Лисички на зиму – 10 простих рецептів приготування заготовок з покроковими фото

Лисички на зиму — це прекрасна закуска, яка має масу варіацій. Ароматні грибочки додадуть різноманітність вашого раціону. Лисички подають як делікатес на свята, а також прикрашають стіл повсякденно. Приготування нескладних страв освоїть навіть новачок. Добірка допоможе заготовити закуски для тих, хто не вживає м’ясні продукти.

Мариновані лисички на зиму в банках

Мариновані лисички на зиму в банках – закуска, перед якою важко встояти. Заготівля втілюється просто, прянощі додають частування неповторний аромат. Грибочки підходять для свят, а також урізноманітнюють щоденне і пісне меню.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Лисички свіжі 2 кг
  • Вода 1.5 л
  • Оцет столовий 9% 60 мл
  • Сіль 50 гр.
  • Перець чорний горошок 3 шт.
  • Гвоздика 1 бутона
  • Цукор-пісок 100 гр.

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати лисички на зиму, необхідно перебрати яскраві грибочки, видаливши лісовий сміття. Підготовлені лисички складаємо по містку ємність і заливаємо холодною водою. Вимочуємо гриби близько години. Якщо примірники досить великі, розрізаємо їх на кілька частин.
  2. Вимочені лисички промиваємо, вивантажуємо в каструлю, заливаємо водою і варимо протягом 30 хвилин. Не забуваємо знімати піну.
  3. Коли лисички опустяться на дно – значить, вони зварилися.
  4. З допомогою шумівки дістаємо гриби і обполіскуємо їх під краном. У киплячий відвар кладемо перець та інші спеції. Довівши до кипіння, повертаємо гриби. Після вторинного закипання проварюємо 10 хвилин. Вливаємо оцтову кислоту і на мінімальному вогні кип’ятимо 5 хвилин.
  5. Гарячі гриби розкладаємо по стерилізованим банкам.
  6. Порожнечі заповнюємо ароматним маринадом. Закручуємо банки стерильними кришками. Завжди використовуємо тільки нові кришки, щоб зберегти заготівлю як можна довше.
  7. Гарячі закрутки перевертаємо догори дном і закутуємо ковдрою. Остуджуємо в такому положенні, після чого переносимо до решти консервації. Приємного апетиту!

Ікра з лисичок на зиму

Ікра з лисичок на зиму – феноменальне частування, яке зможе втілити в життя навіть початківець кулінар. Грибна ікра хороша для перекусів і аперитиву на будь-якому урочистому заході. Елементарний процес не доставить незручностей, просто дотримуйтесь рецептурою.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Морква – 300 гр.
  • Лисички – 1 кг
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний горошком – 6 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо все, що потрібно для приготування ікри. Моркву та цибулю очищаємо. Перебираємо лисички від лісового сміття і зіпсованих примірників. Добре промиваємо гриби.

Крок 2. В розпечену сковорідку наливаємо половину від необхідної кількості рослинного масла. Закидаємо подрібнену моркву.

Крок 3. Очищений цибулю нарізаємо довільно і кладемо до моркви. Готуємо обжарку 10 хвилин, не забуваючи перемішувати.

Крок 4. Підсохлі лисички подрібнюємо за допомогою м’ясорубки або кухонного комбайна. Грибну масу відправляємо в товстостінну каструлю.

Крок 5. Розміщуємо на невеликому вогні і тушкуємо під кришкою протягом години.

Крок 6. Овочеву обжарку подрібнюємо так само, як і лисички. Перекладаємо до протушенным грибів. Сиплемо сіль, мелений перець і тушкуємо під кришкою 20 хвилин.

Крок 7. Після чого додаємо оцет і розмішуємо.

Крок 8. Грибну ікру розподіляємо по стерильним ємкостей. Рослинне масло доводимо до кипіння і заливаємо зверху.

