Компот із слив на зиму – 10 простих рецептів на 3 літрову банку з покроковими фото

Компот із слив – прекрасна і проста заготівля на зиму. Оскільки сливи досить швидко починають бродити, то їх краще не зберігати, а відразу ж заготовляти. Серед десяти запропонованих рецептів ви з легкістю знайдете підходящий саме вам.

Компот із слив без стерилізації на 3-х літрову банку

Будь компот можна заготовити без подальшої стерилізації. Спосіб приготування, описаний в рецепті, напевно допоможе вам зберегти компот на всю зиму. Інгредієнти рецепту розраховані на одну 3-х літрову банку, для вашої зручності.

Час приготування – 30 хвилин

Час готування – 10 хвилин

Кількість порцій – 3 літра

Інгредієнти на
3 порц.

  • Зливу 500 гр.
  • Цукор-пісок 250 гр.

Процес приготування:

  1. Як заготовити компот із слив на 3 літрову банку на зиму? Для початку переберіть плоди, видаливши всі пом’яті і підгнилі сливи. Гарненько промийте їх, намагаючись не пошкодити. Після цього покладіть сливи в стерильну банку і залийте крутим окропом, прикрийте кришкою. Ягоди у банку повинні настоятися.
  2. Приблизно через двадцять хвилин потрібно злити настій з банки назад в каструлю і всипати туди цукровий пісок. Сироп у каструлі довести до кипіння і простежити, щоб весь цукор повністю розчинився в ньому.
  3. Після цього залийте в банку зі сливами сироп під саме горлечко і відразу ж загорніть банку стерильною кришкою.
  4. Остуджувати банки зі сливовим компотом, приготований за цим рецептом, потрібно догори дном і обгорнувши в теплий плед до повного охолодження. Повністю охолоне компот приблизно за добу, після цього зберігати заготівлю потрібно в темному прохолодному місці.

Компот із слив на зиму з кісточками

Дуже насиченим виходить сливовий компот з цілими сливами, в яких є кісточка. Треба лише відібрати міцні гарні сливи для компоту і ретельно промити. В рецепті наведена пропорція на трилітрову банку, але ви можете скорегувати співвідношення інгредієнтів під зручну для вас тару.

Час приготування – 30 хвилин

Час готування – 10 хвилин

Кількість порцій – 3 літра

Інгредієнти:

  • Слива – 1 кг
  • цукор – пісок- 300 гр.
  • Вода очищена – 2 л

Процес приготування:

1. Воду для закачування поставте кип’ятитися заздалегідь, а в цей час викладіть в стерильну банку оброблені сливи. Вони займуть близько половини однієї банки.

2. До самого верху заповніть банку зі сливами крутим окропом, робіть це обережно, щоб не тріснула банку. Банку з компотом прикрийте стерильною кришкою і залиште хвилин на п’ятнадцять чи двадцять.

3. Настій з банки зі сливами перелийте назад в каструлю, додайте цукор і зваріть сироп. Він повинен закипіти, а цукор повинен повністю розчинитися у воді.

4. Далі потрібно залити сливи в банку отриманим у вас сиропом і відразу ж закатати за допомогою машинки. Не забудьте брати стерильну кришку для вашого компоту.

5. Банку з компотом переверніть догори дном до повного охолодження заготовки, після чого приберіть компот із слив в підвал або комору на тривале зберігання.

Компот з жовтої сливи в банках

Компот з жовтої сливи виходить, зазвичай, трохи більш солодким. Насправді, різниця в кольорі злив не істотна. Якщо у вас вдалися жовті сливи – заготовте з них ароматний компот, який анітрохи не поступається за смаком компоту із синьої сливи.

Час приготування – 30 хвилин

Час готування – 10 хвилин

Кількість порцій – 6 літрів

Інгредієнти:

  • жовті Сливи – 1 кг
  • Цукровий пісок – 0,6 кг
  • Вода очищена – 5 л.

