Томатна паста на зиму — 10 простих рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Томатна паста на зиму — це дивовижна заготовка, яку можна приготувати різними способами. У сьогоднішній добірці зібрані варіанти, як смачно і швидко заготовити томати, при цьому заощадити місце на зберіганні і отримати чудовий домашній соус. Смак томатної пасти, приготовленої в домашніх умовах, виходить насиченим і багатим. Рецепти, представлені в цій добірці, зможуть відтворити навіть новачки.

Томатна паста з помідорів на зиму в домашніх умовах

Томатна паста з помідорів на зиму в домашніх умовах втілюється у життя максимально просто. Щоб отримати в результаті шикарний соус, доведеться все-таки докласти деякі зусилля. Паста виходить досить густий і яскравою. Цей рецепт вдається відтворити як кулінару-любителю з великим досвідом, так і дилетанту.

Інгредієнти на
0.4 л.

  • Помідори 2 кг
  • Сіль за смаком
  • Оцет столовий 9% 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Томатна паста з помідорів на зиму легко готується в домашніх умовах. Добре вимиваємо 2 кг м’ясистих помідорів і переходимо безпосередньо до процесу.
  2. Плоди крупно нарізаємо, видаливши плодоніжку. Томати перекладаємо в каструлю з товстим дном.
  3. Розміщуємо на плиті і чекаємо, поки вміст закипить, не забуваємо перемішувати під час процесу. Мінімізуємо нагрівання і варимо томати півгодини.
  4. Через час акуратно перелити томатну масу і протираємо через сито.
  5. Повертаємо протерту масу назад в каструлю і уварюють на мінімальній температурі півтори години, регулярно помішуючи. В кінці приготування кладемо сіль і наливаємо оцтову кислоту.
  6. за годину маса почне помітно густіти. При частому помішуванні уварюють до бажаної консистенції.
  7. Густу гарячу масу розкладаємо по простерилизованным баночках і закриваємо чистими кришками. Встановивши на кришки і закрутивши в плед, остуджуємо закрутки.
  8. Переміщуємо наші заготовки в шафку з консервацією або в комору. Приємного апетиту!

Томатна паста через м’ясорубку на зиму

Томатна паста через м’ясорубку на зиму готується максимально просто і лише з двох інгредієнтів. Для томатного соусу використовують визрілі м’ясисті плоди. Таку пасту використовують для приготування заправок і соусів. Однорідна текстура нітрохи не гірше магазинних аналогів.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 700 мл.

Інгредієнти:

  • Помідори – 3,5 кг
  • Сіль – 0,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо м’ясисті екземпляри. Розрізаємо на частини, відразу ж вирізаючи плодоніжки. Прокручуємо через м’ясорубку. Виливаємо масу в товстостінну каструлю, кладемо сіль і ставимо на плиту. Чекаємо закипання.

Крок 2. Зверху розміщуємо сито. Тут буде збиратися сік. Таким чином, у мене зібралося 2 літри соку. Сік використовуємо для самостійної закрутки або, остудивши, відразу ж випиваємо.

Крок 3. Коли зібрали весь сік, залишається густа маса.

Крок 4. Масу перетираємо через сито, видаляючи насіння і шкірки. Томатне пюре уварюють півтори години, поки не досягнемо потрібної консистенції.

Крок 5. Коли консистенція нас влаштує, розкладаємо густу томатну пасту простерилизованным ємкостей і закриваємо стерильними кришками.

Крок 6. Гарячі заготовки укладаємо на бочок і загортаємо в плед для повільного остигання. Після повного охолодження переміщаємо туди, де складені зимові запаси. Приємного апетиту!

Томатна паста через соковижималку

Томатна паста через соковижималку добре зберігається і має текстуру, не відрізняється від покупних аналогів. Приготувати пасту без труднощів і перешкод вийде навіть у недосвідченої господині. Домашня томатна паста перевершує за смаком магазинні соуси.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Помідори – 1,25 кг.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний горошком – 4 шт.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти для томатної пасти. Плоди вибираємо м’ясисті. Для заготівлі підійдуть і трохи прим’яті екземпляри.

Крок 2. Вимиті помідори обсушуємо і пропускаємо через соковижималку.

Крок 3. Макуха збирається в спеціальному відсіку, проте на ньому залишається досить велика кількість м’якоті. Повторюємо процедуру, пропускаючи макуха ще кілька разів.

Крок 4. Ось що повинно вийти. Окремо залишається шкірка з насінням, окремо томатне пюре.

Крок 5. Виливаємо В каструлю томатний сік, що утворився при першому віджиманні і томатне пюре після подальших маніпуляцій. Встановлюємо на вогні, трохи підсолюємо, сиплемо горошки перцю і уварюємо. Час приготування залежить від кількості томатів, а також бажаної консистенції кінцевого продукту.

