Баклажани по-грузинськи на зиму – 7 найбільш смачних рецептів з покроковими фото

Грузинська кухня багата смачними і поживними стравами з баклажанів. Їх можна заготовити на зиму і довгий час зберігати в погребі. Готове частування різноманітить ваш стіл в будь-яку пору і доповнить інші страви. Беріть на замітку 7 кулінарних ідей з покроковим описом процесу.

Баклажани по-грузинськи на зиму — найсмачніший рецепт

Поживні і ароматні грузинські баклажани не складно приготувати в домашніх умовах. Закуска підійде для довгого зберігання в скляних банках. Спробуйте смачний і яскравий рецепт.

Інгредієнти на
1 л.

  • Баклажан 1 кг
  • Перець болгарський ½ кг
  • Перець чилі 1 шт.
  • Часник 1 шт.
  • Сіль ½ ст. л.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Оцет 2.5 ст. л.
  • Масло рослинне 3 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як заготовити смачні баклажани по-грузинськи на зиму? Промиваємо баклажани, поділяємо їх на невеликі шматочки і засипаємо сіллю на 20-30 хвилин. Після закінчення часу овоч промиваємо, таким чином ми позбавляємося від гіркоти.
  2. Очистити перці від насіння, а зубчики часнику від лушпиння. Ділимо продукти на невеликі шматочки і занурюємо їх у загальну миску.
  3. Шматочки перцю з часником подрібнюємо за допомогою блендера.
  4. Перемелену масу з’єднайте з цукром і нагріваємо на плиті.
  5. Коли сухий інгредієнт розчиниться, опускаємо в вміст баклажани, вливаємо олію, додаємо сіль. Тушкуємо 10 хвилин, доповнюємо оцтом, і прибираємо з вогню.
  6. Переливаємо гаряче частування у підготовлену банку.
  7. Закриваємо заготівлю кришкою і ставимо її на зберігання. Грузинські баклажани на зиму готові.

Гострі баклажани по-грузинськи без стерилізації на зиму

Грузинська кухня славиться яскравим розмаїттям гострих страв. Одне з них – баклажани на зиму в банках. Оцініть традиційний рецепт, завдяки якому ви отримаєте смачний і пікантний продукт.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 2,5 л.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 3 кг
  • Перець болгарський – 0,8 кг
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Часник – 1 шт.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Оцет – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Промиваємо баклажани і видаляємо плодоніжки.

2. Далі овочі нарізаємо на невеликі кубики.

3. Засипаємо овочеві шматочки сіллю і залишаємо їх на 30 хвилин.

4. Підготуємо і інші продукти. Промиваємо перці і очищаємо від насіння.

5. Нарізаємо перець шматочками і кладемо їх у чашу блендера. Сюди ж кладемо зубчики часнику.

6. Перемелюємо продукти до стану кашки.

7. Повертаємося до баклажанів. Обсмажуємо їх на сковороді з рослинною олією до м’якого стану.

8. Овочеве пюре переливаємо в металевий посуд. Доводимо вміст до кипіння. Додаємо до нього цукор і оцет.

9. Сюди ж опускаємо обсмажені баклажани.

10. Відправляємо в масу хмелі-сунелі.

11. Розмішуємо і тушкуємо заготовку на слабкому вогні близько 10 хвилин.

12. Розливаємо гострі гарячі баклажани по чистим і сухим банкам.

13. Закриваємо частування кришками, остуджуємо і відправляємо на зберігання!

Баклажани по-грузинськи кружечками на зиму

Баклажан – важливий продукт для грузинської кухні. З нього готують безліч традиційних страв. Оцініть яскраву ідею для зимових заготовок, яка порадує своєю поживністю та помірною пікантністю.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 1,5 кг
  • Перець болгарський – 0,5 кг
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 2,5 ст. ложки
  • Оцет – 80 мл
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Промиваємо баклажани нарізаємо кружальцями. Товщина – середня.

2. Овочеві кружечки підсмажуємо на сковорідці до золотистого рум’янцю.

3. Викладаємо обсмажені баклажани в загальну миску.

4. Болгарський перець розрізаємо на половинки і очищаємо від насіння.

5. Підготуємо і інші продукти. Зубчики часнику очищаємо від лушпиння.

6. Перець і часник перемелюємо через м’ясорубку або блендер. Отриману масу розмішуємо з сіллю, цукром і оцтом.

7. У чисті скляні банки викладаємо шарами кружечки баклажанів і суміш спецій.

8. Закриваємо заготовки поліетиленовими кришками і відправляємо їх на зберігання в холодильник. З’їдаємо за 1-2 місяці. Готово!