Процес приготування:

1. Для початку стерилізуйте банки, в які будете влаштовувати компот. Простіше всього це зробити старим способом – над паровою лазнею.

2. Обов’язково переберіть фрукти, не забуваючи видалити плодоніжки. Після цього гарненько промийте сливи в проточній воді.

3. Розділіть всі сливи навпіл і покладіть в кожну банку однакову кількість злив. Вони будуть займати близько третини однієї банки.

4. В великій каструлі доведіть до кипіння п’ять літрів води, з розрахунку 2,5 літра на одну банку. Коли вода в каструлі почне кипіти, всипте весь цукор і дочекайтеся його розчинення. Близько п’яти хвилин варіть сироп для компоту.

5. Далі акуратно влийте в банки зі сливами сироп, щоб він доходив до самого горлечка банок. Загорніть банки стерильними кришками і переверніть догори дном. Укутайте банки пледом або ковдрою до повного охолодження заготовки, після чого приберіть на зберігання в темне місце.

Простий і смачний компот із слив і яблук на зиму

Додатковий аромат і смак набувають складові компоти, у яких більше одного основного інгредієнта. Поєднання яблук і слив перевірено багатьма господинями, і ніколи не підводило. Ця заготовка відмінно зберігається більше року, тому в хороший сезон можна сміливо заготовити велику кількість банок.

Час приготування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Кількість порцій – 3 літра

Інгредієнти:

  • Яблуко – 250 гр.
  • Зливу – 450 гр.
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Вода – 2,5 л

Процес приготування:

1. Для початку підготуйте фрукти. Потрібно перебрати яблука та сливи, а потім вимити їх у проточній воді або в об’ємному тазику, міняючи воду.

2. Сливи розділіть на половинки, і вийміть всі кісточки, а яблука очистіть від серцевин і плодоніжок.

3. У стерильну банку викладіть нарізані навпіл фрукти і залийте їх окропом. Прикрийте банку кришкою і залиште настоюватися на п’ятнадцять хвилин.

4. Через певний час потрібно акуратно злити настій в підходящу каструлю.

5. У каструлю з рідиною всипте цукор і включіть вогонь. Коли сироп закипить, а цукор в ньому повністю розчиниться, можна приступати до останнього етапу приготування.

6. В банку з фруктами акуратно влийте сироп з каструлі, після чого відразу ж загорніть банку стерильною кришкою. Охолоджуйте заготовку в «шубі», перевернувши банку догори дном. Потім приберіть заготовку на зберігання в темне місце.

Покроковий рецепт компоту із слив і груш

Апетитний сливово-грушевий компот легко заготовити на зиму. Поєднання цих фруктів надає заготовці солодкий, свіжий смак з легкою кислинкою. В рецепті вказані інгредієнти для стандартної трилітрової банки, що спрощує розрахунки інгредієнтів.

Час приготування – 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Кількість порцій – 3 літра

Інгредієнти:

  • Груші – 250 гр.
  • Сливи – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 1 склянка

Процес приготування:

1. Груші переберіть, ретельно вимийте. Потім видаліть в фруктів плодоніжки і наріжте плоди довільними шматочками. Не забудьте видалити насінну коробочку.

2. Сливи теж потрібно перебрати і вимити. Після цього кожен плід потрібно розділити навпіл і вийняти кісточки.

3. Поставте На плиту каструлю з водою, близько двох з половиною літрів. В цей час стерилізуйте трилітрову банку і викладіть в неї фрукти. Коли в каструлі закипить вода, додайте цукровий пісок і зваріть сироп – це займе близько трьох хвилин.

4. Готовий сироп влийте в банку з грушами та сливами під саме горлечко, після чого відразу ж загорніть компот в банку стерильною кришкою і переверніть догори дном. Після цього банку потрібно гарненько укутати в плед і дати заготівлі повністю охолонути в такому положенні.

