Солоні огірки на зиму – 10 рецептів хрустких огірочків з покроковими фото

Одна з найпопулярніших заготовок на зиму – солоні огірки в банках. Яскраве частування можна подавати з будь-якими стравами в якості закуски. Підходить як для обіднього, так і для святкового столу. Беріть на замітку 10 покрокових рецептів, які дозволять отримати смачний хрусткий продукт.

Хрусткі солоні огірки в літрових банках

Смачні хрусткі огірочки легко приготувати вдома в літровій банці. Солоне частування різноманітить ваш стіл і доповнить багато гарячі страви. Оцініть простий рецепт для тривалого зберігання.

Інгредієнти на
1 л.

  • Огірок ⅔ кг
  • Вода 400 мл
  • Сіль ½ ст. л.
  • Коріандр 1 ч. л.
  • Тархун 5 гілок
  • Перець чорний горошок 6 шт.
  • Лавровий лист за смаком

Процес приготування:

  1. Як заготовити хрусткі солоні огірки на зиму в літрових банках? Для заготівлі вибираємо невеликі міцні огірки. Старанно промиваємо їх і після замочуємо в холодній воді на кілька годин.
  2. Гілочки тархуну промиваємо і знімаємо з нього листочки. Тільки вони знадобляться для засолювання.
  3. Визначити точну кількість потрібної води можна наступним чином. Кладемо підготовлені огірки і банку і повністю заливаємо їх водою. Після рідину зливаємо в каструлю.
  4. У воду додаємо сіль, перець, лавровий лист і коріандр. Доводимо вміст до кипіння, тримаємо на вогні 5 хвилин і вимикаємо вогонь. Остуджуємо маринад до кімнатної температури.
  5. У чисту літрову банку занурюємо огірки з тархуном.
  6. Заливаємо продукти остившім розсолом. Закриваємо тару поліетиленової кришкою і після ставимо на зберігання.
  7. Хрусткі солоні огірки для вашого столу готові!

Солоні огірки в 3-х літрових банках без стерилізації

Солоні огірки у 3-літрових банках без стерилізації є найбільш популярним варіантом у лінійці заготовок огірків на зиму. Готуються вони просто, і такий обсяг банок зручний і прийнятний в будь-якій сім’ї, а смак консервації залежить від вибору огірків засолювальних сортів, набору прянощів і дотримання технології, згідно з обраним рецептом. У цьому рецепті солимо огірки холодним способом і для збереження хрусткого смаку їх бажано замочити в холодній воді.

Час готування: 3 діб.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3 л.

Склад:

  • Огірки – 1,5 кг
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Часник – 3 зубки.
  • Листя дуба – 6 шт.
  • Листя смородини – 6 шт.
  • Листя вишні – 6 шт.
  • Лист хрону – 4 шт.
  • Парасольку кропу – 4 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для засолювання огірків. Взяти суху і чисту 3-літрову банку. Заздалегідь замочені огірки добре промити і кінчики не видаляти. Пряну зелень промити.

Крок 2. У банку покласти все зелене листя, лавровий лист і укропные парасольки.

Крок 3. Зубки часнику очистити, розрізати на шматочки і покласти в банку. Потім насипати горошки чорного перцю і покласти 2 листи хрону.

Крок 4. Поверх зелені в 3-літрову банку вертикально і компактно викласти перший шар огірків.

Крок 5. Поверх їх щільно укласти в будь-якому порядку інші огірки.

Крок 6. У півлітрову банку налити чисту воду і розчинити в ній розрахована кількість солі. Розчин перелити до огірках у 3-літрову банку і зверху долити холодну воду, залишивши небагато місця.

Крок 7. Покрити огірки двома листям хрону, що обереже заготівлю від цвілі і долити воду до самого верху банки.

Крок 8. Потім банку прикрити пластиковою кришкою, поставити її на тарілку і залишити огірки на 3 доби при кімнатній температурі для бродіння. За цей час розсіл частково банки виллється.

