Варення з брусниці – 10 простих рецептів на зиму з покроковими фото

Варення, заготовлене на зиму, з брусниці набагато багатші вітаміном С, ніж цитрусові, виноград і навіть журавлина. Завдяки чому, готовий десерт має жарознижувальний ефект і навіть підвищує імунітет, що так важливо для людського організму в холодний період року.

Класичний рецепт брусничного варення на зиму

В країнах Скандинавії з брусниці готують приголомшливий соус або джем, який подають до м’ясних страв, а на території нашої країни чомусь готують виключно варення, яке можна подавати як самостійне блюдо, а можна використовувати в якості начинок в бісквітних тортах і млинці.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Брусниця 1 кг
  • Цукор-пісок 1 кг
  • Вода-1.5 склянки

Процес приготування:

  1. Як заготовити просте варення з брусниці на зиму? Готуємо цукровий сироп. Для цього в каструлю наливаємо півтори склянки очищеної питної води та один кілограм цукрового піску – варимо при постійному помішуванні на середньому вогні.
  2. В цей час ретельно промиваємо ягоди і прибираємо всі порошинки, листочки і гілочки – відкидаємо на друшляк, дозволяючи стекти надлишків води.
  3. Потім, перекладаємо брусницю в каструлю до сиропу і виварюємо близько 40 хвилин на мінімальному вогні, періодично помішуючи.
  4. Готове варення розливаємо по сухим і стерильним баночках і відразу ж закатуємо за допомогою спеціальної машинки.
  5. Прикривши рушником, залишаємо на добу для повного остигання і після прибираємо в місце зберігання. Приємного апетиту!

Просте варення з брусниці-п’ятихвилинка на зиму

Плюси варення-п’ятихвилинки полягають у тому, що не потрібно витрачати кілька годин свого вільного часу, а також, при скороченому часу термічної обробки, зберігається максимальна кількість корисних речовин, що міститься в ягодах.

Час готування – 1 ч. 55 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Брусниця – 450 гр.
  • Цукор-пісок – 300 гр.

Процес приготування:

1. Брусницю ретельно промиваємо під струменем води, відкидаємо на друшляк, обдаємо окропом і засипаємо цукровим піском – прибираємо в бік на 1 годину для того, щоб ягоди в повній мірі просочилися.

2. Після закінчення часу, перебиваємо ягоди заглибним блендером, але не до однорідності, залишаючи трохи шматочком для приємної текстури варення, а не джему.

3. Брусничну масу перекладаємо в каструлю або сотейник, доводимо до кипіння (не перестаючи помішувати) і після готуємо ще близько 5 хвилин на середньому вогні під кришкою.

4. Готове варення розливаємо по заздалегідь простерилизованным банкам під жерстяну кришку. Накриваємо ковдрою до повного охолодження, перевернувши на кришки для перевірки герметичності.

5. Остигле страва прибираємо в холодильну камеру на зберігання. Приємного апетиту!

Просте варення з брусниці з яблуками

Десерт, приготований своїми руками, та ще й з домашніх ягід – це не тільки смачно, але ще й дуже корисно. Брусничне варення саме по собі дуже приємне і ароматне, але при додаванні в нього яблук – текстура стає більш густою, що дозволяє насолоджуватися стравою, навіть просто намазати на свіжий хліб.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1,4 л.

Інгредієнти:

  • Брусниця – 1 кг
  • Яблука – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 800 гр.

Процес приготування:

1. Ягоди промиваємо під струменем води, ретельно перебираємо, намагаючись позбутися всіх смітинок і гілочок, і перекидаємо на друшляк, прибираючи тим самим надлишки води. Після, пересипаємо добірну брусницю в тару, в якій буде готуватися варення.

2. Півкілограма яблук нарізаємо невеликими шматочками прямо в шкірці, але вирізавши серцевину.

3. Додаємо яблучні скибочки до ягід, засипаємо цукром-піском і відправляємо на плиту, готуємо на повільному вогні.

4. З моменту закипання майбутнього варення, варимо ягоди і фрукти близько 40 хвилин періодично помішуючи.

5. Після, розливаємо вміст каструлі з чистим і сухим баночках і закатуємо. Наповнену тару перевертаємо, закутуємо пледом і залишаємо до повного охолодження. Приємного апетиту!

Як приготувати варення з брусниці з грушею?

Всім відомі рецепти зимових заготовок з брусниці з яблуками, але якщо замінити останній інгредієнт грушею, то в результаті ми отримаємо кисло-солодкий десерт, який чудово поєднується не тільки з млинцями та оладками, але і з сиром!