Крок 9. Закручуємо консервацію і остуджуємо, перевернувши ємності догори дном, під шубою з ковдр. Охолоджену закуску переміщаємо в комору. Приємного апетиту!

Засолювання лисичок на зиму гарячим способом

Засолювання лисичок на зиму гарячим способом займе не так багато часу, як може здатися з першого погляду. Найскладніше – це обробити лисички перед захоплюючим процесом. Солоні лисички мають незабутнім смаком і чудовим ароматом.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Лисички – 4,5 кг
  • Лавровий лист – 10-12 шт.
  • Часник – 10-12 зубчиків.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Гвоздика – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Лисички грунтовно перебираємо від лісового сміття.

Крок 2. Гарненько промиваємо, на розсуд розрізаємо на сегменти. Сортуємо на дрібні і великі екземпляри. Розміщуємо на вогонь каструлю з водою.

Крок 3. Поки закипятится вода, поділяємо на часточки часник, знімаємо верхній шар і нарізаємо довільно.

Крок 4. У вируючу воду засипаємо сіль. На 4 л води кладемо дві столові ложки.

Крок 5. Закладаємо лаврушку.

Крок 6. Закидаємо горошки перцю.

Крок 7. Не забуваємо про бутончики гвоздики.

Крок 8. Коли вода добре закипить, вивантажуємо в неї підготовлені лисички. Проварюємо 15 хвилин. Якщо екземпляри відрізняються один від одного розміром, спочатку варимо великі лисички.

Крок 9. Не гаючи часу, ретельно промиваємо невеликі баночки, обдаємо окропом або стерилізуємо над парою.

Крок 10. Кришки заливаємо окропом.

Крок 11. В стерильні баночки кладемо лаврушки і горошки перцю.

Крок 12. Укладаємо відварені гриби.

Крок 13. Трохи посипаємо сіллю.

Крок 14. Кладемо спеції.

Крок 15. Присмачую часником.

Крок 16. Таким чином, повністю заповнюємо банки, чергуючи перераховані вище компоненти. Зверху кладемо часник, лаврушку і перець.

Крок 17. Заливаємо лисички киплячим маринадом, в якому вони варилися.

Крок 18. Закорковуємо стерильними кришками. Залишаємо в звичайному положенні, поки закрутки повністю не охолонуть. Переміщаємо консервацію в холодильник або інше прохолодне місце для зберігання. Приємного апетиту!

Смажені лисички на зиму

Смажені лисички на зиму – приголомшлива заготовка, яка гармонійно доповнює картопляний гарнір. Смажені лисички чудово замінюють м’ясо під час посту. Частування подають як в холодному, так і в гарячому вигляді. Божевільний запах здивує всіх гурманів.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 1 ч. 00 хв.

Порції – 250 гр.

Інгредієнти:

  • Лисички – 1,2 кг
  • Масло рослинне – 200 мл
  • Сіль – 0,5 ч. л.

Для варіння:

  • Вода – 1 л
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо необхідні інгредієнти.

Крок 2. Перебравши лисички, гарненько промиваємо їх.

Крок 3. Проціджуємо воду.

Крок 4. Великі екземпляри ріжемо на сегменти.

Крок 5. Кип’ятимо воду, насипаємо сіль і закидаємо в киплячу рідину підготовлені лисички. Кип’ятимо 10 хвилин при повільному бурління.

Крок 6. Проціджуємо гриби через сито або друшляк і даємо надлишків води стекти, щоб масло не стріляло при попаданні рідини.

Крок 7. В розпечену з олією сковорідку опускаємо проварені грибочки. Обсмажуємо при регулярному помішуванні, прикривши сковороду.

Крок 8. Готуємо, поки не піде рідина. Коли гриби дійдуть до готовності і придбають красивий апетитний відтінок, посипаємо сіллю і перемішуємо.

Крок 9. У заздалегідь простерилізовану банки розкладаємо гарячу закуску. Загвинчуємо новими простерилизованными закрутками. Оглядаємо, не пропускають вони повітря.

