Желе з малини на зиму – 7 простих рецептів з фото покроково

Желе з малини — дуже смачна і проста заготівля ягід на зиму. Сезон малини досить короткий, це привід зібрати ягоди і приготувати з них желе. Смачні рецепти з покроковими фото допоможуть правильно виконати всі процеси і дотримати тонкощі рецептури.

Смачне густе желе з малини на зиму

Густе малинове желе – must have будь погребі. Його і до чаю з батоном можна подати, і в випічку пустити, і вприкуску з млинцями є. Продукт універсальний і дуже ароматний, добре тримає форму і приємний на смак.

Час готування: 1 година 55 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Малина (після перетирання) 1.5 кг
  • Цукор-пісок 1.5 кг
  • Вода питна 100 мл
  • Лимонна кислота 1 щіпка

Процес приготування:

  1. Як заготовити просте желе з малини на зиму? Банки і кришки промити з содою, сполоснути. Кришки піддати кип’ятінню, простерилізувати банки в духовці.
  2. Малину перебрати, викинути зіпсовані та пошкоджені ягоди. Перекласти малину в друшляк і промити під холодною водою.
  3. Далі залишити ягоди там же на 10 хв., щоб вода скла. Перекласти ягоди у велику каструлю і розчавити пластикової товкачиком до однорідності.
  4. На середньому вогні довести суміш малини і води до кипіння і варити 5 хв., заважаючи і знімаючи пінку. Зняти каструлю з вогню і злегка охолодити масу.
  5. Викладати масу в сито, встановлене на чисту каструлю, перетирати малину дерев’яною лопаткою, столовою ложкою або силіконової лопаткою. Макуха можна далі використовувати при варінні компоту, а ось до ягодному пюре потрібно всипати цукор.
  6. Зменшити вогонь на плиті до мінімального, уварювати ягідну масу, постійно вимішуючи дерев’яною лопаткою, приблизно 50 хв. Не забувати знімати піну.
  7. За закінчення зазначеного часу капнути пару крапель варення на тарілку, якщо вони швидко застигли, можна закочувати. Якщо солодка малина, можна додати на цьому етапі лимонну кислоту і перемішати.
  8. У підготовлені банки встановлювати лійку і наливати кипляче варення, залишаючи 1 см до країв банки. Закрутити всі банки гвинтовими кришками або закатати, обтерти вологою ганчіркою, перевернути і накрити теплою ковдрою. Дати охолонути без перепадів температури протягом 1-2 діб. Прибрати в комору або льох.
  9. Подавати до печива, бісквіту, додавати у випічку.

Приємного апетиту!

Желе без кісточок

Особливістю малинового варення є наявність дрібних кісточок, які хрумтять на зубах. Рішенням буде зварити желе, повністю прибравши з нього кісточки і зробивши структуру максимально однорідною.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 3.

Склад:

  • Ягоди малини – 2 кг;
  • Цукровий пісок – 2 кг;
  • Вода очищена – 100 мл

Процес приготування:

1. Малину перебрати від сміття, пошкоджених, гнилих і недостиглих ягід. Потовкти у великій мисці за допомогою товкачика для картопляного пюре.

2. Перекласти масу у велику широку каструлю з товстим дном і додати воду.

3. Довести до кипіння на середньому вогні і варити 4 хв, далі охолодити до кімнатної температури.

4. Масу пробити блендером кілька разів, домагаючись максимальної однорідності. Сито застелити марлею, складеною вчетверо. Накладати порційно малинове пюре в марлю, скручувати її і віджимати руками через марлю. Макуха викинути.

5. Всипати в чисте пюре без кісточок цукор-пісок, довести до кипіння, весь час мішаючи. Далі готувати ще 30 хв.

6. Банки і кришки промити з содою, прополоскати. Кришки прокип’ятити 5 хв., простерилізувати банки в духовці або мультиварці.

7. В суху стерильну посуд розкласти киплячий джем, закатати або герметично закрутити стерильними кришками. Остудити під теплою ковдрою в перевернутому стані.

8. Прибрати в холод, де через добу, дві желе загусне. Зберігати протягом року, використовувати вареники, запіканки, торти.

Приємного апетиту!

Желе з малини з желатином

Саме щільне желе виходить з ягід з додаванням желатину. Таке малинове желе можна нарізати на кубики, і воно буде тримати форму.

Час приготування: 1 годину.

Порцій: 4.

