Аджика з томатною пастою на зиму – 5 рецептів Пальчики оближеш з покроковими фото

Аджика з томатною пастою на зиму — це універсальний соус до м’ясних і рибних страв. Приготувати аджику не складе праці. Деякі варіанти з добірки взагалі не вимагають термічної обробки, що значно економить час. З рецептами впорається без перебільшення будь. Гостре додаток до домашньої їжі назавжди відіб’є бажання використовувати магазинні соуси. Кількість компонентів і їх пропорції можна з легкістю підлаштовувати під себе.

Аджика з болгарського перцю з томатною пастою на зиму

Аджика з болгарського перцю з томатною пастою на зиму виходить досить гострою. Але і сенс соусу в тому, щоб посилити смак улюблених страв. Елементарний рецепт не завдасть клопоту навіть починаючому кулінару. Все максимально доступно та зрозуміло описано в рецептурі, помилитися просто неможливо.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Перець чилі 5 шт.
  • Перець болгарський 1 кг
  • Петрушка 1 пучок
  • Сіль 2 ст. л.
  • Кріп 1 пучок
  • Часник 3 головки
  • Кінза 1 пучок
  • Цукор-пісок 100 гр.
  • Томатна паста 500 гр.
  • Оцет столовий 9% 2 дес.л.
  • Масло соняшникова ½ склянки

Процес приготування:

  1. Як заготовити аджику з томатною пастою на зиму? Промиваємо банки і закрутки, ставимо стерилізуватися. Вимиті банки прожарюємо в духовій шафі або прогріваємо на водяній бані. Гвинтові закрутки кип’ятимо.
  2. Готуємо компоненти. Беремо по щедрому пучку кропу, петрушки і кінзи. Замочуємо у воді, щоб позбутися від забруднень. Споліскуємо. Пекучий і болгарський перець обполіскуємо і витираємо. Розділивши часникові головки на зубки, очищаємо.
  3. Збираємо електром’ясорубку або ручної агрегат. Болгарський перець звільняємо від насіннєвої коробки, ріжемо на шматки. Пекучий перець позбавляємо від хвостиків. Прокручуємо компоненти.
  4. Виливаємо заготовку в таз або у містку ємність. Присмачую оцтовою кислотою і цукровим піском. Солимо й добре розмішуємо.
  5. Пучки ароматних трав дрібно рубаємо. Висипаємо до перекрученої масі і приправляємо якісної томатною пастою з натуральним складом. Вимішуємо соус і даємо настоятися півгодини. Прожарюємо на сковороді рослинне масло і вливаємо в настоявшуюся запашну суміш. Розмішуємо.
  6. Розливаємо соус з простерилизованным банкам і герметично закорковуємо. Розміщуємо в холодильнику.
  7. Соус подаємо з пельменями або макаронами. Приправляємо смажене або запечене м’ясо або використовуємо так, як подобається. Приємного апетиту!

Аджика з кабачків з томатною пастою

Аджика з кабачків з томатною пастою виходить більш ніжною на відміну від попереднього варіанту. Кабачки додають в різні страви. Овоч хороший тим, що має нейтральний смак. Приправа середньої гостроти доповнює різні страви. Домашня їжа з ароматним соусом знаходить новий смак.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • очищені Кабачки – 1 кг
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Сіль – 13 гр.
  • Цукор-пісок – 40 гр.
  • Часник – 30 гр.
  • томатна Паста – 100 гр.
  • Масло рослинне – 80 мл
  • Оцет столовий 9% – 30 мл
  • Червоний мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Солодкий перець обполіскуємо і вирізаємо насінну коробку. Розрізаємо на частини. Промиті кабачки звільняємо від шкірки, знімаючи економкою. Великі плоди позбавляємо від жорстких насіння і волокнистої частини (скоблим серцевину ложкою).

Крок 2. Компоненти перемелюємо м’ясорубкою. Перекладаємо в глибоку ємність.

Крок 3. До вмісту каструлі вливаємо олію без запаху. Сиплемо цукровий пісок, червоний перець і солимо. Присмачую томатною пастою. Добре вимішуємо. Кількість прянощів визначаємо в залежності від бажаного результату.

Крок 4. Розміщуємо на плиті, встановивши середнє полум’я. Довівши до закипання, мінімізуємо нагрівання. Проварюємо 50 хвилин при постійному помішуванні.

Крок 5. Через 50 хвилин присмачую заготівлю пропущеним через землянку часником і оцтом. Розмішати і прокип’ятити 10 хвилин, вимикаємо газ. На цьому етапі при необхідності балансуємо смак.

Крок 6. Баночки вимиваємо і прогріваємо. Заповнюємо стерилізовані банки аджикою, притримуючи прихватками, і загвинчуємо стерильними закрутками. Оглядаємо, не підтікає чи соус.

Крок 7. Ставимо заготовку на кришку або укладаємо на бочок, прикриваємо пледом. Витримуємо до остаточного охолодження консервації.

Крок 8. Підписуємо закатку, щоб не переплутати з іншою консервацією, не забуваємо вказати рік, і переносимо в комору. Застосовуємо консервацію на розсуд – в якості соусу, закуски або маринаду. Після розтину обов’язково зберігаємо в холоді, щоб приправа не забродила. Приємного апетиту!

