Цвітна капуста на зиму — оригінальна і смачна ідея для домашньої заготовки. Її можна приготувати з іншими овочами, в томатній заливці або в корейському стилі. Оцініть 10 яскравих покрокових рецептів з докладним описом процесу. Порадуйте себе і близьких апетитною закускою.
Маринована капуста без стерилізації в банках
Хрустку цвітну капусту можна замаринувати на зиму в банках без використання стерилізації. Простий кулінарний процес дозволить отримати смачне частування, яке різноманітить ваш стіл.
Інгредієнти на
1 л.
- Капуста цвітна 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Часник 2 зуб.
- Сіль-2 ч. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Вода-2 склянки
- Оцет столовий 9% 100 мл
Процес приготування:
- Як заготовити цвітну капусту на зиму? Ретельно промиваємо цвітну капусту під водою, після чого акуратно поділяємо її на суцвіття. Заливаємо суцвіття капусти окропом і наполягаємо 20 хвилин. Потім зливаємо воду.
- Очищаємо моркву і нарізаємо її на невеликі шматочки будь-якої форми.
- Зубчики часнику очищаємо від лушпиння і також нарізаємо на кілька частин.
- Для маринаду кип’ятимо воду з сіллю і цукром близько 3 хвилин. Після розчинення сухих інгредієнтів вливаємо сюди оцет. Розмішуємо.
- Щільно укладаємо часник, морква і капустяні суцвіття в чисті сухі банки. Заливаємо вміст гарячим маринадом і закриваємо кришками. Даємо заготівлях охолонути при кімнатній температурі, а після забирає на зберігання.
Салат з цвітної капусти з помідорами в банках
Яскраве частування для вашого домашнього столу – салат з цвітної капусти і помідорів. Соковитий і корисний продукт можна заготовити в банках на зиму і подавати до обіду в будь-який час року. Спробуйте!
Час приготування: 1 годину 20 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 1 л.
Інгредієнти:
- Капуста кольорова – 1 шт.
- Помідор – 200 гр.
- Цукор – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Спеції – за смаком.
- Оцтова есенція – 1 ч. л.
- Вода – 2 склянки
Процес приготування:
1. Ретельно промиваємо цвітну капусту, після чого акуратно розбираємо її на невеликі суцвіття. Зробити це можна руками.
2. Промиваємо помідори під водою і вкладаємо їх у підготовлену банку разом із суцвіттями капусти. Чергуємо продукти.
3. Заливаємо вміст крутим окропом і наполягаємо близько години.
4. Обережно зливаємо рідину в каструлю. Кип’ятимо її з цукром, сіллю, спеціями і оцтовою есенцією.
5. Переливаємо маринад назад у банку. Закриваємо заготівлю кришкою, даємо їй охолонути і відправляємо на зберігання.
Пікантна цвітна капуста по-корейськи на зиму
Пікантну і апетитну цвітну капусту можна приготувати в корейському стилі. Яскраве частування підходить для зимових заготовок. Продукт порадує простим кулінарним процесом та можливістю тривалого зберігання.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 1 л.
Інгредієнти:
- Капуста цвітна – 0,5 кг
- Морква – 1 шт.
- Перець чилі – 0,5 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- корейська Приправа – 1 ч. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Сіль – 30 гр.
- Цукор – 75 гр.
- Оцет 9 % – 75 мл
- Масло рослинне – 20 мл
- Вода – 2 склянки
Процес приготування:
1. Цвітну капусту промиваємо, поділяємо її на суцвіття і 15 хвилин вимочуємо в мисці з холодною водою.
2. Далі продукт опускаємо на три хвилини в киплячу воду.
3. Відкидаємо ошпарений овоч на друшляк і даємо стекти воді.
4. Моркву очищаємо і натираємо на тертці для корейської моркви.
5. Промитий гострий перець дрібно нарізаємо.
6. У загальній посуді з’єднуємо всі підготовлені продукти. Сюди ж додаємо лавровий лист, очищені зубчики часнику і приправу для корейської моркви. Перемішуємо вміст.
7. Окремо кип’ятимо воду для маринаду і розчиняємо у ній цукор з сіллю. Після додаємо оцет і рослинне масло.
8. Занурюємо овочеву масу в скляні банки і заливаємо її гарячим маринадом.
9. Закриваємо заготовки кришками, остуджуємо їх і відправляємо на зберігання. Готово!
Цвітна капуста в томатній заливці на зиму
Цікава і смачна ідея для ваших зимових заготовок – кольорова капуста в томатному соусі. Готове частування подають в якості холодної закуски. Порадуйте себе і близьких за обіднім столом.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 0,5 л.
