Патисони на зиму – 10 рецептів в банках з покроковими фото

Патисони – цікавий продукт, який не користується особливою популярністю у господинь, хоча є смачним і корисним. Однак ті, хто зважиться заготовити патисони на зиму, точно про це не пошкодують: у холодну пору року така заготовка здивує гостей і сподобається кожному оригінальним смаком.

Хрусткі мариновані патисони на зиму

Патисони, мариновані з зеленню, виходять хрусткими і трохи нагадують огірочки, хоча мають більш пікантним смаком. Маринувати такі овочі на зиму нескладно, а результат порадує навіть недосвідчених господинь.

Інгредієнти на
1 л.

  • Вода питна 1 л
  • Сіль 1 ст. л.
  • Цукор-пісок-4 ст. л.
  • Оцет столовий 9% 3 ст. л.
  • Патисон 570 гр.
  • Листя хрону ¼ шт.
  • Кріп 1 парасольку
  • Перець чилі ¼ шт.
  • Лавровий лист ½ шт.
  • Листя чорної смородини 2 шт.
  • Листя вишні 2 шт.
  • Перець чорний горошок 5 шт.
  • Часник 2 зуб.

Процес приготування:

  1. Як заготовити хрусткі мариновані патисони на зиму в банках? Патисони промити. Невеликі овочі діаметром до 5 см можна не розрізати, а великі – розділити на кілька частин.
  2. У заздалегідь стерилізовані невеликі баночки кладуть спеції і листя, а зверху щільно утрамбовують патисони.
  3. У кожну баночку з заготовками заливають киплячу воду до горла і залишають на 5 хвилин, потім воду зливають і кип’ятять знову, повторюючи процедуру з заливкою двічі.
  4. Після цього воду знову доводять до кипіння, додають сипучі інгредієнти для маринаду оцет і заливають їм патисони.
  5. Баночки щільно закупорюють і залишають остигати в теплому приміщенні під ковдрою або покривалом. Коли заготовки охолонуть, їх зберігають в більш прохолодному місці.

Патисони без стерилізації «Пальчики оближеш» на зиму

В цьому рецепті не застосовують стерилізацію овочів, однак використовують зерна гірчиці і коріандру: патисони виходять хрусткими і пікантними на смак, з легкою остринкой.

Час готування: 1 година 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – на 1 л

Інгредієнти:

  • Часник – 2 зуб.
  • Лист вишні – 2 шт.
  • Лист смородини – 2 шт.
  • Патисон – 3 шт.
  • Лист хрону – 2 шт.
  • Кріп – 4 парасольки.
  • Зерна гірчиці – 1 ч. л.
  • Зерна коріандру – ½ ч. л.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Оцет 9% – 30 гр.
  • Сіль – 30 гр.
  • Цукор-пісок – 30 гр.

Процес приготування:

1. Патисони промивають і видаляють кінчики, а після ріжуть на кілька частин середнього розміру.

2. В стерилізовану банку складають листя смородини і вишні, хрону і кропу, часник і всі зазначені спеції. Поверх щільно укласти шматочки патисонів, потім знову листи смородини, вишні і парасольку кропу, а слідом знову патисони до верху банки.

3. Баночку з заготовленими овочами заливають киплячою водою, накривають баночку кришкою і залишають на 15 хвилин.

4. Витримавши зазначений час, воду зливають знову в каструлю і кип’ятять ще раз, знову заливають в баночку і витримують ще 15 хвилин. Потім знову зливають в каструлю і готують маринад: додають у знову киплячу воду сипучі інгредієнти, заливають в банку. Оцет заливають безпосередньо в банку.

5. Банку щільно закупорюють кришкою, залишають догори дном до повного охолодження під ковдрою, а потім зберігають при кімнатній температурі або в прохолодному приміщенні.

Як заготовити патисони з огірками на зиму?

