Чорна смородина – лідер за вмістом вітаміну С серед ягід. При цьому у смородини дуже приємний аромат і яскравий смак. Зберігати такий корисний продукт можна, попередньо перетерши ягоди з цукром без варіння, що дозволяє зберегти всі корисні властивості свіжої смородини.
Чорна смородина з цукром без варіння на зиму
Простий рецепт приголомшливою вітамінної заготовки на зиму. Все, що потрібно, — стигла смородина і цукор. Його повинно бути більше, ніж ягід, щоб десерт зберігся на зиму без консервації.
Інгредієнти на
10 порц.
- чорна Смородина 1 кг
- Цукор-пісок 1.7 кг
Процес приготування:
- Як заготовити протерту чорну смородину без варіння з цукром на зиму? Ягоди перебрати, позбутися м’ятих або зіпсованих і промити. Розкласти на паперові рушники, щоб висохла.
- Висипати смородину в підходящу за обсягом ємність, додати трохи цукру і розім’яти, щоб з’явився сік.
- Досипати більшу частину цукру, залишивши кілька столових ложок. Перемішати ягоди з цукром і залишити у теплі на кілька днів.
- Банки для консервування простерилізувати, викласти в них розім’яту з цукром смородину, залишивши зверху близько 3 див. Утворилося вільний простір засипати цукром, який буде охороняти смородину від бродіння.
- Закупорити готові баночки кришками і зберігати в холоді. Подавати з хлібом і маслом до чаю.
Чорна смородина, протерта з цукром для зберігання в холодильнику
Такий рецепт домашньої заготовки з смородини підходить для швидкого вживання: використовується трохи менше цукру, але при цьому ягідний десерт не зберігається дуже довго. Смородину з цукром можна подавати як доповнення до каші чи сиру або їсти з морозивом.
Час готування: 24 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Склад:
- чорна Смородина – 1 кг
- Цукор-пісок – 1,5 кг
Процес приготування:
1. Відбираємо красиві і стиглі ягоди, прибравши зіпсовані чи забруднені. Добре промиваємо смородину і висипаємо на велику бавовняну рушник, щоб стекла вода.
2. Ягоди подрібнюємо будь-яким способом: можна перекрутити через м’ясорубку або подрібнити до стану пюре в блендері.
3. Смородинове пюре викладаємо в миску і засипаємо цукровим піском. Закриваємо ємність марлею чи рушником і витримуємо добу в теплому приміщенні, щоб цукор розчинився, і пюре набуло желеподібну консистенцію.
4. Невеликі баночки для зберігання заготовки моєму і стерилізуємо парою або прогріваємо в духовці при 100 градусах.
5. Розкладаємо перетерту смородину у підготовлені ємності, зверху засипаємо товстим шаром цукру, щоб запобігти потраплянню повітря і продовжити термін зберігання. Подаємо з млинцями або як добавку до молочних десертів.
Чорна смородина з цукром для зберігання в морозилці
Ягоди смородини можна не тільки закочувати в банки, але і зберігати в морозилці. Виходить абсолютно свіжий продукт, зберігає максимум микроэлемнтів і корисних речовин. З таких ягід добре робити морс або приготувати пряний соус до м’яса.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Склад:
- чорна Смородина – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
Процес приготування:
1. Смородину перебираємо, щоб виключити потрапляння в готовий продукт зіпсованих ягід і сторонніх включень – листя або гілок.
2. Кілька разів смородину промити в проточній воді і обсушити. Це необхідно, щоб виключити зайву вологу в ягодах, оскільки вона заважає довгого зберігання продукту в морозильнику.
3. Смородину пюрировать будь-яким зручним способом: м’ясорубкою або блендером.
4. Додати до ягодному пюре цукор, перемішати і залишити на 15 хвилин, щоб крупинки цукру розчинилися.
5. Розкласти підготовлену перетерту смородину в поліетиленові пакети або відповідні ємності, закрити і відправити в морозилку. Смачний десерт зі свіжих ягід готовий!
