Закуски на зиму – це класика домашніх заготовок. На тривале зберігання можна смачно і цікаво приготувати самі різні овочі. Такі частування послужать відмінним доповненням вашого столу. Для вас ми підготували кулінарну добірку з десяти найкращих рецептів заготовок з покроковими фотографіями.
Закуска з баклажанів та помідорів на зиму
Закуска з баклажанів та помідорів на зиму – це яскравий і корисний продукт для всієї родини. Частування можна подавати самостійно або як доповнення до гарячих обіднім страв. Приготувати його зовсім не складно. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт.
Інгредієнти на
1 л.
- Баклажан 1 кг
- Помідори 4 шт.
- Часник 5 зуб.
- Перець чилі 2 шт.
- Сіль 1 ч. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Оцет столовий 9% 2 ст. л.
- Масло оливкове за смаком
Процес приготування:
- Як заготовити смачну закуску на зиму? Добре промиваємо баклажани під водою і ріжемо їх кубиками. Солимо, перемішуємо і залишаємо на 30 хвилин. Потім кубики баклажанів промиваємо під водою. Це прибере зайву гіркоту овоча.
- Промиваємо помідори, видаляємо плодоніжки. Далі овочі ріжемо кубиками, як і баклажани.
- Очищаємо зубчики часнику і дрібно рубаємо ножем.
- Подрібнюємо гострий перець чилі.
- У сотейник або каструлю вливаємо олію. Викладаємо сюди баклажани, і тушкуємо під кришкою 15 хвилин, періодично помішуючи.
- Додаємо до баклажанів помідори. Перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин.
- Додаємо до овочів сіль, цукор і вливаємо оцет.
- Доповнюємо заготівлю подрібненим часником і гострим перцем. Перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.
- Розливаємо гаряче частування по стерилізованим банкам. Прикриваємо заготовки кришками і залишаємо на 10 хвилин.
- Далі заготовки ставимо в каструлю з водою і рушником на дні. Доводимо до кипіння воду і стерилізуємо у ній наповнені банки 10 хвилин. Потім закорковуємо кришками і даємо повністю охолонути.
- Закуска з баклажанів та помідорів на зиму готова. Забирайте на зберігання в прохолодне місце!
Закуска з кабачків «Тещин язик» на зиму
Закуска з кабачків «Тещин язик» на зиму – це апетитна і пікантна заготівля для вашого домашнього столу. Таке частування нікого не залишить байдужим. Подавайте до обіднього столу разом з відвареною картоплею та іншими гарячими гарнірами за смаком.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 2 л.
Інгредієнти:
- Кабачки – 3 кг
- Помідори – 3 кг
- Перець болгарський – 5 шт.
- Часник – 4 зубчики.
- Перець гострий стручковий – 2 шт.
- Масло рослинне – 250 мл
- Оцет 9% – 100 мл
- Сіль – 6 ч. л.
- Цукор – 8 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо інгредієнти зі списку. Промиваємо овочі та, при необхідності очищаємо їх.
Крок 2. Помідори поділяємо на невеликі часточки.
Крок 3. Болгарські перці очистити від насіння і ріжемо на частини.
Крок 4. Помідори прокручуємо через м’ясорубку або подрібнюємо у блендері.
Крок 5. Підготовлені кабачки ділимо на скибочки. Можна зробити це з допомогою овочерізки.
Крок 6. Подрібнюємо очищений часник і гострий перець.
Крок 7. У каструлі кип’ятимо томатну масу з болгарськими перцями. Опускаємо сюди кабачки. Додаємо сіль, цукор і рослинне масло. Готуємо 30 хвилин.
Крок 8. За 5 хвилин до готовності додаємо часник і перець. Знову кип’ятимо заготівлю, вливаємо оцет і вимикаємо вогонь. Кількість оцту можна відрегулювати за смаком.
Крок 9. Розливаємо частування по стерилізованим банкам, закатуємо кришками.
Крок 10. Закуска з кабачків «Тещин язик» на зиму готова. Забирайте на зберігання!
