Квашена капуста на зиму – 10 рецептів хрусткою і соковитою капусти з покроковими фото

Соковита і ніжна квашена капуста – популярна зимова заготівля. Її можна подавати як холодну закуску, а також у доповненні з гарячими стравами. Приготувати частування з овоча досить просто. Використовуйте для цього 10 перевірених рецептів з покроковим описом процесу.

Класична квашена капуста в 3-х літрових банках на зиму

Неймовірно смачна квашена капуста виходить з використанням перевіреного класичного рецепту. Заготівля розрахована на трилітрову банку. Такий обсяг дозволить зручно і надійно зберігати продукт тривалий час.

Інгредієнти на
3 л.

  • Капуста білоголова 3 кг
  • Морква 3 шт.
  • Сіль ½ склянки

Процес приготування:

  1. Як приготувати соковиту і хрустку квашену капусту на зиму? Капусту промиваємо і видаляємо верхні листки.
  2. Моркву очищаємо від шкірки і також її промиваємо.
  3. Тонко нарізаємо підготовлений качан.
  4. Викладаємо капустяну соломку в зручну велику посуд.
  5. Сюди ж відправляємо і натерту моркву.
  6. Засипаємо інгредієнти склянкою солі.
  7. Починаємо вимішувати масу до виділення овочевого соку.
  8. Підготуємо трилітрову банку.
  9. Щільно викладаємо в скляну тару овочеву суміш. Наполягаємо заготівлю 2-3 дні.
  10. згодом продукт можна закрити капроновою кришкою і поставити на зберігання. Готово!

Квашена капуста в розсолі на зиму в банках

Щоб квашена капуста вийшла неймовірно соковитою, приготуйте її з додаванням розсолу. В скляних банках продукт буде довго зберігатися. Ви зможете подавати апетитне частування до столу круглий рік.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 8 л.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 10 кг
  • Морква – 1 кг
  • Сіль – 200 гр.
  • Насіння кропу – 80 гр.
  • Вода – 1,5 л

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти. Морква з капустою промиваємо.

2. Далі основний овоч розбираємо на кілька частин для зручності. Починаємо половинки капусти дрібно шаткувати.

3. Занурюємо продукт у велику каструлю. Доповнюємо його насінням кропу і тертою морквою. Ретельно вимішуємо руками до виділення соку.

4. Щільно укладаємо овочеву масу в банки і заливаємо їх теплим розсолом. Для його приготування потрібно прокип’ятити воду з сіллю, потім трохи остудити її.

5. Закриваємо банки капроновими кришками і ставимо їх на зберігання в прохолодне місце. Готово!

Класична квашена капуста з морквою в каструлі

Оцініть простий рецепт приготування квашеної капусти з морквою в каструлю. Домашнє частування порадує вас і ваших близьких яскравим смаком і соковитістю. Підходить для тривалого зберігання.

Час готування: 3 дні

Час приготування: 3 дні

Порцій – 3 л.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 120 гр.
  • Вода – 4 склянки

Процес приготування:

1. Далі промиваємо капусту розбираємо її тонкою соломкою.

2. Моркву очищаємо від шкірки і натираємо на тертку з великими зубами.

3. Ретельно вимішуємо обидва інгредієнта, поки не виділиться трохи овочевого соку.

4. Кип’ятимо воду і розчиняємо у ній сіль з цукром. Даємо розсолу повністю охолонути.

5. Щільно викладаємо овочі в каструлю і заливаємо їх остившім розсолом.

6. Ставимо заготовку під будь-який відповідний вантаж на три дні.

7. Зручно розмістити в каструлю в таз, так як в процесі закваски буде виділятися багато рідини.

8. Через деякий час заготовку можна перекласти в трилітрову банку, закрити кришкою і залишити на зберігання в прохолодному місці.

Соковита і ніжна квашена капуста у відрі

Велика кількість квашеної капусти зручно заготовлювати у відрі. Особливо ідея актуальна для великої родини. Оцініть домашній рецепт, завдяки якому ви отримаєте смачну і соковиту холодну закуску.

Час готування: 3 дні

Час приготування: 3 дні

Порцій – 3 л.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 6 кг
  • Морква – 300 гр.
  • Часник – 2 шт.
  • Корінь хрону – 150 гр.
  • Імбир – 100 гр.
  • Сіль – 120 гр.
  • Цукор – 60 гр.

