Варення з лісової полуниці — проста, дуже смачна і яскрава заготівля на зиму. Лісова полуниця в порівнянні з садової набагато більш ароматна та корисна, так як накопичує в собі величезну кількість вітамінів. І незважаючи на те, що знайти її трохи складніше, варення виходить на порядок більш насиченим і смачніше.
Густе варення з лісової полуниці з цілими ягодами
Рецепт сподобається тим, хто любить насичене, густе, приторно солодка і ароматна ягідне варення.
Інгредієнти на
2 порц.
- Полуниця 500 гр. лісовий
- Цукор-пісок 500 гр.
Процес приготування:
- Як зварити варення з лісової суниці на зиму? Ягоди переберіть, ретельно промийте під проточною водою. Це обов’язково робити до того, як оборвете плодоніжки, інакше ягоди дуже напитаются водою і можуть перетворитися на кашу.
- Розкладіть промиту полуницю на рушник і дайте просохнути або промокніть паперовим рушником, щоб пішла зайва волога.
- Обірвавши чашолистки, перекладіть ягоди в невеликий металевий таз або каструлю і засипте рівномірним шаром цукру. Можете засипати інгредієнти пошарово, так сік з ягід буде виділятися активніше. Потім злегка потрясіть тару, щоб цукор прокидався між плодів.
- Залиште ягоди настоюватися на кілька годин. Мінімум на 2, але в ідеалі на 6 або відразу на ніч. За цей час виділиться максимальну кількість соку, розчиниться цукор і рідина буде більше нагадувати сироп.
- Настоявшиеся ягоди поставте на невеликий вогонь і поступово доведіть до кипіння. Акуратно помішуйте, щоб нічого не пригоріло до дна, і при цьому намагайтеся не пошкодити ягоди. Для зручності можете проварювати варення по частинах в каструлі трохи менше і, бажано, з товстим дном і стінками. Після закипання варіть ягоди протягом 6 хвилин, потім зніміть з вогню і залиште до повного охолодження. Це займає в середньому 8 годин.
- По закінченні зазначеного часу знову доведіть на повільному вогні варення до кипіння, варіть 5 хвилин і розлийте по попередньо пастеризованим банкам.
- Щільно закрийте кришки банок. Залиште банки остигати до кімнатної температури, склавши їх на рушник або пледі дном догори. Далі варення може зберігатися в темному і прохолодному місці тривалий час.
Приємного апетиту!
Як зварити варення з лісової полуниці п’ятихвилинку на зиму?
Назва цього способу варіння варення пішло не від того, що на все час приготування витрачається тільки п’ять хвилин, а тому що саме стільки варення вариться після закипання, а іноді і в кілька строків. Тому будьте готові до того, що приготування такого ласощі може затягнутися.
Час готування: 1 день
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 2
Склад:
- Полуниця лісова – 600 гр.
- Цукор – 200 гр.
Процес приготування:
1. Першим ділом займіться стерилізацією посуду, в яку в подальшому буде заходило варення. Є безліч способів це зробити, наприклад, в мікрохвильовій печі, духовці, мультиварці або просто за допомогою окропу. Виберіть найбільш оптимальний для вас варіант і залиште банки до повного охолодження і висихання.
2. Зібрані ягоди ретельно переберіть на наявність комах, сміття, а також роздавлених і підгнилих плодів. Обірвіть плодоніжки з чашолистками і акуратно промийте під проточною водою. Щоб напевно зберегти цілісність ягід можете набрати в миску води і залишити ягоди плавати в ньому на протязі декількох хвилин, періодично помішуючи рукою. Потім акуратно виловите полуницю друшляком і дайте стекти зайвій воді.
3. Відміряйте необхідну кількість цукру. Ви можете змінювати його кількість пропорційна кількості ягід, головне дотримуйтесь пропорції 3:1. У великий металевий таз або каструлю по черзі шарами засипте ягоди і цукор і злегка потрясіть, щоб пісок прокидався глибше між плодами.
4. У посуді з товстим дном на повільному вогні нагрійте ягоди з цукром. Постійно помішуйте вміст каструлі, щоб нічого не пригоріло. Поступово з полуниці почне виділятися сік, який потрібно довести до кипіння. Після цього варіть ягоди протягом 5 хвилин, потім зніміть з вогню і дайте охолонути до кімнатної температури. Повторіть процедуру ще два рази.
5. Після останнього кип’ятіння варення розлийте по банках, щільно закрутіть кришку і складіть їх на рушник дном догори. Укутайте ковдрою і залиште остигати до кімнатної температури. Потім їх можна буде прибрати в темне і прохолодне місце і зберігати тривалий час.
Приємного апетиту!
Густе варення з лісової полуниці з желатином
Додати в варення желатину не просто допомагає краще і швидше загущатися його в процесі варіння, але також і дозволяє досить легко перетворити варення в відмінне ягідне желе. Для цього достатньо перекласти ласощі з банки в миску і залишити в холодильнику на кілька годин.
Час готування: 1 день
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 3
Інгредієнти:
- Полуниця лісова – 1 кг
- Цукор – 600 гр.
- Желатин – 4 ч. л.
- Вода – 70 мл
- М’ята – за бажанням;
Процес приготування:
1. Полуницю переберіть на наявність пошкоджених ягід, видаліть плодоніжки і чашолистки і промийте ягоди під проточною водою. Викладіть на рушник і дайте просохнути на повітрі або промокніть паперовим рушником, щоб прибрати зайву вологу. Підсушену полуницю складіть у глибоку миску.