Гостра закуска з помідорів, хріну і часнику
Гостра закуска з помідорів, хріну і часнику виходить неймовірно соковитою і пікантною. Така закуска відмінно доповнить як домашній, так і святковий стіл. Можна подавати з гарячими гарнірами або просто їсти з хлібом. Беріть на замітку покроковий рецепт з нашої збірки.
Час готування – 2 години 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Помідори черрі – 2,5 кг
- Корінь хрону – 70 гр.
- Часник – 1 головка.
- Сіль – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Добре промиваємо і очищаємо корінь хрону.
Крок 2. Поділяємо його на частини і прокручуємо через м’ясорубку.
Крок 3. Очищаємо зубчики часнику від лушпиння.
Крок 4. Часник також подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.
Крок 5. Промиваємо помідори і розділяємо їх на частини.
Крок 6. Пропускаємо часточки помідорів через м’ясорубку.
Крок 7. Отриману томатну масу перелити в каструлю з товстим дном.
Крок 8. Доповнюємо масу подрібненим часником і хріном.
Крок 9. Додаємо сюди сіль. Перемішуємо.
Крок 10. Залишаємо заготовку на 1-2 години. В процесі масу кілька разів вимішуємо.
Крок 11. Добре промиваємо банки з содою. Наповнюємо їх готовим пікантним частуванням. Щільно закриваємо кришками.
Крок 12. Гостра закуска з помідорів, хріну і часнику готова. Зберігайте її в холодильнику.
Угорська закуска на зиму з морквою
Угорська закуска на зиму з морквою порадують вас не тільки яскравим насиченим смаком, але і апетитним виглядом. Такий продукт цікаво різноманітить ваше домашнє меню. Подавайте до столу гарячими стравами або гарнірами. Підходить для ситних сімейних обідів.
Час готування – 1 годину
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
- Перець болгарський – 1 кг
- Морква – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Паста томатна – 150 гр.
- Сіль – 20 гр.
- Цукор – 50 гр.
- Оцет 9% – 2 ст. л.
- Вода – 0,6 л.
- Масло рослинне – 70 мл
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо болгарські перці. Очищаємо від насіння і нарізаємо невеликими шматочками.
Крок 2. Очищаємо цибулю та нарізаємо півкільцями. Можна четвертинками.
Крок 3. Пропускаємо морквину через крупну тертку.
Крок 4. У каструлі змішуємо воду, томатну пасту, олію, сіль і цукор. Ретельно перемішуємо.
Крок 5. Опускаємо в отриманий соус всі підготовлені овочі. Ставимо на плиту і нагріваємо.
Крок 6. Тушкуємо до м’якості овочів близько 25-30 хвилин. В кінці вливаємо оцет і розливаємо частування по стерилізованим банкам. Закатуємо, перевертаємо догори дном, закутуємо в теплу ковдру і даємо повністю охолонути.
Крок 7. Угорська закуска на зиму з морквою готова. Забирайте частування на тривале зберігання!
Закуска з огірків на зиму
Закуска з огірків на зиму виходить неймовірно соковитою і апетитною. Таке яскраве овочеве частування можна подавати разом з гарячими обідніми стравами. Урізноманітніть меню ваших заготовок і використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки.
Час готування – 3 години 40 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 0,5 л.
Інгредієнти:
- Огірок – 0,6 кг
- Цибуля ріпчаста – 90 гр.
- Кріп – 20 гр.
- Сіль – 0,3 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Оцет 9% – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 3,5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Добре промиваємо огірки і нарізаємо тонкими кружечками.
Крок 2. Очищаємо цибулю й ріжемо його тонкими півкільцями.
Крок 3. Промиваємо і обсушуємо кріп. Зрізаємо стебла, зелень подрібнюємо ножем.
Крок 4. Всі підготовлені овочі складаємо в каструлю. Доповнюємо сіллю, цукром, оцтом і рослинним маслом.
Крок 5. Перемішуємо масу і залишаємо на 3 години для виділення соку.
Крок 6. Доводимо заготовку до кипіння на сильному вогні. Потім зменшуємо вогонь і тушкуємо ще 7 хвилин, періодично помішуючи. Розливаємо заготовку по стерилізованим банкам. Закриваємо кришками, ставимо догори дном, закутуємо в ковдру і даємо повністю охолонути.
