Салат Донський на зиму класичний – 5 рецептів з покроковими фото

Салат Донський на зиму — популярна і дуже смачна заготовка. В споконвічно козацькому рецепті використовуються помідори саме зеленого кольору, так як Донський край багатий цими плодами. Однак багато господинь практикують додавання червоних помідорів, що анітрохи не псує салат. Кращої закуски в зимовий час вам не знайти.

Класичний рецепт Донського салату без стерилізації на зиму

Салат є традиційним козацьким стравою. Його рецепт передається з покоління в покоління вже дуже багато років і обріс великою кількістю різних незначних змін.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Перець болгарський 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста 500 гр.
  • Помідори 500 гр.
  • Морква 500 гр.
  • Помідор зелений 1.5 кг
  • Цукор-пісок за смаком
  • Сіль за смаком
  • Масло соняшникова 250 мл

Процес приготування:

  1. Як заготовити салат Донський на зиму за класичним рецептом без стерилізації? Спочатку промиваємо овочі – перець, зелені і червоні помідори. З моркви слід зрізати верхній шар, а потім ретельно змити бруд водою.
  2. У червоних томатів видаляємо серцевину. Морква і помідори слід натерти крупно на тертці.
  3. перець і цибулю Очищаємо від зайвих частин. У перцю видаляємо плодоніжки і внутрішню частину – насінну коробку.
  4. Цибуля позбавляємо від лушпиння. Обидва інгредієнта необхідно нарізати півкільцями.
  5. І, нарешті, зелені помідори. Їх також слід нарізати півкільцями після того, як будуть видалені всі місця, де кріпилися плодоніжки.
  6. Овочі нарізані. Приступаємо до наступного етапу. Висипаємо інгредієнти у велику каструлю. Спочатку перемішуємо їх, а потім тушкуємо на плиті 60 хвилин. В процесі гасіння, коли салат закипить, додати сіль і цукор.
  7. Засікаємо 45 хвилин з початку гасіння салату. У призначений час додаємо в масу соняшникова масло і перемішуємо його з овочами.
  8. Салат готовий. Розкладаємо його по банкам, які заздалегідь очищаємо і стерилізуємо. Закатуємо ємності кришками. Необхідно, щоб банки з салатом охололи в положенні дном вгору під теплим покривалом. Потім їх необхідно зберігати в погребі.

Приємного апетиту!

Салат Донський на зиму з червоними помідорами і огірками

Спробуйте заготовку у вигляді вітамінного салату зі свіжих овочів. Закуска незамінна взимку і у випадках, коли потрібно швидко приготувати легкий вечерю або обід. Салат відмінно підійде до будь-якого гарніру.

Час готування – 1 ч. 55 хв.

Час приготування – 1 ч. 5 хв.

Кількість порцій – 10-12.

Інгредієнти:

  • Помідор – 3 кг
  • Перець болгарський солодкий – 1 кг
  • Цибуля – 1 кг
  • Огірок – 1 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Масло рослинне – 10-12 ст. л.
  • Оцет 9% – 10-12 ст. л.

Процес приготування:

1. Промиваємо всі овочі. Після того, як вони обсохнуть, починаємо їх обробку. Нарізаємо на 4 частини, щоб вийшли шматочки. Обрізаємо щільну частину. Огірки слід нарізати тонкими кружечками.

2. Перець необхідно спочатку очистити від плодоніжок, а потім розрізати, щоб було зручніше видаляти коробку з насінням і плівки. Для приготування салату перець потрібно нарізати соломкою.

3. Тепер черга лука. Знімаємо з цибулин лушпиння. Потім розрізаємо кожну з них на дві частини і нарізаємо півкільцями.

4. Тепер змішуємо всі овочі в одній великій ємності – каструлі або тазу. Посипаємо овочі сіллю. Знову перемішуємо інгредієнти. Буде ідеально, якщо вийде злегка пересолити салат, бо після стерилізації він стане в міру солоним.

5. Тепер викладаємо салат в банки, які слід заздалегідь промити і піддати термообробці. Заповнюємо ємності до самого горлечка і додаємо перець горошком (по 5-6 штук у кожну банку), а також по одному лавровому листу.

6. Вкриваємо дно каструлі рушником. Ставимо на нього банки. Вливаємо в каструлю воду і доводимо до кипіння. Потім стерилізуємо ємності з салатом 40 хвилин і заливаємо в кожну банку по одній столовій ложці підігрітого масла і оцту. Закатуємо салат.

Приємного апетиту!

Салат Донський шарами в банки на зиму

Помідори для донського салату краще вибирати більш щільні, щоб вони не зварилися в процесі обробки. Перець можна використовувати будь-якого кольору. Інгредієнти перемішувати не потрібно, їх ми будемо викладати шарами.

