Варення зі сливи без кісточок на зиму – 10 простих рецептів з фото покроково

Варення зі сливи без кісточок на зиму — це заготівля, яка по праву вважається дуже вдалим десертом, у якого багато застосувань. Можна приготувати джем і додавати його в пироги або зварити ніжне варення з шоколадом, яке чудово прикрасить чаювання. Ми пропонуємо десять перевірених рецептів варення зі сливи, які завжди виходять вдалими!

Варення-п’ятихвилинка з сливи на зиму

Варення п’ятихвилинка – це спосіб варіння варення для тих, у кого немає часу на приготування заготовок. Завдяки своїм властивостям варення зі сливи чудово готується без пектину та інших добавок, виходить ніжним і ароматним.

Час приготування: 30 хвилин

Час приготування: 10 хвилин

Кількість порцій: 0,7 літра

Інгредієнти на
1 порц.

  • Зливу 1 кг
  • Цукор-пісок ½ кг

Процес приготування:

  1. Як заготовити просте варення зі сливи без кісточок на зиму? Підготуйте стиглі не пошкоджені плоди і відміряйте необхідну кількість цукрового піску заздалегідь.
  2. Сливу потрібно нарізати, видаливши з неї кісточки і відправити в каструльку для варіння. Потім всипте в сливу відразу весь цукор і прикрийте ємність кришкою. Сливи повинні пустити сік перед тим, як ви приступите до варінні варення.
  3. Коли ви побачите, що ягода пустила сік і цукор частково розчинився, приступайте до варінні варення. Доведіть сливи з цукром до кипіння при постійному помішуванні.
  4. проваріть На повільному вогні варення протягом п’яти хвилин, прибираючи пінку з поверхні за допомогою ложки.
  5. Готове варення розлийте в гарячому вигляді по стерильним баночках і тут же закатайте. Остигати заготівля повинна в перевернутому вигляді при кімнатній температурі, після чого можна прибирати її на зберігання в прохолодне темне місце.

Густе варення зі сливи з желатином

Апетитне густе сливове варення – прекрасна заготовка, яку можна додавати в пироги або просто мазати на хліб. Можна назвати таке варення конфітюром, адже в процесі готування ми будемо використовувати желатин для додаткової густоти.

Час приготування: 3 дні

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 0,7 л.

Інгредієнти:

  • Зливу – 1,5 кг
  • Желатин – 2 ст. л.
  • Цукровий пісок – 1,6 кг

Процес приготування:

Крок 1. Для початку підготуйте необхідні інгредієнти для приготування конфітюру. Відміряйте необхідну кількість цукру і переберіть сливи.

Крок 2. Сливи гарненько промийте під проточною водою, а потім видаліть з кожної ягоди кісточку, не пропускаючи ні однієї.

Крок 3. Сливи перекладіть в каструлю шарами, пересипаючи кожен шар злив цукровим піском. Потім накрийте каструлю зі сливами кришкою і залиште на добу в прохолодному місці.

Крок 4. Коли цукор розчиниться і сливи опиняться в цукровому сиропі, помістіть каструлю з майбутнім конфітюром на вогонь і доведіть до кипіння. Проваріть кілька хвилин, вимкніть вогонь і залиште на день сливи в сиропі.

Крок 5. Повторіть процес варіння і настоювання ще раз, а після цього проваріть близько півгодини ваше варення. Коли воно охолоне, додайте в варення желатин і залиште хвилин на десять для набухання. Доведіть конфітюр до кипіння і розподіліть по банкам.

Крок 6. Готовий конфітюр зберігайте в погребі в стерильних закупорених банках, він дуже густий і нагадує мармелад, добре виглядає на столі.

Смачне варення з жовтої сливи без кісточок

Дуже смачне сливове варення виходить з жовтої сливи, оскільки вона солодше синьою. Приготувати таке варення не складно, однак процес вимагає великої кількості часу. Ароматне сливове варення добре підходить для різних начинок, а сироп можна використовувати для просочення тортів.

Час приготування: 12 годин

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 1,5 літра

Інгредієнти:

  • Зливу жовта – 1,5 кг
  • Цукровий пісок – 1,2 кг

Процес приготування:

Крок 1. Сливи переберіть і промийте у воді. Видаліть кісточки плодів, після чого покладіть сливи в каструлю і пересипте їх цукром. Каструлю зі сливами в цукрі потрібно відправити в холодильник як мінімум на кілька годин, щоб ягоди пустили сік.

Крок 2. Через кілька годин, коли цукор частково розтане в сиропі, поставте каструлю з майбутнім варенням на плиту і проваріть протягом двадцяти хвилин.

