Виноград на зиму – 10 кращих рецептів заготовок з покроковими фото

Виноград на зиму — це апетитна консервація, рецепти якої представлені в сьогоднішній підбірці. Для приготування деяких рецептів застосовують плоди зі щільною м’якоттю, для інших же навпаки – потрібні стиглі м’які ягоди. Для ароматних заготовок можуть використовуватися як домашній, так і покупної виноград.

Компот з винограду на 3 літрову банку на зиму

Компот з винограду на 3 літрову банку стане одним з улюблених домашніх напоїв. В міру солодкий компот з невеликою кислинкою і трохи терпким присмаком не зрівняється з магазинними газировками і соками. Компот готується просто і без перешкод.

Інгредієнти на
3 л.

  • Вода 2.5 л.
  • Виноград 500 гр.
  • Цукор-пісок 250 гр.
  • Лимонна кислота ½ ч. л.

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати смачну заготівлю винограду на зиму, перевіряємо наявність інгредієнтів і готуємо банки. Якщо є посудомийна машина, рекомендую мити банки з допомогою неї. При такому способі не потрібна стерилізація. Якщо немає посудомийки, банки промиваємо з содою і прогріваємо над парою. Кип’ятимо кришки.
  2. Зібрані гілки винограду складаємо в сито.
  3. Ягоди гарненько промиваємо під середнім натиском, змиваючи всі забруднення. Відокремлюємо плоди від гілочок. Зіпсовані ягоди викидаємо.
  4. Наповнивши каструлю водою, висипаємо цукровий пісок. Кип’ятимо, поки кристали не розчиняться.
  5. У банку складаємо виноград, заливаємо киплячим сиропом. Прикривши кришкою, наполягаємо 20 хвилин.
  6. Через час виливаємо забарвлену рідину, додаємо лимонку або лимонну часточку. Варимо сироп 10 хвилин після закипання.
  7. Банку заповнюємо прокип’яченою сиропом. Накривши кришкою, закатуємо закаточним ключем. Перевернувши банку, перевіряємо, чи не протікає рідина. Накривши ковдрою, остуджуємо напій.
  8. Остиглий яскравий компот переміщаємо в комору. Взимку насолоджуємося насиченим напоєм. Приємного апетиту!

Маринований виноград на зиму

Маринований виноград на зиму – цікава закуска, яка урізноманітнює звичні смакоту. Приготувати таку консервацію без праці зможе будь-яка господиня. Клопотів і труднощів не виникне. Для приготування маринованого винограду обов’язково потрібні щільні ягоди і в ідеалі без кісточок.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Вода – 600 мл
  • Виноград – 1 кг
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ч. л.
  • Гірчиця в зернах суха – 2 ч. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Перець чорний горошком – 4 шт.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Великі пружні ягоди покласти в сито або друшляк. Добре промиваємо під краном або складаємо в наповнену водою ємність і залишаємо на кілька хвилин, щоб весь сміття, що спливло наверх. Відокремлюємо ягоди від гілочок, видаляючи зіпсовані плоди.

Крок 2. Банки промиваємо і стерилізуємо звичним способом – в мікрохвильовці або над парою. Наповнюємо банку ягодами і доливаємо окріп. Витримуємо, поки будемо варити маринад.

Крок 3. У каструлю наливаємо 600 мілілітрів фільтрованої води, кладемо зерна гірчиці.

Крок 4. Закидаємо горошини перцю. Пряності і їх кількість визначаємо за своїм уподобанням.

Крок 5. Солимо і солодим. Встановлюємо на середньому полум’я і чекаємо закипання.

Крок 6. Виливаємо рідину з банки і вливаємо запашну киплячу заливку.

Крок 7. Вливаємо консервант. Замість оцту можна використовувати лимонну кислоту, попередньо розрахувавши необхідну кількість.

Крок 8. Закручуємо стерильною кришкою. Перевернувши закрутку, накриваємо кришкою і залишаємо на добу остуджуватися.

Крок 9. Оригінальну консервацію переносимо в комору або підвал. Приємного апетиту!

Варення з винограду

Варення з винограду виглядає апетитно і привабливо. Ягоди чудово тримають форму, якщо використовувати міцні плоди. Солодке ласощі готується легко і безперешкодно. Виноградне частування стане для багатьох цікавим експериментом. Приготуйте і переконайтеся, наскільки варення виходимо смачним.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 12

Інгредієнти:

  • Вода – 250 мл
  • Виноград – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

Крок 1. Перебираємо ягоди, викидаючи зіпсовані плоди. Відокремлюємо від гілок.