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Брусниця – 600 гр.
  • Цукор-пісок – 1,2 кг
  • Груші – 600 гр.
  • Вода – ¼ склянки

Процес приготування:

1. Для варіння сиропу у каструлю наливаємо трохи води, додаємо цукровий пісок і нарізану невеликими шматочками грушу – тушкуємо на повільному вогні близько 15 хвилин після закипання (цукор повинен перетворитися в сироп).

2. Після, всипаємо промиту брусницю і продовжуємо варіння, періодично помішуючи.

3. Приблизно через 45 хвилин перевіряємо готовність – краплю варення залишаємо на блюдце і якщо воно не розтікається – знімаємо з плити.

4. Обережно розливаємо вміст каструлі і сухим стерильним банкам.

5. Закатуємо тару, перевертаємо, накриваємо рушником до повного охолодження. Десь через одну добу прибираємо в місце зберігання. Приємного апетиту!

Просте варення з замороженої брусниці

Звичайно, краще всього вживати брусницю в той момент, як тільки зірвав її з куща, однак, така можливість є далеко не завжди. Приготуємо варення з цієї кислої ягоди, щоб як можна довше насолоджуватися її неповторним смаком. Звертаю вашу увагу, що десерт виходить не тільки з свіжозібраних ягід, але і з заморожених.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Брусниця – 1 кг
  • Яблука – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

1. Для того щоб зварити сироп, в каструлю засипаємо цукровий пісок і заливаємо його водою – відправляємо на плиту і готуємо до загустіння, постійно помішуючи.

2. У солодкий сироп додаємо добірну брусницю, доводимо до кипіння – даємо повністю охолонути і знову повторюємо ту ж процедуру.

3. Після двох кип’ятіння розминаємо ягоди толкушкой для картоплі або злегка пробиваємо за допомогою заглибного блендера.

4. В отриману масу кладемо довільно нарізані яблука і повертаємо на плиту – готуємо ще близько 15 хвилин.

5. Після закінчення часу обережно розливаємо варення по стерильним баночках і закатуємо. Зберігаємо в темному і прохолодному місці. Приємного апетиту!

Смачне брусничне варення з апельсином

Приготувавши лише одного разу кисло-солодке вітамінне варення з ягід брусниці і цитруса – ви будете заготовляти його на кожну зиму, навіть збільшуючи обсяги. Такий десерт в першу чергу розлітається з поличок льоху, адже чудово поєднується з булочками, млинцями і підходить для начинки тортів.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 0,5 л.

Склад:

  • Брусниця – 500 гр.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 450 гр.
  • Розмарин – 2 гілочки.

Процес приготування:

1. Ягоди і цитрус гарненько обполіскуємо під струменем води й обсушуємо. Знімаємо цедру з апельсина, намагаючись не зачіпати білу частину.

2. Розрізаємо помаранчевий фрукт навпіл і видавлюємо весь сік.

3. В свіжовичавлений сік додаємо цедру і ретельно перемішуємо.

4. Промиту брусницю відправляємо в каструлю, засипаємо цукром-піском і ставимо на плиту.

5. Після, додаємо сік з цедрою апельсина і все перемішуємо.

6. Тушкуємо на повільному вогні, періодично помішуючи до повного розчинення цукрових кристалів.

7. Доводимо вміст каструлі до кипіння.

8. Обов’язково знімаємо образовывающуюся пінку за допомогою шумівки. Продовжуємо готування близько 20-25 хвилин, не забуваючи заважати.

9. Поки варення вирує на плиті – ретельно промиваємо банки і кришки, а після стерилізуємо тим способом, який зручний для вас.

10. На дно кожної банки кладемо по одній гілочці ароматного розмарину.

11. Гаряче варення розливаємо в стерильну тару.

12. Щільно закручуємо стерильними кришками.

13. Для перевірки герметичності ставимо банки догори дном, закутуємо пледом і залишаємо в такому положенні до повного охолодження. Приємного апетиту!

Як зварити брусничне варення з корицею?

Вашій увазі представляється дуже простий і швидкий рецепт приготування брусничного варення з додаванням кориці, лимона і меду. Простота його полягає в тому, що томити ягоди ми будемо в мультиварці і тільки один раз, без кількох етапів закипання і охолодження.

Час готування – 3 ч. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Брусниця – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Мед – ½ ст. л.
  • Лимон – ½ шт.
  • Кориця – ¼ ч. л.

Процес приготування:

1. Ягоди перебираємо, промиваємо і відкидаємо на друшляк або сито для того, щоб стекли надлишки рідини.

2. ½ Частина лимона прямо в шкірці ріжемо на невеликі шматочки і перебиваємо в блендері до консистенції пюре.

3. У чашу мультиварки викладаємо брусницю, мед, корицю, подрібнений лимон і цукор.

4. Включаємо програму «Гасіння», а на таймері встановлюємо 60 хвилин. Після відключення техніки, запускаємо режим «Підігрів» ще на 2 години. За весь час готування варення рекомендується кілька разів перемішати вміст чаші.