2. Акуратно засипте ягоди цукром і перемішайте, намагаючись не пошкодити плоди, або просто перетрясите таз з полуницею, щоб цукор рівномірно розподілився. За бажанням додайте попередньо промиті листочки м’яти.
3. Миску з варенням поставте на слабкий вогонь і тушкуйте, постійно помішуючи. Поступово ягоди почнуть виділяти сік, який потрібно довести до кипіння. Варіть варення протягом 10 хвилин, потім зніміть з вогню і дістаньте листочки м’яти. Дайте охолонути протягом півгодини.
4. Пастеризують банки-яким найбільш зручним для вас способом, наприклад, за допомогою окропу, духовки, мікрохвильові печі або мультиварки.
5. Желатин залийте водою, перемішайте і залиште набухати. Тим часом остигле варення знову поставте на вогонь, доведіть до кипіння, варіть 10 хвилин і приберіть остигати на 30 хвилин.
6. Після третього кип’ятіння подстывшее варення вмішайте набряклий желатин. Розлийте отриману масу по банкам, щільно закрийте кришками, укрийте ковдрою і залиште до повного охолодження. Зберігається варення довгий час в прохолодному і темному місці.
Приємного апетиту!
Дуже смачне варення з лісової полуниці з плодоніжками
Плодоніжки в такому варення не прибираю в першу чергу для економії часу, тому що ягода дрібна, а на смак це ніяк не відбивається. До того ж, без плодоніжки плоди набагато гірше зберігають свою цілісність в процесі приготування.
Час готування: 1-2 дня
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 3
Інгредієнти:
- Полуниця лісова – 1 кг
- Цукор – 600 гр.
- Лимонна кислота – 1-2 гр.
- Вода – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Переберіть ягоди на наявність крупного сміття і підгнилих плодів, щоб вони не псували смак варення. У великий таз наберіть воду і висипте туди ягоди. Залиште їх на кілька хвилин, періодично помішуючи рукою, щоб бруд і дрібне сміття змилися. Промиті ягоди виловите друшляком, викладіть на рушник і промокніть зверху, щоб прибрати надлишки вологи.
2. У глибокий посуд пошарово засипте полуницю і цукор, періодично акуратно перетрясая вміст тари, щоб цукор обволікав плоди.
3. Залиште ягоди мінімум на кілька годин, а ще краще на всю ніч, щоб виділилося достатньо соку і цукор встиг самостійно в ньому розчинитися. Якщо у вас немає такої можливості, то двох годин буде теж цілком достатньо.
4. Поставте каструлю з товстим дном на слабкий вогонь і доведіть в ній варення до кипіння. Варіть 5-7 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи утворюється на поверхні піну. Зніміть каструлю з вогню і дайте ягодам охолонути і настоятися протягом 8-12 годин. Потім знову нагрійте на повільному вогні, доведіть до кипіння і влийте розведену у воді лимонну кислоту.
5. Акуратно розмішайте, дочекайтеся, поки зійде піна, зніміть з вогню і розлийте по попередньо стерилізованим банкам. Щільно закрутіть кришку і складіть їх догори дном на що-небудь м’яке, наприклад, рушник або ковдру. Коли варення охолоне до кімнатної температури, його можна буде перемістити в темне і прохолодне місце і зберігати тривалий час.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт приготування полуничного варення в мультиварці
Мультиварка значно спростить процес приготування варення і скоротить загальний час готування. Також вона відмінно підходить для стерилізації посуду, в яку в подальшому буде заходило ласощі.
Час приготування: 2 години
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Полуниця лісова – 1 кг
- Цукор – 1 кг
Процес приготування:
1. Попередньо пастеризують посуд для закачування. Для цього наберіть в чашу мультиварки приблизно 500 мілілітрів води і складіть в неї кришки. Зверху встановіть решітку для готування на пару та складіть на неї банки. Намагайтеся залишати між ними невелика відстань, щоб пару було, куди виходити. На панелі керування виберіть режим «Варка на пару» тривалістю 30 хвилин і залиште агрегат працювати з відкритою кришкою. По завершенні програми акуратно переставте гарячі банки на рушник, щоб вони висохли і охололи, а також виловите з окропу кришки і також просушіть.
2. Ягоди попередньо переберіть на наявність зайвого сміття, комах і підгнилих плодів. Акуратно полуницю промийте під проточною водою, промокніть від надлишків вологи і видаліть плодоніжки з чашолистками.
3. Пересипте ягоди в чашу мультиварки і засипте цукром. За бажанням можете додати 1-2 грами лимонної кислоти як консерванту, тоді варення буде зберігатися довше і збереже насиченість кольору. Злегка потрясіть чашу із вмістом, щоб ягоди по можливості обвалялись в цукрі.
4. Встановіть чашу в мультиварку і включіть режим «Гасіння» тривалістю 1 година. Раз на 15-20 хвилин рекомендується відкривати кришку мультиварки і помішувати варення, щоб всі проваривалось рівномірно і нічого не пригоріло.
5. Готове варення розлийте по сухим і остившім банкам, щільно закрийте кришки, укутайте в плед або щільне рушник і залиште остигати до кімнатної температури. Якщо великі банки, краще перевернути їх догори дном на це час. Остигле варення можна перемістити в темне і прохолодне місце і зберігати тривалий час.
Приємного апетиту!