Крок 2. Переклавши плоди в друшляк ретельно промиваємо. Залишаємо, щоб рідина стекла.

Крок 3. Вивантажуємо ягоди в товстостінну посуд для варіння.

Крок 4. З води і цукрового піску варимо сироп, встановивши нагрівання нижче середнього і постійного помішуючи, щоб крупинки швидше розійшлися.

Крок 5. Киплячим сиропом заливаємо виноград. Витримуємо півгодини, щоб ягоди наїлося.

Крок 6. Напитавшиеся плоди встановлюємо на повільний вогонь. Варимо, поки сироп не стане загусати, зрідка повертаючи ягоди.

Крок 7. Поки вариться ласощі, промиваємо баночки і прожарюємо їх в мікрохвильовій печі. Сухі ємності заповнюємо гарячим варенням. Закорковуємо кришками, після остигання переміщуємо до інших запасів.

Крок 8. Взимку насолоджуємося виноградними смакотою. Приємного апетиту!

Виноградний сік у домашніх умовах на зиму

Виноградний сік у домашніх умовах на зиму готується дуже просто. Якщо виноградний концентрат виходить занадто солодким, його завжди можна розбавити питною водою перед вживанням. Сік видавлюють з допомогою соковижималки. Процес мало чим відрізняється від приготування інших соків.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Вода – 150 мл
  • Виноград кишмиш – 1,2 кг
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти для приготування домашнього виноградного соку.

Крок 2. Відокремлюємо плоди від гілок, попутно видаляючи зіпсовані екземпляри. Гарненько обполіскуємо, вивантаживши ягоди на сито. Залишаємо, щоб стекли надлишки рідини.

Крок 3. Вичавлюємо сік з допомогою електричного приладу.

Крок 4. Макуха перекладаємо в друшляк, застелений марлею, складеною в кілька шарів. Віджимаємо залишки соку. В цілому вийшов 1 літр соку.

Крок 5. В отриманий сік доливаємо 150 мілілітрів води. Знімаємо пінку шумівкою. Кладемо цукровий пісок. Встановивши на плиті, варимо, поки температура соку не стане 90°. Для достовірності використовуємо термометр. Досягнувши бажаної температури, відключаємо нагрівання.

Крок 6. Під час варіння готуємо пляшки або банки. Ретельно промиваємо їх. Стерилізуємо ось таким цікавим способом, як показано на фото.

Крок 7. Якщо на соці з’явилася піна, обов’язково прибираємо її.

Крок 8. Наповнюємо стерильну тару виноградним соком, попередньо встановивши пляшку в глибоку тарілку.

Крок 9. Заповнивши пляшки, міцно закручуємо кришками. Перевертаємо вертикально на кришку або кладемо на бік. Чекаємо остигання.

Крок 10. Зберігаємо заготовку в погребі з іншими напоями і закрутками. Занадто солодкий напій розбавляємо питної очищеної водою. Приємного апетиту!

Желе з винограду на зиму

Желе з винограду на зиму користується підвищеним попитом серед любителів солодощів. Виноградне желе використовують як самостійне ласощі, так і для прошарку бісквітних коржів і приготування інших десертів. Запашне частування готується дуже просто і не забере навіть години.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Вода – 100 мл
  • Виноград – 1 кг
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Агар-агар – 1 ч. л.
  • Лимонна кислота – 3 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувавши інгредієнти, переходимо до дій.

Крок 2. Перебравши ягоди від зіпсованих плодів і відокремивши від гілочок, опускаємо їх у ємність з водою і гарненько промиваємо виконуємо процедуру кілька разів.

Крок 3. Проціджуємо через сито, даємо стекти. Після чого вивантажуємо ягоди в каструлю з товстим дном. Насипаємо цукровий пісок і лимонку.

Крок 4. Додавши воду, встановлюємо на плиті і чекаємо закипання. Зменшивши нагрів, варимо 20 хвилин.

Крок 5. Виноградну масу протираємо через сито. Таким чином, позбавимося від шкірки і кісточок.

Крок 6. Протерту масу повертаємо в каструлю. Кладемо агар-агар і ретельно розмішуємо. Нагріваємо не більше 4-х хвилин. Промиті банки прогріваємо над паром або стерилізуємо звичним способом. Кришки обдаємо окропом.

Крок 7. Стерилізовані баночки наповнюємо рідкої виноградної масою.

