Бастурма – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Бастурма — це в’ялена вирізка з різних видів м’яса. Традиційне тюркське страва давно завоювало кухні різних країн світу. Пікантну холодну закуску прийнято подавати зі свіжими овочами та зеленню. Приготувати його в домашніх умовах зовсім не складно. Візьміть на замітку 10 рецептів з покроковим описом!

Бастурма з яловичини по-вірменськи в домашніх умовах

Пряну і апетитну бастурму можна приготувати по-справжньому вірменському рецептом. Домашня закуска готується з яловичини. Частування здивує вас і ваших гостей дивовижним смаком і яскравим подачею.

Інгредієнти на
0.5 кг.

  • Яловичина ½ кг
  • Сіль 100 гр.
  • Цукор-пісок 30 гр.
  • Суміш перців 60 гр.
  • Горілка 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати бастурму в домашніх умовах? У глибокий посуд або контейнер висипаємо сіль і цукор. Розмішуємо сухі інгредієнти і поливаємо їх горілкою.
  2. Розморожену яловичу вирізку промиваємо і очищаємо від жилок. Занадто великий шматок можна розрізати. Обвалюємо продукт в масі з солі і цукру, укладаємо його в контейнер.
  3. Ставимо на заготівлю вантаж. Відправляємо блюдо в холодильник на 12 годин.
  4. Через час промиваємо м’ясо і викладаємо на паперовий рушник. Яловичина повинна обсохнути.
  5. Добре підготовлене м’ясо натираємо сумішшю перців.
  6. Далі кожен шматок загортаємо в марлю.
  7. Далі щільно обв’язуємо ниткою або шпагатом. Підвішуємо продукти в провітрюваному приміщенні на 3-4 дні.
  8. За кілька днів яловичина буде повністю готова. Розв’язуємо і прибираємо марлю.
  9. Вірменську бастурму ріжемо тонкими скибочками і подаємо до столу!

Соковита і ніжна бастурма з курячої грудки

Ніжна і соковита домашня бастурма виходить з курячого філе. Не складна в приготуванні частування різноманітить ваш стіл і порадує яскравим, в міру пряним смаком.

Час готування: 5 днів

Час приготування: 4 дні

Порцій – 1 кг

Інгредієнти:

  • Груди куряча – 1 кг
  • Сіль – 1 склянка
  • Паприка – 2 ст. л.
  • Перець червоний мелений – 1 ст. л.
  • Аджика суха – 2 ст. л.
  • Часник сушений – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо продукти для домашньої бастурми. М’ясо заздалегідь розморожуємо.

2. У глибоку тарілку висипаємо всю сіль. Обвалюємо в ній кожен шматочок курячої грудки. Відправляємо заготовку в холодильник на добу. Періодично можна зливати рідину.

3. Далі з’єднуємо спеції в глибокій мисці. Вливаємо до них трохи кип’яченої води і ретельно вимішуємо.

4. Курку виймаємо з посуду з сіллю. Промиваємо продукт і обтираем паперовим рушником.

5. Натираємо шматки м’яса пряною сумішшю. Яким зручним способом підвішуємо філе в прохолодному приміщенні. Тримаємо 4 дні.

6. Ароматна бастурма готова. Ділите її на шматочки і пригощайте близьких!

Як приготувати бастурму з свинини в домашніх умовах?

Яскрава ідея для вашого столу – апетитна бастурма. Закуску можна приготувати в домашніх умовах з свинини. Простий рецепт дозволить отримати м’яке і насичене за смаком м’ясо.

Час готування: 10 днів

Час приготування: 5 днів

Порцій – 1 кг

Інгредієнти:

  • Свинина – 1 кг
  • Сіль – 200 гр.
  • Суміш перців – 4 ст. л.
  • Хмелі-сунелі – 4 ст. л.
  • Паприка – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Шматки свинини промиваємо і позбавляє від жилок. Відразу ж продукт занурюємо в контейнер і натираємо сіллю. Залишаємо на 1-1,5 години.

2. Слідом обмазуємо просолений продукт половиною з усіх спецій. Використовуємо хмелі-сунелі, паприку і суміш перцем. Ставимо на заготівлю гніт і зберігаємо в холодильнику 5 днів.

3. Далі змішуємо залишилися спеції. Заливаємо їх невеликою кількістю окропу і знову перемішуємо.

4. М’ясо дістаємо їх холодильника, промиваємо і обтираем його паперовим рушником. Обмазуємо продукт пряної масою і підвішуємо в провітрюваному приміщенні на 5 днів.

5. Готову бастурму з свинини можна нарізати і подавати до столу!

Покроковий рецепт приготування бастурми з індички

Соковиту домашню бастурму можна приготувати з м’яса індички. Продукт вийде корисним і низькокалорійним. Подавайте холодне частування до святкового столу, можна доповнити свіжими овочами.

