Соковита і ніжна квашена капуста – популярна зимова заготівля. Її можна подавати як холодну закуску, а також у доповненні з гарячими стравами. Приготувати частування з овоча досить просто. Використовуйте для цього 10 перевірених рецептів з покроковим описом процесу.
Класична квашена капуста в 3-х літрових банках на зиму
Неймовірно смачна квашена капуста виходить з використанням перевіреного класичного рецепту. Заготівля розрахована на трилітрову банку. Такий обсяг дозволить зручно і надійно зберігати продукт тривалий час.
Інгредієнти на
3 л.
- Капуста білоголова 3 кг
- Морква 3 шт.
- Сіль ½ склянки
Процес приготування:
- Як приготувати соковиту і хрустку квашену капусту на зиму? Капусту промиваємо і видаляємо верхні листки.
- Моркву очищаємо від шкірки і також її промиваємо.
- Тонко нарізаємо підготовлений качан.
- Викладаємо капустяну соломку в зручну велику посуд.
- Сюди ж відправляємо і натерту моркву.
- Засипаємо інгредієнти склянкою солі.
- Починаємо вимішувати масу до виділення овочевого соку.
- Підготуємо трилітрову банку.
- Щільно викладаємо в скляну тару овочеву суміш. Наполягаємо заготівлю 2-3 дні.
- згодом продукт можна закрити капроновою кришкою і поставити на зберігання. Готово!

Квашена капуста в розсолі на зиму в банках
Щоб квашена капуста вийшла неймовірно соковитою, приготуйте її з додаванням розсолу. В скляних банках продукт буде довго зберігатися. Ви зможете подавати апетитне частування до столу круглий рік.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 8 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 10 кг
- Морква – 1 кг
- Сіль – 200 гр.
- Насіння кропу – 80 гр.
- Вода – 1,5 л
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідні продукти. Морква з капустою промиваємо.
2. Далі основний овоч розбираємо на кілька частин для зручності. Починаємо половинки капусти дрібно шаткувати.
3. Занурюємо продукт у велику каструлю. Доповнюємо його насінням кропу і тертою морквою. Ретельно вимішуємо руками до виділення соку.
4. Щільно укладаємо овочеву масу в банки і заливаємо їх теплим розсолом. Для його приготування потрібно прокип’ятити воду з сіллю, потім трохи остудити її.
5. Закриваємо банки капроновими кришками і ставимо їх на зберігання в прохолодне місце. Готово!
Класична квашена капуста з морквою в каструлі
Оцініть простий рецепт приготування квашеної капусти з морквою в каструлю. Домашнє частування порадує вас і ваших близьких яскравим смаком і соковитістю. Підходить для тривалого зберігання.
Час готування: 3 дні
Час приготування: 3 дні
Порцій – 3 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 120 гр.
- Вода – 4 склянки
Процес приготування:
1. Далі промиваємо капусту розбираємо її тонкою соломкою.
2. Моркву очищаємо від шкірки і натираємо на тертку з великими зубами.
3. Ретельно вимішуємо обидва інгредієнта, поки не виділиться трохи овочевого соку.
4. Кип’ятимо воду і розчиняємо у ній сіль з цукром. Даємо розсолу повністю охолонути.
5. Щільно викладаємо овочі в каструлю і заливаємо їх остившім розсолом.
6. Ставимо заготовку під будь-який відповідний вантаж на три дні.
7. Зручно розмістити в каструлю в таз, так як в процесі закваски буде виділятися багато рідини.
8. Через деякий час заготовку можна перекласти в трилітрову банку, закрити кришкою і залишити на зберігання в прохолодному місці.
Соковита і ніжна квашена капуста у відрі
Велика кількість квашеної капусти зручно заготовлювати у відрі. Особливо ідея актуальна для великої родини. Оцініть домашній рецепт, завдяки якому ви отримаєте смачну і соковиту холодну закуску.
Час готування: 3 дні
Час приготування: 3 дні
Порцій – 3 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 6 кг
- Морква – 300 гр.
- Часник – 2 шт.
- Корінь хрону – 150 гр.
- Імбир – 100 гр.
- Сіль – 120 гр.
- Цукор – 60 гр.