Крок 8. Міцно закорковуємо чистими сухими кришками. Охолоджуємо в звичайному положенні.

Крок 9. Виноградне желе зберігаємо в коморі.

Крок 10. Термін придатності желе не більше півроку. Пробуємо з задоволенням. Приємного апетиту!

Компот з винограду Ізабелла на зиму

Компот з винограду Ізабелла на зиму – відмінна альтернатива магазинним напоїв. Приготувати компот зможе кожен. Для напою використовують стиглі, але міцні ягоди. Вони при термічній обробці чудово тримають форму і виглядають презентабельно. Як же приємно відкрити баночку запашного компоту, ви навіть уявити собі не можете!

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3 л.

Склад:

На 3-х літрову банку:

  • Вода – 2,5 л
  • Виноград – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 350-400 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Перш за все, ретельно промиваємо банки і стерилізуємо на водяній бані. Кришки кип’ятимо. Перебравши виноград від м’ятих ягід, обполіскуємо і відокремлюємо від гілок.

Крок 2. Третину банки заповнюємо ягодами.

Крок 3. Вскипятив воду, кладемо цукровий пісок і варимо, поки крупинки не розчиняться.

Крок 4. Киплячий сироп розливаємо по банках і прикриваємо чистими кришками.

Крок 5. Через чверть години прибираємо кришки і одягаємо спеціальне пристосування з отворами.

Крок 6. Зливаємо сироп в каструльку і кип’ятимо пару хвилин. Розподіляємо окріп по банкам. Закатуємо ключем і перевіряємо, чи не підтікає чи. Остуджуємо закачування під ковдрою.

Крок 7. Насичений напій зберігаємо в прохолодній коморі або підвалі. Приємного апетиту!

Квашений виноград з гірчицею на зиму

Квашений виноград з гірчицею на зиму – цікава закуска, яка неодмінно сподобається всім, хто любить мочені помідори, яблука і огірки. Оригінальне частування готується просто, але вимагає тривалої витримки. Ягоди потрібно вибирати щільні, щоб заготовка не втратила свою привабливість.

Час готування – 2 тижні

Час приготування – 5 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Корінь хрону – 1 шт.
  • Виноград – 3-4 кг
  • Цукор-пісок – 0,5 склянки
  • Листя хрону – 6 шт.
  • Сіль – 0,2 ст.
  • Гірчиця – 3 ст. л.
  • Вода кип’ячена – 5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Переглядаємо виноград, попутно видаляючи зіпсовані плоди. Грунтовно промиваємо.

Крок 2. Листи хрону обполіскуємо від пилу і піску.

Крок 3. Промивши корінь хрону зачищаємо його і розрізаємо по волокнах.

Крок 4. Готуємо спеції.

Крок 5. Беремо харчову об’ємну ємність, в даному випадку пластмасове відро для харчових потреб. Дно застеляємо листям хрону.

Крок 6. Викладаємо виноградні плоди до половини. Зверху розподіляємо корінь хрону і присипаємо столовою ложкою гірчичного порошку.

Крок 7. Заповнюємо ємність ягодами, повторюємо шар з кореня хрону і гірчичного порошку.

Крок 8. Накриваємо листям хрону.

Крок 9. Ретельно змішавши кип’ячену воду з сіллю і цукром, виливаємо розсіл у відро і присипаємо сухою гірчицею.

Крок 10. Придавлюємо плоскою тарілкою.

Крок 11. Накриваємо кришкою, трохи придавлюючи і поміщаємо в темне місце. Витримуємо 2 тижні.

Крок 12. Через зазначений час знімаємо кришку.

Крок 13. Сервіруємо закуску. Приємного апетиту!

Компот з винограду і яблук на зиму

Компот з винограду і яблук на зиму – закачування, від якої не відмовиться ні дорослий, ні дитина. Ароматний напій готують із соковитих стиглих, але при цьому міцних плодів. Елементарний спосіб приготування освоїть навіть недосвідчена господиня. Приготувати компот – півсправи. Важливо ретельно закатати банку, щоб напій добре зберігся. Для початківців кулінарів рекомендую використовувати банки з гвинтовими кришками. Це спростить заготівлю компоту.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 10

Склад:

На 3-х літрову банку:

  • Вода – 2,7 л.
  • Яблука – 4 шт.
  • Виноград – 350 гр.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Лимон – 2 скибочки.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо банку і стерилізуємо. Кришку обдаємо окропом. Кип’ятимо воду, а тим часом перебираємо виноград, відбираємо придатні плоди, відокремлюючи від гілок. Добре промиваємо.

