Яловичий язик відварний – 6 рецептів приготування з покроковими фото

Варений яловичий язик – прекрасна закуска для будь-якого столу, основа м’ясного салату і холодцю, але його потрібно відварити правильно. Приготування яловичого мови починається з ретельної очистки. Підготовлений язик можна просто зварити в солоній воді, але набагато смачніше буде при додаванні в бульйон і ароматних спецій коріння. Процес варіння довгий і залежить від розміру цього субпродукту. Яловичий язик відварений очищається від шкіри без особливої праці.

Як і скільки варити яловичий язик у каструлі?

яловичий язик Відварити в каструлі нескладно, набір спецій до нього мінімальний, тільки процес варіння займає кілька годин, що безпосередньо залежить від ваги цього делікатесу. Відповідально поставтеся до вибору субпродукту, так як з несвіжого мови смачне м’ясо не вийде.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Яловичий язик 1 шт.
  • Сіль 1 ст. л.
  • Вода порційно

Процес приготування:

  1. Як приготувати відварний яловичий язик у каструлі? Мова, охолоджене або заздалегідь розморожений, промиваємо холодною водою і покласти в глибоку посуд. Потім його заливаємо теплою водою на 30-40 хвилин для замочування (досвідчені кулінари радять замочувати його в молоці). Потім вимочені мову ще раз ретельно промиваємо, щіткою або ножем скоблим верхню забруднену поверхню.
  2. У великій варильної посуді, кип’ятимо чисту воду в кількості, щоб язик був занурений у неї повністю. У окріп перекладаємо підготовлений мову. Сіль не сиплемо. Варимо мову на середньому вогні і під прикритою кришкою протягом 2-2,5 годин. Після закипання знімаємо пінку і доливаємо воду по мірі википання. Після закінчення цього часу в бульйон насипаємо ложку солі з гіркою і варимо мову ще протягом 20 хвилин. Готовність м’яса перевіряємо, нарубав його ножем, при цьому сік повинен бути прозорим.
  3. За 20 хвилин у окрему глибоку посудину наливаємо дуже холодну воду і до неї можна додати кілька кубиків льоду. Шумівкою перекладаємо мову з бульйону в цю воду, адже важливо швидке охолодження, щоб легше було очистити мову.
  4. Остиглий мова перекладаємо з води на будь-яку обробну поверхню.
  5. З допомогою гострого ножа акуратно знімаємо щільну зовнішню оболонку мови і зрізаємо зайві жирні шматочки.
  6. Яловичий язик у вас отварен правильно. Його відразу можете використовувати для тих страв, які запланували. Для пізнішого використання помістіть мова для зберігання в каструлю з бульйоном, щоб він залишився соковитим. Смачних і вдалих страв!

Варений яловичий язик в мультиварці — класичний рецепт

Кожна господиня хоче відварити яловичий язик для салату або нарізки, щоб м’ясо виходило ніжним і соковитим. Допомагає це зробити мультиварка, але і в ній за годину мова не звариться, а потрібно 2-3 години. В мультиварці варять яловичий язик середнього розміру і цілком, адже великий в чашу не вміщається, і готується він на програмі «Гасіння». Відварюємо мову з приправами.

Час приготування:3 години 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 10.

Інгредієнти:

  • Язик яловичий – 1.5 кг
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква велика – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 1.2 ч. л.
  • Коріандр в зернах – 1.2 ч. л.
  • Спеції для м’яса – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичий язик перед початком варіння ретельно промити під проточною водою і щіточкою поскоблить верхню забруднену частину. Відразу почистити і промити моркву і цибулину.

Крок 2. Підготовлений язик покласти в мультічашу цілком і без розрізання на шматки.

Крок 3. Потім до мови покласти цибулю і моркву також цілком. Залити ці інгредієнти холодною водою до позначки чаші – 2,5 літра. Сіль не додавати. Закрити кришку приладу і включити програму «Тушкування» на 3 години. Для меншого мови буде достатньо 2-2,5 години. За 30 хвилин до закінчення програми насипати в бульйон в середньому столову ложку солі і насипати зазначені в рецептурі спеції.

Крок 4. По завершенні програми перевірити мову готовність, проколовши його виделкою.

Крок 5. Відварений язик відразу перекласти з мультичаши в інший посуд і на 2-3 хвилини залити дуже холодною водою.