Час готування: 6 днів

Час приготування: 4 дні

Порцій – 500 гр.

Інгредієнти:

  • Філе індички – 0,5 кг
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Коньяк – 2 ст. л.
  • Паприка – 0,5 ч. л.
  • Перець червоний мелений – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Трави прованські – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Промиваємо водою філе індички і даємо йому обсохнути. Відміряємо потрібну кількість спецій.

2. З’єднуємо сіль, цукор і спеції з коньяком. Ретельно вимішуємо продукти.

3. Занурюємо індичку в контейнер і поливаємо його сумішшю з коньяку і прянощів. Залишаємо заготовку в холодильнику на 2 дні.

4. Далі продукт обтираем від вологи. Можна обсипати його невеликою кількістю спецій за смаком. Загортаємо м’ясо в марлю і підвішуємо в прохолодному місці. Тримаємо там його 3-5 днів.

5. Отримуємо готову бастурму з марлі. Нарізаємо її і подаємо до столу!

Ароматна бастурма з лосятини в домашніх умовах

Оригінальний варіант бастурми – з лосятини. Соковита закуска стане родзинкою вашого столу. Оцініть цікавий процес приготування смачного пряного страви. Підходить для святкового столу.

Час готування: 8 днів

Час приготування: 5 днів

Порцій – 1 кг

Інгредієнти:

  • Лосятина – 1 кг
  • Сіль – 150 гр.
  • Хмелі-сунелі – 150 гр.
  • Паприка – 50 гр.
  • Часник сушений мелений – 50 гр.
  • Суміш перців – 50 гр.

Процес приготування:

1. Лосятину промиваємо. Видаляємо з неї прожилки і плівку. Занадто великий шматок можна розрізати.

2. Далі продукт викладаємо в зручну форму і натираємо його сіллю. Тримаємо заготовку в холодильнику 3 дні.

3. Через час дістаємо продукт і обтираем його від вологи і зайвої солі.

4. Підвішуємо шматочки в провітрюваному приміщенні на 5-10 годин.

5. Далі з’єднуємо в загальній посуді хмелі-сунелі, паприку, суміш перців і сушений часник. Вливаємо до прянощів воду і ретельно вимішуємо. Обмазуємо лосятину масою і вивішуємо знову, але вже на 5 днів.

6. Бастурма з апетитною лосятини готова. Нарізайте частування і подавайте до столу!

Як приготувати смачну бастурму в сушарці для овочів?

Один з простих способом приготувати бастурму самостійно – в сушарці для овочів. Апетитне м’ясо порадує яскравим смаком і приємним пряним ароматом. Закуска прикрасить і різноманітить ваш стіл.

Час готування: 4 діб

Час приготування: 2 діб

Порцій – 1 кг

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг
  • Сіль – 60 гр.
  • Цукор – 30 гр.
  • Перець чорний мелений – 2 ч. л.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Часник – 1 шт.
  • Вино червоне напівсухе – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Спочатку підготуємо яловичину. Промиємо її під водою, обсушим і очистимо від прожилок і жиру.

2. Далі шматочки м’яса кладемо в контейнер і натираємо їх сіллю і цукром. Відправляємо заготовку в холодильник на 1 добу.

3. Далі промиваємо продукт від солі цукру і обмазуємо його маринадом. Для цього змішуємо червоне вино з перцем, паприкою і подрібненим часником. Знову відправляємо яловичину в холодильник на добу.

4. Після цього викладаємо м’ясо на піддон сушарки для овочів. Готуємо 48 годин при температурі 35 градусів.

5. Готову бастурму слід повністю остудити після сушарки.

6. Нарізайте домашню закуску на тонкі скибочки і подавайте до столу!

Соковита і ароматна бастурма з яловичини на червоному вині

Соковиту і ароматну бастурму в домашніх умовах можна приготувати на вині. Такий варіант закуски оцінять справжні гурмани. Подавайте до столу разом із зеленню, свіжими овочами або соліннями.

Час приготування: 15 днів

Час приготування: 10 днів

Порцій – 1 кг

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг
  • Вино червоне сухе – 1 л
  • Часник – 3 зубчики.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Сіль – 150 гр.
  • Перець червоний мелений – 0,5 ст. л.
  • Гранат сушений мелений – 0,5 ст. л.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ст. л.
  • Часник сушений – 0,5 ст. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо інгредієнти. Яловичину промиваємо і звільняємо від жилок. Зубчики часнику очищаємо від лушпиння.

2. Сухі спеції з’єднуємо в загальній тарілці і розмішуємо. Обвалюємо в суміші шматок м’яса, ставимо його під гніт і зберігаємо в холодильнику 5 днів.

3. Далі готуємо винний маринад. Червоне сухе розмішуємо з борошном, сіллю і подрібненими зубчиками часнику. Можна додати трохи спецій за смаком.