5. Гарячий десерт остуджуємо прямо в мультиварці і тільки після розливаємо по сухим і стерильних банках будь-якого зручного для вас обсягу.

6. Закатуємо тару кришками, перевертаємо для перевірки герметичності і прибираємо в місце зберігання, без попадання прямих сонячних променів. Приємного апетиту!

Варення з брусниці з волоськими горіхами

Брусничне варення з доповненням з волоських горіхів напевно сподобається тим, хто любить терпкий, але в теж час солодкий смак. Такий десерт – це справжнє джерело вітамінів та інших корисних мікроелементів, в який так потребує людський організм на протязі всіх холодних місяців.

Час готування – 1 ч. 55 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Брусниця – 1 кг
  • Яблука – 1 кг
  • Горіхи волоські – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 1,5-2 склянки
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

1. Ягоди ретельно промиваємо і обдаємо окропом для того, щоб прибрати гіркоту – відкидаємо на сито, позбавляючись від надлишків води.

2. Горіхи подрібнюємо толкушкой або ріжемо на невеликі шматочки.

3. Один кілограм яблук очищаємо від шкірки і насінної коробочки, а соковиту м’якоть нарізаємо скибочками середньої товщини.

4. У каструлі відповідного розміру з’єднуємо брусницю і нарізані яблука.

5. В окремій ємності готуємо сироп – змішуємо цукровий пісок з водою і на повільному вогні варимо до загустіння.

6. Отриманим сиропом заливаємо ягоди і фрукти і відправляємо на плиту – тушкуємо на мінімальному полум’я близько 30-35 хвилин після закипання, а за 2-3 хвилини до закінчення варіння додаємо ядра волоських горіхів.

7. Обережно розливаємо гаряче варення по стерильним і сухим баночках – закочує і після повного охолодження прибираємо в льох. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт варення з брусниці та журавлини

Вітамінне ласощі легко заготовити на зиму і убезпечити себе від авітамінозу маючи під рукою журавлину, брусницю, пару яблук, два апельсини і цукровий пісок. Варення можна використовувати не тільки як самостійний десерт, але й подавати, як доповнення до сирників, ажурним млинців і борошняним оладок.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4,5 л.

Інгредієнти:

  • Журавлина – 5,5 склянки
  • Брусниця – 5,5 склянки
  • Яблука – 5 шт.
  • Апельсини – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 12 ст.
  • Вода – 1,5 склянки

Процес приготування:

1. У глибокій ємності перемішуємо промиті ягоди, нарізані шматочками яблука (без шкірки) і апельсини, розібрані на часточки.

2. Фрукти і ягоди пропускаємо через м’ясорубку.

3. Займемося сиропом. Для його приготування в каструлю засипаємо 7 склянок піску і 1,5 склянки очищеної води – відправляємо на вогонь.

4. При постійному помішуванні варимо близько 15 хвилин до повного розчинення цукрових кристалів.

5. Після закінчення часу, до солодкого сиропу вливаємо фруктово-ягідне пюре і тушкуємо ще 15 хвилин.

6. Знімаємо з вогню і додаємо решту 5 склянок цукру. Розмішуємо до повного розчинення крупинок.

7. Ретельно перемішуємо всі компоненти між собою і розливаємо по стерильним банкам. Тару перевертаємо для перевірки герметичності, накриваємо пледом до повного охолодження. Приємного апетиту!

Як зварити варення з брусниці та чорниці в домашніх умовах?

Брусниця і чорниця – утворюють неймовірне поєднання кисло-солодких смаків, які припадуть до смаку багатьом. Таке ласощі чудово підходить для начинки бісквітних тортів і пирогів, а також містить дуже багато вітамінів.

Час готування – 3 ч. 50 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Брусниця – 1 кг
  • Чорниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 2 кг

Процес приготування:

1. Брусницю і чорницю гарненько перебираємо, прибираючи всі листочки, гілочки, смітинки – перекладаємо в каструлю відповідного розміру або таз.

2. Ягоди засипаємо цукром-піском і залишаємо на 3-4 години, а краще на ніч для того, щоб інгредієнти віддали свій натуральний сік.

3. Ранок відправляємо тару на вогонь і на повільному полум’ї тушкуємо до повного розчинення цукрових кристалів та закипання соку.

4. Доводимо вміст каструлі до кипіння і за допомогою шумівки знімаємо образовывающуюся пінку.

5. Продовжуємо готування не менше 30 хвилин і після, у гарячому вигляді розливаємо по стерильним і сухим банкам. Закатуємо чистими кришками і перевертаємо догори дном, накриваємо ковдрою до повного охолодження і прибираємо в місце зберігання. Приємного апетиту!