Шпроти в домашніх умовах – це неймовірно смачна страва, з приготуванням якого впорається кожен кулінар, особливо за умови проходження рекомендаціям, наведеним у кожному рецепті. Приготувати таку страву можна з самої різної некрупною риби, наприклад, з уклейки або мойви. І спробувавши зробити хоч раз таку рибку своїми руками, ви назавжди відмовитеся від покупної альтернативи, бо смак домашньої закуски не йде ні в яке порівняння з магазинною.
Шпроти в домашніх умовах з річкової риби
Шпроти в домашніх умовах з річкової риби готуються настільки просто і легко, що спробувавши одного разу, ви будете повертатися до цього рецепту знову і знову, тому що це неймовірно смачно і ароматно! В якості прикладу, основним інгредієнтом буде виступати уклейка.
Інгредієнти на
5 порц.
- Риба 1 кг (річковий)
- Цибуля ріпчаста 3 шт.
- Оцет столовий 9% 1 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Масло соняшникова 60 мл
- Лавровий лист 3 шт.
Процес приготування:
- Шпроти в домашніх умовах приготувати дуже просто. Першим ділом розморожуємо і промиваємо рибку, цибулини «звільняємо» від лушпиння.
- Рибу потрошимо і чистимо, відрізаємо голови.
- За бажанням позбавляємося від хвостиків і плавників.
- На дно каструлі викладаємо рибу і цибулю, нарізану півкільцями.
- Не забуваємо додати прянощі горошок перцю і лавровий лист.
- Кожен шар солимо, орієнтуючись на свої смакові уподобання.
- Вливаємо олію і оцет, прикриваємо ємність кришкою і ставимо на вогонь: витримуємо на конфорці 3-4 години при повільному бурління. Якщо рідина випарувалася і інгредієнти підгоряють, підливаємо трохи води.
- Готові шпроти кладемо на скибочку хліба з листочком зеленого салату і знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Домашні шпроти з мойви
Домашні шпроти з мойви – це обалденно смачна закуска, яка подарує вам справжнє гастрономічне задоволення! Для насиченості смаку і аромату нам потрібно трохи рідкого диму, гвоздика, насіння гірчиці і листовий чорний чай. Усі ці компоненти ідеально поєднуються з рибкою!
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Мойва – 500 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Соус соєвий – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
- Гвоздика – 3-5 бутонів.
- Лист лавра – 2 шт.
- Цукор-пісок – ½ ч. л.
- Насіння гірчиці – 1 ч. л.
- Чай чорний – 4 гр.
- Дим рідкий – 1 ч. л.
- Вода – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. У риб відрізаємо голови і вичищаємо тельбухи, ретельно промиваємо під струменем води всередині і зовні.
Крок 2. Паралельно заварюємо міцний годину і повністю його остуджуємо.
Крок 3. В окремій піалі готуємо соус: об’єднуємо рослинне масло, соєвий соус, цукровий пісок, сіль, горошини перцю, гвоздику, поламаний лист лавра, рідкий дим і трохи насіння гірчиці.
Крок 4. Рибу викладаємо в каструлю і тушкуємо на помірному полум’я близько 10 хвилин.
Крок 5. Чай проціджуємо в маринад.
Крок 6. Переливаємо пряний соус до основного інгредієнту і тушкуємо під кришкою на мінімальному нагріві не менше двох годин.
Крок 7. Апетитні шпроти остуджуємо прямо в каструльці і тільки після викладаємо на сервірувальне блюдо або в баночку для зберігання.
Крок 8. Доповнюємо рибу свіжою зеленню і подаємо до столу на радість родині. Приємного апетиту!
Шпроти в банках на зиму
Шпроти в банках на зиму – це смачна і ароматна заготовка, яка буде радувати вас протягом всіх холодних місяців. Процес приготування не настільки складний, як може здатися з першого погляду, а для того, щоб все пройшло успішно, рекомендуємо вам дотримуватися пропорції.
Час готування – 5 ч. 40 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Кілька – 700 гр.
- чайна Заварка – 1,5 ст. л.
- Вода – 150 мл
- Сіль – ½ ст. л.
- Цукор-пісок – ½ ст. л.
- Лист лавра – 2 шт.
- Гвоздика – 4-5 бутонів.
- Перець чорний горошком – ½ ч. л.
- Масло рослинне – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. Для прискорення процесу і власного зручності, викладаємо на робочу поверхню все необхідне.
Крок 2. Чай заливаємо окропом, наполягаємо і даємо час охолонути.
Крок 3. Рибку гарненько промиваємо і видаляємо голови разом з нутрощами.
Крок 4. На дно товстостінної каструлі кришимо лавровий лист, висипаємо половину перцю і гвоздики від зазначеної кількості.
Крок 5. Чай проціджуємо і змішуємо з цукровим піском і сіллю.