Склад:

  • Малина – 1 кг;
  • Цукровий пісок – 1,5 кг;
  • Желатин – 5 г;
  • Вода очищена – 300 мл;
  • Кислота лимонна – 6 р.

Процес приготування:

1. Желатин розвести у воді кімнатної температури і дати йому набрякнути. При цьому потрібно керуватися інструкціями, які представлені на упаковці.

2. Ягоди перебрати від сміття та листя, викинути гнилі, пригнічені або недоспевшие. Малину промити в ситі, міняючи воду кілька разів. Дати рідини стекти, а ягодам злегка обветриться. Видалити плодоніжки, якщо вони є.

3. Малину засипати цукром і додати воду. Таку суміш закип’ятити на середньому вогні і далі варити близько півгодини, постійно розмішуючи і прибираючи піну ложкою.

4. Додати до ягідної маси набряклу желатинову масу, всипати лимонну кислоту і варити желе 15 хв., перемішуючи час від часу.

5. Скляні банки перевірити цілісність, промити в содовому розчині їх і кришки. Обполоснути все холодною водою, кришки прокип’ятити. Банки стерилізувати над парою.

6. Розлити готове ласощі по стерильним банкам, залишаючи 1 см до краю, закатати або щільно закрутити. Перевернути заготовки догори дном, послухати, чи не виходить повітря. Накрити банки теплим старою ковдрою і залишити остигати без перепадів температури.

7. Винести остигле желе в холодне місце і зберігати там без доступу сонячного світла протягом року.

Приємного апетиту!

Малинове желе без желатину на агар-агарі

Агар-агар може слугувати замінником желатину в приготуванні смачного желе з малини, але варто пам’ятати, що він має різну силу желювання. Як правило, агар-агар, що продається в звичайному магазині, трохи слабенький, тому його потрібно більше.

Час приготування: 45 хв.

Порцій: 2.

Склад:

  • Малинова маса без кісточок – 1 л;
  • Агар-агар – 4 ч. л.;
  • Цукровий пісок – 200 г;
  • Вода – 200 мл

Процес приготування:

1. Малину оглянути на предмет пошкоджень і сміття. Покупні ягоди краще обережно промити в друшляку, крім того, можна зробити розчин солі (1 ст. л. солі на 1 л води) і малину промити від черв’ячків. Після 5 хв. перебування в розчині живність спливе, її можна буде зібрати дрібним ситом. Ягоди після цього краще ще 2-3 рази перемити.

2. Чистий малину скласти в чашу блендера, збити кілька разів до однорідності, а для видалення залишків кісточок перетерти через дрібне сито. Макуха можна викидати. Відкласти 1 л малинового пюре в окрему чистий посуд.

3. Відміряти потрібну кількість агар-агару в сотейник з товстим дном, додати воду і цукор-пісок, розмішати і відправити на плиту. На середньому вогні довести суміш до кипіння, знизити вогонь і варити ще півхвилини, потім прибрати з плити.

4. В отриману масу з агар-агаром влити пюре з малини, перемішати і відправити на вогонь.

5. Варити желе, постійно заважаючи, на слабкому вогні близько 15 хв.

6. Кришки і пів-літрові банки промити мильним засобом без запаху, ретельно сполоснути, щоб вимити залишки засобу. Кришки обдати окропом і обсушити, банки стерилізувати будь-яким звичним способом (зручно це робити в духовці).

7. Гаряче желе розлити по тарі, закатати за допомогою машинки або закрити кришками. Остудити під теплим пледом, не перевертаючи.

8. Після охолодження поставити заготовки в підвал або комору, зберігати їх там можна до року.

Приємного апетиту!

Рецепт малинового желе з пектином

Желе з малини на пектині виходить дуже ніжним, має густу мармеладну структуру. Пектин можна купити яблучний або цитрусовий, різниці ніякої немає.

Час приготування: 1 годину.

Порцій: 4.

Склад:

  • Малина – 1,8 кг;
  • Цукор-пісок – 1,2 кг;
  • цукрова Пудра – 2 ст. л.;
  • Пектин – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Малину, избавленную від сміття і плодоніжок, перебрати: відсортувати зелені, роздавлені або зіпсовані ягоди. Інше скласти у великий таз або каструлю з товстими стінками.

2. Засипати все цукром і прибрати на ніч у холодильник, щоб ягідний сік, що виділився і розчинив більшу частину цукрових кристалів.

3. Вранці додатково всю масу розім’яти виделкою або пластикової товкачем для приготування картопляного пюре.

