Чорниця на зиму – 10 смачних рецептів загототок з покроковими фото

Варення з чорниці цінується за свої корисні властивості. Воно сприятливо впливає на імунітет, обмін речовин і орган зору. Як приготувати смачне і корисне чорничне варення, ви дізнаєтеся з підібраних нами 10 рецептів.

Як заготовити варення з лісових чорниці на зиму?

Чорниця – це дика ягода, яка росте в лісі. Її можна заготовити на зиму різними способами. Наприклад, зварити пару баночок смачного варення, джему або компоту.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Чорниця 1 кг
  • Цукор-пісок 1 кг

Процес приготування:

  1. Як приготувати просту і смачну заготовку з чорниці на зиму? Ягоди переберіть, помийте і відкиньте на друшляк.
  2. Ягоди засипте цукром і залишіть на деякий час, щоб виділився сік.
  3. Вже через пару годин чорниця дасть сік і цукор почне намокати.
  4. Поставте ємність на вогонь, доведіть варення до кипіння і варіть 1-2 хвилини, періодично знімайте пінку.
  5. Після цього гаряче варення розлийте по стерилізованим банкам і щільно закупорьте їх кришками. Остудіть банки в перевернутому стані і перенесіть їх в прохолодне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт варення-п’ятихвилинка з чорниці

Чорниця – королева лісу. Ці ягоди смачні у свіжому вигляді і варення з них виходить прекрасне, тому господині завжди намагаються запастися на зиму парою баночок цього продукту.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 1.

Склад:

  • Чорниця – 300 гр.
  • Цукор – 300 гр.

Процес приготування:

1. Ягоди переберіть від сміття, помийте і висушіть їх.

2. Перекладіть чорницю в каструлю, засипте її цукром і залиште на 1-2 години.

3. Коли ягоди пустять сік і цукор почне розчиняться, залиште каструлю на вогонь.

4. Доведіть варення до кипіння, варіть 5 хвилин, періодично помішуючи ложкою.

5. Гаряче варення розлийте по стерилізованим банкам і закрийте їх. Зберігайте варення в темному прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування варення з чорниці з суницею

Це одне із самих смачних і ароматних видів варення. До того ж ягоди для нього ростуть прямо під ногами. За цим рецептом у вас вийде дуже корисне варення з чорниці та суниці.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Чорниці – 1 кг
  • Суниця – 500 гр.
  • Цукор – 1,5 кг
  • Вода – 300 мл

Процес приготування:

1. Ягоди переберіть і промийте.

2. У каструлю всипте цукор і влийте воду, зваріть цукровий сироп. Доведіть вміст каструлі до кипіння і повністю розчиніть цукор.

3. Після цього пересипте в каструлю ягоди.

4. Варіть варення при слабкому кипінні 10 хвилин, періодично знімаючи піну. Після цього шумівкою викладіть ягоди в окремий посуд і проваріть сироп до загустіння.

5. Потім поверніть ягоди в сироп, перемішайте і розкладіть по стерилізованим банкам. Закачування остудіть при кімнатній температурі, укривши ковдрою, потім перемістіть їх на зберігання в прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Чорниця, протерта з цукром без варіння для зберігання в холодильнику

Багато заготовляють ягоди без варіння. Це робиться просто, їх перетирають з цукром у пропорції 1 до 2. У цьому рецепті ми розповімо, як заготовити за такого способу ягоди чорниці.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 1.

Склад:

  • Чорниця – 300 гр.
  • Цукор – 600 гр.

Процес приготування:

1. Ягоди переберіть, промийте і просушіть.

2. Потім чорницю подрібніть блендером.

3. В ягідну масу частинами всипте цукор, перемішуйте, поки цукор не розподілитися рівномірно по всій масі.

4. Перетертими ягодами з цукром наповніть чисту суху банку.

5. Закрийте банку чистої кришкою і зберігаєте перетерту чорницю в холодильнику.

Приємного апетиту!

Густе варення з чорниці з желатином

Додати в варення желатину дозволить отримати більш густу консистенцію і не потрібно уварюють сироп годинами. Готувати таке варення можна з будь-яких соковитих ягід, наприклад, чорниці.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 2.

Інгредієнти:

  • Чорниця – 1 л
  • Цукор – 0,75 л.
  • Желатин – 1 ч. л.
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

1. Чорницю переберіть, помийте і засипте цукром. Дайте ягодам пустити сік. Після цього поставте ягоди на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин.

2. Пінку, яка утворюється на поверхні, необхідно знімати.

3. Желатин розведіть в теплій воді. Влийте желатинову масу в варення, перемішайте і варіть ще 10 хвилин.

4. Банки для варення заздалегідь помийте і стерилізуйте. Наповніть банки гарячим варенням і загорніть їх.