Крок 9. Після закінчення часу бродіння в 3-літрову банку долити до самого верху воду, щільно закрити її кришкою і перенести на зберігання в холодне темне місце. Взимку солоні огірки у 3-літрових банках без стерилізації порадують вас своїм смаком. Смачних і вдалих заготовок!

Огірки на зиму в банках холодним способом під капронову кришку

Приготувати хрусткі огірки в банку можна холодним способом. Оцініть перевірений домашній рецепт для тривалого зберігання. Частування можна є просто так чи подавати його з іншими закусками.

Час готування: 3 дні

Час приготування: 2 дні

Порцій – 6 л.

Інгредієнти:

  • Огірок – 4 кг
  • Вода – 5 л
  • Сіль – 1 склянка
  • вишневі Листя – 10 шт.
  • Листя смородини – 20 шт.
  • Лист дубовий – 5 шт.
  • Парасольку кропу – 5 шт.
  • Листя хрону – 3 шт.

Процес приготування:

1. Старанно промиваємо огірки і зрізаємо з них кінчики. Далі продукт заливаємо холодною водою і наполягаємо його близько 2 годин.

2. Промиваємо парасольки кропу і листя. Викладаємо їх на дно великої каструлі.

3. Слідом викладаємо на цей шар вимочені огірки. Знову заливаємо їх крижаною водою. Ставимо заготовку під гніт і наполягаємо два дні в теплому місці.

4. Через деякий час огірки перекладаємо в чисті сухі банки. Засипаємо їх сіллю і знову заливаємо холодною водою. Закриваємо заготівлю ошпаренной капроновою кришкою. На 1,5 літрову банку — 40-50 гр. солі.

5. Готове. Солоні огірки холодним способом можна ставити на зберігання в прохолодне приміщення. Через деякий час продукт повністю засолится і буде готовий до вживання.

Як заготовити солоні огірки з оцтом на зиму?

Відмінний спосіб приготувати огірки для тривалого зберігання – з додаванням оцту. Готовий продукт вийде неймовірно смачною і хрусткою. Доповніть ваше домашнє меню яскравими соліннями.

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 3 л.

Інгредієнти:

  • Огірок – 2 кг
  • Часник – 2 зубчики.
  • Тархун – 5 гілок.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Сіль – 60 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Вода – 1,5 л
  • Оцет – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Молоді міцні огірки старанно очищають від бруду, а після вимочуємо в крижаній воді близько 2 годин. Це зробить овоч більш хрустким.

2. Розкладаємо чисті вимочені огірки по стерилізованим банкам. Доповнюємо їх промитим тархуном і очищеними зубчиками часнику.

3. У каструлі кип’ятимо воду для розсолу. Додаємо сюди сіль і цукор.

4. Тримаємо посуд на вогні близько 5 хвилин.

5. Заливаємо огіркові заготовки крутим окропом. Накриваємо кришками і наполягаємо близько 5 хвилин.

6. Через деякий час зливаємо воду назад в каструлю. Знову кип’ятимо розсіл і додаємо в нього оцет. Вимикаємо вогонь.

7. Заливаємо огірки готової рідиною. Закриваємо заготовки кришками, перевертаємо їх і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі.

8. Хрусткі огірочки на зиму готові! Ставте їх на зберігання в прохолодне місце.

Солоні огірки на зиму з лимонною кислотою

Хороша альтернатива столового оцту – лимонна кислота. Приготуйте з неї ароматні солоні огірки на зиму. Простий домашній рецепт дозволить отримати яскравий хрусткий продукт для вашого столу.

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 3 л.

Інгредієнти:

  • Огірок – 2 кг
  • Вода – 1 л
  • Часник – 2 зубчики.
  • Перець болгарський – 0,5 шт.
  • Листя вишні – 6 шт.
  • Петрушка – за смаком.
  • Перець чилі – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Насіння кропу – 30 гр.
  • Сіль – 80 гр.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Старанно промиваємо огірки і після замочуємо їх у крижаній воді на кілька годин. Досить буде 2-4 годин.

2. Промиваємо скляні банки разом з содою. На дно тари кладемо часник, листя вишні, петрушку, шматочки болгарського перцю чилі. Також додаємо насіння кропу.

