Цвітна капуста на зиму – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Цвітна капуста на зиму — оригінальна і смачна ідея для домашньої заготовки. Її можна приготувати з іншими овочами, в томатній заливці або в корейському стилі. Оцініть 10 яскравих покрокових рецептів з докладним описом процесу. Порадуйте себе і близьких апетитною закускою.

Маринована капуста без стерилізації в банках

Хрустку цвітну капусту можна замаринувати на зиму в банках без використання стерилізації. Простий кулінарний процес дозволить отримати смачне частування, яке різноманітить ваш стіл.

Інгредієнти на
1 л.

  • Капуста цвітна 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Сіль-2 ч. л.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Вода-2 склянки
  • Оцет столовий 9% 100 мл

Процес приготування:

  1. Як заготовити цвітну капусту на зиму? Ретельно промиваємо цвітну капусту під водою, після чого акуратно поділяємо її на суцвіття. Заливаємо суцвіття капусти окропом і наполягаємо 20 хвилин. Потім зливаємо воду.
  2. Очищаємо моркву і нарізаємо її на невеликі шматочки будь-якої форми.
  3. Зубчики часнику очищаємо від лушпиння і також нарізаємо на кілька частин.
  4. Для маринаду кип’ятимо воду з сіллю і цукром близько 3 хвилин. Після розчинення сухих інгредієнтів вливаємо сюди оцет. Розмішуємо.
  5. Щільно укладаємо часник, морква і капустяні суцвіття в чисті сухі банки. Заливаємо вміст гарячим маринадом і закриваємо кришками. Даємо заготівлях охолонути при кімнатній температурі, а після забирає на зберігання.

Салат з цвітної капусти з помідорами в банках

Яскраве частування для вашого домашнього столу – салат з цвітної капусти і помідорів. Соковитий і корисний продукт можна заготовити в банках на зиму і подавати до обіду в будь-який час року. Спробуйте!

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Капуста кольорова – 1 шт.
  • Помідор – 200 гр.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Спеції – за смаком.
  • Оцтова есенція – 1 ч. л.
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

1. Ретельно промиваємо цвітну капусту, після чого акуратно розбираємо її на невеликі суцвіття. Зробити це можна руками.

2. Промиваємо помідори під водою і вкладаємо їх у підготовлену банку разом із суцвіттями капусти. Чергуємо продукти.

3. Заливаємо вміст крутим окропом і наполягаємо близько години.

4. Обережно зливаємо рідину в каструлю. Кип’ятимо її з цукром, сіллю, спеціями і оцтовою есенцією.

5. Переливаємо маринад назад у банку. Закриваємо заготівлю кришкою, даємо їй охолонути і відправляємо на зберігання.

Пікантна цвітна капуста по-корейськи на зиму

Пікантну і апетитну цвітну капусту можна приготувати в корейському стилі. Яскраве частування підходить для зимових заготовок. Продукт порадує простим кулінарним процесом та можливістю тривалого зберігання.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Капуста цвітна – 0,5 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Перець чилі – 0,5 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • корейська Приправа – 1 ч. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Сіль – 30 гр.
  • Цукор – 75 гр.
  • Оцет 9 % – 75 мл
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

1. Цвітну капусту промиваємо, поділяємо її на суцвіття і 15 хвилин вимочуємо в мисці з холодною водою.

2. Далі продукт опускаємо на три хвилини в киплячу воду.

3. Відкидаємо ошпарений овоч на друшляк і даємо стекти воді.

4. Моркву очищаємо і натираємо на тертці для корейської моркви.

5. Промитий гострий перець дрібно нарізаємо.

6. У загальній посуді з’єднуємо всі підготовлені продукти. Сюди ж додаємо лавровий лист, очищені зубчики часнику і приправу для корейської моркви. Перемішуємо вміст.

7. Окремо кип’ятимо воду для маринаду і розчиняємо у ній цукор з сіллю. Після додаємо оцет і рослинне масло.

8. Занурюємо овочеву масу в скляні банки і заливаємо її гарячим маринадом.

9. Закриваємо заготовки кришками, остуджуємо їх і відправляємо на зберігання. Готово!