Крок 6. Потім мову перекласти на застелену паперовим рушником обробну дошку і зняти щільну оболонку. У яловичого мови вона відділяється легко. Ножем зрізати з мови шматочки жиру.

Крок 7. Зварений в мультиварці яловичий язик готовий.

Крок 8. Його можна нарізати поперек волокон для нарізки або бутербродів, а саму товсту частину залишити для салату. Смачних і вдалих страв!

Як смачно яловичий язик відварити 1 кг цілком до готовності?

У багатьох рецептах страв з цього цінного делікатесу часто вказується – «правильно відваріть мову», і ця вказівка не марна. Варимо яловичий язик вагою 1 кг, що побічно вказує на молоде тварина. Час варіння для такої ваги субпродукту в середньому 2 години. Готуємо в звичайній каструлі і з додаванням спецій. Згідно покрокової інструкції мова у вас вийде м’яким і соковитим.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Язик яловичий – 1кг.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець духмяний горошок – 4 шт.
  • Гвоздика – 2 бутона.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом підготуємо всі інгредієнти для цієї страви.

Крок 2. Мова ретельно промиваємо під проточною водою і з допомогою щіточки для забрудненої верхній поверхні язика.

Крок 3. Потім кладемо в каструлю і на півгодини заливаємо холодною водою для замочування.

Крок 4. Цю воду через 30 хвилин зливаємо, заливаємо мова свіжою водою і на сильному вогні доводимо до кипіння.

Крок 5. Потім знімаємо всю пінку з поверхні і варимо мова 15 хвилин на маленькому вогні і під прикритою кришкою.

Крок 6. Після закінчення цього врємені язик з каструлі перекладаємо на друшляк і ретельно промиваємо під проточною водою, щоб змити залишки накипу.

Крок 7. Каструлю промиваємо і кладемо в неї промитий язик.

Крок 8. Заливаємо його чистою водою і варимо на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 2 годин від початку кипіння.

Крок 9. Через півтори години варіння в бульйон насипаємо сіль і зазначені в рецепті спеції, набір яких можете змінити за своїм смаковим уподобанням. При варінні періодично знімаємо пінку і доливаємо окріп. До кінця варіння перевіряємо готовність м’яса, нарубав його ножем.

Крок 10. Зварений язик перекладаємо з бульйону в окремий посуд і на 5 хвилин заливаємо холодною водою.

Крок 11. Потім акуратно знімаємо з мови щільну оболонку. Мова назад кладемо в киплячий бульйон і варимо ще 30 хвилин, щоб м’ясо просякло ароматом спецій.

Крок 12. Яловичий язик готовий для подальшого використання у вигляді нарізки або приготування салатів.

Крок 13. Залишився ароматний і прозорий бульйон можна залишити для супу або соусу. Смачних і вдалих страв!

Як правильно варити яловичий язик для нарізки?

Для нарізки до святкового столу, чудовим блюдом поряд з іншими м’ясними делікатесами, буде у вас яловичий язик відварений, поданий в красивому оформленні. Готують як охолоджений, так і заморожений мову, і різниці в смаку немає, тільки важливо не переварити. Для нарізки, варимо мову з додаванням приправ. Час варіння тривалий і визначається вагою мови.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Язик яловичий – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Салат – для подачі.
  • Помідори – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Перед готуванням яловичий язик замочити на півгодини в холодній воді.

Крок 2. Потім мова ретельно промийте під проточною водою і щіточкою або ножем поскобліть його зовнішню поверхню. У каструлі закип’ятити чисту воду. У неї відразу насипте сіль, листи лавра та неочищену цибулину. Опустіть в киплячий бульйон підготовлений мову, доведіть до кипіння, зніміть пінку з поверхні і варіть мову на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 2,5–3 годин в залежності від ваги мови.

Крок 3. Зварений язик з бульйону перекладіть в посуд з холодною водою на 5 хвилин, потім видаліть щільну оболонку. Якщо вона віддаляється погано, то поваріть мова ще якийсь час.

Крок 4. Очищений мова перекладіть назад в бульйон і в ньому остудіть. Потім охолоджений мову з бульйону перекладіть на обробну дошку і гострим ножем наріжте тонкими скибочками.

Крок 5. Половину нарізки укладіть на листя салату, і декорують їх зеленню.

Крок 6. Іншу половину декоруйте помідорами і посипте свіжомеленим перцем. Нарізку мови можете подавати до столу. Приємного апетиту!