Крок 3. Варення потрібно повністю остудити, а потім знову проваріть його протягом двадцяти хвилин. В цей же час можна простерилізувати банки з кришками.

Крок 4. Готове варення з жовтих слив розподіліть по банкам і закатайте. Остуджувати заготівлю потрібно перевернувши банки догори дном, при кімнатній температурі близько доби.

Простий і смачний рецепт варення з синьою сливи

Ароматне варення з синьою сливи без кісточок – прекрасний десерт і вдала заготівля про запас. Сливи, зазвичай, добре плодоносять і швидко псуються, тому їх потрібно обов’язково влаштовувати в банки в різних видах. Цей рецепт сливового варення – простий і дуже вдалий.

Час приготування: 12 годин

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 1 літр

Інгредієнти:

  • Слива – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1 кг
  • Вода – 0,5 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Всипте В каструлю весь цукор і додайте до нього пів склянки води. З цієї суміші потрібно зварити сироп, в якій будуть варитися сливи для варення.

Крок 2. Сливи розділіть на половинки, попередньо вимивши і видаліть кісточки. Залийте плоди цукровим сиропом і доведіть до кипіння. Залиште сливи в сиропі на ніч, після чого знову доведіть суміш до кипіння.

Крок 3. Сливи в сиропі охолодіть і ще двічі повторіть процес варіння. Це дозволить зберегти цілі половинки слив в варення, вони не разлезутся і не перетворяться на кашу.

Крок 4. Готове варення розкласти по банках, загорніть і зберігайте у темному прохолодному місці. Варення по цьому рецепту вийде густе і насичене, як желе з шматочками злив.

Сливове варення без кісточок в мультиварці

Апетитне густе варення з синіх слив легко приготувати за допомогою мультиварки. Варення вийде густим, насиченим і приготується досить швидко без вашої участі. Обов’язково спробуйте зварити сливове варення таким способом і заощадити масу часу!

Час приготування: 1 год

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 600 мл

Інгредієнти:

  • Слива – 1 кг
  • Цукровий пісок – 0,8 кг
  • Вода – 2/3 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Сливи переберіть, ретельно вимийте під проточною водою, в тазу, кілька разів міняючи воду. Видаліть всі пошкоджені або занадто м’які ягоди.

Крок 2. Обов’язково видаліть кісточки з слив. Це можна зробити вручну або за допомогою спеціального приладу для видалення кісточок.

Крок 3. Покладіть сливу в мультиварочную чашу і додайте цукор. Влийте воду, перемішайте всі разом і включіть режим «Джем/варення» на 45 хвилин. Якщо такого режиму немає, то включіть режим «Гасіння» на той же час.

Крок 4. Готове варення вийде дуже густим і насиченим кольором. Його потрібно відразу ж розкласти по стерильним банкам і закатати або закрутити кришками. Остигати заготівлі потрібно при кімнатній температурі, а зберігати варення краще в більш прохолодному місці.

Варення зі сливи тернівки (дикої сливи)

Зливу тернівка або, простіше кажучи, дика слива – дуже смачна ягода. Варення, виготовлене з дикої сливи, виходить дуже ароматним і смачним, з пікантною кислинкою та приємним післясмаком.

Час приготування: 1,5 години

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 1,2 літра

Інгредієнти:

  • Тернівка – 2 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Масло – ½ пакетика

Процес приготування:

Крок 1. Сливи вимити в проточній воді, після чого акуратно видаліть всі кісточки плодів вручну або за допомогою спеціального пристосування.

Крок 2. Сливи в каструлі з’єднайте з цукром, перемішайте і дайте їм постояти пару годин, щоб ягоди пустили сік. Після цього поставте каструлю на плиту і варіть варення протягом однієї години на повільному вогні. В кінці приготування додайте ванілін.

Крок 3. Сливове варення розкласти по стерильним невеликим банкам в гарячому вигляді. Загорніть банки з заготівлею стерильними гвинтовими кришками і дайте варенню повністю охолонути догори дном в «шубі» з рушників або старого пледа.

Варення з яблук і слив на зиму

Поєднання яблук з сливами – прекрасний вибір для варення-асорті. В особливо урожайні роки змішувати яблука зі сливами дуже зручно, щоб не варити окремо різні варення. У будь-якому випадку спробуйте сливово-яблучне варення хоча б заради інтересу.

Час приготування: 2 години

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 3 л.

Інгредієнти:

  • Зливу – 2,5 кг
  • Яблуко – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1 кг

Процес приготування:

Крок 1. Сливи переберіть, видаліть хвостики, гілочки і листочки. Промийте ягоди акуратно в проточній воді і видаліть кісточки.

Крок 2. Ягоди покладіть у велику миску або каструлю і пересипте їх цукром. Залиште в такому положенні сливи на деякий час, а самі займіться підготовкою яблук.

