Ткемалі з аличі – 8 найсмачніших рецепти на зиму з покроковими фото

Зважаючи широкого застосування соусу ткемалі, ви просто зобов’язані навчитися його готувати. Це один з найпростіших способів змінити вже звичне м’ясну або овочеву страву. Тим більше, якщо ви ще не знайшли застосування удавшемуся врожаю аличі. Вибирайте підходящий для вас рецепт і приступайте до приготування.

Класичний соус ткемалі з жовтої аличі

Для любителів гострих відчуттів вибір очевидний. Тут в рецепті цілий букет таких компонентів, які сприяють цьому. При цьому соус має досить яскравий колір і цікавий зовнішній вигляд, що привертає увагу.

Інгредієнти на
15 порц.

  • Алича 1 кг
  • Часник 5 зуб.
  • Цукор-пісок-4 ст. л.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Коріандр 1 ч. л.
  • Перець чорний горошок ½ ч. л.
  • Перець чилі 1 шт.
  • Вода-1 склянка

Процес приготування:

  1. Як заготовити соус ткемалі з аличі на зиму? Ягоди перебираємо, на кілька хвилин замочуємо в холодній воді і ще раз промиваємо.
  2. Потім перекладаємо підготовлені ягоди в каструлю, заливаємо водою і ставимо кип’ятитися на невеликому вогні.
  3. Через 15 хвилин ягоди розм’якли, стали тріскатися і це означає, що їх пора знімати з вогню.
  4. Всю аличу пропускаємо через дрібне сито, щоб відокремити шкірку від м’якоті і кісточки.
  5. Переходимо до підготовки спецій. Насіння коріандру і чорного перцю перекладаємо в ступку і розтираємо. Перець чилі як можна дрібніше ріжемо, а часник пропускаємо через прес або натираємо на дрібній тертці.
  6. В каструлю з м’якоттю і соком аличі додаємо сіль з цукровим піском.
  7. Потім вмішуємо мелені спеції і варимо протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
  8. І на завершення, додаємо перець чилі з часником і варимо ще 10 хвилин до повної готовності. Цього часу має бути достатньо для того, щоб соус загус і придбав потрібну консистенцію.
  9. Після чого відразу ж розкладаємо його в стерильні банки, остуджуємо і дегустуємо.

Приємного вам апетиту!

Грузинське ткемалі — найсмачніший рецепт на зиму

Назва цього рецепта говорить сам за себе, і ви можете в цьому легко переконатися. Неможливо запашний, пряний і з гострими нотками соус не буває зайвим, як для святкового вечері, так і для повсякденного обіду. Особливо зверніть увагу на ідеальну консистенцію грузинського соусу, яка підходить до м’яса, закусок і супів.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування:30 хв.

Порцій – 15.

Склад:

  • Алича – 1000 гр.
  • Парасольку кропу – 1 шт.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Гвоздика – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний горошок – 5-6 шт.
  • Перець духмяний горошок – 5-6 шт.
  • Кінза – 25 гр.
  • Трави запашні – 1 ч. л.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – за смаком.

Процес приготування:

1. Спочатку підготуємо ягоди. Аличу промиваємо і просушуємо.

2. Після чого заливаємо холодною водою і ставимо каструлю з ягодами на вогонь. Як тільки ткемалі закипіли, зливаємо з них відвар, який знадобиться в подальшому. А ягоди протираємо через друшляк, щоб алича віддала всю свою м’якоть з соком.

3. Отриману однорідну масу відправляємо на невеликий вогонь, опускаємо в неї парасольку кропу і варимо до загустіння, періодично вливаючи раніше відставлений відвар.

4. Паралельно з варінням соусу подрібнюємо в ступці гвоздику, перець, коріандр. Через 15 хвилин мелені спеції додаємо в киплячий соус, слідом за ними додаємо цукровий пісок, сіль і запашні трави, добре перемішуємо і варимо ще хвилин 15-20.