Як відварити соковитий і м’який яловичий язик для салату?

Щоб яловичий язик для салату вийшов соковитим і м’яким, бажано вибрати свіжий продукт. Заморожений мову слід розморожувати на нижній полиці холодильника. При варінні мова занурити в киплячу воду, додати сіль до кінця готування. До мови для салату зайвих приправ в бульйон не додавати, щоб не порушити смак основної страви. Зварений і очищений мова потримати деякий час у бульйоні.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Язик яловичий – 2 кг
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування мова ретельно промийте під проточною водою і поскобліть ножем її верхній шорстку поверхню.

Крок 2. У великій каструлі закип’ятіть чисту воду і в окріп помістіть підготовлений мову. Після повторного закипання бульйону зніміть пінку, зробіть мінімальний вогонь і варіть мова для салату під прикритою кришкою протягом 2,5 години. Через кожні 30 хвилин мова перевертайте на інший бік і доливайте гарячу воду по мірі википання.

Крок 3. Через годину варіння в бульйон покладіть очищену від лушпиння цибулину, лавровий лист і горошини чорного перцю. За півгодини до закінчення варіння додайте в бульйон сіль за смаком. Зварений язик перевірити на готовність, нарубав його ножем, при цьому сік повинен бути прозорим.

Крок 4. Варений язик вийміть з бульйону і відразу перекладіть на 5 хвилин в посуд з холодною водою.

Крок 5. Потім за допомогою ножа зніміть щільну оболонку і зріжте шматочки жиру біля кореня язика.

Крок 6. Очищений мова перекладіть в бульйон і залиште в ньому на 1 годину, щоб він вийшов м’яким і соковитим.

Крок 7. Потім мова розріжте на дві частини, залишивши потрібну кількість м’яса для салату.

Крок 8. А іншу частину можна подати у вигляді нарізки або як друге блюдо з гарніром. Приємного апетиту і вдалих страв!

Як правильно зварити заморожений яловичий язик на холодну закуску?

Господиням добре відомо, що спосіб розморожування будь-якого м’яса істотно впливає на смак готової страви, і яловичий язик не виняток. Замороженим мова не варять, так як він звариться нерівномірно, так і естетичний вигляд буде непривабливим. Правильне розморожування мови – на нижній полиці холодильника. На це потрібно 10 годин, але готову страву буде набагато якісніше, ніж при інших способах дефростації. Для холодної закуски варимо мову в бульйоні з приправами.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 10.

Склад:

  • Язик яловичий – 1500 гр.
  • лавровий Лист – 4 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 15 шт.
  • Часник – 5 зубчиків
  • Соєвий соус (за бажанням) – 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Правильно розморожений яловичий язик ретельно промийте під проточною водою. Забруднену зовнішню поверхню мови поскобліть ножем або щіткою. Чистий мову покладіть в варильну посуд, повністю залийте холодною водою і на сильному вогні доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь, зніміть всю пінку і поваріть мова під прикритою кришкою 15 хвилин.

Крок 2. Після закінчення цього часу мова вийміть з посуду, ще раз змийте всю накип під проточною водою і поверніть його в посуд (її промийте). Налийте чисту воду, щоб вона повністю покрила мову, і доведіть до кипіння. У киплячий бульйон покладіть горошки чорного перцю, лаврові листи і крупно нарізаний лук. Налийте 100 мл якісного соєвого соусу і додайте сіль. Якщо будете варити без соусу, додайте більше солі.

Крок 3. Варіть мову на маленькому вогні і під кришкою протягом 3,5–4 годин. Готовність м’яса перевірте, нарубав мова виделкою, при цьому сік повинен бути прозорим. Періодично доливайте до мови гарячу воду, так як вона википає. Зварений язик перекладіть з бульйону на тарілку, нехай 10 хвилин полежить і трохи охолоне. Після чого зніміть щільну оболонку, і очищений мова перекладіть в бульйон. Залиште його в бульйоні на 2-3 години.

Крок 4. Після закінчення цього часу мова, а він вийде дуже соковитим, перекладіть з бульйону на блюдо і нашпигуйте його нарізаним пластинками часником. По своєму смаку посипте мову будь-якими спеціями.

Крок 5. Потім приготований яловичий язик можете нарізати тонкими скибочками, укладати на сервірувальне блюдо і подавати до столу. Приємного апетиту!