Крок 10. Після повного охолодження, переміщаємо в холодильну камеру або інше прохолодне приміщення.

Крок 11. Гриби застосовуємо як холодний десерт, для виконання ароматних начинок, а також в якості салатних складових, гарячих страв і супів. Кулінарний шедевр виручить в будь-якій ситуації. Приємного апетиту!

Заморозка лисичок на зиму в морозилці

Заморозка лисичок на зиму в морозилці – процес максимально простий. З заготівлею грибів впорається навіть дитина. Морожені лисички чудово виручають взимку і за смаком зовсім не відрізняються від свіжих, тільки що зібраних грибів. Страви з замороженої заготівлею стануть для вас фаворитами.

Час готування – 3 ч. 05 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Лисички – 150 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Лисички добре перебираємо, видаляючи сміття і зіпсовані екземпляри.

Крок 2. Промивши і обсушивши, лисички, готуємо пластикові контейнери або пакети з зіп-застібкою. Розподіляємо лисички.

Крок 3. Прикриваємо кришкою і ставимо в морозильну камеру.

Крок 4. Мінімум 3 години гриби добре подмерзнут.

Крок 5. Заморожену заготівлю використовують для приготування смажених грибів або варіння супів, а також для начинки домашньої випічки.

Крок 6. Щоб приготувати страви з лисичок, заздалегідь дістаємо гриби розморожуємо природним чином в холодильній камері. Приємного апетиту!

Солоні лисички холодним способом

Солоні лисички холодним способом – дивовижна заготовка, яка доповнює гарячі страви. Засолити гриби простіше простого. Солоні лисички подають, заправивши нерафінованою олією і ріпчастою цибулею або жирної сметаною. Солоні лисички підійдуть всім, хто не їсть м’ясо.

Час готування – 34 дн. 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1

Склад:

  • Часник – 2 зубчики.
  • Лисички – 1 кг
  • Масло рослинне – 160 мл
  • Парасольки кропу – 3 шт.
  • Сіль – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти для засолювання лисичок.

Крок 2. Гриби добре перебираємо і ретельно промиваємо.

Крок 3. Промиті гриби вивантажуємо в таз і заливаємо крутим окропом. Залишаємо на 5 хвилин. Проціджуємо гриби і даємо стекти зайвої рідини.

Крок 4. На дно харчової ємності засипаємо сіль, укладаємо частина промитого кропу, присмачую очищеними зубчиками часнику.

Крок 5. Розподіляємо шар грибів.

Крок 6. Присипаємо сіллю і часником.

Крок 7. Таким способом повторюємо шари. У висновку посипаємо сіллю і прикриваємо кропом і часником.

Крок 8. Зверху розміщуємо гніт і ставимо в холодне місце на троє діб.

Крок 9. Через деякий час гриби будуть готові.

Крок 10. Олія без запаху прожарюємо на вогні і охолодити.

Крок 11. Скляні ємності добре промиваємо і прожарюємо в мікрохвильовці. Кришки кип’ятимо.

Крок 12. Стерилізовані баночки наповнюємо солоними лисичками. Розподіляємо прожарену масло.

Крок 13. Закупорені банки переміщаємо в холодне місце на 30-40 днів. Взимку насолоджуємося дивовижною закускою. Приємного апетиту!

Мариновані лисички з лимонною кислотою

Мариновані лисички з лимонною кислотою добре зберігаються і мають неперевершений смак. Мариновані лисички чудово підходять для повсякденного і пісного меню. Частування сподобається всім, хто не вживає м’ясо. Закуска виконується досить легко.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Лисички – 1 кг
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Гвоздика – 3-4 бутона.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець чорний горошком – 4-6 шт.
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • Вода – 700 мл

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно перебираємо грибочки, відокремлюючи від листочків і голочок. Відбираємо цілі екземпляри. Великі гриби ділимо на сегменти, щоб процес відбувався рівномірно.

