Яблука на зиму – 10 кращих рецептів заготовок з покроковими фото

Яблука на зиму – це корисні фрукти, які практично кожен рік в достатку ростуть в кожному саду, однак, не всі знають, що ж робити з великою кількістю плодів. Прочитавши цю статтю, ви зможете з легкістю підібрати підходящий варіант і приготувати те, що вам по душі. Відповідно, розкривши баночку холодним зимовим вечором, ви моментально перенесетеся в літо, тому як аромат свіжих яблук зберігається навіть після термічної обробки.

Компот з яблук на зиму на 3-літрову банку

Компот з яблук на зиму на 3-літрову банку – це корисний і запашний напій, з приготуванням якого впорається навіть дитина. За цим рецептом кулінару не потрібно навіть очищати і нарізати плоди, що помітно спрощує процес приготування та скорочує витрачений час.

Інгредієнти на
3 л.

  • Яблука 1 кг
  • Цукор-пісок 350 гр.
  • Вода 2 л
  • Кориця ½ ч. л.
  • Лимонна кислота ½ ч. л.

Процес приготування:

  1. Заготовимо яблука на зиму – процес нехитрий, приступаємо: фрукти позбавляємо від плодоніжок, замочуємо на 5 хвилин в прохолодній воді, а після обполіскуємо і насухо витираємо рушником.
  2. Паралельно ретельно промиваємо банки з содою і ставимо їх на рушник сохнути, проварюємо пару хвилин кришки в окропі.
  3. Заповнюємо плодами скляну ємність, в цей же час доводимо до кипіння два літри води.
  4. Заливаємо плоди крутим окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо на півгодини.
  5. Перелити рідину в сотейник, банку залишаємо прикритої.
  6. В рідину висипаємо цукровий пісок, корицю і лимонку – перемішуємо і тушкуємо близько 2 хвилин після закипання.
  7. Заповнюємо банки гарячим сиропом і закатуємо під ключ. Ставимо на кришки, загорнути в покривало і даємо повністю охолонути.
  8. Зберігаємо в підвалі. Готуйте і отримуйте задоволення!

Варення з яблук на зиму – простий рецепт

Варення з яблук на зиму – це традиційна слов’янська заготовка, яку кожна господиня готує по-своєму. Однак сьогодні ми вам розповімо елементарний рецепт, без кількох варок і повного охолодження. Саме копітка в процесі – це нарізка фруктів.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Яблука – 2,5 кг
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Вода – 70 мл

Процес приготування:

Крок 1. Плоди перебираємо, залишаючи лише ті, які не мають слідів пошкоджень, обполіскуємо.

Крок 2. Фрукти ріжемо на часточки, паралельно позбавляючись від насіннєвої галузі.

Крок 3. До нарізки відправляємо близько 150 грам цукрового піску.

Крок 4. В об’ємну посуд наливаємо воду і висипаємо цукор, що залишився, при частому помішуванні доводимо до кипіння і засипаємо яблука, кип’ятимо і зменшуємо нагрівання, акуратно розмішуємо.

Крок 5. Тушкуємо ароматну масу до тих пір, поки шматочки не стануть напівпрозорими.

Крок 6. Розкладаємо варення по заздалегідь простерилизованным банкам і тут же закатуємо за допомогою спеціальної машинки. Після охолодження переносимо в місце зберігання. Приємного апетиту!

Повидло з яблук в домашніх умовах

Повидло з яблук в домашніх умовах, приготоване з додаванням меленої кориці і ядер волоського горіха – це універсальний продукт, який можна вживати, як просто намазати на скибочку хліба, так і начинити гарячі здобні булочки – смачно буде неймовірно!

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 20.

Інгредієнти:

  • Яблука – 6 кг
  • Кориця мелена – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Ядра волоського горіха – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування обполіскуємо яблука, горіхи розколюємо й подрібнюємо в кавомолці палички кориці.

Крок 2. Чистимо шкірку з плодів, вирізаємо насінну коробочку, м’якоть нарізаємо великими сегментами.

Крок 3. Висипаємо цукровий пісок до фруктів.

Крок 4. Також додаємо корицю, ставимо на вогонь і тушкуємо 15 хвилин.

Крок 5. Доповнюємо складу рубаними горіхами, перемішуємо і чекаємо ще 5 хвилин.

Крок 6. Розфасовуємо повидло по стерильним банкам і загвинчуємо кришками. Приємного апетиту!