5. За п’ять хвилин до готовності заправляємо ткемалі подрібненої кінзою і пропущеним через прес часником. Все ретельно перемішуємо і знімаємо соус з вогню.

6. Розливаємо гарячий соус по стерилізованим банкам і міцно закручуємо кришками. На цьому процес приготування завершено.

Приємного апетиту!

Грузинське ткемалі з червоної аличі

Ткемалі, в основі якого червона алича має кисло-пряним смаком, неймовірно красивим темно-сливовим кольором і як доповнення до всього може здивувати своїм незрівнянним ароматом, який ви будете почувати протягом всього процесу приготування.

Час готування: 60 хв

Час приготування:35 хв.

Порцій – 15.

Склад:

  • Алича червона – 1000 гр.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Часник – 4-5 зуб.
  • Перець чилі – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Очищаємо перець чилі від насіння і розрізаємо на кілька частин.

2. Потім перекладаємо перець з часником в блендер і перебиваємо.

3. До них же всипаємо хмелі-сунелі і додаємо будь-яку зелень за смаком, все вміст знову подрібнюємо до однорідності.

4. Переходимо до основного інгредієнта. Ягоди промиваємо і мнемо товкачиком, щоб вони пустили сік.

5. Варимо ягоди у власному соку протягом 20 хвилин.

6. Після чого перекладаємо їх на друшляк з дрібним ситом і перетираємо, щоб відокремити кісточки зі шкіркою від м’якоті.

7. Однорідне пюре уварюють протягом 10 хвилин на маленькому вогні, далі додаємо сіль, цукор і приготовану перцево-часникову пасту зі спеціями. Все добре перемішуємо і продовжуємо варити ще хвилин 10-15.

8. В цей час стерилізуємо банки, які відразу ж наповнюємо гарячим соусом ткемалі з червоної аличі. Зберігати таку заготовку можна як у холодильнику, так і при кімнатній температурі.

Бажаємо приємного апетиту!

Смачний соус ткемалі з аличі і помідорів на зиму

Якщо вибирати рецепт по простоті приготування, то це займає лідируючу позицію. Ткемалі змінює свій смак в залежності від того, які помідори ви виберете. Для балансу, краще використовувати соковиті і солодкі помідори, тоді соус вийде кисло-солодким і догодить абсолютно всім за столом.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування:20-25 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Алича – 500 гр.
  • Помідори – 500 гр.
  • Часник – 6 шт.
  • Петрушка – 50 гр.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуємо всі необхідні інгредієнти, які знадобляться нам в процесі приготування.

2. З аличі видаляємо кісточки, ріжемо часточками і додаємо до нарізаних помідорів.

3. Заливаємо помідори з аличею невеликою кількістю води і ставимо варитися на маленькому вогні до тих пір, поки вони не розм’якнуть.

4. Через 20 хвилин додаємо до них роздавлений часник і довільно нарубану зелень. Варимо соус протягом п’яти хвилин.

5. Після чого знімаємо його з вогню і перебиваємо в чаші блендера до однорідності.

6. Потім однорідну масу перекладаємо в сито і перетираємо, щоб витягти максимальну кількість м’якоті і соку.

7. Томатно-алычовое пюре знову ставимо на вогонь і варимо до загустіння, постійно помішуючи.

8. За п’ять хвилин до кінця приготування додаємо в соус сіль та цукровий пісок, ретельно розмішуємо і вимикаємо вогонь.

9. Соус ткемалі у гарячому вигляді розкладаємо по стерильним банкам і закорковуємо кришками. Зберігаємо або в прохолодному місці, при кімнатній температурі.

Бажаємо приємного апетиту!

Як приготувати соус з аличі з томатною пастою?

Що тільки не придумаєш, щоб зробити соус неповторним. Томатна паста впливає на консистенцію соусу найкращим чином, роблячи її в міру рідкою і в міру густий, що важко досягти з додаванням інших інгредієнтів. А для багатства смаку ми вибираємо традиційну хмелі-сунелі і сушену м’яту.