5. Закачування остудіть при кімнатній температурі і перенесіть їх на зберігання в прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Ароматне чорничне варення з лимоном на зиму

Це варення з чорниці та лимона може претендувати на звання найкращого ласощі. Воно смачне й корисне. Його можна їсти ложками і використовувати в приготуванні домашньої випічки.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Чорниця – 2 кг
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор – 750 гр.
  • Вода – 120 мл

Процес приготування:

1. Ягоди чорниці переберіть від поганих ягід і листя, помийте і відкиньте на друшляк.

2. Відкладіть 100 грам ягід, решту подрібніть блендером.

3. У каструлю влийте воду, закип’ятити її, всипте цукор і зваріть сироп. Далі викладіть в каструлю чорничну масу і варіть 25 хвилин. З поверхні варення знімайте піну.

4. Через 20 хвилин викладіть в варення цілі ягоди і видавіть сік одного лимона.

5. Гаряче варення розлийте по стерилізованим банкам, щільно закрийте їх кришками. Остудіть загортання при кімнатній температурі, потім перемістіть їх в прохолодне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Дуже смачне варення з чорниці з апельсином в банках

Чорничне варення – натуральний джерело вітамінів, антиоксидантів та інших корисних речовин. Для різноманітності смаку можна доповнити чорничну масу часточками апельсина.

Час готування: 10 годин.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 2.

Склад:

  • Чорниця – 500 гр.
  • Апельсин – 2 шт.
  • Цукор – 500 гр.
  • Цукор ванільний – 1 пакетик.

Процес приготування:

1. Чорницю переберіть і промийте. Апельсин обдайте окропом, помийте і наріжте великими шматками.

2. Апельсин прокрутіть через м’ясорубку разом з шкіркою.

3. У каструлі змішайте ягоди чорниці, апельсинову масу і цукор, залишити на пару годин.

4. Потім поставте каструлю на вогонь, прокип’ятіть варення тричі по 5 хвилин, з інтервалами 4-6 годин.

5. Готове варення розлийте по стерилізованим банкам і закатайте. Зберігайте загортання в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Густе варення з чорниці на зиму з цілими ягодами

Чорниця – зростає в кожному лісі, її легко можна зібрати власними руками і заготовити на зиму. До того ж варення з неї виходить смачним і корисним.

Час готування: 3 години.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Чорниця – 1 кг
  • Цукор – 1,2 кг
  • Ваніль – 2 гр.
  • Вода – 180 мл

Процес приготування:

1. Свіжі ягоди переберіть, помийте і відкиньте на друшляк, щоб стекла рідина.

2. Засипте ягоди цукром.

3. Далі влийте воду і поставте ємність на вогонь. Доведіть варення до кипіння і варіть 10 хвилин. Періодично знімайте з поверхні піну.

4. Після цього зніміть ємність з вогню, залиште варення на пару годин. Потім знову поставте ємність на вогонь, додайте ванілін, доведіть до кипіння.

5. Гаряче варення розкладіть по стерилізованим банкам і закрийте їх кришками. остудіть загортання при кімнатній температурі, укривши їх ковдрою. Зберігайте варення в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачне чорничне варення з бананом?

Чудове поєднання чорниці і банана ви навряд чи зустрінете в магазині. Зате в домашніх заготовках можливі будь-які експерименти. Це варення просте, але в теж час має незвичайний смак, чим і заслуговує свою особливу популярність.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Банани – 1 кг
  • Сік лимонний – 3 ст. л.
  • Чорниця – 300 гр.
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Вода – 0,4 ст.

Процес приготування:

1. Банани очистіть від шкірки і наріжте невеликими шматочками. Полийте їх лимонним соком і перемішайте.

2. Чорницю промийте, просушіть і додайте в каструлю до бананів.

3. Всипте в каструлю цукор і влийте воду.

4. Поставте каструлю на вогонь і доведіть варення до кипіння.

5. Варіть при слабкому кипінні 7 хвилин, періодично помішуючи і знімаючи піну.

6. Варення зніміть з вогню, подрібніть блендером до однорідного стану джему і розкладіть по банках.

7. Заготовки стерилізуйте в окропі 10-15 хвилин, потім загорніть і повністю остудіть при кімнатній температурі. Зберігайте варення з чорниці та банана в сухому прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Густий чорничний джем з пектином на зиму

У цьому рецепті ми розповімо, як приготувати смачний і густий джем з чорниці. Технологія досить проста, як загусник будемо використовувати пектин.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 1.

Склад:

  • Чорниця – 1 склянка
  • Цукор – 1 склянка
  • Пектин – 1 пачка.

Процес приготування:

1. Чорницю промийте і просушіть.

2. Перекладіть ягоди в блендер і подрібніть їх.

3. Чорничну масу викладіть в каструлю з товстим дном, всипте пектин. Доведіть масу до кипіння, додайте цукор, перемішайте і варіть 1-2 хвилини.

4. Джем дуже добре густіє.

5. Зберігайте його в щільно закритій банці в холодильнику.

Приємного апетиту!