Крок 2. Вимиті і обсушені яблука ділимо на четвертинки, видалити нутрощі.

Крок 3. Чисту банку наповнюємо фруктами, кладемо пару лимонних скибочок.

Крок 4. Наливаємо окріп і, прикривши кришкою, залишаємо на 10 хвилин.

Крок 5. Проціджуємо рідину і повторно кип’ятимо. Кладемо в банку цукровий пісок.

Крок 6. Доверху заповнюємо банку окропом.

Крок 7. Чистої кришкою закручуємо закатку. Закутуємо пледом або рушником в перевернутому положенні і залишаємо на добу остигати.

Крок 8. Остиглу консервацію переносимо в підвал. Зберігаємо до зими, а взимку насолоджуємося смачним напоєм. Приємного апетиту!

Виноградний джем на зиму

Виноградний джем на зиму – запашне густе ласощі, яке готується елементарно. Для насиченого частування підійдуть переспілі ягоди і підходять плоди з кісточками. Джем підходить для прошарку десертів і для подачі до млинців і оладок. Готуйте із задоволенням!

Час готування – 1 ч. 05 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Виноград – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 170 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти для виноградного джему.

Крок 2. Перебираємо ягоди, відокремлюючи від гілок. Обполіскуємо під проточною водою.

Крок 3. Промиті плоди кладемо в сотейник з товстим дном, злегка розминаємо.

Крок 4. Прикривши кришкою, тушкуємо на малому вогні до утворення соку.

Крок 5. Перетираємо проварену масу через сито, відокремлюючи м’якоть від кісточок і шкірки.

Крок 6. Протертий виноград повертаємо в сотейник і висипаємо цукор.

Крок 7. Кип’ятимо масу 20 хвилин, не забуваючи помішувати. Перевіряємо, не розтікається чи крапля.

Крок 8. Банки промиваємо і прожарюємо в духовці або мікрохвильовій печі. Стерилізовані ємності наповнюємо гарячим джемом. Закручуємо стерильною кришкою. Остуджуємо під рушником.

Крок 9. Ласощі зберігаємо в коморі. Приємного апетиту!

Виноградний соус на зиму

Виноградний соус на зиму гармонійно впишеться до м’ясних і рибних страв. Соус поєднує в собі розмаїття смаків і виходить густим із-за тривалого приготування. Захоплюючий процес не завдасть клопоту, а результат підкорить всіх, хто любить незвичайні страви і закуски.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 750 мл.

Інгредієнти:

  • Корінь імбиру – 20-30 гр.
  • Виноград без кісточок – 1 кг
  • Цукор-пісок – 180 гр.
  • Оцет винний – 200 мл
  • Гвоздика мелена – 1/3 ч. ложки
  • Перець червоний гострий свіжий – 5 гр.
  • Часник – 1 зубчик
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти для оригінального виноградного соусу.

Крок 2. Зриваємо ягоди з гілок, одночасно позбавляючись від м’ятих плодів. Промиваємо під водою і залишаємо стікати.

Крок 3. Складаємо ягоди в чашу подрібнювача і пробиваємо до однорідності.

Крок 4. Масу вивантажуємо в товстостінну жароміцний посуд. Нагріваємо на мінімальній температурі 20 хвилин, не доводячи до кипіння.

Крок 5. Додавши винний оцет, розмішуємо, доводимо до появи бульбашок і знімаємо з плити.

Крок 6. Охолоджуємо заготовку.

Крок 7. Промиваємо гострий перець і дрібно рубаємо. Очищаємо корінь імбиру і часник, подрібнюємо теркою.

Крок 8. Протираємо остиглий виноград через сито, допомагаючи силіконової лопаткою.

Крок 9. Повертаємо виноградну масу в сотейник, додаємо подрібнені гострі спеції. Присмачую прянощами. Солимо і додаємо цукор. Розмішавши, доводимо до кипіння. Мінімізуємо нагрівання, уварюють соус півгодини.

Крок 10. Банки і кришки грунтовно промиваємо. У каструлю з водою опускаємо кришки, зверху розміщуємо решітку, а на неї перевернуті баночки. Стерилізуємо 20 хвилин.

Крок 11. Після стерилізації переміщаємо на рушник, залишаємо просохнути.

Крок 12. Розподіляємо соус по банках.

Крок 13. Закорковуємо стерильними кришками.

Крок 14. Після повного охолодження прибираємо на зберігання в комору. Приємного апетиту!