Соковиті баклажани по-грузинськи з помідорами на зиму

Варіант соковитою грузинської заготовки на зиму – страва з баклажанів та помідорів. Поживний продукт доповнить багато гарячі страви, його можна подавати до домашнього обіду або святкового столу.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 1 кг
  • Помідор – 1 кг
  • Часник – 1 шт.
  • Вода – 1 склянка
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Оцет – 30 мл

Процес приготування:

1. Старанно промиваємо баклажани, потім нарізаємо їх невеликими кубиками. Засипаємо продукт сіллю, розмішуємо і залишаємо на 20 хвилин.

2. Промиті помідори дрібно нарізаємо або прокручуємо через м’ясорубку.

3. Очищаємо зубчики часнику і подрібнюємо їх.

4. Масу їх помідорів змішуємо з водою і цукром. Доводимо до кипіння.

5. Сюди ж опускаємо шматочки баклажанів і часник. Варимо масу на слабкому вогні 20 хвилин і доповнюємо оцтом.

6. Розливаємо гарячі баклажани з помідорами у чисті стерилізовані банки. Закриваємо їх кришками, остуджуємо і відправляємо на зберігання.

Дуже смачні грузинські баклажани з волоським горіхом

Неймовірно смачні баклажани по-грузинськи часто готують з додаванням волоського горіха. Оцініть кулінарну ідею, відповідну для тривалого зимового зберігання. Справляться навіть новачки.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 1 кг
  • Горіхи грецькі – 150 гр.
  • Часник – 150 гр.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Сіль – 30 гр.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Оцет – 30 мл
  • Масло рослинне – 100 мл

Процес приготування:

1. Промиваємо баклажани розрізаємо їх на тонкі кружечки.

2. Випікаємо овоч 25 хвилин при розігрітій до 220 градусів духовці.

3. Очищаємо волоські горіхи і подрібнюємо їх у блендері.

4. Також перемелюємо перець чилі з зубчиками часнику.

5. Розмішуємо обидві суміші і доповнюємо їх сіллю, цукром, оцтом, рослинним маслом. Знову подрібнюємо масу до однорідності.

6. В стерилізовані банки викладаємо запечені баклажани. Чергуємо їх з горіховою сумішшю.

7. Щільно набиту банку закриваємо кришкою. Даємо частування охолонути і відправляємо на зберігання.

Як заготовити баклажани по-грузинськи на зиму з кінзою?

Ароматні баклажани на зиму можна приготувати з додаванням кінзи. Яскравий рецепт грузинської кухні гармонійно впишеться у ваше домашнє меню. Подавайте частування з м’ясними або рибними стравами.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 3 л.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 3 кг
  • Перець болгарський – 500 гр.
  • Помідор – 1 кг
  • Кінза – 1 пучок.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Оцет – 100 мл

Процес приготування:

1. Промиті баклажани поділяємо на кубики. Засипаємо продукт сіллю, розмішуємо і залишаємо на 20 хвилин.

2. Перекладаємо овочі в каструлю і тушкуємо їх на слабкому вогні 15 хвилин.

3. В м’ясорубці прокручуємо помідори і болгарський перець. Сюди де додаємо подрібнену кінзу.

4. З’єднуємо обидві заготовки, доповнюємо їх сіллю, цукром, оцтом і рослинним маслом. Тушкуємо близько 30 хвилин. Періодично помішуємо, щоб продукти не пригоріли.

5. Далі гарячу масу розливаємо по підготовленим банкам. Закриваємо їх кришками і відправляємо на зберігання.

Баклажани по-грузинськи з томатною пастою на зиму

Яскраву грузинську закуску на зиму можна приготувати з баклажанів і томатної пасти. Частування доповнить ваш обідній стіл, його можна подавати разом з гарячими м’ясними стравами. Оцініть простий і швидкий кулінарний процес.

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 1 кг
  • Паста томатна – 1 ст.
  • Вода – 2 склянки
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ст. л.
  • Оцет – 30 мл

Процес приготування:

1. Викладаємо томатну пасту в невелику каструлю. Сюди ж додаємо сіль з цукром.

2. Заливаємо продукти водою. Нагріваємо вміст і розмішуємо, поки не утвориться однорідна суміш.

3. Промиваємо баклажани нарізаємо на невеликі кубики.

4. Заливаємо овочі томатною масою.

5. Розмішуємо заготівлю і тримаємо її на слабкому вогні близько 20 хвилин. В кінці додаємо оцет.

6. Розливаємо готові баклажани в томатній пасті по стерилізованим банкам. Закриваємо їх кришками і ставимо на довге зберігання.