Варення-пятихвилинка з жимолості на зиму – 8 рецептів з фото покроково

Варення-п’ятихвилинка з жимолості на зиму готується дуже швидко (весь процес активної участі не займає зазвичай більше півгодини), інгредієнтів використовується небагато. В результаті виходить дуже корисна заготівля, зберігає всі свої цінні природні властивості.

Простий і смачний рецепт на зиму

Простіше варення-п’ятихвилинки з жимолості може бути тільки заморозка, однак морожені ягоди не подаси до оладок або млинчиків. Тому завжди добре мати в запасі пару банок готового запашного варення з ягід жимолості.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 1.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Жимолость 200 гр.
  • Цукор-пісок 100 гр.

Процес приготування:

  1. Як заготовити варення-п’ятихвилинку з жимолості на зиму? Стиглі ягоди жимолості обробити: вибрати з них усе сміття, сухі листочки, живці та гілочки, викинути пригнічені, покльовані та підсушені ягоди, а також перезрілі і зелені, якщо такі є.
  2. Відважити потрібну кількість ягід і перекласти в друшляк. Акуратно промити жимолость під струменем проточної води. Для більшої кількості заготовок можна взяти в кілька разів більше ягід і цукру, дотримуючись при цьому пропорції 2 до 1. Проте за один раз не рекомендується варити більше 1,5 кг ягід в одній каструлі.
  3. Викласти ягоди жимолості в сотейник або товстостінну каструлю (в ній краще розподіляється жар від плити), додати цукровий пісок.
  4. Встановити каструлю на плиту, на мінімальний вогонь і, акуратно помішуючи, знімаючи піну ложкою, довести до кипіння. Обов’язково проводити по дну каструлі дерев’яною лопаткою, знімаючи суміш цукру і ягідного соку, щоб вона не подгорала.
  5. Після закипання, варити варення з жимолості ще 5 хв. Заздалегідь промити банки і кришки в содовому розчині, обполоснути. Банки простерилізувати над парою або в мультиварці, кришки прокип’ятити 5 хв. і дати стекти воді. Розкласти кипляче варення по скляній тарі, закатати банки або закрутити максимально щільно за допомогою гвинтових кришок. Перевернути банки з ласощами догори дном, укутати в стару ковдру і дати дійти до кімнатної температури.
  6. Перенести готовий продукт, в комору або льох, залишити зберігатися близько 1 року при низькій температурі. Використовувати варення-п’ятихвилинку з жимолості як начинку для вареників, пиріжків, як добавку до кондитерських виробів.

Приємного апетиту!