Тушкована яловичина з чорносливом – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Таке незвичайне поєднання, як яловичина з чорносливом, дає чудовий результат. М’ясо виходить м’яким і ароматним. З такою стравою, свято живота можна влаштувати в будь-який день. У статті ми зібрали 8 відмінних рецептів смачної яловичини з чорносливом.

Яловичина з чорносливом, тушкована на сковороді

Яловичина – смачне м’ясо, проте воно вимагає тривалого готування. Зазвичай м’ясо спочатку обсмажують на сильному вогні, потім тушкують зі спеціями і чорносливом. Подавати тушковану яловичину з чорносливом можна з гарніром і без.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Яловичина 1 кг
  • Чорнослив 300 гр.
  • Сіль за смаком
  • Вода 300 мл
  • Масло соняшникова 60 мл

Процес приготування:

  1. Як приготувати тушковану яловичину з чорносливом? М’ясо помийте під проточною водою, промокніть паперовими серветками і наріжте кубиками середнього розміру.
  2. Поставте сковороду на плиту на середній вогонь, влийте рослинне масло і викладіть м’ясо.
  3. Далі влийте трохи води.
  4. Чорнослив промийте теплою водою і розріжте навпіл.
  5. Додайте чорнослив на сковороду до м’яса і тушкуйте інгредієнти без кришки 5 хвилин.
  6. Після цього додайте сіль, перемішайте.
  7. Продовжуйте смажити м’ясо, поки не випарується рідина. Потім влийте стільки холодної води, щоб вона перевищувала м’ясо на 1 сантиметр.
  8. Тушкуйте яловичину півгодини на слабкому вогні, періодично помішуючи.
  9. Коли на поверхні води з’явиться піна, її необхідно буде прибрати. Через півгодини накрийте сковороду кришкою, збільште вогонь до середнього і готуйте ще півгодини.
  10. В кінці спробуйте м’ясо на сіль і при необхідності досоліть.
  11. Подавайте яловичину з чорносливом в гарячому вигляді з гарніром по своєму смаку.

Приємного апетиту!

Як смачно запекти яловичину з чорносливом в духовці?

М’ясо чудово поєднується з сухофруктами. Одне з найбільш вдалих прикладів – яловичина і чорнослив, ці інгредієнти прекрасно доповнюють один одного. М’ясо просочується ароматом і солодкістю чорносливу, від чого виходить такий чудовий смак.

Час готування: 3,5 години.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 3-4

Склад:

  • Яловичина – 700-800 гр.
  • Цибуля –шалот – 1 шт.
  • Чорнослив – 10-12 шт.
  • Сало – 50 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • М’ята – 2-4 шт.
  • Тархун – 2-3 гілки.
  • Спеції для м’яса – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Для запікання краще взяти лопаткову частину яловичини, вона вийде більш м’якою. Часник очистіть від лушпиння і наріжте дрібними шматочками.

2. На м’ясі зробіть невеликі надрізи і вставте в них шматочки сала і часнику. Змастіть яловичину спеціями і сіллю. Залиште м’ясо маринуватися в холодильнику на 1-2 години.

3. На великий аркуш фольги викладіть мариноване м’ясо, зверху рівномірно розподіліть по ньому чорнослив і кружальця цибулі-шалот. Також покладіть тархун і листочки м’яти.

4. Щільно загорнути м’ясо у фольгу, щоб не залишилося ніяких отворів.

5. М’ясо помістіть в духовку, розігріту до 250 градусів, на 15 хвилин. Після цього зменшіть температуру до 180 градусів і готуйте ще годину. Через годину перевірте яловичину, при розрізуванні сік повинен бути прозорим. М’ясо можна подавати відразу після запікання.

Приємного апетиту!

Дуже смачна тушкована яловичина з чорносливом в мультиварці

Мультиварка добре підходить для томління яловичини. У результаті м’ясо виходить м’яким, просочується ароматом чорносливу і з будь-яким гарніром вам забезпечений вишуканий ситний вечеря.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Яловичина – 1 кг
  • Морква – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Часник – 6 зуб.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • мускатний Горіх – 0,5 ч. л.
  • Чорнослив – 150 гр.
  • Масло рослинне – 5 ст. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • лавровий Лист – 4 шт.
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

1. У чашу мультиварки влийте 3 столові ложки рослинної олії, активуйте режим «Смаження». Яловичину наріжте кубиками, покладіть в чашу і смажте 15 хвилин з відкритою кришкою.

2. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Окремо обсмажте на олії овочі до легкого золотистого кольору.

3. Потім викладіть засмажку з цибулі і моркви в смаженій м’ясу в чашу, влийте склянку окропу і всипте спеції. Активуйте режим «Гасіння» на 1 годину.

4. Через годину відкрийте кришку мультиварки і перевірте м’ясо.

5. Чорнослив промийте теплою водою і наріжте невеликими шматочками. Часник очистіть і розріжте зубчики на кілька частин.

6. Додайте чорнослив і часник в чашу, готуйте страву ще 45 хвилин в режимі «Гасіння».

7. Готову яловичину з чорносливом подавайте з гарніром з картоплі або рису.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт яловичини з чорносливом і картоплею

Смачну печеню з яловичини і картоплі. Родзинкою страви є чорнослив, який робить його оригінальним на вигляд і додає солодкі нотки до загального аромату. Страва добре насичує і зігріває організм в холодну пору року.

Час готування: 2,5 години.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

  • Чорнослив – 150 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Яловичина – 500 гр.
  • Картопля – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень для подачі.
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і наріжте тонкими півкільцями.

2. Моркву очистіть, помийте і наріжте тонкими кружальцями.