Крок 6. В товстостінну каструлю кладемо кільку, додаємо решту спеції, соняшникову олію та чай. Склад доводимо до кипіння і відразу ж зменшуємо нагрів до мінімуму, тушкуємо протягом 70 хвилин, не перемішуючи.
Крок 7. Після закінчення теплової обробки, закриваємо каструлю кришкою і наполягаємо вміст протягом 3 годин.
Крок 8. Після закінчення часу, перекладаємо ароматні шпроти в чисті сухі банки, прибираємо на зберігання в холодильну камеру.
Крок 9. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!
Шпроти з уклейки в домашніх умовах
Шпроти з уклейки в домашніх умовах – це апетитну страву, яке у вас вийде приготувати з першого разу і здивувати своїх близьких своїм кулінарним талантом. Саме копітка в процесі – це очистити рибку від нутрощів і інших «непотрібних» частин.
Час готування – 6 год 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Уклейка – 600-700 гр.
- Лист лавра – 3-4 шт.
- Чай в пакетиках – 2-3 шт.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Сіль – 2 ч. л.
- Масло рослинне – 80-100 мл
- Рідкий дим – 2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо розморожену уклейку чистимо, потрошимо, відрізаємо голову і ретельно промиваємо під водою.
Крок 2. На дно товстостінної каструлі або гусятниці кладемо пакетики чаю і накриваємо фольгою, зверху поміщаємо очищену рибку, спинкою вгору, додаємо чорний перець і лаврушку. Зверху кладемо ще один шар, але намагаємося не заповнювати посуд більш, ніж на дві третини.
Крок 3. У міцній чайній заварці розчиняємо сіль і отриманим розчин заливаємо нашу заготовку.
Крок 4. Заливаємо уклейку соняшниковою олією так, щоб рослинний інгредієнт повністю покривав рибу.
Крок 5. На помірному полум’я проварюємо складу без кришки.
Крок 6. Потім гусятницю накриваємо кришкою і ставимо в духову шафу, прогрітий до 160-170 градусів на 4 години. Далі додаємо рідкий дим і запікаємо ще близько 1-2 годин до м’якості кісток.
Крок 7. Готові шпроти повністю охолодити і тільки після переходимо до трапези. Приємного апетиту!
Як приготувати шпроти з кільки?
Як приготувати шпроти з кільки? Напевно, цим питанням задавалися всі любителі страв з риби. Однак, повторити всім відому закуску в домашніх умовах досить просто, для цього нам знадобиться зовсім небагато вільного часу і продукти, перераховані нижче.
Час готування – 80 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Кілька – 1 кг
- чайна Заварка (міцна) – 1 склянка
- Олія соняшникова – 1 ст.
- цибульна Лушпиння – 2 жмені.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У очищеної кільки зрізаємо голови і видаляємо тельбухи, гарненько обполіскуємо. Паралельно заварюємо міцний чай. Солимо і перчимо, перемішуємо.
Крок 2. На дно вогнетривкої посуду вистилаємо шар цибулиння, додаємо рослинне масло.
Крок 3. Щільно один до одного викладаємо кільку, обов’язково черевом униз для збереження текстури. Вливаємо заварку.
Крок 4. Переміщаємо напівфабрикат в духову шафу, попередньо прогрітий до 100-120 градусів на 60 хвилин.
Крок 5. Обережно дістаємо форму і даємо шпротами повністю охолонути.
Крок 6. Апетитну рибку кладемо поверх хліба і негайно дегустуємо. Приємного апетиту!
Шпроти з салаки
Шпроти з салаки – це апетитну страву, яка приведе вас та всіх, хто спробує, в повний захват! Рибка, приготована таким чином, ідеально гармонує з скибочкою обсмаженого до хрускоту білого хліба. Обов’язково спробуйте, і ви залишитеся задоволені!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2-4.
Склад:
- Салака – 400 гр.
- Сіль – ½ ч. л.
- Чай чорний – 2 пакетика.
- Масло рослинне – 50 мл
- Перець чорний горошком – 10-15 шт.
- Лист лавра – 5-6 шт.
- Вода – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продуктовий набір.
Крок 2. Рибу чистимо, обрізаємо голови і виймаємо нутрощі разом з плівками – обполіскуємо всередині і зовні.
Крок 3. Укладаємо салаку спинками вгору на дно казана з товстими стінками.
Крок 4. Додаємо чайні пакетики, сіль і прянощі.
Крок 5. Заливаємо компоненти рослинним маслом.
Крок 6. Підливаємо воду і посуд поміщаємо на мінімальний вогонь.
Крок 7. Закриваємо казан кришкою і тушкуємо вміст протягом 20 хвилин після закипання.
Крок 8. Апетитна страва готуємо та подаємо до столу. Приємного апетиту!