Патисони можна на зиму маринувати з огірками. Таке асорті можна подавати взимку навіть до святкового столу: такі овочі добре підходять в якості закуски при вживанні міцних алкогольних напоїв.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – на 1 л

Інгредієнти:

  • Огірок – 1 кг
  • Патисон – 4 шт.
  • Кріп – 3 гілочки.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • Часник – 5 зуб.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • оцтова Есенція 70% – ¼ ч. л.

Процес приготування:

1. Огірочки і патисони промивають, обсушують і видаляють хвостики.

2. У заздалегідь стерилізовані баночки укладають часник, кріп і перераховані спеції, зверху щільно укладають овочі до самого верху.

3. У киплячу воду додають зазначений обсяг цукрового піску і солі, доводять ще раз до кипіння і вливають есенцію. Овочі в баночці заливають получившимся маринадом.

4. У широку каструлю з киплячою водою на дно кладуть бавовняну серветку, на неї ставлять баночки з овочами в маринаді так, щоб вода в каструлі доходила до плічок баночки і кип’ятять протягом 3 хвилин.

. Баночки з огірками і патиссонами щільно закупорюють, залишають охолоджуватися в теплому приміщенні, а потім зберігають в холодильники або приміщенні, де зберігається прохолода.

Простий і смачний рецепт патисонів з кабачками на зиму в банках

Патисони за смаковими властивостями схожі з кабачками, тому нерідко їх консервують разом. Приготовані за цим рецептом овочі виходять пікантними і хрусткими. Спеції надають більше аромату і смаку.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – на дві баночки по 1 л

Інгредієнти:

  • Патисон – 3 шт.
  • Кабачки молоді – 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Часник – 6 зуб.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Вода – 1,2 л
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • оцтова Есенція 70% — ½ ч. л.

Процес приготування:

1. Кабачки і патисони промивають і нарізають великими шматочками, не зрізуючи шкірку.

2. В баночки на дно укладають зелень, зубчики часнику, крупно нарізану цибулину і спеції, а зверху – шматочки патисонів і кабачків.

3. Для маринаду кип’ятять воду, всипають цукор і сіль і заливають розсолом баночки з овочами. Витримують 20 хвилин, а потім зливають в каструлю. Знову кип’ятять і заливають в баночки.

4. Після цього ємності з овочами в розсолі поміщають в широку каструлю з окропом для стерилізації. Вода в каструлі повинна доходити приблизно до плічок баночок, і заготовки стерилізують в ній близько 10 хвилин, а потім в кожну баночку вливають оцтову есенцію.

5. Банки щільно закривають, чекають, коли ті охолонуть, а потім переносять на місце постійного зберігання.

Ікра з патисонів на зиму в банках

Ікру можна готувати не тільки з кабачків або баклажанів, але і з патисонів. У поєднанні з морквою, томатами і солодким перцем виходить смачний продукт, який можна їсти з хлібом або використовувати як добавку до страв з макаронів, каш або картоплі.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – на 2 л

Інгредієнти:

  • Патисон – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідори – 5 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Оцет столовий 9% – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.

Процес приготування:

1. Овочі промивають, при необхідності видаляють насіння і обсушують.

2. У глибокій сковороді пасерують з олією дрібно нарізану цибулю.

3. До смаженій до прозорості цибулі додають подрібнені моркву і солодкий перець, всі разом готують протягом 10 хвилин при постійному помішуванні.

4. Томати подрібнюють до пюре і тушкують разом з іншими овочами. На це відводиться 15 хвилин.

5. Нарізані кубиками патисони додають до овочевої заготівлі, перемішують і готують при слабкому нагріванні близько півгодини.

6. В ікру додають за смаком цукровий пісок, сіль, подрібнені петрушку і часник і готувати ще 10 хвилин.