Крок 2. Промивши лисички, опускаємо в підготовлений окріп і варимо 20 хвилин. Воду попередньо підсолюємо. Зливаємо через сито і споліскують під краном проварені лисички.

Крок 3. У каструлі з’єднуємо 700 мілілітрів води, сіль та цукровий пісок. Для аромату в рідину кладемо прянощі. Вскипятив маринад, вивантажуємо проварені лисички. Після вторинного закипання проварюємо 10 хвилин. Після чого вводимо лимонку. Вона спрацює, як консервант і збільшить термін зберігання.

Крок 4. Заповнюємо гарячими грибами стерилізовані банки за допомогою воронки з широким горлом. Потім заливаємо киплячим запашним маринадом. Закручуємо кришками (завжди використовуємо лише нові, щоб заготовки зберігалися довго і не вибухнули). Перевернувши на кришки і загорнувши в ковдру закрутки, повільно остуджуємо.

Крок 5. Після чого переконавшись, не виливається чи маринад, переміщаємо баночки до зимових запасів. А взимку дегустуємо з відварною картоплею та іншими різноманітною їжею. Крок 6. Заправляємо лисички запашним маслом і цибулею або домашньою сметаною. Приємного апетиту!

Лисички мариновані в олії на зиму

Лисички мариновані в олії на зиму мають шикарним зовнішнім виглядом. Закуска чудово підійде в якості презенту дорогим гостям. Приготування маринованих лисичок займає не більше години. Саме трудомістке – це обробити гриби перед приготуванням. Розкішне частування оцінять усі, кому пощастить скуштувати пахуче блюдо.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Лисички – 1 кг
  • Масло рослинне – 150 мл
  • Вода – 1,5-2 л
  • Оцет 9% – 70 мл
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Перець чорний горошком – 6-8 шт.
  • Гвоздика – 4-6 бутонів.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти. Гриби грунтовно оглядаємо, видаляючи екземпляри з вадами, і промиваємо під сильним напором води. Банки і кришки споліскуємо і прожарюємо.

Крок 2. У каструлі кип’ятимо 1,5-2 літра води, не забуваючи підсолити. У киплячий відвар опускаємо підготовлені лисички і варимо чверть години.

Крок 3. Проціджуємо через сито лисички, розсіл збираємо в каструлю. Гриби споліскують під водою.

Крок 4. Відміряємо літр розсолу, солимо, сахарим і присмачую прянощами. Наливаємо дезодоровану олію і оцет.

Крок 5. Розміщуємо на вогні і кип’ятимо заливку.

Крок 6. Опускаємо В окріп напівготові гриби і кип’ятимо 8 хвилин.

Крок 7. Прокаленные банки заповнюємо лисичками. Заливаємо киплячим маринадом.

Крок 8. Прикриваємо стерильними кришками. Баночки поміщаємо в каструлю з застеленому дном і теплою водою. Кип’ятимо 15 хвилин. Рідина повинна доходити до плічок.

Крок 9. Акуратно дістаємо гарячі баночки щипцями. Залишаємо остигати на добу в перевернутому положенні, попередньо закутавши.

Крок 10. Дивовижну закуску переносимо в місце для зберігання закруток. Приємного апетиту!

Заготівля лисичок з цибулею на зиму в банках

Заготівля лисичок з цибулею на зиму в банках, чудово виручає зайнятих господинь. Досить відварити картоплю і відкоркувати баночку грибного частування, і смачний обід готовий. Приготування закачування вимагають не більше години. Закуска виходить неймовірно ароматною і мега апетитною.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Часник – 2 зубчики.
  • Лисички – 800 гр.
  • Масло рослинне – 0,5 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Оцет 9% – 50 мл
  • Сіль – 0,7 ст. л.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Вода – 3 склянки
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо інгредієнти для чудового запашного частування.