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідні продукти для закваски. Овочі промиваємо і очищаємо.
2. Відразу ж капусту дрібно нарізаємо. Можна соломкою або просто невеликими шматочками.
3. Морква пропускаємо через крупну тертку.
4. Далі подрібнюємо зубчики часнику.
5. Імбир, як і моркву можна натерти.
6. Також чинимо і з хріном.
7. З’єднуємо всі інгредієнти в загальній мисці.
8. Розмішуємо продукти з сіллю і цукром. При цьому вміст міцно розминаємо руками, щоб виділився овочевий сік.
9. Щільно викладаємо масу у відро.
10. Накриваємо заготівлю капустяним листом.
11. Зверху встановлюємо вантаж. Залишаємо при кімнатній температурі на 3 дні.
12. Через деякий час квашена капуста повністю готова. Її можна перекладати в іншу посуд на зберігання.
Дуже смачна квашена капуста з морквою на зиму в банках
Домашня квашена капуста – улюблене частування у багатьох сім’ях. Її можна подавати як гарнір або окрему закуску. Щоб заготовка вийшла яскравою за смаком і хрусткою, додайте до неї моркву.
Час готування: 4 дні
Час приготування: 4 дні
Порцій – 8 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 10 кг
- Морква – 1 кг
- Сіль – 200 гр.
Процес приготування:
1. З качана капусти, знімаємо верхні листки, так вони найчастіше найбільш забруднені. Залишився продукт нарізаємо тонкою соломкою.
2. Знімаємо шкірку з моркви. Далі промиваємо її і натираємо на крупній тертці.
3. Розмішуємо овочі з сіллю. Розминаємо масу руками до рясного появи соку і ставимо під гніт на 3-4 дні. Тримаємо при кімнатній температурі.
4. Через кілька днів з допомогою воронки опускаємо готову капусту в чисті сухі банки. Накриваємо їх капроновими кришками і ставимо в прохолодне місце на зберігання.
5. Хрустка капуста з морквою в банках готова.
Як заготовити соковиту квашену капусту з яблуками в банках?
Оригінальний спосіб заквасити капусту на зиму – з додаванням яблук і моркви. Соковитий продукт стане універсальним частуванням для вашого домашнього столу. Беріть на замітку простий і швидкий рецепт.
Час готування: 24 години
Час приготування: 24 години
Порцій – 1 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 0,5 кг
- Яблуко – 100 гр.
- Морква – 100 гр.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець чорний горошок – за смаком.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Очищаємо і натираємо на тертці моркву. Яблука промиваємо під водою і розрізаємо на невеликі шматочки.
2. Білокачанну капусту ріжемо дрібної і довгою соломкою.
3. Занурюємо капусту в каструлю. Засипаємо продукт сіллю і цукром.
4. З силою розминаємо овочеву масу до виділення соку.
5. Сюди ж кладемо терту моркву. Знову розмішуємо.
6. Щільно викладаємо частину перемішаних продуктів в чисту суху банку.
7. Далі викладаємо трохи яблучних шматочків. Чергуємо шари до горлечка. Наполягаємо заготовку 1 день при кімнатній температурі.
8. Закриваємо банку з вмістом кришкою і ставимо його на зберігання в прохолодне місце.
Простий і дуже смачний рецепт квашеної капусти з цукром на зиму
Нестандартний, але неймовірно смачний спосіб заготовити квашену капусту на зиму з цукром. Завдяки сухому інгредієнту, овочева маса вийде ще більш соковитою і насиченою.
Час готування: 3 дні
Час приготування: 3 дні
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цукор – 120 гр.
- Сіль – 50 гр.
Процес приготування:
1. З качана капусти, знімаємо верхні пошкоджені листя. Подрібнюємо овоч будь-яким зручним способом.
2. Занурюємо капусту у велику емальовану каструлю. Доповнюємо її тертою морквою.
3. Засипаємо овочеву суміш потрібною кількістю солі і цукру. Починаємо перемішувати продукти. Притискаємо інгредієнти з силою, щоб вони пустили сік.
4. Накриваємо масу з рідиною тарілкою і зверху встановлюємо відповідний вантаж. Наполягаємо заготівлю близько 3 днів.