4. Яловичину дістаємо з холодильника. Даємо їй обсохнути і гарненько натираємо масою з вина. Підвішуємо заготовку в провітрюваному приміщенні на 10 днів.

5. Бастурма на вині готова. Нарізайте ароматний продукт і подавайте до столу!

Простий і дуже смачний рецепт приготування бастурми з нитритной сіллю

Ідеальний продукт для приготування бастурми – нитритная сіль. Інгредієнт спеціально призначений для засолювання м’ясних продуктів. Оцініть перевірений рецепт смачної домашньої закуски.

Час готування: 9 днів

Час приготування: 5 днів

Порцій – 1 кг

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг
  • Сіль нитритная – 180 гр.
  • Гірчиця – 3 ст. л.
  • Суміш перців – 1 ст. л.
  • Паприка – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Шматок яловичини промиваємо в холодній воді, а після протираємо паперовим рушником.

2. Далі м’ясо кладемо в контейнер. Засипаємо його нитритной сіллю і ставимо в холодильник на 4 дні.

3. Через деякий час опускаємо м’ясо в холодну воду, промиваємо його від солі і знову висушуємо серветками.

4. Гірчицю змішати з перцем і паприкою. Натираємо масою підготовлену яловичину. Обмотуємо продукт марлею і підвішуємо в провітрюваному приміщенні на 5 днів.

5. Апетитна бастурма в домашніх умовах готова. Нарізайте закуску і подавайте до столу!

Соковита і смачна домашня бастурма, приготована в мультиварці

Цікавий і не дуже довгий спосіб приготувати домашню бастурму – в мультиварці. Яскраве частування порадує ваших близьких і гостей. Поживна закуска стане кращим рішенням для святкового столу.

Час готування: 4 дні

Час приготування: 2 години

Порцій – 350 гр.

Склад:

  • Філе куряче – 350 гр.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Суміш перців – 1 ст. л.
  • Паприка – 0,5 ст. л.
  • Приправа для м’яса – 0,5 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Часник – 1 шт.

Процес приготування:

1. Куряче філе добре промиваємо і обтираем паперовим рушником. При необхідності видаляємо жир і прожилки.

2. Кладемо шматочки м’яса в глибокий посуд і засипаємо сіллю. Залишаємо в холодильнику на 3 дні.

3. Далі обтираем продукт від солі і обмазуємо його з масою масла, суміші перців, паприки і приправи. Пряну курку підвішуємо в прохолодному місці на добу.

4. Після цього заготівлю занурюємо в пакет для запікання разом з подрібненим часником. Зав’язуємо його і ставимо в мультиварку. Готуємо 1 годину в режимі для гасіння.

5. Після цього бастурму витягуємо з пакета, охолоджуємо, нарізаємо і подаємо до столу!

Покроковий рецепт приготування бастурми в дегидраторе

Перевірений спосіб приготувати смачну домашню бастурму – в дегригаторе. Такий варіант виконання дозволить заощадити ваш час і сили. Подавайте яскраву холодну закуску зі свіжою зеленню.

Час готування: 7 діб

Час приготування: 2 діб

Порцій – 1 кг

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг
  • Сіль – 60 гр.
  • Цукор – 30 гр.
  • Перець чорний мелений – 2 ч. л.
  • Перець червоний мелений – 1 ст. л.
  • Паприка – 1,5 ст. л.
  • Часник – 1 шт.
  • Вода – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Спершу відміряємо потрібну кількість потрібних інгредієнтів для бастурми.

2. Для засолювання з’єднуємо сіль, цукор і половинку чорного меленого перцю.

3. Шматок яловичини промиваємо в холодній воді. Видаляємо з нього прожилки, жир і даємо повністю обсохнути. Після натираємо сухою сумішшю.

4. Пряне сире м’ясо розміщуємо на решітці, встановленої над тарілкою. У такому вигляді кладемо його в холодильник на три доби.

5. Періодично поглядаємо на м’ясо і зливаємо з тарілки зайву рідину. Можна перевертати.

6. Далі з’єднуємо залишилися спеції з кип’яченою водою. Гарненько вимішуємо масу.

7. Очищаємо часник і подрібнюємо його. Зручно для цього використовувати спеціальний прес. Викладаємо продукт в масу з маринадом. Розмішуємо.

8. Обмазуємо готовим маринадом з прянощів шматок яловичини. Продукт повинен бути покритий сумішшю з усіх боків.

9. У такому вигляді тримаємо м’ясо в холодильнику ще дві доби. Після розрізаємо навпіл і кладемо в лоток дегридатора. Готуємо 48 годин при температурі 35 градусів.

10. Пряна бастурма в дегридаторе готова. Ділите її на скибочки і подавайте до столу.