Час готування: 80-90 хв.

Час приготування:50-55 хв.

Порцій – 20.

Склад:

  • Алича жовта – 2500 гр.
  • Перець чилі – 3 шт.
  • Часник – 10-12 зуб.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 4 ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 4 ст. л.
  • М’ята сушена – 100 гр.
  • томатна Паста – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Промиту аличу заливаємо невеликою кількістю холодної води і ставимо варитися на маленькому вогні протягом 20 хвилин з моменту закипання.

2. За цей час алича потріскалася і пустила свій сік, трохи переминаем її ложкою і варимо ще хвилин 15.

3. Паралельно з цим займемося приготуванням заправки. Очищений перець чилі кладемо в блендер і подрібнюємо до більш дрібних частинок.

4. Потім додаємо до перцю сушену м’яту і ще раз перебиваємо разом з перцем. Подрібнені спеції відставляємо до наступного використання.

5. Рухаємося далі. Перекладаємо в чашу блендера очищені зубчики часнику і додаємо 4 чайні ложки солі. Все подрібнюємо до однорідності і перекладаємо в окрему ємність.

6. Перевіряємо готовність аличі. Зливаємо з неї відвар в окрему каструлю. А аличу остуджуємо.

7. Після чого з аличі видаляємо кісточки.

8. Потім м’якоть аличі разом зі шкіркою перекладаємо в блендер і подрібнюємо до однорідності.

9. Вийшло пюре перекладаємо в каструлю.

10. Додаємо в нього суху приправу з м’яти та перцю чилі.

11. Далі вмішуємо часник і томатну пасту. Все варимо на невеликому вогні 5 хвилин, постійно помішуючи.

12. У завершенні додаємо хмелі-сунелі, цукровий пісок і заливаємо парою черпаків відвару. Уварюємо соус на тихому вогні 20 хвилин до загустіння, постійно помішуючи. Також на цьому етапі пробуємо і регулюємо смакові якості.

13. Готовий гарячий соус розливаємо по підготовленим банкам, накриваємо кришками і охолоджуємо до кімнатної температури. На цьому приготування завершено.

Бажаємо приємного апетиту!

Домашній соус ткемалі з аличі в мультиварці

Скориставшись хоч один раз мультиварка, ви більше не зможете зупинитися. Адже з допомогою настроюваних програм, соус добре увариться до потрібної консистенції, гарантовано не підгорить і збереже ваші нерви, а ви зможете насолодитися процесом приготування та вихідними ароматами.

Час приготування: 80 хв

Час приготування:45 хв.

Порцій – 20.

Склад:

  • Алича жовта – 1000 гр.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Хмелі-сунелі – 1 ст. л.
  • Коріандр мелений – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 3 ч. л.
  • Часник – 4-5 зуб.
  • Кріп – 1 пучок.
  • М’ята лимонна – 1 пучок.
  • Базилік – 1 пучок.

Процес приготування:

1. Першим ділом підготуємо банки, щоб надалі відразу наповнювати їх соусом. Для цього налаштовуємо режим «Пар» і стерилізуємо банки протягом 10 хвилин.

2. Паралельно з цим промиваємо ягоди і злегка просушуємо. Після чого в чашу мультиварки наливаємо 100 мл води, опускаємо промиті ягоди і готуємо в режимі «Гасіння» протягом 30 хвилин.

3. Через це час перевіряємо стан наших ягід. По ідеї вони повинні полопати, щоб м’якоть легко відставала від шкірки.

4. Після чого розм’якшені ягоди перетираємо через дрібне сито, щоб не допустити потрапляння кісточок з шкіркою в соус.

5. Однорідну масу, що нагадує по консистенції пюре, знову повертаємо в чашу мультиварки і доводимо до кипіння в режимі «Пар». Після чого припиняємо роботу мультиварки.