Крок 6. Не гаючи часу, промиваємо баночки, а потім стерилізуємо їх над парою. Кришки обдаємо окропом.

Крок 7. Стежимо за консистенцією томату. При необхідності уварюємо ще.

Крок 8. Готову пасту розподіляємо по стерилізованим банкам і закручуємо стерильними кришками.

Крок 9. Встановлюємо на кришки і закутуємо в рушник або ковдру. Чекаємо повного остигання.

Крок 10. Охолоджені заготовки переносимо в льох.

Крок 11. Використовуємо томатну пасту для приготування домашніх страв. Приємного апетиту!

Томатна паста блендером на зиму

Томатна паста блендером на зиму – рецепт, який освоїть навіть дитина. Приготування пасти вимагатимуть лише один інгредієнт. М’ясисті визрілі томати можна використовувати в будь-якій кількості. Томатна паста, приготовлена таким способом, виходить з ніжною, гладкою текстурою. Соуси використовуємо за бажанням, додаємо до заправки для супів або других страв.

Час готування – 4 год 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Помідори – будь-яка кількість.

Процес приготування:

Крок 1. Промиті помідори нарізаємо так, як подобається. Не забуваємо вирізати плодоніжку.

Крок 2. Нарізку порційно складаємо в чашу блендера і подрібнюємо.

Крок 3. Пробиті томати переливаємо в товстостінну каструлю і повторюємо процедуру, поки не закінчаться помідори.

Крок 4. Встановлюємо каструлю на середній конфорці. Проварюємо протягом 2,5 годин при постійному помішуванні.

Крок 5. Через час, акуратно проціджуючи масу через сито, перетираємо м’якоть. Вийшло пюре перекладаємо в чисту каструлю і повертаємо на вогонь.

Крок 6. Довівши до кипіння, мінімізуємо нагрівання і проварюємо заготівлю ще близько години.

Крок 7. Попередньо підготовлені простерилізовані банки наповнюємо киплячій томатною пастою і закатуємо стерилізованими кришками. Охолоджуємо в перевернутому і закутаному стані приблизно добу. Після повного охолодження переміщуємо загортання в комору або льох. Коли потрібно заготівля, дістаємо її і використовуємо за призначенням. Приємного апетиту!

Томатна паста з часником на зиму

Томатна паста з часником на зиму підкорить своїм запахом всю округу. Для приготування заготовки потрібні будуть бюджетні інгредієнти, які знайдуться на будь-якій кухні. Томатна паста володіє неймовірним ароматом і бездоганною текстурою. Соус, приготований в домашніх умовах, виходить набагато апетитніше покупного аналога.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 700-800 мл

Склад:

  • Помідори – 500 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Часник – 1 головка.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо інгредієнти за списком. Відбираємо зрілі м’ясисті томати.

Крок 2. Детально сполоснувши томати, на кожному робимо не дуже глибокий надріз. Ставимо кип’ятитися воду.

Крок 3. Плоди занурюємо у окріп, відключаємо нагрівання і прикриваємо кришкою. Залишаємо бланшувати хвилин на 10.

Крок 4. Не втрачаючи часу, головку часнику ділимо на зубки, знімаємо верхній шар і обполіскуємо.

Крок 5. Акуратно дістаємо помідори, знімаємо шкірку і вирізаємо плодоніжку. Розрізаємо на сегменти.

Крок 6. Нарізку відправляємо в ємність блендера, туди ж кладемо часникові часточки.

Крок 7. Пробиваємо масу до однорідності.

Крок 8. Пробиту субстанцію виливаємо в ємність для варіння, солимо і додаємо цукор. Уварюємо 7 хвилин, наливаємо оцтову кислоту.

Крок 9. Доводимо до кипіння, відключаємо нагрівання. Розливаємо киплячий томатний соус з прожареним баночках. Закручуємо стерильними кришками.

Крок 10. Встановивши на кришку, закутуємо пледом і повільно остуджуємо. Після охолодження томатну пасту прибираємо в підвал або в місце, де зберігаються зимові заготовки. Приємного апетиту!

Томатна паста на зиму з крохмалем

Томатна паста на зиму з крохмалем відрізняється густою текстурою. Крохмаль виступає в ролі згущувача. Томатний соус виходить досить гострим. Його використовують для приготування заправок або подають додатково в якості кетчупу. Відтворити рецепт не важко, навіть якщо ви це робите вперше.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Помідори – 1 кг
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.
  • картопляний Крохмаль – 3 ст. л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Промиті помідори розрізаємо на частини, вирізаючи місце кріплення плодів.