3. Слідом щільно починаємо банки вымоченными огірками. Попередньо можна зрізати кінчики. У кожну заготовку додаємо лимонну кислоту.

4. Окремо кип’ятимо воду і розмішуємо в ній сіль. Тримаємо на вогні, поки не розчиниться сухий інгредієнт.

5. Відразу ж заливаємо гарячим маринадом огірки в банках. Закочує їх, залишаємо до повного охолодження і після ставимо на зберігання.

Простий і смачний рецепт заготівлі огірків з гірчицею

Засолити огірки в домашніх умовах можна з додаванням гірчиці. Готовий продукт вийде пікантним, ароматним і хрустким. Використовуйте перевірений рецепт, придатний для тривалого зберігання.

Час готування: 2 дні

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 4 л.

Інгредієнти:

  • Огірок – 3 кг
  • Вода – 1 л
  • Часник – 6 зубчиків.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Гірчиця суха – 80 гр.
  • Листя хрону – за смаком.
  • Парасольки кропу – за смаком.

Процес приготування:

1. Старанно промиваємо огірки під водою, очищаємо їх від будь-яких забруднень.

2. Підготуємо необхідні спеції. Часник очищаємо від лушпиння. Парасольки кропу, листя хрону промиваємо під водою.

3. Промиваємо скляні банки з содою. Викладаємо в них часник і кропом і листям. Слідом щільно маємо огірки. Зрізати кінчики не обов’язково.

4. Додаємо до заготовок сіль, заливаємо їх холодною водою. Залишаємо на дві доби в теплому місці.На одну літрову банку 0,5 ст. л. солі з верхом.

5. Через деякий час зливаємо настоявшийся розсіл в каструлю і доводимо його до кипіння.

6. Огірки промиваємо під водою прямо в банку. Доповнюємо їх сухою гірчицею.

7. Заливаємо продукт киплячим розсолом, закатуємо, остуджуємо і ставимо на зберігання.

Дуже смачні солоні огірки на зиму з болгарським перцем

Смачне і цікаве рішення для зимових заготовок – солоні огірки з додаванням болгарського перцю. Яскрава закуска підходить як для домашніх обідів, так і для святкового столу.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 4 л.

Інгредієнти:

  • Огірок – 2 кг
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Листя вишні – 3 шт.
  • Листя смородини – 3 шт.
  • Лист хрону – 1 шт.
  • Кріп – за смаком.
  • Гвоздика – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Гірчиця в зернах – 1 ч. л.
  • Сіль – 70 гр.
  • Цукор – 70 гр.
  • Оцтова есенція – 2 ч. л.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

1. Відміряємо потрібну кількість всіх спецій.

2. Огірки старанно промиваємо під холодною водою від дрібних забруднень.

3. Стерилізуємо банку і кладемо в неї вишневі листочки.

4. Далі додаємо смородинові листи.

5. Сюди ж опускаємо гілочки кропу.

6. Занурюємо нарізаний лист хрону.

7. Очищаємо зубчики часнику і кладемо його в банку.

8. Промиваємо болгарські перці і видаляємо з них плодоніжки, серцевину. Сам продукт розрізаємо на невеликі шматки.

9. Викладаємо та інші спеції.

10. Далі начиняємо банку шматочками болгарського перцю і промитими огірками.

11. Викладаємо сіль і цукор.

12. Заливаємо вміст крутим окропом. Наполягаємо 15 хвилин.

13. Зливаємо розсіл в каструлю, кип’ятимо його і знову вливаємо в банку. Додаємо оцтову есенцію. Закатуємо огірки і ставимо їх на зберігання.

Як засолити огірки з аспірином в домашніх умовах?

Цікавий спосіб заготівлі солоних огірків на зиму – з додаванням аспірину. Оцініть яскравий домашній рецепт. Порадуйте себе смачним частуванням, яке нікого не зможе залишити байдужим.

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 3 л.