5. Далі заквашену капусту щільно укладаємо в скляну банку, закриваємо кришкою і ставимо на зберігання.
Хрустка капуста з журавлиною в домашніх умовах
Щоб домашня квашена капуста вийшла соковитою і з приємною кислинкою, додайте до неї свіжу журавлину. Яскрава заготівля підходить для тривалого зберігання на зиму. Подавайте до столу в якості холодної закуски.
Час готування: 3 дні
Час приготування: 2 дні
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білоголова 3 кг
- Морква – 100 гр.
- Журавлина – 100 гр.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 2,5 ст. ложки
- Перець чорний мелений – за смаком.
- лавровий Лист – 6 шт.
- Насіння кропу – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Знімаємо верхні листки з качана білокачанної капусти, потім дрібно нарізаємо ножем.
2. Очищаємо від шкірки моркву. Далі натираємо її на крупній тертці.
3. Капусту з морквою занурюємо в загальну посуд і розмішуємо з сіллю, цукром, меленим перцем і насінням кропу. Перетираємо масу руками до виділення соку.
4. Перекладаємо капустяну заготовку у велику каструлю. Сюди ж додаємо лаврове листя і заздалегідь промиту журавлину.
5
Придавлюємо заготівлю вантажем і залишаємо на 2 дні в теплому місці.
6. Через деякий час піднімаємо вантаж і робимо невеликі проколи в масі. Залишаємо ще на день, накривши тарілкою.
7. Готову капусту з журавлиною щільно укладаємо в підготовлені банки. Накриваємо їх кришками і ставимо на зберігання.
8. Соковита і ніжна квашена капуста на зиму з журавлиною готова!
Соковита і ароматна квашена капуста з кмином на зиму
Любите ароматні пряні заготовки на зиму? Спробуйте простий рецепт квашеної капусти з кмином. Частування легко приготувати в домашніх умовах. Готовий продукт буде радувати вас і близьких цілий рік.
Час готування: 4 дні
Час приготування: 3 дні
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білоголова 3 кг
- Морква – 2 шт.
- Кмин – 60 гр.
- Сіль – 2,5 ст. ложки
Процес приготування:
1. Очищаємо білокачанну капусту від забруднень, а далі нарізаємо її довгою соломкою. Викладаємо інгредієнт в глибоку каструлю.
2. Слідом натираємо на крупній тертці очищену моркву. Відправляємо її до капусти разом з кмином і сіллю.
3. Старанно розминаємо продукти руками, поки не виділиться сік.
4. Накриваємо заготівлю вантажем і залишаємо її на 3-4 дні.
5. Готовність продукту можна перевіряти по виділенню соку. Коли його буде дуже багато, вантаж забирається.
6. Далі готову квашену капусту щільно укладаємо в банки. Закриваємо їх кришками.
7. Соковите і ароматне частування на зиму готово. Ставте на зберігання в прохолодне місце.
Як заготовити хрустку квашену капусту з хроном?
Пікантна і цікава за смаком квашена капуста виходить з додаванням хрону. Домашня заготівля радуватиме вас цілий рік. Подавайте як окрему закуску або в доповненні з гарячими стравами.
Час приготування: 25 хвилин
Час приготування: 10 хвилин
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2 кг
- Хрін – 2 шт.
- Перець болгарський – 400 гр.
- Морква – 5 шт.
- Часник – 2 шт.
- Перець чорний горошок – за смаком.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Оцет – 1 ст. л.
- Вода – 4 склянки
Процес приготування:
1. Спочатку приготуємо маринад. Кип’ятимо воду і опускаємо в неї сіль, цукор і горошини чорного перцю. Розмішуємо і варимо 1-2 хвилини.
2. Далі підготуємо овочі. Промиваємо, очищаємо моркву, болгарський перець і часник.
3. Далі всі продукти подрібнюємо підходящим для вас способом. Часник і хрін зручно буде пропустити через дрібну тертку.
4. Капуста має бути нарізана тонкою соломкою. Морква досить натерти.
5. Всі продукти розмішуємо між собою і щільно укладаємо їх у банку. Заливаємо готовим маринадом і доповнюємо оцтом.
6. Заготовку можна закривати кришкою і ставити на зберігання.