Крок 2. У чашу подрібнювача складаємо нарізані томати і подрібнюємо до бажаної консистенції.

Крок 3. Отриману субстанцію проціджуємо через сито або застосовуємо друшляк, застелений в кілька шарів марлі.

Крок 4. Чистий гострий перець подрібнюємо, попередньо вичистивши насіння.

Крок 5. Звільняємо часник від лушпиння і натираємо на дрібній тертці. Протерту томатну масу виливаємо в товстостінний посуд, трохи залишаємо для розчинення крохмалю. У каструлю кладемо подрібнений часник і подрібнений пекучий перець.

Крок 6. Сиплемо цукровий пісок, солимо і перчимо. Розмішуємо і встановлюємо на плиті. Уварюємо 15 хвилин, при необхідності знімаючи піну.

Крок 7. В томатній масі, яку залишали, розмішуємо картопляний крохмаль. Розбиваємо грудочки.

Крок 8. У гарячу томатну масу поступово вводимо крохмальну. Розмішуємо і варимо 15 хвилин. Після чого додаємо оцтову кислоту і проварюємо ще 3 хвилини.

Крок 9. Гарячу густу масу переливаємо в вимиті простерилізовані банки. Закручуємо стерильної гвинтовою кришкою. Уклавши на бочок, закутуємо в теплу ковдру. Після охолодження переміщуємо закачування до інших зимових заготовок. Приємного апетиту!

Паста з помідорів з болгарським перцем на зиму

Паста з помідорів з болгарським перцем на зиму – ідеальна заготовка, яку вдасться реалізувати як у дослідній, так і молодої господині. Томатна паста, приготовлена в домашніх умовах, має незабутнім смаком і ароматом. Болгарський перець надає цікаву родзинку.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 кг
  • Сіль велика – за смаком.
  • Перець болгарський – 1 кг

Процес приготування:

Крок 1. Для томатної пасти з болгарським перцем вибираємо стиглі соковиті плоди. Ретельно промиваємо й обсушуємо. Томати крупно нарізаємо, видаляємо плодоніжки. Перці разом плодоніжкою укладаємо в рукав для запікання.

Крок 2. Нарізані томати кладемо в чашу мультиварки. Активуємо програму «Гасіння» і готуємо 40 хвилин при закритій кришці.

Крок 3. Після закінчення програми проціджуємо вміст через друшляк і залишаємо, щоб волога скла.

Крок 4. Рукав з перцями відправляємо в прогріту до 180° духовку. Коли на перцях з’являться чорні вкраплення, мінімізуємо температуру до 120° і готуємо до м’якості. Дістаємо рукав з готовими перцями і остуджуємо. Видаляємо плодоніжки з нутрощами і акуратно знімаємо шкірку.

Крок 5. До перетертим помідорів відправляємо очищений перець і пробиваємо масу до гладкості. Повертаємо в чашу мультиварки і уварюємо до бажаної консистенції. Буде потрібно приблизно хвилин 20. Не забуваємо перемішувати.

Крок 6. Кладемо сіль, ретельно перемішуємо. Розподіляємо по стерилізованим банкам і щільно закручуємо. Перевернувши на кришки, загортаємо в теплу ковдру і остуджуємо. Переміщаємо заготовки на зберігання. Приємного апетиту!

Томатна паста з базиліком на зиму

Томатна паста з базиліком на зиму являє собою цікавий соус, який ідеально підійде для приготування домашньої піци. Базилік надає незабутній аромат страв. Томатна паста готується дуже просто, без всяких підводних каменів.

Час готування – 1 ч. 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Базилік – пучок.

Процес приготування:

Крок 1. Вимиті помідори ділимо на сегменти, попередньо видаливши плодоніжку. Для томатної пасти вибираємо визрілі м’ясисті плоди. Можна злегка пом’яті, але не гнилі.

Крок 2. Нарізку вивантажуємо в товстостінну каструлю і накриваємо кришкою. Встановлюємо на плиті і готуємо 40 хвилин. При появі великої кількості соку відкриваємо кришку, щоб виходив пар. Поки варяться томати, не забуваємо їх перемішувати.

Крок 3. Коли утворилося багато соку, відкриваємо кришку і выпариваем приблизно протягом години, також, не забуваючи помішувати.

Крок 4. Не гаючи часу, перебираємо і промиваємо базилік, відриваємо листочки. Стебла також залишаємо, пов’язуємо ниткою.

Крок 5. Пов’язані гілочки занурюємо в томатну масу і варимо 15 хвилин, щоб трави віддали свій аромат.

Крок 6. Дістаємо гілочки, закидаємо листочки і розмішуємо. Проварюємо 5 хвилин.

Крок 7. Відключаємо нагрівання. Озброївшись занурювальним приладом, пробиваємо масу до гладкості.

