Аґрус на зиму – 10 золотих рецептів заготовок з покроковими фото

Аґрус на зиму – це не тільки «царське або смарагдове» варення, але і різні смачні варіанти джемів, компотів і соусів-чатні до м’ясних страв. Медові ягоди агрусу ще й називають північним виноградом, в заготовках доповнюються цитрусовими, що створює новий смак. Популярні варіанти заготовки агрусу без варіння. В цій темі вам пропонується добірка золотих рецептів агрусу на зиму.

Варення з агрусу з апельсинами на зиму

Варення з агрусу з апельсинами на зиму відрізняється особливим смаком за рахунок цитрусових фруктів. Його можна приготувати без термічної обробки, помістивши в морозилку, так і з варкою. У цьому рецепті агрус готуємо цілими ягодами і методом 3 кратною варіння по 5 хвилин і перервами на охолодження.

Інгредієнти на
0.5 л.

  • Агрус 400 гр.
  • Апельсин ½ шт.
  • Цукор-пісок 400 гр.
  • Вода 100 мл

Процес приготування:

  1. Як приготувати заготовку з агрусу на зиму по золотому рецептом? Відразу, згідно пропорції рецепта, отмериваем кількість ягід і цукру.
  2. Агрус перебираємо, видаляємо хвостики з обох сторін, ягоду промиваємо під проточною водою і залишаємо на друшляку для стікання зайвої рідини. Апельсин очистити від шкірки, і м’якоть нарізаємо тонкими часточками.
  3. В каструлю для варіння варення пересипаємо підготовлений аґрус, поверх кладемо його апельсинові часточки, насипаємо цукор і наливають 100 мл чистої води.
  4. Затїм приступаємо до варіння. На середньому вогні доводимо агрус до кипіння, знімаємо пінку, вимикаємо вогонь і залишаємо варення до повного охолодження. Процес варіння по 5 хвилин з перервами на охолодження повторюємо ще 2 рази.
  5. Після третьої варіння варення з агрусу з апельсином переливаємо в стерильну банку, герметично закорковуємо кип’яченої кришкою, остуджуємо під махровим рушником і відправляємо на зберігання в підвал або комору. Вдалих і смачних заготовок!

Компот з агрусу на 3-х літрову банку на зиму

Компот з агрусу в 3-х літровій банці буде у вас простим і швидким способом заготівлі цієї ягоди у вигляді напою для зимового столу. Агрус підходить як червоний, так і зелений. На 3-х літрову банку береться 600 грам ягід і 300 грам цукру. Готується компот без стерилізації.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 3 л.

Склад:

  • Аґрус – 600 гр.
  • Цукор – 300 гр.
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Агрус перебираємо маленькими ножицями, видаляємо кінчики і промиваємо ягоду під проточною водою.

Крок 2. Щоб агрус залишився в компоті цілим, його на друшляку і двома партіями бланшируем за 30 секунд в окропі.

Крок 3. Бланшований агрус пересипаємо в чисту 3-х літрову банку і прикриваємо прокип’яченої кришкою, щоб не охолов.

Крок 4. У каструлі доводимо до кипіння 2,5 літра чистої води, розчиняємо в ній цукор і варимо сироп пару хвилин.

Крок 5. Киплячим сиропом заливаємо аґрус в банку.

Крок 6. Потім банку з компотом з агрусу відразу герметично закорковуємо, ставимо на кришку, прикриваємо теплим покривалом і після повного охолодження переносимо в місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Простий рецепт желе з агрусу на зиму

В агрусі багато природного желюючий речовини, тому желе з нього готується просто і відмінно застигає. Агрус і краще зелений, подрібнюється будь-яким способом, протирається на сито і вариться тільки з цукром, а співвідношення цих інгредієнтів завжди береться 1:1.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

  • Агрус – 1 кг
  • Цукор – 1 кг

Процес приготування:

Крок 1. Відразу зважуємо агрус і цукор для правильної пропорції желе. Агрус перебираємо, видаляємо кінчики, добре промиваємо і зайву рідину стряхиваем на друшляку.