Час готування – 3 дні. 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Помідор – 1 кг
  • Огірок – 1 кг
  • Капуста білокачанна – 1 кг
  • Морква – 1 кг
  • Перець болгарський солодкий – 2 кг
  • Цибуля – 1 кг
  • Кріп – 50 гр.
  • Петрушка – 50 гр.
  • Листя хрону – 2-3 шт.
  • Сіль – 200 гр.
  • Вода – 3 л

Процес приготування:

1. Всі овочі промиваємо. Коли вони висохнуть, починаємо обробку. Обрізаємо кінці огірків з обох сторін, а помідори позбавляємо від щільних частин. Нарізаємо овочі часточками.

2. Білокачанну капусту слід нашаткувати гострим ножем. Потім тим же ножем видаляємо верхній шар моркви. Після ретельної промивки натираємо овоч на тертці.

3. Залишилося очистити перець і цибулю. Коли лушпиння буде видалена, а перець, очищений від коробки з насінням і плодоніжок, слід нарізати їх півкільцями.

4. Приступимо до викладення інгредієнтів в банки. Промиваємо кріп, петрушку і хрін. Даємо їм час обсохнути і викладаємо на дно банок. Потім починаємо поміщати в ємності овочі шарами.

5. Варимо розсіл. Вливаємо необхідну кількість води в каструлю. Доводимо до кипіння і розчиняємо сіль. Через 5 хвилин заливаємо гарячим розсолом овочі. Накриваємо кришками банки. Закуски потрібно настоятися в такому вигляді 3 дні. Потім розсіл потрібно вилити в каструлю і повторити процедуру. Після залити його знову в банки і закатати кришками.

Приємного апетиту!

Дуже смачний Донський салат з капустою на зиму

Салат вийде дуже соковитим і насиченим. Смак буде досить незвичайним завдяки додаванню в салат свіжих яблук. В цілому, приготувати такий салат не складе труднощів, так як інгредієнти для нього доступні всім господиням.

Час готування – 2 ч. 35 хв.

Час приготування – 1 ч. 5 хв.

Кількість порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Помідор – 2 кг
  • Огірок – 2 кг
  • Яблуко зелене – 1,5 кг
  • Капуста білокачанна – 1 кг
  • Цибуля – 1 кг
  • Перець болгарський солодкий – 1 кг
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Олія соняшникова – 1 л
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Кріп – 1 пучок.

Процес приготування:

1. Викладаємо овочі та яблука в раковину. Перед тим, як почати обробляти, спочатку слід промити всі інгредієнти. Яблука і помідори позбавляємо від серцевини. Нарізаємо їх часточками.

2. Огірки нарізаємо часточками, видаляючи їх кінці. Капусту слід нашаткувати. Цибулини, очищені від лушпиння, нарізаємо кільцями.

3. Болгарський перець і чилі спочатку позбавляє від плодоніжок: так буде набагато зручніше вирізати насінну коробку. Солодкий перець нарізаємо кільцями. Чилі слід подрібнити кубиками.

4. Відправляємо всі овочі у велику ємність і заливаємо олією. Коли всі інгредієнти будуть перемішані, ставимо каструлю на плиту і тушкуємо салат півтори години. Ближче до кінця гасіння засипаємо в салат сіль, перець і цукор.

5. Готову гарячу масу перемішуємо і розкладаємо в банки. Їх слід підготувати заздалегідь (очистити і поставити в духовку для стерилізації). Закатуємо салат кришками. Після охолодження зберігаємо закуску в коморі.

Приємного апетиту!

Салат Донський на зиму з зеленими помідорами

Для того щоб приготувати салат, потрібні свіжі овочі, склад яких можна змінювати в залежності від смакових уподобань. Суміш овочів виділяє сік і гаситься в ньому до повної готовності.

Час готування – 2 ч. 5 хв.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 4-5.

Склад:

  • зелені Помідори – 500 гр.
  • Перець болгарський солодкий – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сіль – ½ ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Оцет 6% – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Перець гострий – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

1. Перед тим, як нарізати овочі – перець і помідори – промиваємо. Очищаємо цибульне лушпиння, позбавляємо помідори від серцевини. Обрізаємо плодоніжку у перців, видаляємо насіння разом з плівками. Помідори нарізаємо великими шматочками, перець – смужками. Цибулини подрібнюємо півкільцями.

2. Всі інгредієнти викладаємо в каструлю і ретельно перемішуємо. Додаємо сипучі інгредієнти – сіль і цукор. Знову перемішуємо продукти.

3. Вливаємо в суміш овочів масло. Перемішуємо масу і накриваємо каструлю кришкою. Даємо овочам півгодини, щоб вони встигли пустити сік.

4. Підготуємо для гасіння часник і перець. Після очищення нарізаємо часник дрібними шматочками, а перець – кільцями. Тушкуємо овочі на вогні, помішуючи, до кипіння. Потім накриваємо посуд кришкою і продовжуємо гасіння ще 40 хвилин. Додаємо перець чилі і часник. Тушкуємо овочі 5 хвилин.

5. Додаємо ложку оцту. Тушкуємо овочі, перемішавши, дві хвилини. Розкладаємо їх в стерилізовані банки і закатуємо кришками.

Приємного апетиту!