Крок 7. Закуска з огірків на зиму готова. Забирайте на зберігання у відповідне місце.
Овочева закуска на зиму в банках
Овочева закуска на зиму в банках – це смачний і корисний продукт для вашого столу. Частування можна подавати самостійно або як доповнення до гарячих обіднім страв. Приготувати його зовсім не складно. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 1 годину
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
- Баклажани – 4 шт.
- Кабачок – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Огірок – 2 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Часник – 4 зубчики.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 3 ст. л.
- Оцет 9% – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо огірки і нарізаємо тонкими кружальцями. Півкільцями розбираємо ріпчасту цибулю. Обидва інгредієнти складаємо у велику каструлю.
Крок 2. Баклажани очищаємо і ріжемо їх кубиками. Складаємо овоч у загальний посуд.
Крок 3. Так само чинимо і з кабачками. Відправляємо їх в загальну масу.
Крок 4. Доповнюємо продукти подрібненим часником.
Крок 5. Подрібнюємо будь-яким зручним способом помідори. Вливаємо суміш до овочів. Сюди ж додаємо сіль і цукор. Перемішуємо і ставимо на вогонь.
Крок 6. Кип’ятимо вміст, прикриваємо кришкою і тушкуємо близько 30-35 хвилин. В кінці вливаємо оцет. Готову закуску розкладаємо по стерилізованим банкам. Закриваємо кришками, ставимо догори дном, закутуємо і даємо повністю охолонути.
Крок 7. Овочева закуска на зиму в банках готова. Можна прибирати на зберігання!
Капуста на зиму в банках
Капуста на зиму в банках – це проста у виконанні і дуже смачна кулінарна ідея для ваших домашніх заготовок. Заготовлений таким способом овоч порадує вас своєю соковитістю і апетитним хрускотом. Для приготування на тривале зберігання використовуйте перевірений покроковий рецепт.
Час приготування – 40 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 1 л.
Склад:
На одну літрову банку:
- Капуста білокачанна – 0,5 шт.
- Вода – 0,6 л.
- Часник – 4 зубчики.
- Перець духмяний горошок – 3 шт.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Насіння кропу – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 0,5 ст. л.
- Оцет 9% – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. З качана капусти, знімаємо верхні листки і розрізаємо навпіл, вирізаємо качан. Промиваємо овоч.
Крок 2. Очищаємо часник від лушпиння. Зубчики обробляємо на шматочки.
Крок 3. Половину качана капусти розбираємо на великі частини.
Крок 4. Викладаємо капусту з часником в стерилізовану банку. Розміщуємо продукти шарами. Заливаємо окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин.
Крок 5. Далі цю воду зливаємо в каструлю, доповнюємо сіллю, цукром і доводимо до кипіння.
Крок 6. В банку з капустою відправляємо лавровий лист, насіння кропу і горошини перцю.
Крок 7. Вливаємо ложку столового оцту.
Крок 8. Заливаємо окропом, закатуємо. Перевертаємо наповнену банку догори дном, закутуємо і даємо повністю охолонути.
Крок 9. Капуста на зиму в банках готова. Можна прибирати на тривале зберігання.
Лечо з болгарського перцю
Лечо з болгарського перцю порадують вас не тільки яскравим насиченим смаком, але і апетитним виглядом. Такий продукт цікаво різноманітить ваше домашнє меню. Подавайте до столу гарячими стравами або гарнірами. Для приготування використовуйте перевірений рецепт з нашої збірки.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 25 хвилин
Порції – 3 л.
Інгредієнти:
- Перець болгарський – 2 кг
- Моркву – 0,6 кг
- Цибуля ріпчаста – 0,6 кг
- Помідори – 1,7 кг
- Масло рослинне – 100 мл
- Оцет 9% – 90 мл
- Сіль – 1-2 ст. л
- Цукор – 200 гр.
- Паста томатна – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо болгарські перці. Видаляємо з них плодоніжки і насіння. Ріжемо соломкою.