Інгредієнти:
- Капуста цвітна – 300 гр.
- Паста томатна – 30 мл
- Вода – 250 мл
- Часник – 2 зубчики.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Оцет 9% – 50 мл
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
1. Цвітну капусту промиваємо під водою, після чого поділяємо її на суцвіття.
2. Томатну пасту вливаємо в каструлю. Ставимо на плиту.
3. Занурюємо в масу невеликі шматочки часнику для аромату.
4. Слідом додаємо сіль і цукор.
5. Кип’ятимо, розмішуємо до розчинення сухих інгредієнтів і після вливаємо олію.
6. Занурюємо в гарячу масу суцвіття капусти.
7. Варимо вміст 10 хвилин на слабкому вогні і вливаємо сюди оцет.
8. Переливаємо продукт в стерилізовану банку.
9. Закриваємо заготівлю кришкою. Закатуємо.
10. Перевертаємо заготівлю, вкриваємо її рушником і залишаємо до повного охолодження.
11. Яскрава кольорова капуста в томатній заливці готова. Ставте її на зберігання!
Салат з цвітної капусти на зиму з морквою, болгарським перцем
Апетитний хрусткий салат на зиму можна приготувати з кольорової капусти, моркви та болгарського перцю. Яскрава заготівля різноманітить ваш стіл і стане смачною холодною закускою, яка доповнить багато домашні страви.
Час приготування: 2 години 10 хвилин
Час приготування: 1 година 30 хвилин
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста кольорова – 1 кг
- Моркву – 0,6 кг
- Перець болгарський – 1 кг
- Вода – 0,9 л
- Сіль – 60 гр.
- Цукор – 60 гр.
- Оцет 9% – 1 склянка
Процес приготування:
1. Очищаємо від шкірки моркву і нарізаємо її тоненькими кружальцями. Занадто великі частини можна розрізати навпіл.
2. Промиваємо цвітну капусту і поділяємо її на суцвіття. Приєднуємо продукт до моркви.
3. Від насіння і серцевини звільняємо болгарські перці, далі нарізаємо невеликими шматками. Кладемо в загальну миску.
4. Кип’ятимо воду разом з сіллю і цукром. Варимо до розчинення сухих інгредієнтів. В кінці вливаємо оцет.
5. Розмішуємо овочі і заливаємо їх готовим маринадом. Залишаємо заготовку на півтори години.
6. Заповнюємо готовим салатом скляні банки. Стерилізуємо їх 20-30 хвилин.
7. Перевертаємо банки з вмістом верх дном і даємо повністю охолонути.
8. Салат на зиму з кольорової капусти, моркви та болгарського перцю готовий. Можна ставити на тривале зберігання.
Як заготовити цвітну капусту з брокколі на зиму?
Смачну і цікаву закуску на зиму можна приготувати з цвітної капусти та брокколі. Частування підходить для тривалого зберігання, воно виходить соковитим і хрустким. Подавайте до обіду або вечері разом з іншими стравами.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 1 л.
Інгредієнти:
- Капуста цвітна – 0,5 кг
- Брокколі – 0,5 кг
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Перець чорний горошок – за смаком.
- Оцет 9% – 1 ст. л.
- Вода – 2 склянки
Процес приготування:
1. Цвітну капусту гарненько промиваємо під проточною водою, далі розділяємо її на невеликі суцвіття.
2. Також чинимо і з брокколі. Щільно викладаємо овочі в чисті банки.
3. Для маринаду кип’ятимо потрібну кількість води і розчиняємо у ній сіль і цукор. Після кипіння вимикаємо плиту і вливаємо в рідкий продукт оцет. Розмішуємо.
4. Додаємо до овочів горошини чорного перцю. Заливаємо вміст гарячим маринадом.
5. Закриваємо заготовки кришками, перевертаємо їх верх дном і залишаємо до повного охолодження. Після прибираємо на тривале зберігання.
Простий і смачний рецепт цвітної капусти з буряком на зиму
Яскраве за смаком частування – кольорова капуста, заготовлена в банку з буряком. Здивуйте своїх близьких цікавим кулінарним рішенням для вашого столу. Закуску можна подавати з іншими стравами або самостійно.
Час готування: 1 добу
Час приготування: 1 добу
Порцій – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Капуста кольорова – 1 шт.
- Буряк – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – за смаком.
- Цукор – 60 гр.
- Сіль – 60 гр.