4. Поставити каструлю на сильний вогонь і дати вмісту закипіти, не забуваючи помішувати. Після закипання зменшити вогонь до середнього і почати знімати піну.

5. На середньому вогні готувати желе 12 хв., поки маса не змінить колір на темний і глянцевий.

6. У чашці добре перемішати пудру і пектин. За 3 хв. до закінчення варіння всипати тонкою цівкою пектин, постійно заважаючи. Желе швидко стане густіти.

7. Заздалегідь промиті банки підготувати: обполоснути, простерилізувати. Кришки прокип’ятити 5 хв.

8. Розкласти густе желе відразу після приготування по банках і закатати.

9. Дати охолонути під теплою ковдрою протягом 1 доби. Унести зміни в підвал або комору, використовувати продукт протягом 1 року.

Приємного апетиту!

Желе з малини з додаванням Желфикса

На ринку інгредієнтів для приготування джемів представлений прекрасний продукт – Желфикс. Він дозволяє приготувати желе, а іноді і майже мармелад, без часового уварювання ягід, коли втрачається вже весь природний смак.

Час готування: 35 хв.

Порцій: 3.

Склад:

  • Малина свіжа – 1,4 кг;
  • цукор – пісок- 0,5 кг;
  • Желфикс 2:1 – 1 пачка.

Процес приготування:

1. Малину оглянути, викинути пригнічені, перестиглі та зелені ягоди, познімати плодоніжки, якщо вони є. Малину краще не мити, щоб не додати зайвої рідини.

2. Викласти всі ягоди в пластиковий стакан високий і кілька разів пробити заглибним блендером, щоб отримати пюре.

3. На сито скласти в кілька разів марлю, викласти ягідне пюре порціями і тиснути руками, викидаючи кісточки, які будуть залишатися всередині. З півтора кг ягід вийде, десь 800 г готового пюре.

4. Цей сік потрібно зібрати в каструлю, поставити на плиту і дочекатися закипання.

5. Окремо перемішати Желфикс з 2 ст. л. цукру.

6. Коли пюре до кипіння, тонкою цівкою ввести в нього Желфикс з цукром, не перестаючи заважати. Коли суміш знову закипить, всипати в неї 0,5 кг цукру і добре розмішати.

7. Після другого закипання варити желе 3 хв., помішуючи і знімаючи піну.

8. Розкласти гарячу киплячу масу по підготовленим стерильним банкам, закрутити стерильними гвинтовими кришками максимально щільно. Не перевертати, укутати в теплий плед і остудити протягом 1-2 діб.

9. Перенести загортання в підвал і зберігати там, близько 1 року. Вживати як самостійний десерт, добавку до млинців, сирних запіканок, білої булки.

Приємного апетиту!

Малинове желе без варіння

Желе з малини без варіння зберігає первинний смак ягід, несе в собі неоціненну користь з-за великої кількості вітамінів, які не руйнуються термічною обробкою. Такий продукт краще всього тримати в холодильнику або підвалі зі стабільно низькою температурою.

Час готування: 5 годин 25 хв.

Порцій: 3.

Склад:

  • Ягоди малини – 1 кг;
  • Цукор-пісок – 0,5 кг;
  • Вода – 0,5 склянки;
  • Желатин порошковий – 40 г;
  • Лимони – 0,5 шт.

Процес приготування:

1. З малини викинути сміття, гнилі і биті ягоди, плодоніжки. Промити її в ситі під холодною водою, намагаючись не пошкодити.

2. Желатин залити водою кімнатної температури (згідно інструкції на упаковці) і залишити набухати.

3. Поставити кип’ятитися воду.

4. Цукор і малину змішати, пробити блендером до однорідності і дати постояти.

5. Через 10 хв. протерти масу через сито з допомогою столової ложки, видаляючи залишки кісточок.

6. У гарячу воду викинути набряклу желатинову масу, влити сік половини лимона, розмішати. Желатин повинен повністю розійтися в окропі.

7. Далі вилити киплячу воду з желатином в малинове пюре і розмішати. Розлити готове малинове желе за підготовленим заздалегідь стерильним банкам.

8. Закатати заготовки стерильними кришками або закрутити гвинтовими кришками.

9. Дати охолонути, не перевертаючи, під теплою ковдрою протягом 1-2 діб. Прибрати в холодне місце, зберігати там, близько 1 року.

10. Подавати желе у вазі до панкейкам, оладок, сирників, смаженим тостів.

Приємного апетиту!