Грузинська кухня багата смачними і поживними стравами з баклажанів. Їх можна заготовити на зиму і довгий час зберігати в погребі. Готове частування різноманітить ваш стіл в будь-яку пору і доповнить інші страви. Беріть на замітку 7 кулінарних ідей з покроковим описом процесу.
Баклажани по-грузинськи на зиму — найсмачніший рецепт
Поживні і ароматні грузинські баклажани не складно приготувати в домашніх умовах. Закуска підійде для довгого зберігання в скляних банках. Спробуйте смачний і яскравий рецепт.
Інгредієнти на
1 л.
- Баклажан 1 кг
- Перець болгарський ½ кг
- Перець чилі 1 шт.
- Часник 1 шт.
- Сіль ½ ст. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Оцет 2.5 ст. л.
- Масло рослинне 3 ст. л.
Процес приготування:
- Як заготовити смачні баклажани по-грузинськи на зиму? Промиваємо баклажани, поділяємо їх на невеликі шматочки і засипаємо сіллю на 20-30 хвилин. Після закінчення часу овоч промиваємо, таким чином ми позбавляємося від гіркоти.
- Очистити перці від насіння, а зубчики часнику від лушпиння. Ділимо продукти на невеликі шматочки і занурюємо їх у загальну миску.
- Шматочки перцю з часником подрібнюємо за допомогою блендера.
- Перемелену масу з’єднайте з цукром і нагріваємо на плиті.
- Коли сухий інгредієнт розчиниться, опускаємо в вміст баклажани, вливаємо олію, додаємо сіль. Тушкуємо 10 хвилин, доповнюємо оцтом, і прибираємо з вогню.
- Переливаємо гаряче частування у підготовлену банку.
- Закриваємо заготівлю кришкою і ставимо її на зберігання. Грузинські баклажани на зиму готові.

Гострі баклажани по-грузинськи без стерилізації на зиму
Грузинська кухня славиться яскравим розмаїттям гострих страв. Одне з них – баклажани на зиму в банках. Оцініть традиційний рецепт, завдяки якому ви отримаєте смачний і пікантний продукт.
Час готування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 2,5 л.
Інгредієнти:
- Баклажан – 3 кг
- Перець болгарський – 0,8 кг
- Перець чилі – 2 шт.
- Часник – 1 шт.
- Хмелі-сунелі – 0,5 ст. л.
- Сіль – 0,5 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцет – 3 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Промиваємо баклажани і видаляємо плодоніжки.
2. Далі овочі нарізаємо на невеликі кубики.
3. Засипаємо овочеві шматочки сіллю і залишаємо їх на 30 хвилин.
4. Підготуємо і інші продукти. Промиваємо перці і очищаємо від насіння.
5. Нарізаємо перець шматочками і кладемо їх у чашу блендера. Сюди ж кладемо зубчики часнику.
6. Перемелюємо продукти до стану кашки.
7. Повертаємося до баклажанів. Обсмажуємо їх на сковороді з рослинною олією до м’якого стану.
8. Овочеве пюре переливаємо в металевий посуд. Доводимо вміст до кипіння. Додаємо до нього цукор і оцет.
9. Сюди ж опускаємо обсмажені баклажани.
10. Відправляємо в масу хмелі-сунелі.
11. Розмішуємо і тушкуємо заготовку на слабкому вогні близько 10 хвилин.
12. Розливаємо гострі гарячі баклажани по чистим і сухим банкам.
13. Закриваємо частування кришками, остуджуємо і відправляємо на зберігання!
Баклажани по-грузинськи кружечками на зиму
Баклажан – важливий продукт для грузинської кухні. З нього готують безліч традиційних страв. Оцініть яскраву ідею для зимових заготовок, яка порадує своєю поживністю та помірною пікантністю.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Баклажан – 1,5 кг
- Перець болгарський – 0,5 кг
- Перець чилі – 1 шт.
- Часник – за смаком.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 2,5 ст. ложки
- Оцет – 80 мл
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Промиваємо баклажани нарізаємо кружальцями. Товщина – середня.
2. Овочеві кружечки підсмажуємо на сковорідці до золотистого рум’янцю.
3. Викладаємо обсмажені баклажани в загальну миску.
4. Болгарський перець розрізаємо на половинки і очищаємо від насіння.
5. Підготуємо і інші продукти. Зубчики часнику очищаємо від лушпиння.
6. Перець і часник перемелюємо через м’ясорубку або блендер. Отриману масу розмішуємо з сіллю, цукром і оцтом.
7. У чисті скляні банки викладаємо шарами кружечки баклажанів і суміш спецій.
8. Закриваємо заготовки поліетиленовими кришками і відправляємо їх на зберігання в холодильник. З’їдаємо за 1-2 місяці. Готово!
