Шпинат на зиму – 6 рецептів заготовок з покроковими фото

Шпинат на зиму – це різні способи заготівлі корисного і смачного продукту для використання протягом року при приготуванні салатів, супу, смузі, соусів і бутербродів, адже сезон збору його обмежений. Найбільш популярна заморозка шпинату, але можливі і інші варіанти: консервація в банках, засолювання, бланшировка і сушка. Вибрати спосіб заготівлі вам допоможе добірка рецептів на цю тему.

Як заморозити шпинат на зиму

Заморозка шпинату на зиму є самим простим і надійним способом заготівлі цієї рослини для різних страв. Заморожується шпинат або свіжим, що максимально зберігає його корисні властивості, або бланшованим, або у вигляді пюре. У цьому рецепті заморожуємо свіже листя і без подрібнення.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Шпинат 800 гр.
  • Зіп-пакети для заморозки

Процес приготування:

  1. Свіжі зібрані листя шпинату ретельно переберіть, видаляючи щільні черешки і дрібне сміття. Потім їх промийте кілька разів в холодній воді.
  2. Перед заморожуванням листя шпинату треба обсушити. Це зробіть за допомогою спеціальної сушарки для зелені, або просто на друшляку добре струсіть зайву рідину.
  3. Промиті листя розкладіть рівним шаром на рушник і дайте їм обсохнути. Якщо шпинату багато, можна промивати і обсушувати порційно.
  4. Підготовлений шпинат компактно укладіть в зіп-пакети, або звичайні пакети для заморожування, видалите максимально повітря. Потім пакети щільно закрийте і відразу перекладіть в морозильну камеру, де шпинат може зберігатися до 12 місяців.

шпинат Консервований на зиму

шпинат Консервований на зиму готується методом бланшування листя в гарячому розсолі з подальшим розкладанням в стерильні банки. Під капроновими кришками шпинат добре зберігається в холодильнику, а для більш тривалого зберігання банки краще простерилізувати за загальними правилами.

Час приготування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 0,5 л.

Склад:

  • Шпинат – 500 гр.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Листя шпинату ретельно перебрати, видаляючи пошкоджені, дрібний сміття і черешки.

Крок 2. Потім шпинат добре промити під проточною водою.

Крок 3. У каструлі закип’ятити два літри чистої води і розчинити в ній сіль.

Крок 4. У киплячий розсіл перекласти підготовлені листя шпинату і пробланшировать на середньому вогні протягом 2-3 хвилин.

Крок 5. Будь-яким способом простерилізувати пів-літрову банку і промити кришку. Бланшований шпинат компактно укласти в банку і залити гарячим розсолом.

Крок 6. Потім банку закрити кришкою і після повного охолодження поставити на зберігання в холодильник. Вдалих заготовок!

Пюре з шпинату на зиму

Пюре з шпинату на зиму заготовляють для додавання в різні страви: соуси, рибні або м’ясні, для бутербродів або супу. Таке пюре відмінно зберігає корисні властивості шпинату і яскравий зелений колір. У цьому рецепті до шпинату додамо зелений лук. Готуємо пюре зі стерилізацією.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1 л.

Склад:

  • Шпинат – 800 гр.
  • Цибуля зелена – 250 гр.
  • Сіль – 8 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Масло рослинне – 25 мл

Процес приготування:

Крок 1. Свіжий молодий шпинат помістити в глибоку посуд, залити на 10 хвилин холодною водою і потім кілька разів промити, міняючи воду.

Крок 2. Потім у шпинату відрізати корінці, залишивши для заготівлі тільки листя.

Крок 3. Зелену цибулю промити і білу частину пір’я видалити. Нарізати цибулю невеликими шматочками.

Крок 4. Підготовлений шпинат перекласти в глибоку чавунну сковороду, залити рослинним маслом і на середньому вогні згасити протягом 3-4 хвилин. За цей час шпинат значно зменшиться в обсязі.

Крок 5. Потім до шпинату перекласти нарізку зеленого цибулі, додати сіль і при постійному помішуванні загасити все ще 3-4 хвилини.

Крок 6. До кінця гасіння в сковороду через сито віджати сік лимона і через 1-2 хвилини вогонь вимкнути.

Крок 7. Отриману зелену масу пюрировать блендером на середній швидкості.