Домашні шпроти з корюшки
Домашні шпроти з корюшки – це неймовірно смачна страва, з приготуванням якого впорається навіть той, хто вперше переступив поріг кухні! Для насиченості смаку і аромату, нам потрібні такі компоненти незвичайні, як чорний чай з бергамотом і рідкий дим.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Корюшка потрошені – 500 гр.
- Вода – 500 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Масло оливкова – 50 мл
- Чай чорний з бергамотом – 1 пакетик.
- Дим рідкий натуральний – 15 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом потрошимо рибу, зрізаємо голови, хвости і плавники. Відміряємо потрібну кількість рідких компонентів.
Крок 2. Для розсолу кип’ятимо воду і додаємо чай, сіль, цукор і рідкий дим, перемішуємо і остуджуємо.
Крок 3. У вогнетривку форму викладаємо рибку, як показано на фото, присмачую меленим перцем і оливковою олією.
Крок 4. Заливаємо заготівлю маринадом і прибираємо в духовку на 120 хвилин при мінімальному нагріві.
Крок 5. Виймаємо форму, і якщо рідини залишилося багато – зливаємо, шпроти остуджуємо.
Крок 6. Приємного апетиту!
Шпроти в олії в домашніх умовах
Шпроти в олії в домашніх умовах готуються просто і легко, тому якщо ви досі купуєте таку закуску в супермаркетах, то після прочитання цього рецепту і дегустації, ви назавжди забудете про покупної альтернативу. Для приготування нам знадобиться мультиварка.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Кілька свіжоморожена – 1 кг
- Чай чорний – 10 пакетиків.
- Сіль – 1 ст. л.
- Перець чорний горошком – 8 шт.
- Лист лавра – 2 шт.
- Гвоздика – 2 бутона.
- Соус теріякі» – 2 ст. л.
- Масло соняшникове – 70 мл
Процес приготування:
Крок 1. Чайні пакетики заливаємо окропом і наполягаємо 15 хвилин, потім пакетики віджимаємо і викидаємо.
Крок 2. Розморожену рибу позбавляємо від голови і нутрощів, обполіскуємо під струменем води.
Крок 3. В заварку додаємо соус теріякі», олія соняшникова і сіль.
Крок 4. У каструлю викладаємо кільку і заливаємо її підготовленим маринадом, приправляємо лаврушкой, гвоздикою і горошинами чорного перцю.
Крок 5. Закриваємо кришку і запускаємо програму «Тушкування» на 40 хвилин.
Крок 6. Остиглі шпроти викладаємо на тарілку і трапезуєм. Приємного апетиту!
Шпроти з чайною заваркою
Шпроти з чайною заваркою – це ароматна страва, яке викликає апетит одним своїм зовнішнім виглядом! Якщо ніколи раніше ви не пробували готувати рибку таким способом, то обов’язково спробуйте і ви не пошкодуєте про витрачений час, тому як підсумковий результат безперечно варто того!
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Мойва морожена – 500 гр.
- Масло рослинне – 50 мл
- чайна Заварка – 1 ст. л.
- Лист лавра – 4 шт.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Вода – 100 мл
- Сіль – ½ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Рибку розморожуємо, ріжемо вздовж черевця і выскабливаем нутрощі з плівками, обрізаємо плавники, голови і хвости.
Крок 2. В окропі заварюємо чай, додаємо сіль і гарненько перемішуємо до розчинення.
Крок 3. У форму з високими бортиками викладаємо рибу, заливаємо рослинним маслом та чаєм, доповнюємо лавровим листом і перцем горошком.
Крок 4. Тушкуємо рибку на вогні трохи нижче середнього протягом 40 хвилин, не обертаючи.
Крок 5. Перед подачею шпроти остуджуємо і тільки після подаємо до столу. Приємного апетиту!
Шпроти з рідким димом
Шпроти з рідким димом – це ароматна закуска, перед якою не зможе встояти навіть той, хто скептично ставиться до подібних страв. Подавати таку страву можна у вигляді апетитних бутербродів, а можна і в якості самостійної закуски, яка, повірте, буде користуватися попитом у всіх!
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Салака – 2 кг
- Чай чорний – 3 ст. л.
- Вода – 2 склянки
- Масло рослинне – 2 склянки
- Кубик бульйонний – 2 шт.
- Дим рідкий – 1,5 ст. л.
- Сіль – 1,5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Очищену і випатрану салаку обполіскуємо під водою, поливаємо рідким димом, чай заливаємо двома склянками окропу і даємо заваритися.
Крок 2. Для маринаду змішуємо чайну заварку з бульонными кубиками, сіллю і маслом – доводимо до кипіння.
Крок 3. У казан щільно один до одного викладаємо рибу і заливаємо маринадом. Тушкуємо під кришкою протягом 2 годин з моменту закипання на повільному полум’ї. За 15 хвилин до готовності кришку прибираємо, щоб волога випаровувалася.
Крок 4. Готові шпроти остуджуємо і перекладаємо в посуд для зберігання.
Крок 5. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!