Соковиті баклажани по-грузинськи з помідорами на зиму
Варіант соковитою грузинської заготовки на зиму – страва з баклажанів та помідорів. Поживний продукт доповнить багато гарячі страви, його можна подавати до домашнього обіду або святкового столу.
Час готування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 1 л.
Інгредієнти:
- Баклажан – 1 кг
- Помідор – 1 кг
- Часник – 1 шт.
- Вода – 1 склянка
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Оцет – 30 мл
Процес приготування:
1. Старанно промиваємо баклажани, потім нарізаємо їх невеликими кубиками. Засипаємо продукт сіллю, розмішуємо і залишаємо на 20 хвилин.
2. Промиті помідори дрібно нарізаємо або прокручуємо через м’ясорубку.
3. Очищаємо зубчики часнику і подрібнюємо їх.
4. Масу їх помідорів змішуємо з водою і цукром. Доводимо до кипіння.
5. Сюди ж опускаємо шматочки баклажанів і часник. Варимо масу на слабкому вогні 20 хвилин і доповнюємо оцтом.
6. Розливаємо гарячі баклажани з помідорами у чисті стерилізовані банки. Закриваємо їх кришками, остуджуємо і відправляємо на зберігання.
Дуже смачні грузинські баклажани з волоським горіхом
Неймовірно смачні баклажани по-грузинськи часто готують з додаванням волоського горіха. Оцініть кулінарну ідею, відповідну для тривалого зимового зберігання. Справляться навіть новачки.
Час готування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 1 л.
Інгредієнти:
- Баклажан – 1 кг
- Горіхи грецькі – 150 гр.
- Часник – 150 гр.
- Перець чилі – 1 шт.
- Сіль – 30 гр.
- Цукор – 1 ч. л.
- Оцет – 30 мл
- Масло рослинне – 100 мл
Процес приготування:
1. Промиваємо баклажани розрізаємо їх на тонкі кружечки.
2. Випікаємо овоч 25 хвилин при розігрітій до 220 градусів духовці.
3. Очищаємо волоські горіхи і подрібнюємо їх у блендері.
4. Також перемелюємо перець чилі з зубчиками часнику.
5. Розмішуємо обидві суміші і доповнюємо їх сіллю, цукром, оцтом, рослинним маслом. Знову подрібнюємо масу до однорідності.
6. В стерилізовані банки викладаємо запечені баклажани. Чергуємо їх з горіховою сумішшю.
7. Щільно набиту банку закриваємо кришкою. Даємо частування охолонути і відправляємо на зберігання.
Як заготовити баклажани по-грузинськи на зиму з кінзою?
Ароматні баклажани на зиму можна приготувати з додаванням кінзи. Яскравий рецепт грузинської кухні гармонійно впишеться у ваше домашнє меню. Подавайте частування з м’ясними або рибними стравами.
Час готування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 3 л.
Інгредієнти:
- Баклажан – 3 кг
- Перець болгарський – 500 гр.
- Помідор – 1 кг
- Кінза – 1 пучок.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
- Масло рослинне – 1 ст.
- Оцет – 100 мл
Процес приготування:
1. Промиті баклажани поділяємо на кубики. Засипаємо продукт сіллю, розмішуємо і залишаємо на 20 хвилин.
2. Перекладаємо овочі в каструлю і тушкуємо їх на слабкому вогні 15 хвилин.
3. В м’ясорубці прокручуємо помідори і болгарський перець. Сюди де додаємо подрібнену кінзу.
4. З’єднуємо обидві заготовки, доповнюємо їх сіллю, цукром, оцтом і рослинним маслом. Тушкуємо близько 30 хвилин. Періодично помішуємо, щоб продукти не пригоріли.
5. Далі гарячу масу розливаємо по підготовленим банкам. Закриваємо їх кришками і відправляємо на зберігання.
Баклажани по-грузинськи з томатною пастою на зиму
Яскраву грузинську закуску на зиму можна приготувати з баклажанів і томатної пасти. Частування доповнить ваш обідній стіл, його можна подавати разом з гарячими м’ясними стравами. Оцініть простий і швидкий кулінарний процес.
Час приготування: 50 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 1 л.
Інгредієнти:
- Баклажан – 1 кг
- Паста томатна – 1 ст.
- Вода – 2 склянки
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 0,5 ст. л.
- Оцет – 30 мл
Процес приготування:
1. Викладаємо томатну пасту в невелику каструлю. Сюди ж додаємо сіль з цукром.
2. Заливаємо продукти водою. Нагріваємо вміст і розмішуємо, поки не утвориться однорідна суміш.
3. Промиваємо баклажани нарізаємо на невеликі кубики.
4. Заливаємо овочі томатною масою.
5. Розмішуємо заготівлю і тримаємо її на слабкому вогні близько 20 хвилин. В кінці додаємо оцет.
6. Розливаємо готові баклажани в томатній пасті по стерилізованим банкам. Закриваємо їх кришками і ставимо на довге зберігання.