Кюфта – східне блюдо з м’яса. Воно виходить дуже ніжним і смачним. Пропонуємо вам варіанти приготування цієї страви у Вірменії, Азербайджані і Туреччині. А також рецепт з використанням яловичини і курки.
Кюфта по-вірменськи — класичний рецепт приготування
Для приготування знадобиться яловичина без жиру і сухожиль. Вона пропускається через м’ясорубку кілька разів. До фаршу додається цибуля, молоко і коньяк. Потім ліпляться кулі та їх відварюють. У підсумку виходить дуже ніжне блюдо, яке подається з топленим маслом.
Інгредієнти на
16 порц.
- Яловичина 1 кг без жиру і сухожиль
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Яйце куряче 1 шт.
- Борошно пшеничне 2 ст. л.
- Коньяк 50 гр.
- Молоко коров’яче ¾ склянки
- Масло вершкове за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Перець червоний мелений за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Яловичину потрібно дуже дрібно подрібнити до стану кашки. Раніше це робилося за допомогою каменів, але зараз ми використовуємо м’ясорубку або комбайн. Пропускаємо мясо через м’ясорубку приблизно 5-6 разів. У той час як подрібнюємо м’ясо, додаємо молоко. Як тільки фарш став однорідний, додаємо до нього цибулю, яйце, коньяк, перець і сіль.
- Далі все ретельно перемішуємо протягом 20 хвилин. Повинна вийти однорідна густа маса.
- Беремо каструлю, в якій будемо варити кюфту і заливаємо в неї воду. Ставимо на вогонь і додаємо сіль. Готовий фарш ділимо на 4 частини, потім кожну частину ділимо ще на стільки ж, і ліпимо з нього кульки. Тепер опускаємо їх у киплячу воду.
- Готуємо кюфту близько 30 хвилин, періодично знімаючи піну.
- Коли страва готова, дістаємо кульки з води і нарізаємо на скибочки.
- Кюфту краще відразу ж подавати до столу з топленим маслом.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачну азербайджанську кюфту бозбаш?
Ця страва являє собою суп, чиєю основою є тефтелі з баранини з шматочком сливи всередині. Також туди додається картопля, нут і такі спеції, як шафран, куркума, м’ята і приправа сумах.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 2 години.
Порції – 10.
Склад:
- Баранина – 500 гр.
- бараняча Корейка – 200 гр.
- Жир курдючний – 130 гр.
- Цибуля ріпчаста – 180 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Нут – 200 гр.
- Рис – 30 гр.
- Слива – 4 шт.
- Цибуля-шалот – 4 шт.
- Шафран – 1 щіпка.
- Винний оцет – 50 мл
- Куркума – 1 ст. л.
- Вода – 1.5 л
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- М’ята сушена – за смаком.
- Приправа сумах – за смаком.
Процес приготування:
1. Перед початком приготування замочуємо нут у воді на ніч. Беремо глибоку каструлю і кладемо в неї частину баранини, нут і цибулину. Наливаємо воду і ставимо на великий вогонь. Знімаємо з’явилася піну. Коли бульйон закипить, зменшуємо вогонь до маленького і накриваємо каструлю кришкою. Продовжуємо варити протягом години. Періодично знімаємо піну. Поки бульйон готується, близько плити ставимо миску, в якій замочуємо шафран. Готовий бульйон проціджуємо через марлю або сито.
2. Решту баранину і курдючний жир промиваємо під водою. Лук очищаємо і нарізаємо на великі шматочки. Пропускаємо м’ясо, жир і цибулю через м’ясорубку. Рис також заздалегідь замочуємо. Зливаємо з нього воду і відправляємо його до фаршу. Додаємо сіль і перець. Все ретельно перемішуємо і ставимо в холодильник на 30-50 хвилин.
3. Через деякий час дістаємо фарш з холодильника і ділимо на рівні частини. Ліпимо великі кульки. Повинні вийде розміром з долоню. Трохи притискаємо їх до столу і пальцем робимо отвір по центру. Кладемо туди шматочок сливи.
4. Закриваємо отвір для сливи і катаємо в руках, щоб у нас знову вийшли кульки.
5. З каструлі набираємо один ополоник бульйону і переливаємо його в окрему ємність. Туди додаємо куркуму і ретельно все перемішуємо. Відправляємо вміст ємності в каструлю. Тепер опускаємо туди по одній тефтеле. Варимо 5 хвилин. Знімаємо піну, що утворилася, накриваємо кришкою і варимо на маленькому вогні 15 хвилин. Очищаємо картоплю і, не розрізаючи, кладемо в каструлю. Проціджуємо отриману шафрановую воду і додаємо в бульйон. Продовжуємо варити ще кілька хвилин і знімаємо з вогню.
6. Цибулю очищаємо і розрізаємо на 2 частини. Маринуємо його у винному оцті 10 хвилин.
7. Перед подачею проціджуємо бульйон ще раз. У кожну тарілку кладемо один готовий кульку з фаршу, картошину і трохи нуту. Заливаємо все бульйоном і посипаємо сушеної м’ятою або будь-якою іншою зеленню. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування турецької кюфта з яловичого фаршу
Цей варіант приготування найбільше нагадує котлети. Основною відмінністю є мінеральна вода, в якій змішуються паприка, перець, орегано, кмин і сіль. Кюфта обсмажується на сковороді-гриль без використання масла.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Фарш яловичий – 900 гр.
- Жир яловичий – 300 гр.
- Сухарі білі подрібнені – 100 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Перець гострий – 1 шт.
- Часник – 5 зубчиків.
- Паприка червона мелена – ½ ст. л.
- Перець чорний мелений – ½ ст. л.