Крок 8. Будь-яким способом заздалегідь простерилізувати невеликі банки і кришки. Пюре розлити по банках і прикрити кришками.

Крок 9. Простерилізувати банки з пюре протягом 10 хвилин, як і звичайні заготовки. Потім приготоване пюре з шпинату герметично закупорити, остудити і переставити на зберігання в темне прохолодне місце. Вдалих і смачних заготовок!

Засолювання шпинату на зиму

Простим варіантом заготовки шпинату на зиму буде засолювання. Смак шпинату досить прісний, тому солити краще з додаванням щавлю в будь-якому співвідношенні. Для засолювання береться тільки кухонна сіль і додається її не менше 0,5 склянки на 1 кг зелені. Такий шпинат відмінно підійде для приготування супів і борщу.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 7.

Склад:

  • Шпинат – 300 гр.
  • Щавель – 200 гр.
  • Сіль – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Листя шпинату і щавлю перебрати, видаливши дрібний сміття і черешки. Потім їх декілька разів промити холодною водою.

Крок 2. Чисті листки розкласти на бавовняному рушник і залишити на 35-40 хвилин, щоб трохи підсохли.

Крок 3. Підготовлений шпинат зі щавлем гострим ножем дрібно нашаткувати і половину нарізки перекласти в глибоку посуд.

Крок 4. Посипати цю нарізку половиною розрахованого кількості солі.

Крок 5. Потім перекласти решту нарізку листя, засипати залишилася сіллю, руками добре перемішати і залишити на 40 хвилин, щоб шпинат зменшився в об’ємі і дав свій сік.

Крок 6. Будь-яким способом простерилізувати заздалегідь невеликі банки і кришки. Зелену масу компактно перекласти в банку і перелити весь сік.

Крок 7. Засолений шпинат зі щавлем в банку щільно закупорити і поставити на зберігання в прохолодне темне місце. Вдалих заготовок!

Бланшований шпинат на зиму

Бланшований шпинат на зиму готують для заморожування, і, хоча він втрачає частину корисних властивостей, але зменшується в об’ємі і вимагає менше місця в морозилці. Шпинат поміщається в окріп і відразу в крижану воду, а потім згортається в кульки і заморожується. Цей спосіб заготівлі шпинату простий і досить зручний.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: за бажанням.

Склад:

  • Шпинат – в будь-якій кількості.
  • Сода – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Листя шпинату перебрати, видалити жорсткі черешки і кілька разів промити холодною водою.

Крок 2. Підготувати дві каструлі. В одній закип’ятити воду і додати до нього щіпку соди, щоб зберігся колір шпинату. У другій каструлі підготувати крижану воду. Шпинат порційно перекласти на друшляк і на 20 секунд опустити в окріп.

Крок 3. Потім відразу помістити на 20 секунд в крижану воду, що припиняє процес варіння.

Крок 4. Охолоджений шпинат залишити на друшляку для стікання зайвої рідини або перекласти на натягнуту марлю.

Крок 5. Руками сформувати з бланшованого шпинату невеликі кульки, викласти на силіконовий килимок і на 4 години помістити в морозилку, щоб зовнішній шар подмерз.

Крок 6. Потім підморожені кульки з бланшованого шпинату перекласти в спеціальний пакет і помістити в морозилку для тривалого зберігання. Вдалих заготовок!

Шпинат на зиму через м’ясорубку

Популярним способом заготівлі шпинату на зиму є приготування з нього пюре з подальшим заморожуванням, і в цьому рецепті шпинат подрібнити на м’ясорубці, адже у деяких господинь немає блендера. Шпинат спочатку бланшируется, щоб обсяг його зменшився, а потім заморожується.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: за бажанням.

Склад:

  • Шпинат – в будь-якій кількості.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувати листя шпинату і на 40 секунд помістити їх в каструлю з окропом, що зробить шпинат більш м’яким.

Крок 2. Потім бланшований шпинат відкинути на друшляк для стікання всієї рідини.

Крок 3. Перекрутити шпинат на м’ясорубку з дрібною решіткою, можна двічі, щоб вийшло пюре більш однорідним.

Крок 4. Приготоване пюре розкласти по будь-яких формах, помістити їх в пакет і відправити у морозильну камеру. Вдалих заготовок!