Крок 2. Підготовлений агрус пересипаємо в будь-який посуд і подрібнюємо заглибним блендером до стану пюре.

Крок 3. Агрусову масу перекладаємо в каструлю для варіння варення і розчиняємо у ній весь цукор.

Крок 4. На середньому вогні доводимо масу до закипання знімаємо пінку і варимо на маленькому вогні протягом 20-25 хвилин до загустіння.

Крок 5. Потім гарячу агрусову масу перетираємо на густе сито для видалення кісточок.

Крок 6. Розкладаємо желе по стерильним банкам.

Крок 7. Банки з крыжовниковым желе герметично закорковуємо прокип’яченими кришками, охолоджуємо протягом доби в перевернутому вигляді і під «шубою» і переносимо в місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Агрус без варіння на зиму

Про користь і смак заготовки з агрусу без варіння знають всі. Важливим нюансом цього варіанту є більша кількість цукру, ніж для варення, інакше заготівля може заграти. Агрус будь-якого кольору подрібнюється будь кухонним девайсом, тому приготування не займає багато часу, не рахуючи очищення ягоди від кінчиків.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Аґрус – 400 гр.
  • Цукор – 600 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу відміряйте агрус і цукор у відповідності з пропорціями рецепту і потрібного вам обсягу заготівлі.

Крок 2. Аґрус за допомогою маленьких ножиць очистіть від кінчиків.

Крок 3. Потім агрус ретельно промийте і трохи обсушити серветкою.

Крок 4. У блендері або кухонному комбайні подрібніть підготовлений аґрус в однорідну масу, ступінь подрібнення вибирайте за власним смаком.

Крок 5. Агрусову масу перелийте в окремий посуд і розчиніть в ній потрібну кількість цукру. Залиште масу з цукром на 20 хвилин.

Крок 6. Потім розкладіть її по чистим сухим і прогрітим банкам, залишивши зверху трохи місця.

Крок 7. Повністю і до самого верху засипте масу цукром. Просочений соком цукор покриє варення щільною кіркою і не дасть повітрю проникнути в десерт.

Крок 8. Банки з приготованим без варіння аґрусом щільно закупорьте і на зберігання поставте в холодильник. Вдалих і смачних заготовок!

Варення-п’ятихвилинка з агрусу

Варення-п’ятихвилинка з агрусу буде у вас черговим способом заготівлі цієї смачної і корисної ягоди на зиму. Цілі ягоди агрусу варяться в цукровому сиропі тричі по п’ять хвилин і періодами остигання по 1,5-2 години. Ця короткочасна варіння максимально зберігає всі корисні властивості агрусу. Для варення краще вибрати червоні або рожеві сорти, так як зберегти зелений колір при варінні практично не вдається.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 0,5 л.

Склад:

  • Аґрус – 500 гр.
  • Цукор – 300 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу відміряти, згідно пропорції рецепту і потрібного вам обсягу заготівлі агрус і цукор.

Крок 2. Агрус очистити від кінчиків і добре промити холодною водою.

Крок 3. Чисті ягоди пересипати в каструлю для варіння варення.

Крок 4. Насипати до них розраховане кількість цукру, дерев’яною ложкою перемішати і залишити на 30 хвилин, щоб агрус дав свій сік.

Крок 5. На середньому вогні довести варення до кипіння, зняти пінку і поварити на невеликому вогні рівно 5 хвилин.

Крок 6. Потім варення протягом 1-1,5 годин остудити і ще два рази поварити за п’ять хвилин з перервою на охолодження. При такій варінні агрус залишиться цілим, а сироп вийде густим.

Крок 7. Після третьої варіння варення розлити по стерильним банкам, герметично закупорити прокип’яченими кришками і повністю остудити. Прикривати «шубою» необов’язково.

Крок 8. Приготовлена крыжовниковая п’ятихвилинка відмінно зберігається в будь-якому затемненому місці і взимку порадує вас своїм ароматом і смаком. Вдалих і смачних заготовок!