3. Яловичину наріжте кубиками.

4. Чорнослив промийте теплою водою і наріжте соломкою.

5. Картопля очистіть і наріжте кубиками.

6. Складіть всі інгредієнти в керамічну або скляну форму, перемішайте, додайте перець і сіль.

7. Влийте в ємність воду.

8. Накрийте форму кришкою і помістіть в духовку, розігріту до 180 градусів, на 2 години. Гаряче блюдо посипте рубаною зеленню і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Соковита і м’яка яловичина з чорносливом і грибами

Яловичина, гриби і чорнослив – неймовірно смачне поєднання інгредієнтів. Необхідно томити страву на повільному вогні, щоб м’ясо стало м’яким і просякло пахощами грибів і чорносливу.

Час готування: 75 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Яловичина – 500 гр.
  • Печериці – 250 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Чорнослив – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Бульйон яловичий (вода) – 1 склянка

Процес приготування:

1. Яловичину вимити, промокніть паперовими рушниками і наріжте кубиками середнього розміру.

2. Моркву і цибулю очистіть і наріжте невеликими кубиками.

3. Чорнослив промийте теплою водою і наріжте соломкою.

4. Обсмажте яловичину на середньому вогні до рум’яної скоринки.

5. Окремо обсмажте, довільно нарізані печериці, до випаровування рідини. Також окремо від усіх інгредієнтів обсмажте цибулю до золотистого кольору.

6. Потім в сковороду викладіть м’ясо, моркву і обсмажену цибулю, влити яловичий бульйон або окріп. Тушкуйте страву 20 хвилин, потім додайте гриби і чорнослив, посоліть, поперчіть і продовжуйте готувати 25 хвилин.

7. Яловичина виходить м’якою і смачною, подавайте її в гарячому вигляді з гарніром за своїм смаком.

Приємного апетиту!

Яловичина, тушкована з чорносливом і овочами

Чорнослив чудово доповнює м’ясний смак і надає йому легку кислинку. Яловичина з чорносливом – блюдо саме по собі дуже смачне, а якщо загасити ці інгредієнти разом з овочами, то у вас вийде чудовий самодостатнє спекотне.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4-5.

Склад:

  • Яловичина – 500-600 гр.
  • Цибуля – 1-2 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Чорнослив – 80-100 гр.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Яловичину наріжте шматочками середнього розміру і обсмажте на рослинному маслі.

2. Цибулю і моркву очистіть, наріжте кубиками і обсмажте до м’якості окремо від м’яса.

3. Далі всипте борошно, перемішайте.

4. Після цього з’єднайте овочі і м’ясо, влийте воду і добре перемішайте. Додайте спеції за смаком.

5. Тушкуйте страву до готовності м’яса.

6. Чорнослив помийте і наріжте соломкою. Коли яловичина буде готова, додайте чорнослив і тушкуйте страву 5 хвилин. Потім можна залишити печеня під кришкою на кілька хвилин. Подавайте тушковану яловичину з чорносливом і овочами в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування яловичини з чорносливом в сметані

Готуємо шикарну яловичину з чорносливом в сметані. Хоч процес і не швидкий, але не дуже трудомісткий. М’ясо і сметанний соус виходять солодкуватими і насиченим смаком.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Яловичина – 1,5 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сметана 15 % – 2 ст. л.
  • Чорнослив – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 300 мл
  • Масло рослинне – за смаком.

Процес приготування:

1. Яловичину помийте, очистіть від плівок, наріжте невеликими шматками.

2. Просушіть м’ясо на паперових рушниках.

3. Далі обсмажте м’ясо на невеликій кількості рослинного масла. Перекладіть його зі сковороди в миску.

4. Моркву наріжте брусками і додати до м’яса.

5. Цибулю наріжте півкільцями, чорнослив – соломкою. Додайте інгредієнти в миску.

6. Додайте сметану, сіль і мелений перець за смаком, перемішайте.

7. Викладіть отриману масу в жароміцну форму, влийте воду і закрийте форму кришкою. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на 2 години.

8. Через 2 години дістаньте страву з духовки, перемішайте і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Соковита яловичина, тушкована з чорносливом і курагою

Щоб яловичина вийшла м’якою і ніжною, необхідно вибрати якісне свіже і не переморожене м’ясо. Курага і чорнослив зроблять м’ясо більш ароматним і цікавим за смаком. Таке блюдо підійде для святкового столу.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 16.

Склад:

  • Масло рослинне – за смаком.
  • Трави прованські – за смаком.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Вино біле напівсолодке – 300 мл
  • Часник – 1 зуб.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Горіхи волоські – 50 гр.
  • Чорнослив – 50 гр.
  • Курага – 50 гр.
  • Яловичина – 600 гр.

Процес приготування:

1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти: яловичину і зелень помийте, чорнослив і курагу замочіть в гарячій воді, цибулю і часник очистити.

2. Яловичину наріжте кубиками.

3. Горіхи порубаєте ножем, сухофрукти наріжте соломкою.

4. Ріпчасту цибулю наріжте дрібними кубиками.5. На рослинному маслі обсмажте м’ясо протягом 10 хвилин, поки не випарується вся рідина. Потім додайте цибулю, смажте 7 хвилин, посоліть, приправте, додайте сухофрукти, горіхи, подрібнений зубчик часнику та вино. Продовжуйте тушкувати страву на повільному вогні 15 хвилин.

6. Після цього додайте часник і рубану зелень, і продовжуйте тушкувати до готовності м’яса. До тушкованої таким чином яловичині, краще всього підходить варений рис.

Приємного апетиту!