Пюре з яблук зі згущеним молоком «Неженка»

Пюре з яблук зі згущеним молоком «Неженка» — це дивовижно смачна заготовка, яка припаде до смаку кожному, бо встояти перед гладкою і однорідною текстурою, а також вершковим ароматом, просто неможливо. І неважливо, чи дотримуєтеся ви дієту або ПП, але спробувати таке частування повинен кожен!

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 10-12.

Склад:

  • Згущене молоко – 1 банка.
  • Яблука – 5 кг
  • Цукор-пісок – ½ склянки
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Яблука перебираємо і ретельно промиваємо.

Крок 2. За допомогою овочечистки, знімаємо шкірку, ріжемо часточками.

Крок 3. У каструльку наливаємо воду і засипаємо нарізку, тушкуємо під кришкою близько 40-60 хвилин.

Крок 4. Після закінчення часу, пробиваємо масу блендером до однорідності.

Крок 5. Додаємо згущене молоко і цукровий пісок – перемішуємо.

Крок 6. Склад тримаємо на мінімальному нагріві ще 10-15 хвилин.

Крок 7. Розливаємо ніжний десерт з підготовленим банкам і щільно закорковуємо. Приємного апетиту!

Мармелад з яблук в домашніх умовах

Мармелад з яблук в домашніх умовах – це натуральне і корисне ласощі, яке не містить у своєму складі жодного шкідливого компонента. Такі мармеладкі стануть прекрасною альтернативою купівельними солодощів, від яких збільшується вага, і псуються зуби.

Час готування – 3 ч. 20 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 7.

Склад:

  • Яблука – 1 кг
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Кориця мелена – ½ ч. л.
  • Сік лимона – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Промиті плоди обтираем рушником і вирізаємо насінну коробочку.

Крок 2. Фруктову м’якоть нарізаємо на скибочки.

Крок 3. Пересипаємо нарізку в чашу мультиварки.

Крок 4. Запускаємо програму «Тушкування» на 55 хвилин.

Крок 5. Викладаємо яблучну суміш на тарілку і перебиваємо за допомогою заглибного блендера до однорідної і гладкої консистенції.

Крок 6. Повертаємо масу в каструлю і тушкуємо ще 40 хвилин, після доповнюємо складу корицею, цукровим піском і кислим соком – перемішуємо.

Крок 7. Продовжуємо готувати пюре на тому ж режимі півтори години, періодично помішуючи.

Крок 8. Розподіляємо масу по формах і залишаємо до застигання при кімнатній температурі.

Крок 9. Перед подачею обвалюємо в цукрі і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Сік з яблук через соковижималку на зиму

Сік з яблук через соковижималку на зиму – це відмінний спосіб заготовити корисний і дуже смачний напій на холодний період року. Випивши склянку такого соку, ви назавжди відмовитеся від пакетованих продуктів, які пропонують нам в кожному супермаркеті.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти:

  • Яблука – 1,2 кг
  • Цукор-пісок – 1-2 ст. л
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Яблука обполіскуємо і нарізаємо часточками, паралельно видаляючи частину з кісточками.

Крок 2. Пропускаємо фрукти через соковижималку.

Крок 3. Що залишився макуха перекладаємо в каструлю.

Крок 4. Заливаємо двома склянками води і кип’ятимо, отриману масу перетираємо через сито з дрібними отворами.

Крок 5. З’єднуємо два склади з цукром і прогріваємо, але не даємо закипіти. Шумівкою знімаємо пінку.

Крок 6. Розливаємо напій по стерильним банкам, закручуємо і ставимо на кришки, обгорнувши в плед.

Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Мочені яблука на зиму

Мочені яблука на зиму готуються дуже просто, однак, для того, щоб зняти пробу, доведеться почекати не менше, ніж півтора місяці, але скуштувавши хоч один скибочку такої закуски, ви моментально зрозумієте, що очікування було не даремно, бо смак і аромат нікого не зможе залишити байдужим!

Час готування – 1,5 місяця.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Яблука – 1,8 кг
  • Вода – 2,2 л.
  • Цукор-пісок – 6 ст. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Листя смородини – 6-8 шт.
  • Листя вишні – 6-8 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Викладаємо на стіл все необхідне.

Крок 2. Під струменем води ретельно обполіскуємо кожне яблуко.

Крок 3. На дно промитих банок закидаємо половину ароматних листя.

Крок 4. Заповнюємо банки фруктами.

Крок 5. Воду кип’ятимо з додаванням цукрового піску і солі, даємо повністю охолонути.

Крок 6. Охолоджений маринад переливаємо в ємності.

Крок 7. Доповнюємо залишками зелені.

Крок 8. Закорковуємо банки капроновими кришками і залишаємо в теплому приміщенні на 7 діб.