Крок 3. Яблука вимийте, зніміть з них шкірку і наріжте плоди на часточки. Серцевину з яблук потрібно попередньо видаляти. Додайте фрукт в миску зі сливами і цукром і перемішайте. Поставте миску на вогонь і варіть на повільному вогні до загусання, періодично перемішуючи варення і знімаючи пінку з його поверхні.

Крок 4. Варення з яблук і слив розлийте в стерильні баночки і відразу ж закупорьте кришками. Остуджувати заготівлю стоїть в «шубі» впродовж доби, після чого можна сміливо зберігати заготовку в погребі чи коморі.

Шоколадне варення зі сливи з какао

Ароматне і ніжне сливове варення готують з додаванням какао та вершкового масла. Це вже не просто варення, а справжній вишуканий десерт з дивовижним ароматом і смаком. Обов’язково спробуйте приготувати сливово-шоколадне варення, щоб оцінити цей чудовий смак.

Час приготування: 1 год

Час приготування: 10 хвилин

Кількість порцій: 0,3 літра

Інгредієнти:

  • Зливу – 0,5 кг
  • Какао нерозчинний – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Вода – 2 ст. л.
  • Цукровий пісок – 200 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Сливи переберіть і промийте в холодній воді. Розділіть кожен плід на дві частини, видаліть кісточки, а потім розріжте сливи ще раз навпіл. Перемістіть плоди в каструлю, всипте буквально 50-70 грамів цукру і влийте воду. Варення потрібно довести до кипіння і виключити вогонь.

Крок 2. Поки сливове варення остигає, потрібно з’єднати какао з цукром і добре перемішати його.

Крок 3. Суміш какао з цукром всипте в каструлю зі сливами в сиропі і варіть протягом десяти хвилин, періодично перемішуючи варення. Введіть варення вершкове масло, після чого проваріть варення ще близько п’яти хвилин до готовності.

Крок 4. Готове шоколадне сливове варення покладіть в чисту суху банку, попередньо простерилизованную. Закрийте варення кришкою, остудіть і зберігайте у темному прохолодному місці.

Дуже смачне сливове варення з корицею

Пряне сливове варення з корицею і ваніллю прикрасить будь чаювання і сподобається тим, хто любить незвичайні ароматні ласощі. Готувати таке варення зовсім не складно, головне – не переборщити з корицею і не перебити натуральний смак сливи.

Час приготування: 4 години

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 1 літр

Інгредієнти:

  • Зливу – 1,5 кг
  • Цукор – 1,2 кг
  • Кориця – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Сливу переберіть і промийте, після чого розділіть кожен плід навпіл і видаліть кісточки. Сливи складіть в каструлю шарами, пересипаючи цукровим піском. У такому положенні ягоди потрібно залишити на пару годин, до виділення соку.

Крок 2. Через пару годин нагрійте сливи з цукром, не доводячи суміш до кипіння. Остудіть варення повністю, а потім знову нагрійте його і, не перемішуючи, проваріть кілька хвилин.

Крок 3. Всипте в варення корицю і акуратно перемішайте. Додайте за бажанням трохи ваніліну або ванільного цукру, доведіть варення до кипіння і проваріть кілька хвилин.

Крок 4. Ще гаряче варення відразу ж розкладіть по стерильним банкам і закатайте, а після того як ваша заготівля охолоне, приберіть її на зберігання в темне прохолодне місце.

Як приготувати сливове варення з апельсином

Сливово-апельсинове варення – смачне ласощі, яке володіє свіжим ароматом і приємним смаком. Солодке з легкою кислинкою, воно дуже добре поєднується з різними видами випічки.

Час приготування: 12 годин

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 0,7 літра

Інгредієнти:

  • Слива – 1 кг
  • Цукровий пісок – 0,8 кг
  • Апельсин – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Сливи вимити в проточній воді, попередньо перебравши їх від сміття і зіпсованих ягід. Розділіть кожну ягідку навпіл і видаліть кісточки, після чого перемістіть плоди в каструлю або миску і всипте цукровий пісок.

Крок 2. Сливи з цукром потрібно залишити приблизно на чотири години, щоб вони пустили сік. Після цього потрібно вичавити в ємність з ягодами сік апельсина і тонко нарізати апельсинову цедру.

Крок 3. Варення доведіть до кипіння на помірному вогні, проваріть кілька хвилин і зніміть з вогню. Коли він повністю охолоне, потрібно повторити весь процес ще двічі. Готове варення в гарячому вигляді акуратно розкладіть по банках і відразу ж загорніть. Зберігати заготовку необхідно в темному прохолодному місці.