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти для закваски. Овочі промиваємо і очищаємо.

2. Відразу ж капусту дрібно нарізаємо. Можна соломкою або просто невеликими шматочками.

3. Морква пропускаємо через крупну тертку.

4. Далі подрібнюємо зубчики часнику.

5. Імбир, як і моркву можна натерти.

6. Також чинимо і з хріном.

7. З’єднуємо всі інгредієнти в загальній мисці.

8. Розмішуємо продукти з сіллю і цукром. При цьому вміст міцно розминаємо руками, щоб виділився овочевий сік.

9. Щільно викладаємо масу у відро.

10. Накриваємо заготівлю капустяним листом.

11. Зверху встановлюємо вантаж. Залишаємо при кімнатній температурі на 3 дні.

12. Через деякий час квашена капуста повністю готова. Її можна перекладати в іншу посуд на зберігання.

Дуже смачна квашена капуста з морквою на зиму в банках

Домашня квашена капуста – улюблене частування у багатьох сім’ях. Її можна подавати як гарнір або окрему закуску. Щоб заготовка вийшла яскравою за смаком і хрусткою, додайте до неї моркву.

Час готування: 4 дні

Час приготування: 4 дні

Порцій – 8 л.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 10 кг
  • Морква – 1 кг
  • Сіль – 200 гр.

Процес приготування:

1. З качана капусти, знімаємо верхні листки, так вони найчастіше найбільш забруднені. Залишився продукт нарізаємо тонкою соломкою.

2. Знімаємо шкірку з моркви. Далі промиваємо її і натираємо на крупній тертці.

3. Розмішуємо овочі з сіллю. Розминаємо масу руками до рясного появи соку і ставимо під гніт на 3-4 дні. Тримаємо при кімнатній температурі.

4. Через кілька днів з допомогою воронки опускаємо готову капусту в чисті сухі банки. Накриваємо їх капроновими кришками і ставимо в прохолодне місце на зберігання.

5. Хрустка капуста з морквою в банках готова.

Як заготовити соковиту квашену капусту з яблуками в банках?

Оригінальний спосіб заквасити капусту на зиму – з додаванням яблук і моркви. Соковитий продукт стане універсальним частуванням для вашого домашнього столу. Беріть на замітку простий і швидкий рецепт.

Час готування: 24 години

Час приготування: 24 години

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 0,5 кг
  • Яблуко – 100 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Очищаємо і натираємо на тертці моркву. Яблука промиваємо під водою і розрізаємо на невеликі шматочки.

2. Білокачанну капусту ріжемо дрібної і довгою соломкою.

3. Занурюємо капусту в каструлю. Засипаємо продукт сіллю і цукром.

4. З силою розминаємо овочеву масу до виділення соку.

5. Сюди ж кладемо терту моркву. Знову розмішуємо.

6. Щільно викладаємо частину перемішаних продуктів в чисту суху банку.

7. Далі викладаємо трохи яблучних шматочків. Чергуємо шари до горлечка. Наполягаємо заготовку 1 день при кімнатній температурі.

8. Закриваємо банку з вмістом кришкою і ставимо його на зберігання в прохолодне місце.

Простий і дуже смачний рецепт квашеної капусти з цукром на зиму

Нестандартний, але неймовірно смачний спосіб заготовити квашену капусту на зиму з цукром. Завдяки сухому інгредієнту, овочева маса вийде ще більш соковитою і насиченою.

Час готування: 3 дні

Час приготування: 3 дні

Порцій – 2 л.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цукор – 120 гр.
  • Сіль – 50 гр.

Процес приготування:

1. З качана капусти, знімаємо верхні пошкоджені листя. Подрібнюємо овоч будь-яким зручним способом.

2. Занурюємо капусту у велику емальовану каструлю. Доповнюємо її тертою морквою.

3. Засипаємо овочеву суміш потрібною кількістю солі і цукру. Починаємо перемішувати продукти. Притискаємо інгредієнти з силою, щоб вони пустили сік.

4. Накриваємо масу з рідиною тарілкою і зверху встановлюємо відповідний вантаж. Наполягаємо заготівлю близько 3 днів.