Крок 8. Перетираємо масу через сито, щоб позбутися від шкірки і насіння.

Крок 9. Процес дуже відповідальний і небезпечний. Уважно ставимося, щоб не обпектися.

Крок 10. Повертаємо масу на конфорку і проварюємо 5 хвилин. За бажанням додаємо сіль.

Крок 11. Киплячу томатну суміш розливаємо по стерилізованим банкам і закручуємо чистими, стерильними кришками.

Крок 12. Встановлюємо на кришки, закутуємо в ковдру або рушник. Чекаємо остигання, після чого переміщаємо в комору або кухонний шафа.

Крок 13. Використовуємо для приготування улюблених страв. Приємного апетиту!

Заморожена томатна паста на зиму

Заморожена томатна паста на зиму відмінно зберігається і підходить до багатьох страв. Заморожену заготівлю найчастіше використовують для заправки супів або приготування ароматних соусів. Кожна господиня використовують свої улюблені спеції. Пропорції ароматних трав і їх асортимент кожен регулює за своїм розсудом.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 20

Інгредієнти:

  • Помідори – 3 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Розмарин – 1 гілочка.
  • Чебрець свіжий – 7 гілочок.
  • Орегано сушений – 2 ч. л.
  • Кріп свіжий – 1 пучок.
  • Базилік свіжий – 1 пучок.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.
  • Часник – 10 зубчиків.
  • Перець чорний мелений – 2 ч. л.
  • Масло оливкове – 5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти. Детально промиваємо зрілі м’ясисті помідори і ароматні трави. Кількість і різноманітність залежить від власного смаку. Наповнювачі можуть бути самі різні. Очищаємо часник, звільняємо від плодоніжок помідори розрізаємо на сегменти.

Крок 2. Вивантажуємо в чашу подрібнювача томати і листя. У мене це фіолетовий базилік, розмарин, кріп і орегано. Не забуваємо дати гостринку. Пекучий перець додасть пікантності. Замість блендера використовуємо м’ясорубку або комбайн. Томати також можна розчавити толкушкой і перетерти через сито, а потім змішати з подрібненими травами.

Крок 3. Пробиваємо компоненти до гладкості. Чим довше перебиваємо, тим дрібніше і однорідніше вийде маса. Я люблю, щоб залишалися крупинки спецій. Виливаємо у місткій посуд. Приправляємо спеціями і регулюємо смак. Добре розмішуємо.

Крок 4. Отриманою масою наповнюємо силіконові формочки, форми для льоду.

Крок 5. Як формочок використовуємо одноразові стаканчики. Переміщаємо на добу в морозильну камеру.

Крок 6. Після заморозки дістаємо заготовки і перекладаємо в пакет. Зав’язуємо і зберігати в морозилці. Використовуємо за призначенням. Приємного апетиту!

Паста з томатів з оцтом

Паста з томатів з оцтом зберігається досить довго. Домашня заготівля в рази перевищує смакові якості магазинних аналогів. Досить не складний приготування зможе повторити навіть починаюча господиня. Соус готується максимально просто, а всі компоненти без праці можна отримати в найближчому магазині.

Час готування – 4 год 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 3 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Оцет 6% – 100 мл
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Вода – 50 мл
  • Цукор-пісок – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо необхідні інгредієнти. Гарненько обполіскуємо томати і висушуємо рушником. Для пасти з томатів відбираємо м’ясисті і навіть перестиглі плоди, вони можуть бути злегка пом’ятими, але не зіпсованими.

Крок 2. Плоди ріжемо на шматки прийнятної величини, витягуючи плодоніжки.

Крок 3. Очищаємо цибулю, споліскують і також нарізаємо. Дрібнити овочі не варто.

Крок 4. Складаємо в каструлю, доливаємо воду. Встановлюємо на плиті і проварюємо півгодини.

Крок 5. Коли маса приготується, перетираємо через сито. До протертої маси насипаємо сіль та цукровий пісок. Повертаємо на плиту і тушкуємо на мінімальній температурі, регулярно помішуючи. Щоб маса не пригоріла до дна, використовуємо казан або посуд з товстими стінками і подвійним дном.

Крок 6. Коли маса увариться в 2,5 рази, вливаємо оцтову кислоту. На цьому етапі можна присмачити улюбленими прянощами. Розмішавши, чекаємо закипання. Попередньо готуємо банки – детально промиваємо і стерилізуємо в духовій шафі або в мікрохвильовій печі.

Крок 7. Наповнюємо ємності томатною пастою. Гарненько закручуємо. Перевернувши і закутавши, охолоджуємо заготовку. Зберігаємо закатку в темному місці. Використовуємо томатну пасту за призначенням. Приємного апетиту!