Варення з агрусу через м’ясорубку на зиму

Варення з агрусу готується з цієї ягоди з цукром у пропорції 1:1, без додавання желюючий інгредієнта. Джем, на відміну від варення, часто подрібнюється будь кухонним девайсом. У цьому рецепті готуємо джем без варіння, перекручуємо ягоду через м’ясорубку з крупною решіткою і смак доповнимо апельсином. Аґрус містить багато натурального пектину, і джем завжди виходить густим.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

  • Агрус – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Апельсин – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для джему вибираємо зелений аґрус. Ягоди очищаємо від кінчиків, промиваємо і прибираємо зайву вологу серветкою.

Крок 2. Ретельно промиваємо апельсини і нарізаємо невеликими шматочками разом з цедрою, видаливши кісточки.

Крок 3. Агрус з нарізкою апельсина перекручуємо через м’ясорубку, встановивши велику або середню решітку.

Крок 4. Перекручену масу перемішуємо дерев’яною лопаткою до однорідного стану.

Крок 5. Потім до неї насипаємо цукор, ще раз перемішуємо і залишаємо джем на 15-20 хвилин, щоб цукор повністю розчинився.

Крок 6. Сухим способом стерилізуємо банки і кип’ятимо кришки. У них розкладаємо джем, заповнюючи банки до самого верху.

Крок 7. Потім банки герметично закорковуємо. Приготований на зиму варення з агрусу через м’ясорубку ставимо на зберігання в холодильник. Вдалих і смачних заготовок!

Агрус з лимоном без варіння на зиму

Агрус з лимоном без варіння на зиму буде у вас варіантом сирого варення, яке зберігає всі корисні властивості цієї ягоди, а в тандемі з цитрусовими фруктами заготівля виходить дуже смачною. Співвідношення аґрусу з цукром береться 1:1 і на 1 кг ягід береться 1 лимон. Банки обов’язково стерилізуються. У цьому рецепті наполягаємо агрус 5 годин.

Час готування: 5 годин 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

  • Агрус – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Вибраний зрілий аґрус, можна різного кольору, очищаємо від грубих кінчиків, добре промиваємо під проточною водою і зайву вологу видаляємо серветкою.

Крок 2. Лимон промиваємо зі щіточкою і нарізаємо невеликими шматочками разом з шкіркою.

Крок 3. Кладемо підготовлені фрукти в окремий посуд.

Крок 4. Потім їх перекручуємо через м’ясорубку з середньою ґратами.

Крок 5. Для правильного розрахунку цукру перекручену масу зважуємо. Насипаємо до неї цукор (на 1 кілограм перекрученого агрусу 1 кілограм цукру) дерев’яною ложкою добре перемішуємо і залишаємо на 5 годин. Кількість цукру для більш солодкого десерту можна збільшити.

Крок 6. За цей час масу періодично перемішуємо.

Крок 7. Сухим способом стерилізуємо банки з кришками. Через п’ять годин агрусову масу розкладаємо по підготовленим банкам, герметично закорковуємо і ставимо на зберігання в холодне місце. Вдалих і смачних заготовок!

Компот з агрусу «Мохіто»

Компот з агрусу «Мохіто» став популярною заготівлею цієї ягоди у вигляді освіжаючого і добре видаляє спрагу напою. Всі варіанти «Мохіто» припускають, додавання до компоту свіжої м’яти або базиліка і смак завжди доповнюється цитрусовими фруктами. У цьому рецепті «Мохіто» готуємо з м’ятою і лимоном, а аґрус беремо зелений, так буде гарніше.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3 л.

Склад:

  • Аґрус – 3 склянки
  • Цукор – 300 гр.
  • Лимон – 4 гуртка.
  • М’ята – 4 гілочки.

Процес приготування:

Крок 1. Зелений аґрус очищаємо від кінчиків, промиваємо під проточною водою і залишаємо на друшляку для стікання всієї рідини.