7. Після цього дати масі трохи охолонути і перетворити її в пюре за допомогою блендера. Після цього ікру потрібно ще раз прокип’ятити і довести до смаку при необхідності. В самому кінці перед розкладанням по баночками додають оцет. Розподілену по ємностей ікру закривають кришками і залишають до повного охолодження, а потім зберігають у холодильнику або будь-якому прохолодному приміщенні.

Консервовані патисони з оцтом на літрову банку

Гострі мариновані дрібні патисони припадуть до смаку кожному домочадцу: їх смачно їсти разом з другими стравами, оскільки за цим рецептом вони виходять хрусткими і пікантними.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – на 1 л

Склад:

  • Патисон дрібний – 600 гр.
  • Лист хрону – 1 шт.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • Селера листова – ½ пучка.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Кріп – ½ пучка.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Гвоздика – за смаком.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Вода – 400 мл
  • Цукор-пісок – 20 гр.
  • Сіль – 20 гр.
  • Оцет столовий 9% – 50 мл

Процес приготування:

1. Дрібні патисони бланшують у киплячій воді протягом 5 хвилин і охолоджують.

2. Зелень – кріп, петрушку і селеру – нарізають досить крупно.

3. У каструлі кип’ятять воду для маринаду, додають сіль і цукор, вливають оцет і перемішують.

4. В попередньо стерилізовані баночки кладуть спеції, часник, лист хрону, нарізану зелень і гострий перець, щільно утрамбовують дрібні бланшовані патисони і заливають маринадом, який повинен бути дуже гарячим.

5. Баночки з овочами стерилізують в широкій каструлі, щоб кипляча вода доходила до плічок баночок, протягом 12 хвилин, а потім щільно закривають. Заготовки перевертають і дають їм охолонути. Приємного апетиту!

Смачний салат з патисонів на зиму в банках

Смачний і корисний зимовий салат з патисонів можна їсти всю зиму, відкриваючи не тільки для подачі до обіду або вечері, але і в якості закуски на сімейне торжество або святковий стіл.

Час приготування: 3 години 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – на 2 л

Інгредієнти:

  • Патисон – 3 кг
  • Перець болгарський – 700 гр.
  • Морква – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Часник – 5 головок.
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Оцет столовий 9% – 1 склянка
  • Кінза – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Приправа для корейкою моркви – 15 гр.

Процес приготування:

1. Патисони промивають і видаляють плодоніжки і насіння, нарізають брусочками.

2. Цибулю шаткують тонкими кільцями.

3. Очищену моркву подрібнюють як для приготування по-корейськи.

4. У перців видаляють насіння і нарізують тоненькою соломкою.

5. У глибокій жароміцної ємності змішують всі підготовлені овочі, додають олію і оцет, додають приправи, сіль і цукор, а також дрібно нарубані часникові зубчики. Салат перемішують і дають настоятися протягом 3 годин.

6. Витриманий салат розподіляють по стерилізованим баночках і поміщають їх в широку каструлю з киплячою водою для додаткової стерилізації. Вода повинна доходити до плічок баночок з салатом, а зверху кожну заготовку накривають кришкою і тримають в такому положенні 12 хвилин.

7. Після цього салат закривають кришками, дають охолонути в перевернутому вигляді, не накриваючи ковдрою, і в подальшому зберігають в прохолодних місцях.

Як смачно засолити патисони на зиму?

На зиму можна солити не тільки огірки, але і патисони. Це менш популярний продукт, ніж огірочки, хоча вважається, що ці овочі просто недостатньо оцінені. Варто спробувати таку закуску один раз, і відірватися від солоних патисонів буде складно.

Час готування: 30 хв – готування, 72 години — закисання.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – на 2 л

Інгредієнти:

  • Патисон – 2 кг
  • Вода очищена – 1,5 л.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – за смаком.
  • Лист хрону – 3 шт.
  • Кріп (парасольки) – 100 гр.
  • Перець запашний горошком – 7 шт.