Цвітна капуста в томатній заливці на зиму

Цікава і смачна ідея для ваших зимових заготовок – кольорова капуста в томатному соусі. Готове частування подають в якості холодної закуски. Порадуйте себе і близьких за обіднім столом.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Капуста цвітна – 300 гр.
  • Паста томатна – 30 мл
  • Вода – 250 мл
  • Часник – 2 зубчики.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 50 мл
  • Масло рослинне – 50 мл

Процес приготування:

1. Цвітну капусту промиваємо під водою, після чого поділяємо її на суцвіття.

2. Томатну пасту вливаємо в каструлю. Ставимо на плиту.

3. Занурюємо в масу невеликі шматочки часнику для аромату.

4. Слідом додаємо сіль і цукор.

5. Кип’ятимо, розмішуємо до розчинення сухих інгредієнтів і після вливаємо олію.

6. Занурюємо в гарячу масу суцвіття капусти.

7. Варимо вміст 10 хвилин на слабкому вогні і вливаємо сюди оцет.

8. Переливаємо продукт в стерилізовану банку.

9. Закриваємо заготівлю кришкою. Закатуємо.

10. Перевертаємо заготівлю, вкриваємо її рушником і залишаємо до повного охолодження.

11. Яскрава кольорова капуста в томатній заливці готова. Ставте її на зберігання!

Салат з цвітної капусти на зиму з морквою, болгарським перцем

Апетитний хрусткий салат на зиму можна приготувати з кольорової капусти, моркви та болгарського перцю. Яскрава заготівля різноманітить ваш стіл і стане смачною холодною закускою, яка доповнить багато домашні страви.

Час приготування: 2 години 10 хвилин

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Порцій – 2 л.

Інгредієнти:

  • Капуста кольорова – 1 кг
  • Моркву – 0,6 кг
  • Перець болгарський – 1 кг
  • Вода – 0,9 л
  • Сіль – 60 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Оцет 9% – 1 склянка

Процес приготування:

1. Очищаємо від шкірки моркву і нарізаємо її тоненькими кружальцями. Занадто великі частини можна розрізати навпіл.

2. Промиваємо цвітну капусту і поділяємо її на суцвіття. Приєднуємо продукт до моркви.

3. Від насіння і серцевини звільняємо болгарські перці, далі нарізаємо невеликими шматками. Кладемо в загальну миску.

4. Кип’ятимо воду разом з сіллю і цукром. Варимо до розчинення сухих інгредієнтів. В кінці вливаємо оцет.

5. Розмішуємо овочі і заливаємо їх готовим маринадом. Залишаємо заготовку на півтори години.

6. Заповнюємо готовим салатом скляні банки. Стерилізуємо їх 20-30 хвилин.

7. Перевертаємо банки з вмістом верх дном і даємо повністю охолонути.

8. Салат на зиму з кольорової капусти, моркви та болгарського перцю готовий. Можна ставити на тривале зберігання.

Як заготовити цвітну капусту з брокколі на зиму?

Смачну і цікаву закуску на зиму можна приготувати з цвітної капусти та брокколі. Частування підходить для тривалого зберігання, воно виходить соковитим і хрустким. Подавайте до обіду або вечері разом з іншими стравами.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Капуста цвітна – 0,5 кг
  • Брокколі – 0,5 кг
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

1. Цвітну капусту гарненько промиваємо під проточною водою, далі розділяємо її на невеликі суцвіття.

2. Також чинимо і з брокколі. Щільно викладаємо овочі в чисті банки.

3. Для маринаду кип’ятимо потрібну кількість води і розчиняємо у ній сіль і цукор. Після кипіння вимикаємо плиту і вливаємо в рідкий продукт оцет. Розмішуємо.

4. Додаємо до овочів горошини чорного перцю. Заливаємо вміст гарячим маринадом.

5. Закриваємо заготовки кришками, перевертаємо їх верх дном і залишаємо до повного охолодження. Після прибираємо на тривале зберігання.

Простий і смачний рецепт цвітної капусти з буряком на зиму

Яскраве за смаком частування – кольорова капуста, заготовлена в банку з буряком. Здивуйте своїх близьких цікавим кулінарним рішенням для вашого столу. Закуску можна подавати з іншими стравами або самостійно.

Час готування: 1 добу

Час приготування: 1 добу

Порцій – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Капуста кольорова – 1 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 60 гр.
  • лавровий Лист – 4 шт.
  • Перець чорний горошок – 1 ст. л.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Вода – 4 склянки

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти і спеції. Овочі заздалегідь промиваємо.

