочок замороженого масла, щоб вони виходили більш соковитими.
5. З решти від батона кірочок готуємо паніровку, натираючи їх на дрібній тертці. Потім включаємо плиту, ставимо сковороду на конфорку, додаємо вершкове масло і даємо розігрітися. Повертаємося до котлет: гарненько обвалюємо кожну з них в паніровці і відправляємо на сковороду. Обсмажуємо не менше двох хвилин з кожного боку до утворення хрусткої золотистої скоринки (можна підрум’янити котлети з одного боку, а потім викласти їх сирої стороною вгору на деко і тушкувати 15 хвилин). Приємного апетиту!
Соковиті і ніжні котлети а-ля пожарські з сиром
За класичним рецептом, перед обсмаженням в кожну заготовку додають шматочок вершкового масла для більшої соковитості. Давайте відступимо від традицій і приготуємо котлети з ніжною сирною начинкою.
Час готування – 1 год 15 хв.
Час приготування – 1 ч. 10 хв.
Кількість порцій: 7-8 штук.
Склад:
- Фарш курячий – 700 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове – 2 ч. л.
- Сир – 80 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне для обсмажування.
- Сухарі панірувальні – для обвалки.
Процес приготування:
1. Куряче філе добре промиваємо теплою водою і обтираем паперовими рушниками. Оглядаємо на наявність зайвої шкірки і шматочків кісток. Всі видаляємо і прокручуємо через м’ясорубку.
2. Беремо вершкове масло, відрізаємо маленький шматочок і кладемо на столову ложку. Злегка розтоплюємо над гарячою плитою. Виливаємо в миску з фаршем. Це необхідно для того, щоб фарш не був занадто липким при формуванні. Посипаємо сіллю, перцем за смаком. Перемішуємо інгредієнти до однорідної маси.
3. Нарізаємо сир на рівні смужки помірної товщини. При ліпленні котлет додаємо сир всередину.
4. Паніровку висипаємо на тарілку (неглибокий). Без неї можна обійтися, але нам необхідно, щоб котлети були з хрусткою золотистою скоринкою, тому ми гарненько обвалюємо кожну заготовку і акуратно кладемо на тарілку.
5. Включаємо плиту, робимо невеликий вогонь. У сковороду додаємо рослинне масло, ставимо на конфорку. Розігріваємо сковороду. Розкладаємо заготовки і обсмажуємо з двох сторін, щоб утворилася рум’яна кірочка хрустка. Блюдо готове.
Приємного апетиту!