Крок 2. Промиваємо помідори, нарізаємо їх і подрібнюємо будь-яким зручним способом.
Крок 3. Очищений ріпчасту цибулю ріжемо тонкими півкільцями.
Крок 4. Очищаємо від шкірки моркву і пропускаємо її через крупну тертку.
Крок 5. Суміш з помідорів розтираємо через дрібне металеве сито. Переливаємо в каструлю, доповнюємо сіллю, цукром, олією і томатною пастою. Перемішуємо і доводимо до кипіння.
Крок 6. Занурюємо в киплячу суміш цибулю. Тушкуємо близько 5-7 хвилин.
Крок 7. Викладаємо сюди терту моркву. Перемішуємо і готуємо ще 30 хвилин.
Крок 8. Вливаємо в масу столовий оцет, перемішуємо.
Крок 9. Потім опускаємо сюди соломку болгарських перців.
Крок 10. Тушкуємо частування ще 20 хвилин, періодично помішуючи.
Крок 11. Розливаємо масу по стерилізованим банкам. Закатуємо кришками, закутуємо і даємо повністю охолонути.
Крок 12. Лечо з болгарського перцю готово. Можна відносити на зберігання!
Грецька закуска з квасолею на зиму
Грецька закуска з квасолею на зиму виходить неймовірно живильної і цікавою за смаком. Така закуска відмінно доповнить як домашній, так і святковий стіл. Можна подавати з гарячими гарнірами або просто їсти з хлібом. Беріть на замітку перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.
Час готування – 1 годину
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Квасоля біла – 450 гр.
- Помідори – 1,5 кг
- Перець болгарський – 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста червоний – 0,5 кг
- Морква – 0,5 кг
- Масло рослинне – 200 мл
- Оцет 9% – 40 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 1,5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні продукти. Промиваємо і, при необхідності очищаємо овочі.
Крок 2. Попередньо вимочуємо квасолю у воді. Рекомендується залишити на ніч.
Крок 3. Очищаємо болгарські перці від насіння і ріжемо тонкою соломкою.
Крок 4. На часточки розбираємо помідори.
Крок 5. Очищаємо цибулю й ріжемо його тонкими півкільцями.
Крок 6. Натираємо моркву на крупній тертці.
Крок 7. Вимочену квасолю відварюємо до готовності і відкидаємо на друшляк. Даємо стекти воді.
Крок 8. Овочі з’єднуємо в каструлі, кип’ятимо і варимо 20 хвилин. Доповнюємо сіллю, цукром і тушкуємо ще 15 хвилин. В кінці додаємо квасолю і оцет. Кип’ятимо і розливаємо по банках. Закриваємо кришкою і даємо повністю охолонути.
Крок 9. Грецька закуска з квасолею на зиму готова!
Закуска з рисом і овочами на зиму
Закуска з рисом і овочами на зиму – це оригінальний і ситний продукт для всієї родини. Його можна подавати самостійно або як доповнення до гарячих обіднім страв. Приготувати апетитну закуску зовсім не складно. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 3 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Рис – 1 склянка
- Помідори – 3 кг
- Перець болгарський – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Масло рослинне – 400 мл
- Оцет 9% – 150 мл
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 1-2 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори подрібнюємо будь-яким зручним способом до стану однорідної маси. Викладаємо в каструлю.
Крок 2. Додаємо сюди сіль, цукор і рослинне масло. Доводимо вміст до кипіння.
Крок 3. Подрібнюємо цибулю, болгарський перець і моркву.
Крок 4. Опускаємо овочі в томатну масу і тушкуємо близько 30-40 хвилин.
Крок 5. Всипаємо в заготовку рис (сухий або напівготовий). Акуратно все перемішуємо.
Крок 6. Варимо частування близько 50-60 хвилин.
Крок 7. За 10 хвилин до кінця готування вливаємо оцет. Перемішуємо. Розливаємо продукт по банкам і стерилізуємо у каструлі з водою і рушником на дні близько 30-40 хвилин після закипання води. Потім закорковуємо кришками, закутуємо і даємо охолонути.
Крок 8. Закуска з рисом і овочами на зиму готова. Можна прибирати на зберігання!