Крок 2. Заздалегідь стерилізуємо трилітрову банку або дві півторалітрові з кришками. У них пересипаємо підготовлений аґрус, кладемо гуртки лимона з промитої свіжою м’ятою. Заливаємо агрус окропом і залишаємо на 5 хвилин, прикривши банки кришками.

Крок 3. Потім воду з банок переливаємо в каструлю. Розчиняємо в ній потрібну кількість цукру, доводимо до кипіння, варимо 5 хвилин і гарячим сиропом повторно заливаємо аґрус.

Крок 4. Банки відразу герметично закорковуємо, ставимо на кришки і щільно накриваємо теплим покривалом.

Крок 5. Приготований компот з агрусу «Мохіто» добре зберігається в будь-якому затемненому місці, і в жаркий час порадує вас своїм свіжим смаком. Вдалих і смачних заготовок!

Соус до м’яса з агрусу на зиму

Соус або чатні до м’яса з агрусу на зиму буде у вас альтернативою томатного соусу і відмінно доповнить на зимовому столі різні м’ясні страви. Цей соус відрізняє приємний кисло-солодкий смак, і агрус завжди доповнюється часником, зеленню і прянощами. У цьому рецепті агрус подрібнюємо блендером і готуємо гарячим способом.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 0,5 л.

Склад:

  • Аґрус – 350 гр.
  • Часник – 4 зубки.
  • Перець гострий – ¼ шт.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Коріандр мелений – за смаком.
  • Гвоздика – за смаком.
  • Паприка – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепту і потрібного вам обсягу заготівлі, всі інгредієнти для соусу.

Крок 2. Агрус очистіть від дрібного сміття, заливши холодною водою. Потім добре промийте, видаліть кінчики.

Крок 3. В чаші блендера на високій швидкості подрібніть аґрус в однорідну масу.

Крок 4. Очистіть і наріжте зубки часнику з гострим перцем.

Крок 5. До подрібненого агрусу перекладіть ці інгредієнти і додайте промитий пучок зелені. Все ще раз подрібніть.

Крок 6. Отриману зелену масу перелийте в каструлю і додайте дві ложки рослинної олії.

Крок 7. Потім насипте сіль з цукром і прянощами, кількість яких можете змінити по своєму смаку.

Крок 8. Доведіть масу до кипіння і поваріть на невеликому вогні протягом 30 хвилин. До кінця варіння додайте до соусу оцет. Зніміть пробу і відкоригуйте смак.

Крок 9. Потім соус перекладіть в стерильну банку, і герметично закупорьте прокип’яченої кришкою.

Крок 10. Приготований з агрусу соус поставте на зберігання в холодильник, але можна зберігати і в домашній коморі. Вдалих і смачних заготовок!

Густе желе з агрусу на зиму

Черговим варіантом зимової заготівлі агрусу є желе. Хоча аґрус має багато природного пектину і добре застигає, але для більш густою текстурою до нього краще додати загусники. У цьому рецепті готуємо желе з зеленого агрусу з желюючою цукром.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 0,6 л.

Склад:

  • Агрус – 1 кг
  • желюючий Цукор – 600 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Зелений аґрус очистити від кінчиків, промити і подрібнити в однорідну масу будь кухонним девайсом.

Крок 2. Для желе потрібна чиста без кісточок і залишків шкірки, м’якоть агрусу, тому масу перелити в каструлю і трохи підігріти.

Крок 3. Теплу масу перетерти через густе сито. У вас повинно вийти 600 грамів чистого крыжовникового пюре.

Крок 4. Перелити його назад в каструлю.

Крок 5. Порційно в цю масу пересипати желюючий цукор і одночасно лопаткою перемішати, щоб цукор повністю розчинився.

Крок 6. На середньому вогні довести агрусову з цукром масу до кипіння і поварити при помішуванні рівно 5 хвилин.

Крок 7. Банки і кришки заздалегідь простерилізувати сухим способом. Гаряче желе розлити по банках і відразу герметично закупорити.

Крок 8. Потім приготоване желе з агрусу остудити і переставити на зберігання в прохолодне місце. За міру охолодження желе придбає густу текстуру. Вдалих і смачних заготовок!