Аджика з томатною пастою без варіння

Аджика з томатною пастою без варіння – смачний і досить гострий соус, який припаде до смаку не всім. Насичений часниковий смак, звичайно, користується популярністю серед чоловічої половини. Але слід пам’ятати, що всі люди різні. На смак і колір, як говориться. Тому заздалегідь попередьте гостей. Може, комусь гостре протипоказано.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Склад:

  • Болгарський перець – 500 гр.
  • Петрушка – 500 гр.
  • Сіль – 10 ч. л.
  • Цукор-пісок – 15 ч. л.
  • Часник – 250 гр.
  • Оцет столовий 9% – 2,5 ч. л.
  • Масло рослинне – 15 ст. л.
  • Паста томатна – 1 кг
  • Чорний перець – 0,5 ч. л.
  • Червоний пекучий перець – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Беремо петрушку разом з корінням, видаляємо підв’ялі і пожовклі гілочки. Споліскуємо зелень. Корінці зачищаємо і обполіскуємо. Банки невеликого розміру занурюємо у мильний розчин, витримуємо якийсь час. Промиваємо йоржиком і змиваємо під краном. Кришки закидаємо в киплячу воду. Зверху розміщуємо банки і прогріваємо над парою.

Крок 2. Попередньо вимитий болгарський перець розрізаємо уздовж, зрізаємо перетинки і вичищаємо насіння. Обполіскуємо і стряхиваем воду.

Крок 3. Часникові зубки звільняємо від лушпиння і промиваємо.

Крок 4. Прокручуємо компоненти з допомогою кухонної техніки. Виливаємо в миску. Приправляємо томатною пастою, сіллю і перцем, врівноважуємо смак цукром. Якщо паста кислить, цукру знадобиться більше. Спеції підсипаємо потроху, пробуємо і доводимо до бажаного результату.

Крок 5. Присмачую ароматну суміш рослинним маслом і оцтом. Вимішуємо заготовку. Якщо є час, залишаємо аджику настоятися.

Крок 6. Пахучу приправу розподіляємо по простерилизованным банкам і закорковуємо стерильними сухими кришками-закрутками. Переносимо в холодильник. Сиру заготівлю обов’язково зберігаємо в холоді. Використовуємо по вимозі. Приємного апетиту!

Аджика з томатною пастою і гострим перцем

Аджика з томатною пастою і гострим перцем – небезпечна закуска. З одного боку, тому, що серед любителів гострого зникає миттєво. А з іншого боку – що підходить не всім. Дітям і тим, у кого проблеми з травленням, точно вона протипоказана. А в іншому – це просто смакота. Готується просто і швидко, а зникає – озирнутися не встигнете.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Болгарський перець – 250 гр.
  • Червоний пекучий перець – 250 гр.
  • Сіль – 5 гр.
  • Часник – 10 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 120 гр.
  • Масло соняшникове – 30 мл
  • Кінза – 20 гр.
  • Мелений коріандр – 0,5 ч. л.
  • Томатна паста – 30 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо компоненти. Ретельно промиваємо солодкий і пекучий перець. Готуємо банки – промиваємо їх разом з закрутками і стерилізуємо.

Крок 2. З цибулин часнику і зчищаємо лушпиння і обполіскуємо. Солодкий і пекучий перець звільняємо від нутрощів. Промиту кінзу дрібно рубаємо. Якщо подобається приправа погостріше, пекучий перець не потрібно позбавляти від насіння.

Крок 3. Перемелюємо перчинки, цибулю і часник окремо. У розпечене рослинна олія виливаємо цибульну масу. Обсмаживши, відправляємо подрібнений часник. Помішуючи, злегка обсмажуємо. Виливаємо подрібнені перці і проварюємо чверть години. Кладемо томатну пасту, приправляємо сіллю і коріандром. Закидаємо кінзу і готуємо ще третину години.

Крок 4. Розливаємо аджику по простерилизованным банкам. Герметично закручуємо і перевертаємо на кришку. Накриваємо пледом і чекаємо остигання. Зберігаємо в прохолодному приміщенні.

Крок 5. Присмачую аджикою зварені пельмені і дегустуємо приправу. Приємного апетиту!

Аджика з петрушкою і томатною пастою

Аджика з петрушкою і томатною пастою готується елементарно. Компоненти подрібнюються і змішуються. Довше йде попередня підготовка, а в іншому – рецепт до неподобства простий. Ароматний соус підходить до будь-якої їжі. Якщо використовуєте магазинний кетчуп чилі, ознайомившись з рецептом, раз і назавжди забудете про покупки. Домашня аджика не потерпить конкурентів.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Гострий перець стручковий – 2-3 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Часник – 1 головка.
  • Томатна паста – 270 гр.
  • Цибуля ріпчаста – ¼ шт.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Оцет виноградний – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Вода – 2-3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо гострий перець і запашні трави. Детально обполіскуємо компоненти, видаляючи пожовклі гілочки, не забуваємо обсушити.

Крок 2. Рубаємо ароматні трави. З часнику і цибулі зчищаємо лушпиння. Розрізаємо на сегменти. Відрізаємо від перчинок хвостики, розрізаємо плоди на кружечки. Кількість часнику і пекучого перцю контролюємо в залежності від бажаного результату.

Крок 3. Вивантажуємо компоненти в ємність подрібнювача і перебиваємо. Електроприлад при необхідності замінюємо механічної м’ясорубкою. У цьому випадку перемелюємо інгредієнти двічі.

Крок 4. Вивантажуємо нарізку в підходящу ємність. Солимо, присмачую цукром. Якщо паста досить кисла, цукру знадобиться більше. Регулюємо смак самостійно. Наливаємо рослинне масло, воду і виноградний оцет (можна замінити яблучним або 9% консервантом). Пропорції води залежать від бажаної густоти і консистенції томатної пасти.

Крок 5. Вивантажуємо пасту. Доводимо до однорідності. Скляні ємності стерилізуємо разом з закрутками.

Крок 6. Аджику розкладаємо по стерильним баночках невеликого обсягу, закорковуємо і поміщаємо в холод. Приправляємо аджикою улюблену їжу. Приємного апетиту!