- лавровий Лист – 4 шт.
- Перець чорний горошок – 1 ст. л.
- Гвоздика – 2 шт.
- Оцет 9% – 100 мл
- Масло рослинне – 100 мл
- Вода – 4 склянки
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідні продукти і спеції. Овочі заздалегідь промиваємо.
2. Поділяємо цвітну капусту на суцвіття і вимочуємо їх у холодній воді 10-15 хвилин.
3. Буряк очищаємо від шкірки і натираємо її на тертку.
4. Морква ріжемо на тонкі кружечки.
5. Капусту відкидаємо на друшляк і перекладаємо в зручну ємність.
6. Доповнюємо овоч буряком і морквою.
7. Сюди ж додаємо зубчики часнику.
8. Кип’ятимо воду з сіллю, цукром, спеціями, оцтом і олією. Заливаємо продукти маринадом. Наполягаємо заготівлю одну добу.
9. Через день продукт буде готовий. Для зберігання його слід перекласти в скляну банку.
Як смачно засолити цвітну капусту в банках?
Хрустку цвітну капусту легко засолити в банках для тривалого зберігання на зиму. Готове частування різноманітить ваш стіл і доповнить багато гарячі страви. Спробуйте простий домашній рецепт.
Час приготування: 30 хвилин
Час приготування: 10 хвилин
Порцій – 1.5 л.
Інгредієнти:
- Капуста цвітна – 0,5 шт.
- Морква – 0,5 шт.
- Вода – 4 склянки
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 0,5 ст. л.
- Перець чорний горошок – за смаком.
- Гвоздика – за смаком.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Оцет 9% – 0,5 ст. л.
Процес приготування:
1. Промиваємо моркву і очищаємо його від шкірки.
2. Нарізаємо овоч будь-яким зручним способом. Можна обробити його тонкими кружечками і фігурно їх вирізати.
3. Промиваємо цвітну капусту і поділяємо її на дрібні суцвіття.
4. Стерилізуємо скляну банку і кладемо в неї горошини перцю, гвоздику, лавровий лист.
5. Наповнюємо тару капустою і шматочками моркви. Заливаємо крутим окропом і наполягаємо 5 хвилин.
6. Обережно зливаємо воду в каструлю. Кип’ятимо її вже з цукром і сіллю.
7. Заливаємо продукти готовим маринадом. Сюди ж додаємо оцет і закриваємо заготівлю кришкою. Остуджуємо і відправляємо на зберігання. Готово!
Покроковий рецепт приготування кольорової капусти на зиму без оцту
Холодна закуска стане відмінним доповненням вашого домашнього столу.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 1 л.
Інгредієнти:
- Капуста цвітна – 0,5 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
- Спеції – за смаком.
Для маринаду:
- Вода – 2 склянки
- Сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Промиваємо цвітну капусту і поділяємо її на невеликі суцвіття.
2. Далі продукт вимочуємо в холодній воді, в якій попередньо розчиняємо сіль. Тримаємо овоч 15 хвилин.
3. Слідом опускаємо суцвіття в киплячу воду на три хвилини. Відкидаємо інгредієнт на друшляк і промиваємо його під водою.
4. Для маринаду кип’ятимо потрібну кількість води разом з сіллю пару хвилин.
5. Щільно укладаємо шматочки капусти в чисту банку зі спеціями за смаком. Заливаємо вміст маринадом, закриваємо кришкою і остуджуємо. Після цього можна ставити на зберігання!
Як правильно заморозити цвітну капусту на зиму?
Що робити з великим урожаєм цвітної капусти? Заморозьте їх на зиму і використовувати в кулінарних цілях в будь-який час року. Це зробити легко, досить слідувати простим правилам.
Час приготування: 15 хвилин
Час приготування: 5 хвилин
Порцій – 1 кг
Інгредієнти:
- Капуста кольорова – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Качан цвітної капусти старанно промиваємо під холодною водою.
2. Далі знімаємо з овоча верхні листки.
3. Поділяємо овоч на невеликі суцвіття. Зробити це можна руками або за допомогою ножа.
4. Підготовлений продукт опустіть у миску з холодною підсоленою водою на 20 хвилин.
5. Після цього капусту опускаємо в каструлю з киплячою водою рівно на три хвилини.
6. Охолоджуємо заготовку під струменем холодної води.
7. Розкладаємо суцвіття по рушникові. Даємо їм повністю обсохнути.
8. Розміщуємо продукт у фасувальні пакети і перекладаємо їх у морозильну камеру. Готово!