Склад:

  • Огірок – 1,5 кг
  • Кріп – 1 пучок.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Перець червоний мелений – 2 ч. л.
  • Сіль – 120 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Кислота лимонна – 1 щіпка.
  • Аспірин – 2 шт.

Процес приготування:

1. Стерилізуємо банку і кладемо в неї порізаний кріп разом зі стеблами.

2. Старанно промиваємо огірки, зрізаємо з них кінчики. Підготовлений продукт щільно укладаємо в банку.

3. Заливаємо вміст крутим окропом і наполягаємо його близько 20 хвилин.

4. Акуратно виливаємо настоявшуюся рідина. Вона більше не знадобиться.

5. Далі кладемо в банку дрібно порізаний часник і сіль.

6. Слідом додаємо цукор і дві таблетки аспірину.

7. Додаємо трохи лимонної кислоти.

8. Знову заливаємо огірки зі спеціями крутим окропом.

9. Закатуємо заготівлю, перевертаємо її, остуджуємо і ставимо на подальше зберігання в прохолодне місце.

Хрусткі солоні огірки з горілкою на зиму

Щоб домашні солоні огірки вийшли максимально хрусткими – приготуйте їх з додаванням горілки. Яскравий рецепт підходить для довгого зберігання. Радуйте себе і ваших близьких смачним частуванням цілий рік.

Час готування: 2 дні

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 3 л.

Інгредієнти:

  • Огірок – 2 кг
  • Часник – 10 зубчиків.
  • Горілка – 100 мл
  • Лист хрону – 2 шт.
  • Лиття смородини – 5 шт.
  • Листя вишні – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Парасольку кропу – 4 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Вода – 1,3 л.
  • Сіль – 100 гр.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • лавровий Лист – 4 шт.

Процес приготування:

1. Перебираємо від сміття зелень і промиваємо її під водою.

2. Стерилізуємо банку і кладемо в неї частину зелені, кільця ріпчастої цибулі, зубчики часнику і шматочки перцю чилі.

3. Далі викладаємо промиті огірки разом із залишками зелені. З овочів можна зрізати кінчики.

4. Заповнюємо банку інгредієнтами до горлечка.

5. У холодній воді розчиняємо сіль. Сюди ж додаємо лаврове листя і горошини чорного перцю.

6. Заливаємо підготовленою водою огірки і залишаємо їх на два дні в теплому місці.

7. Через деякий час зливаємо рідину, кип’ятимо її і вливаємо назад. Додаємо горілку і закриваємо заготівлю кришкою.

8. Можна ставити на зберігання!

Як просто і смачно засолити огірки без оцту?

Оцініть яскравий рецепт домашньої заготовки для тих, хто не любить оцет. Приготувати без нього хрусткі солоні огірочки не складе ніякої праці. Ніжне частування швидко розлетиться на вашому столі, завдяки ніжному смаку.

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 3 л.

Інгредієнти:

  • Огірок – 2 кг
  • Часник – 6 зубчиків.
  • Парасольку кропу – за смаком.
  • лавровий Лист – 4 шт.
  • Перець чилі – за смаком.
  • Перець чорний горошок – 1 ч. л.
  • Сіль – 60 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

1. Огірки очищаємо від пилу та інших забруднень. Занурюємо продукт в крижану воду і залишаємо його на 2 години. Можна почекати і більший час.

2. Підготуємо необхідні спеції. Зубчики часнику слід очистити від лушпиння, а парасольки кропу сполоснути під водою.

3. Вимочені огірки витягуємо з води. Акуратно зрізаємо з них хвостики.

4. Розкладаємо овочі за заздалегідь стерилізованим банкам. Доповнюємо їх зубчиками часнику, парасольками кропу і перцем чилі.

5. Для розсолу кип’ятимо воду. Розмішуємо в ній сіль і цукор. Додаємо лавровий лист і горошини чорного перцю, варимо близько 5 хвилин.

6. Заливаємо вміст банок ароматним гарячим розсолом. Закриваємо тару кришками і залишаємо остуджуватися при кімнатній температурі.

7. Готово! Банки з огірками можна відносити на зберігання в прохолодне приміщення.