Крок 9. Після закінчення часу, переносимо заготовку в льох або підвал.

Крок 10. Через півтора місяці знімаємо першу пробу. Приємного апетиту!

Заготівля яблучного джему на зиму

Заготівля яблучного джему на зиму – це нескладний процес, з яким впорається навіть недосвідчений кулінар. Для того щоб отримати густий і кремоподібний продукт, головне – дотримати пропорції і докладні рекомендації, прописані в рецепті і доповнені фото.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 15.

Інгредієнти:

  • Яблука – 3 кг
  • Цукор-пісок – 1,5 кг
  • Вода – 250 мл

Процес приготування:

Крок 1. Фрукти промиваємо і очищаємо від шкірки і насінної коробочки.

Крок 2. Засипаємо нарізку цукровим піском, струшуємо і даємо настоятися.

Крок 3. Очищення викладаємо в каструлю, виливаємо воду і варимо близько 10-15 хвилин з моменту закипання.

Крок 4. Відвар переливаємо в склянку, а обрізки викидаємо.

Крок 5. Рідина виливаємо до яблук і тушкуємо на повільному полум’ї протягом 60 хвилин, помішуючи.

Крок 6. Ароматну масу пробиваємо заглибним блендером.

Крок 7. Пюре доводимо до кипіння і через хвилину прибираємо з конфорки.

Крок 8. Розподіляємо частування по стерильним ємкостей і щільно закорковуємо.

Крок 9. Після охолодження відносимо в місце зберігання. Приємного апетиту!

Прозоре варення з яблук часточками

Прозоре варення з яблук часточками – це не тільки дуже смачне частування, але ще і неймовірно красиве. Завдяки кільком варкам, скибочки фруктів набувають шалено приємний карамельний відтінок і в буквальному сенсі слова тануть у роті. Обов’язково спробуйте!

Час готування – 11 год

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Яблука – 1 кг
  • Вода – 50 мл
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Сік лимона – 1 ст. л.
  • Кориця мелена – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. У великій кількості води обполіскуємо солодкі плоди.

Крок 2. Позбавляючись від серцевини, нарізаємо м’якоть часточками середньої товщини і акуратно складаємо в каструлю.

Крок 3. До яблук відправляємо цукор і воду – струшуємо, не порушуючи цілісність.

Крок 4. Ставимо на вогонь і варимо протягом 30 хвилин після закипання (вогонь – мінімальний). Гарячу масу охолодити.

Крок 5. На другу варіння йде 15 хвилин з моменту закипання, не забуваємо знімати шумівкою пінку. Повторно остуджуємо.

Крок 6. В третій раз доводимо солодкість до кипіння і присмачую соком лимона – заважаємо.

Крок 7. Слідом висипаємо мелену корицю, акуратно перемішуємо і через 5 хвилин знімаємо з плити.

Крок 8. Розфасовуємо масу по заздалегідь простерилизованным банках.

Крок 9. Ставимо банки догори дном до повного охолодження, а через добу прибираємо в комору. Приємного апетиту!

Мариновані яблука на зиму

Мариновані яблука на зиму – це не зовсім звичайна заготівля, бо вона має зовсім не солодкий смак, а навпаки – пікантний. Подавати таку страву рекомендується до смаженого м’яса або птиці, оригінальне поєднання смаків і ароматів приведе вас у захват!

Час готування – 5 ч.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Яблука – 1,5 кг
  • Вода – 1 л
  • Оцет столовий 9% – 1,5 ч. л.
  • Сік лимонний – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Бадьян – 2 шт.
  • Гвоздика – 4 бутона.
  • Перець запашний горошком – 8 шт.
  • Кориця – 2 скибочки.

Процес приготування:

Крок 1. Обполіскуємо плоди та будь-яким зручним способом позбавляємося від серцевини. Якщо ж ви хочете маринувати фрукти часточками, то нарізаємо їх.

Крок 2. Занурюємо яблука у воду, змішану з лимонним соком.

Крок 3. Проварюємо в киплячій воді протягом 3-5 хвилин.

Крок 4. Щоб видалити зайву вологу, перекладаємо фрукти в сито.

Крок 5. Паралельно в окропі розчиняємо сіль, оцет і цукровий пісок.

Крок 6. Поміщаємо спеції в заздалегідь простерилізовані банки.

Крок 7. Викладаємо яблука.

Крок 8. Заливаємо маринад в ємності і закатуємо, ставимо дном вгору і загорнути в рушник на 24 години.

Крок 9. Після закінчення часу, переносимо в місце зберігання. Приємного апетиту!