Чорна смородина на зиму без варіння через блендер
Блендер відмінно подрібнює ягоди, перетворюючи їх у повітряне пюре. Такий натуральний десерт сподобається і дорослим, і дітям, а на його приготування потрібно витратити зовсім небагато часу і сил.
Час приготування: 15 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- чорна Смородина – 0,5 кг
- Цукор-пісок – 0,5 кг
Процес приготування:
1. Підготувати банки для зберігання смородини: добре їх помити і простерилізувати на пару або в духовці. Ємності, в які будуть розкладати ягоди, повинні бути сухими.
2. Смородину перебираємо, щоб залишилися тільки цілі і зіпсовані ягоди, без листочків або гілочок.
3. Добре промити смородину, склавши її в друшляк.
4. Подрібнити ягоди з цукром у блендері. Для цього розділити весь обсяг смородини на кілька частин і перебивати з аналогічними за обсягом частинами цукру.
5. Готову масу розкласти по банках і щільно закупорити, попередньо засипавши горлечко банок цукром приблизно на 1 див.
Як заготовити смородину без варіння через м’ясорубку?
Перекручена на м’ясорубці смородина по консистенції виходить не такою однорідною як пюрированная в блендері, але від цього більше нагадує свіжі ягоди і відмінно підходить в якості начинки для пирогів або соусу до сирників.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- чорна Смородина – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
Процес приготування:
1. Для приготування сирого варення важливо брати тільки свіжу і не зім’ятий ягоду, добре її перебрати і промити, щоб позбутися від піску і забруднень.
2. Обсушену паперовим рушником смородину подрібнити за допомогою м’ясорубки.
3. Засипати перекручені ягоди цукром і перемішати. Залишити на півгодини, щоб смородиновий сік розчинив цукор, ще раз ретельно перемішати
4. Підготувати ємності для зберігання заготовки: вимити їх і стерилізувати парою або потримати їх в духовці.
5. Скласти перетерті ягоди в банки, присипати товстим шаром цукру шийку кожної ємності зі смородиною, щоб захистити її від попадання повітря і окислення. Зберігати заготовку в прохолодному місці.
Густий джем з чорної смородини без варіння на зиму
Чорна смородина містить велику кількість пектину, які робить джем густим, а смак – неймовірно яскравим і ніжним. Такий десерт добре підходить в якості добавки до молочних десертів або до чаю.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Сік лимонний – 5 ст. л.
Процес приготування:
1. Ягоди звільнити від хвостиків і листочків, промити в проточній воді і обсушити.
2. Смородину помістити в чашу блендера і перетворити в пюрированную масу.
3. Засипати подрібнену ягоду цукром і ретельно розподілити його по всьому об’єму маси.
4. Влити в смородину лимонний сік і ще раз все змішати, домагаючись розчинення цукру.
5. У підготовлені банки скласти пюре і щільно закупорити стерилізованими кришками. Таку заготовку краще зберігати у холодному місці і подавати як добавку до чаю або морозива.
Простий і смачний рецепт желе зі смородини без варіння на зиму
Желе з чорної смородини просто тане в роті і наповнює організм величезною кількістю корисних речовин. Взимку такий десерт піднімає імунітет і допомагає протистояти простудним захворюванням.
Час приготування: 1 година 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Сік чорної смородини – 500 мл
- Цукор-пісок – 750 гр.
Процес приготування:
1. Стиглі і неушкоджені ягоди промити і скласти в каструлю.
2. На дуже повільному вогні тримати смородину близько 5 хвилин, не доводячи до кипіння, і одночасно розтерти її пресом для картопляного пюре, щоб ягоди розм’якшилися і віддали свій сік.
3. Перетерти отриману масу через сито, щоб вийшов густий сік.
4. До смородиновому соку додати цукор. Краще робити це невеликими порціями і моментально перемішувати, використовуючи неметалеву ложку. Дочекатися, поки цукор розчиниться, а маса почне густіти. На це потрібно близько години.
5. Перекласти желе в стерилізовані скляні ємності і щільно закрити. Зберігається таке смородинове желе в прохолодному місці близько року.