Крок 2. Замочуємо гриби протягом години, щоб звільнитися від лісового сміття. Споліскуємо під сильним напором. Промиті лисички оглядаємо на пошкодження і вади. Зрізаємо пошкоджені місця.

Крок 3. Великі екземпляри розрізаємо на сегменти, щоб прискорити процес варіння.

Крок 4. Зчищають верхній шар з цибулі і часнику, обполіскуємо і тонко нарізаємо.

Крок 5. З’єднуємо в ємності воду з сіллю і цукром. В якості ароматизатора кладемо часник, перець і лаврушку, встановлюємо на конфорці і варимо маринад. Кількість і асортимент пряностей визначаємо самостійно, спираючись на гармонійні смакові переваги для себе.

Крок 6. У киплячу заливку додаємо оцет і рослинне масло, занурюємо підготовлені лисички. Як тільки гриби закиплять, засікаємо чверть години. Проварюємо при регулярному помішуванні.

Крок 7. В кінці процесу варіння висипаємо цибульні півкільця. Проваріть кілька хвилин, вимикаємо конфорку.

Крок 8. Баночки і закрутки грунтовно вимиваємо і стерилізуємо. Метод стерилізації вибираємо самостійно. Розподіляємо лисички по простерилизованным банкам. Прикриваємо і повністю охолоджуємо. Закупоривши остиглу закуску капроновою кришкою, переміщаємо в холодильник.

Крок 9. Взимку насолоджуємося смачної закруткою, на розсуд доповнивши смаженою, вареною картоплею або пюре. Приємного апетиту!

Лисички в томатному соусі на зиму

Лисички в томатному соусі на зиму зникають зі столу миттєво. Багате частування стане вашим фаворитом. Приготування заготовки насправді не така важка, як може спочатку здатися. Щоб закуска вийшла дійсно апетитною, необхідно використовувати якісну томатну пасту з натуральним складом.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Лисички – 10-12 л.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 6 шт.
  • Оцет 9% – 1-2 ст. л
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 1 л
  • Паста томатна – 250 гр.
  • Часник – 2 голівки.
  • Лавровий лист – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Добре перебираємо лисички.

Крок 2. Заливаємо холодною водою і залишаємо на півтори години вимочуватися.

Крок 3. Вимочені гриби знову промиваємо. Зайвій воді даємо стекти.

Крок 4. Великі лисички ріжемо на сегменти.

Крок 5. Ставимо велику каструлю з водою кип’ятитися.

Крок 6. Очищений цибулю ріжемо довільно.

Крок 7. Очищаємо часник.

Крок 8. Готуємо лаврушку.

Крок 9. У киплячу підсолену воду опускаємо лисички і варимо 20 хвилин.

Крок 10. Дрібно рубаємо часник.

Крок 11. Обсмажуємо на рослинному маслі нарізану цибулю до прозорості.

Крок 12. Знімаємо піну з грибів.

Крок 13. Для заготівлі вибираємо якісну томатну пасту.

Крок 14. У літр води викладаємо пасту.

Крок 15. Розводимо до однорідності.

Крок 16. Зварені гриби проціджуємо і повертаємо назад в каструлю, додаємо підсмажену цибулю.

Крок 17. Заливаємо розведеною томатною пастою.

Крок 18. Варимо 10 хвилин. Кладемо сіль, лаврушку, подрібнений часник, перчимо і варимо 20 хвилин при постійному помішуванні.

Крок 19. Додаємо оцет і ложку рослинної олії. Доводимо до кипіння.

Крок 20. Банки і кришки добре вимиваємо і стерилізуємо звичним способом.

Крок 21. Розподіляємо киплячу закуску по стерилізованим банкам.

Крок 22. Закручуємо стерильними кришками.

Крок 23. Остуджуємо під шубою з ковдр, після чого переміщаємо на зберігання.

Крок 24. Приємного апетиту!