2. Поділяємо цвітну капусту на суцвіття і вимочуємо їх у холодній воді 10-15 хвилин.

3. Буряк очищаємо від шкірки і натираємо її на тертку.

4. Морква ріжемо на тонкі кружечки.

5. Капусту відкидаємо на друшляк і перекладаємо в зручну ємність.

6. Доповнюємо овоч буряком і морквою.

7. Сюди ж додаємо зубчики часнику.

8. Кип’ятимо воду з сіллю, цукром, спеціями, оцтом і олією. Заливаємо продукти маринадом. Наполягаємо заготівлю одну добу.

9. Через день продукт буде готовий. Для зберігання його слід перекласти в скляну банку.

Як смачно засолити цвітну капусту в банках?

Хрустку цвітну капусту легко засолити в банках для тривалого зберігання на зиму. Готове частування різноманітить ваш стіл і доповнить багато гарячі страви. Спробуйте простий домашній рецепт.

Час приготування: 30 хвилин

Час приготування: 10 хвилин

Порцій – 1.5 л.

Інгредієнти:

  • Капуста цвітна – 0,5 шт.
  • Морква – 0,5 шт.
  • Вода – 4 склянки
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 0,5 ст. л.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Гвоздика – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Оцет 9% – 0,5 ст. л.

Процес приготування:

1. Промиваємо моркву і очищаємо його від шкірки.

2. Нарізаємо овоч будь-яким зручним способом. Можна обробити його тонкими кружечками і фігурно їх вирізати.

3. Промиваємо цвітну капусту і поділяємо її на дрібні суцвіття.

4. Стерилізуємо скляну банку і кладемо в неї горошини перцю, гвоздику, лавровий лист.

5. Наповнюємо тару капустою і шматочками моркви. Заливаємо крутим окропом і наполягаємо 5 хвилин.

6. Обережно зливаємо воду в каструлю. Кип’ятимо її вже з цукром і сіллю.

7. Заливаємо продукти готовим маринадом. Сюди ж додаємо оцет і закриваємо заготівлю кришкою. Остуджуємо і відправляємо на зберігання. Готово!

Покроковий рецепт приготування кольорової капусти на зиму без оцту

Холодна закуска стане відмінним доповненням вашого домашнього столу.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Капуста цвітна – 0,5 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Спеції – за смаком.

Для маринаду:

  • Вода – 2 склянки
  • Сіль – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Промиваємо цвітну капусту і поділяємо її на невеликі суцвіття.

2. Далі продукт вимочуємо в холодній воді, в якій попередньо розчиняємо сіль. Тримаємо овоч 15 хвилин.

3. Слідом опускаємо суцвіття в киплячу воду на три хвилини. Відкидаємо інгредієнт на друшляк і промиваємо його під водою.

4. Для маринаду кип’ятимо потрібну кількість води разом з сіллю пару хвилин.

5. Щільно укладаємо шматочки капусти в чисту банку зі спеціями за смаком. Заливаємо вміст маринадом, закриваємо кришкою і остуджуємо. Після цього можна ставити на зберігання!

Як правильно заморозити цвітну капусту на зиму?

Що робити з великим урожаєм цвітної капусти? Заморозьте їх на зиму і використовувати в кулінарних цілях в будь-який час року. Це зробити легко, досить слідувати простим правилам.

Час приготування: 15 хвилин

Час приготування: 5 хвилин

Порцій – 1 кг

Інгредієнти:

  • Капуста кольорова – 1 кг
  • Сіль – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Качан цвітної капусти старанно промиваємо під холодною водою.

2. Далі знімаємо з овоча верхні листки.

3. Поділяємо овоч на невеликі суцвіття. Зробити це можна руками або за допомогою ножа.

4. Підготовлений продукт опустіть у миску з холодною підсоленою водою на 20 хвилин.

5. Після цього капусту опускаємо в каструлю з киплячою водою рівно на три хвилини.

6. Охолоджуємо заготовку під струменем холодної води.

7. Розкладаємо суцвіття по рушникові. Даємо їм повністю обсохнути.

8. Розміщуємо продукт у фасувальні пакети і перекладаємо їх у морозильну камеру. Готово!