6. В цей час підготуємо всі необхідні спеції і трави. Часник обов’язково пропускаємо через прес, перець чилі подрібнюємо довільним чином, підготовлену зелень як можна дрібніше нарубаем.

7. Всі підготовлені спеції і подрібнені компоненти по черзі вмішуємо в соус, в тому числі не забуваємо про сіль та цукровий пісок. Все старанно перемішуємо.

8. Готовий і злегка остиглий соус розливаємо в підготовлені банки, закатуємо кришками і відправляємо на зберігання в холодильник. На цьому приготування соусу завершено.

Бажаємо приємного апетиту!

Як заготовити ткемалі з аличі і яблук в банках на зиму?

Ткемалі з аличі і яблук має менш щільну консистенцію, але неймовірно ніжну і гладку текстуру, якою може похвалитися далеко не кожен грузинський соус.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування:25 хв.

Порцій – 15.

Склад:

  • Алича жовта – 1000 гр.
  • Яблука зелені – 5-6 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 2-3 ч. л.
  • Перець гострий мелений – 0,5 ч. л.
  • Часник – 3-5 зуб.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Вода – 70 мл

Процес приготування:

1. Всю аличу перебираємо, промиваємо і заливаємо водою, щоб вона була повністю покрита. Відправляємо її на невеликий вогонь і варимо з моменту закипання 10 хвилин.

2. Після закінчення цього часу відкидаємо розм’якшену аличу на друшляк і ретельно перетираємо, позбавляючись від шкірки і кісточок. Робимо це можливим будь-яким підходящим способом.

3. Переходимо до підготовки зелені та спецій. Пучок свіжої кінзи промиваємо і досить довільно нарубаем. Також подрібнюємо часник і перемішуємо всі сипучі спеції разом.

4. На даному етапі займемося підготовкою яблук. Краще брати зелені. Плоди промиваємо, нарізаємо і перебиваємо в блендері до стану пюре.

5. Перетерту аличу ставимо на слабкий вогонь, додаємо трохи води і часник.

6. Слідом викладаємо пюре з яблук і подрібнені спеції.

7. А в завершенні опускаємо подрібнену кінзу. Все добре перемішуємо і варимо на цьому ж вогні протягом 10-12 хвилин до повної готовності.

8. Після чого готовий соус в гарячому вигляді відразу розливаємо по банках і відправляємо на зберігання.

Бажаємо приємного апетиту!

Ткемалі з аличі з хмелі-сунелі

Вся родзинка ткемалі полягає в доданих спеціях. Саме хмелі-сунелі робить соус таким унікальним і неймовірно духмяним, запашним і з пікантними нотками смаку.

Час приготування: 80 хв

Час приготування:45 хв.

Порцій – 15-20.

Склад:

  • Алича жовта – 1000 гр.
  • Перець гострий – 1,5 ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 2-2,5 ч. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Часник – 4-5 зуб.

Процес приготування:

1. Плоди аличі промиваємо, перекладаємо в глибоку каструлю і розминаємо до стану пюре.

2. Після чого варимо аличу протягом 15-20 хвилин, не забуваючи в процесі помішувати, щоб уникнути пригорання.

3. Через це час пропускаємо гарячу аличу через дрібне сито, щоб позбутися від шкірки і кісточок.

4. В однорідну масу всипаємо хмелі-сунелі, сіль з цукровим піском і пропущений через прес часник. Все старанно перемішуємо і знову кип’ятимо на невеликому вогні протягом 15-20 хвилин.

5. Після закінчення цього часу розливаємо ткемалі в гарячому вигляді по стерилізованим банкам і щільно закорковуємо кришками.

6. Ткемалі охолоджуємо до кімнатної температури і переміщаємо в темне місце з більш низькою температурою, призначений для зберігання заготовок на зиму.

Бажаємо вам приємного апетиту!