5. Далі заквашену капусту щільно укладаємо в скляну банку, закриваємо кришкою і ставимо на зберігання.

Хрустка капуста з журавлиною в домашніх умовах

Щоб домашня квашена капуста вийшла соковитою і з приємною кислинкою, додайте до неї свіжу журавлину. Яскрава заготівля підходить для тривалого зберігання на зиму. Подавайте до столу в якості холодної закуски.

Час готування: 3 дні

Час приготування: 2 дні

Порцій – 2 л.

Інгредієнти:

  • Капуста білоголова 3 кг
  • Морква – 100 гр.
  • Журавлина – 100 гр.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 2,5 ст. ложки
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • лавровий Лист – 6 шт.
  • Насіння кропу – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Знімаємо верхні листки з качана білокачанної капусти, потім дрібно нарізаємо ножем.

2. Очищаємо від шкірки моркву. Далі натираємо її на крупній тертці.

3. Капусту з морквою занурюємо в загальну посуд і розмішуємо з сіллю, цукром, меленим перцем і насінням кропу. Перетираємо масу руками до виділення соку.

4. Перекладаємо капустяну заготовку у велику каструлю. Сюди ж додаємо лаврове листя і заздалегідь промиту журавлину.

5

Придавлюємо заготівлю вантажем і залишаємо на 2 дні в теплому місці.

6. Через деякий час піднімаємо вантаж і робимо невеликі проколи в масі. Залишаємо ще на день, накривши тарілкою.

7. Готову капусту з журавлиною щільно укладаємо в підготовлені банки. Накриваємо їх кришками і ставимо на зберігання.

8. Соковита і ніжна квашена капуста на зиму з журавлиною готова!

Соковита і ароматна квашена капуста з кмином на зиму

Любите ароматні пряні заготовки на зиму? Спробуйте простий рецепт квашеної капусти з кмином. Частування легко приготувати в домашніх умовах. Готовий продукт буде радувати вас і близьких цілий рік.

Час готування: 4 дні

Час приготування: 3 дні

Порцій – 2 л.

Інгредієнти:

  • Капуста білоголова 3 кг
  • Морква – 2 шт.
  • Кмин – 60 гр.
  • Сіль – 2,5 ст. ложки

Процес приготування:

1. Очищаємо білокачанну капусту від забруднень, а далі нарізаємо її довгою соломкою. Викладаємо інгредієнт в глибоку каструлю.

2. Слідом натираємо на крупній тертці очищену моркву. Відправляємо її до капусти разом з кмином і сіллю.

3. Старанно розминаємо продукти руками, поки не виділиться сік.

4. Накриваємо заготівлю вантажем і залишаємо її на 3-4 дні.

5. Готовність продукту можна перевіряти по виділенню соку. Коли його буде дуже багато, вантаж забирається.

6. Далі готову квашену капусту щільно укладаємо в банки. Закриваємо їх кришками.

7. Соковите і ароматне частування на зиму готово. Ставте на зберігання в прохолодне місце.

Як заготовити хрустку квашену капусту з хроном?

Пікантна і цікава за смаком квашена капуста виходить з додаванням хрону. Домашня заготівля радуватиме вас цілий рік. Подавайте як окрему закуску або в доповненні з гарячими стравами.

Час приготування: 25 хвилин

Час приготування: 10 хвилин

Порцій – 2 л.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 2 кг
  • Хрін – 2 шт.
  • Перець болгарський – 400 гр.
  • Морква – 5 шт.
  • Часник – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Оцет – 1 ст. л.
  • Вода – 4 склянки

Процес приготування:

1. Спочатку приготуємо маринад. Кип’ятимо воду і опускаємо в неї сіль, цукор і горошини чорного перцю. Розмішуємо і варимо 1-2 хвилини.

2. Далі підготуємо овочі. Промиваємо, очищаємо моркву, болгарський перець і часник.

3. Далі всі продукти подрібнюємо підходящим для вас способом. Часник і хрін зручно буде пропустити через дрібну тертку.

4. Капуста має бути нарізана тонкою соломкою. Морква досить натерти.

5. Всі продукти розмішуємо між собою і щільно укладаємо їх у банку. Заливаємо готовим маринадом і доповнюємо оцтом.

6. Заготовку можна закривати кришкою і ставити на зберігання.