Процес приготування:

1. Невеликі вимиті патисони потрібно відварити в злегка підсоленій воді протягом 6-8 хвилин, а після дати їм обсохнути.

2. В стерилізовані банки укладають листя хрону і кріп, додають очищений часник і горошини перцю, а зверху щільно утрамбовують патисони.

3. Для розсолу потрібно закип’ятити воду і розчинити в ній сіль, ще раз доводять його до кипіння і розливають по банках з підготовленими патиссонами.

4. Ємності накривають кришками, але нещільно, або закривають марлею і дають заграти протягом 3 діб в теплі і темряві.

5. Коли пройде 72 години, розсіл з баночок зливають в каструлю і тримають при слабкому нагріванні протягом 5 хвилин, а потім заливають овочі, закупорюють і зберігають у холодильнику.

Покроковий рецепт приготування квашених патисонів на зиму

Для квашення патисонів не можна використовувати алюмінієвий посуд, інакше продукт буде зіпсований: краще заготовляти овочі в дубових діжках або пластикових пляшках з відрізаним шийкою. Чим більше додають ароматні листя смородини, вишні і дуба, тим смачніше виходить закуска.

Час готування: 30 хв – готування, 5 днів – квашення.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – на 3 л

Інгредієнти:

  • Патисон – 2,5 кг
  • Кріп (парасолька) – 6 шт.
  • Лист хрону – 2 шт.
  • Лист вишні або смородини – 10 шт.
  • Лист дуба – 10 шт.
  • Вода очищена – 2 л
  • Сіль – 8 ст. л.
  • Перець чорний горошком – 20 шт.
  • Часник — 6 зуб.

Процес приготування:

1. Листя дуба, вишні і смородини промивають і кладуть їх в ємність, де будуть кваситься патисони.

2. Дрібні патисони можна заготовлювати цілком, а великі краще розрізати на кілька частин. Заповнити ємність підготовленими овочами, залишивши зверху трохи місця для рідини.

3. Зверху розподілити кріп і хрін, додати часник, сіль і чорний перець.

4. Підготовлені овочі залити водою, залишивши трохи незаповненого місця зверху. Встановити гніт і залишити кваситься в теплому приміщенні, де температура повітря не опускається нижче 15 градусів, на 3-5 днів.

5. Розсіл набуває легку каламутність, його потрібно буде злити, процідити і прокип’ятити. Квашені патисони складають у стерилізовані баночки, заливають отриманим охолодженим розсолом, закупорюють і ставлять на зберігання.

Дуже смачна заготівля з патисонів по-корейськи

Оригінальний рецепт заготівлі патисонів на зиму – по-корейськи. Характерні спеції надають страві східний колорит та смак, закуска відмінно підходить для подачі до міцного алкоголю.

Час приготування: 2 години 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – на 1,5 л

Інгредієнти:

  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Патисон – 1 кг
  • Перець болгарський – 1 кг
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Коріандр мелений – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1/5 ч. л.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Оцет столовий 9% – 30 мл

Процес приготування:

1. Патисони промивають, обсушують і нарізають у вигляді брусочків.

2. Очищені цибулини подрібнюють на шматочки у вигляді півкілець.

3. Моркву нарізують брусочками або стрічками, як для приготування по-корейськи.

4. Овочі складають в одну глибоку ємність, додають до них натертий або роздавлений часник, потрібні спеції та прянощі, а також цукор з сіллю.

5. У перцю видаляють насіння і шаткують його тоненькою соломкою, додають до вже нарізаним інших овочів.

6. Всі разом заливають олією і оцтом, перемішують і залишають для настоювання на 2 години.

7. Розподіляють салат по стерилізованим баночках, зверху заливають соком, що виділився. Ємності з салатом ставлять на стерилізацію в широку каструлю і тримають 15 хвилин. Після закривають, дають охолонути в перевернутому вигляді і зберігають у приміщеннях з прохолодним повітрям.