- Орегано – 1 ч. л.
- Кмин 1 ч. л.
- Сіль – ½ ст. л.
- Петрушка свіжа – 50 гр.
- М’ята свіжа – 30 гр.
- Вода мінеральна сильногазована – 100 мл
Процес приготування:
1. Цибулю чистимо і натираємо на крупній тертці. Віджимаємо через марлю або сито, щоб прибрати сік.
2. Мінеральну воду наливаємо в підходящу ємність і додаємо в неї сіль, орегано, кмин, мелену червону паприку і чорний перець. Все перемішуємо.
3. Гострий перець, часник, свіжу петрушку і м’яту промиваємо під водою і подрібнюємо.
4. Яловичий фарш переміщаємо в окрему ємність, додаємо до нього яловичий жир і добре змішуємо їх один з одним. Далі додаємо цибулю, сухарі та одне яйце. Вимішуємо фарш як тісто. Приблизно через 3 хвилини поступово вливаємо мінеральну воду зі спеціями. Потім додаємо дрібно нарізаний гострий перець, часник, м’яту і петрушку.
5. Тепер починаємо ліпити з фаршу схожі на котлети заготовки. Для цього змочуємо руки в холодній воді. Вони повинні бути плоскими і десь в три рази менше звичайних котлет.
6. Розігріваємо сковороду-гриль без використання масла. Якщо такої немає, то використовуємо звичайну. Викладаємо на неї заготовки з фаршу і обсмажуємо з кожного боку по 3 хвилини. Вони повинні вийде рум’яними.
7. Ця страва чудово поєднується з овочами. Тому при бажанні можна підсмажити на цій же сковороді будь-які овочі, які є в холодильнику.
8. Блюдо готове до подачі. Приємного апетиту!
Справжня кюфта з яловичини, приготовлена в домашніх умовах
Для приготування цієї страви використовується яловичина, цибуля, яйця, борошно, чорний перець, сіль і вершкове масло. Кульки виходять дуже соковитими і поживними. Головне вибрати свіжу яловичину, і тоді це блюдо точно вас здивує.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Яловичина – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Молоко – 200 мл
- Масло вершкове – 80 гр.
Процес приготування:
1. Свіжу яловичину пропускаємо кілька разів через м’ясорубку або подрібнюємо за допомогою кухонного комбайна.
2. Перець чорний горошком подрібнюємо в ступці.
3. У фарш розбиваємо яйця, вливаємо молоко, додаємо борошно і сіль з подрібненим чорним перцем за смаком. Все добре перемішуємо.
4. Цибуля миємо, чистимо і подрібнюємо за допомогою ножа.
5. Додаємо його в фарш і ретельно перемішуємо кілька хвилин як тісто.
6. Ділимо тісто на рівні частини і ліпимо великі кульки, попередньо змочивши руки у воді. На плиті кип’ятимо воду і опускаємо в неї кульки з фаршу. Готуємо півгодини на середньому вогні.
7. Готову кюфту дістаємо з води, розрізаємо на шматочки і подаємо до столу ще гарячою. Зверху поливаємо топленим вершковим маслом. Приємного апетиту!
Простий і дуже смачний рецепт кюфта з курячої грудки
У цьому рецепті використовується куряча грудка. Також до фаршу додається горілка і кукурудзяний крохмаль. На гарнір пропонується приготувати плов з ачара, але його можна замінити будь-яким іншим блюдом.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Грудка куряча – 700 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 550 мл
- Горілка – 30 мл
- Крохмаль кукурудзяний – 5 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Крупа ачар – 100 гр.
- Масло рослинне – 50 мл
- Печериці – 70 гр.
- Кінза – за смаком.
- Перець чилі – 1 шт.
- Лаваш – 1 упаковка.
- Сіль – за смаком.
- Суміш 5 перців – за смаком.
Процес приготування:
1. Курячу грудку ріжемо на невеликі шматочки і подрібнюємо в міксері. В окрему ємність наливаємо трохи води і солимо за смаком. Заливаємо це до курячої грудки і додаємо яйце, горілку і чайну ложку крохмалю. Все збиваємо до однорідності.
2. Отриману масу перекладаємо в підходящу ємність. Цибуля миємо, чистимо і подрібнюємо. Відправляємо його в фарш. Додаємо трохи чорного перцю. Руку змочуємо в прохолодній воді і перемішуємо фарш долонею. Повинна вийде дуже ніжна маса. Ставимо його в холодильник на 15 хвилин.
3. Ачар насипаємо в сотейник і заливаємо водою, щоб вона повністю покрила крупу. Варимо на невеликому вогні, поки вода повністю не випарується.
4. На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла. Цибулю чистимо, нарізаємо і відправляємо на сковороду. Обсмажуємо до золотавої скоринки. Печериці нарізаємо шматочками і відправляємо до цибулі. Печемо до рум’яного кольору. Далі додаємо сіль, перець і суміш перців. Зварений ачар викладаємо з сотейника на сковороду. Додаємо ще трохи рослинного масла. Продовжуємо готувати на невеликому вогні під кришкою близько 15 хвилин.
5. Ставимо На вогонь каструлю з водою. Коли вона закипить, додаємо сіль. Починаємо формувати кульки з фаршу, зануривши перед цим руки в холодну воду. Акуратно опускаємо кульки в каструлю і варимо 15 хвилин.
6. На плоску тарілку викладаємо ачар з цибулею і грибами. Кюфту дістаємо з води, нарізаємо скибочками і кладемо зверху на гарнір. Для прикраси кладемо поруч гострий перець і пару гілочок кінзи. Страву подаємо з лавашем. Приємного апетиту!