Компот із слив та персиків в банках на зиму

Компоти-асорті завжди користуються великою популярністю із-за різноманітності смаку. Кожен рік, в залежності від сорту, стиглості і кількості тих або інших фруктів, у вас буде виходити трохи різна заготовка. Зверніть увагу на поєднання персик-слива, компот з цих фруктів буде дуже ніжним і ароматним.

Час приготування – 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Кількість порцій – 3 літра

Інгредієнти:

  • Персик – 250 гр.
  • Зливу – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Вода очищена – 2,5 л.

Процес приготування:

1. Переберіть і добре промийте фрукти. Видаліть плодоніжки, приберіть підбиті або підгнилі плоди. Розділіть персики і сливи навпіл, виймаючи кісточки з кожного фрукта.

2. Після цього поставте на плиту каструлю з водою і доведіть її до кипіння.

3. У киплячу в каструлі воду додайте цукровий пісок, після чого приготуйте сироп. Він повинен закипіти і проваритися кілька хвилин.

4. Цукровий сироп влийте в стерильну банку, куди ви поклали підготовлені фрукти. Сироп лейте під саме горлечко, повільно, щоб банку не дала тріщину. Потім загорніть банку з компотом за допомогою стерильної кришки і закаточной машинки. Остигати заготівля повинна догори дном в «шубі» з пледа або ковдри не менше доби.

Рецепт приготування компоту із слив та абрикосів

Ароматний компот із слив та абрикосів легко зберегти на зиму. Завдяки природній кислоті в сливах цей компот добре консервується і стоїть неушкоджений до наступного сезону. Обов’язково спробуйте заготовити цей смачний напій за рецептом нижче.

Час приготування – 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Кількість порцій – 1 літр

Інгредієнти:

  • Зливу – 150 гр.
  • Абрикос – 150 гр.
  • Цукровий пісок – 1/3 склянки
  • Вода очищена – 0,7 л.

Процес приготування:

1. Зберіть свіжі сливи та абрикоси і відберіть в утиль усі пошкоджені плоди. Для компоту потрібно брати гарні фрукти, в яких немає ні натяку на подпорченность.

2. Після того як сливи та абрикоси ви промиєте в проточній воді, розділіть всі плоди навпіл і вийміть кісточки. Кісточки викиньте, а самі фрукти складіть у стерильну літрову банку.

3. Поставте на плиту каструлю з водою і додайте у воду цукор. Коли рідина закипить, проваріть кілька хвилин до повного розчинення цукрового піску у воді.

4. Далі потрібно акуратно влити отриманий сироп в банку з фруктами і закатати банку. Якщо ви переживаєте за збереження компоту, можете перед закачуванням простерилізувати вашу заготовку в каструлі з водою близько п’ятнадцяти хвилин, а після цього вже закатати банку.

Компот із слив з лимонною кислотою на зиму

Ароматний сливовий компот легко зберегти без стерилізації, якщо додати в нього лимонну кислоту. Кислота допоможе краще законсервувати заготівлю і заощадить час, який ви витратили на подальшу стерилізацію компоту.

Час приготування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Кількість порцій – 1 літр

Інгредієнти:

  • Сливи – 0,3 кг
  • Лимонна кислота – пучок
  • Цукор-пісок – 2-3 ст. л.
  • Вода очищена – 0,7 л.

Процес приготування:

1. Сливи переберіть і промийте, попередньо видаливши всі м’які і сумнівні на вигляд плоди.

2. Гарненько стерилізуйте банку для вашого компоту, попередньо вимийте її з содою або з гірчичним порошком. Цілі сливи щільно укладіть в банку, можете попередньо видалити кісточки, якщо хочете.

3. Воду треба закип’ятити в чайнику або каструлі і влити її в банку з фруктами. Наберіть води під саме горлечко банки і прикрийте кришкою. Можете додатково укутати банку рушником, після чого залиште ємність буквально на п’ятнадцять хвилин.

4. Воду з банки перелийте в каструлю і знову доведіть до кипіння. Повторіть процес настоянки компоту.

5. Воду знову злийте і закип’ятіть. Додайте цукровий пісок і лимонну кислоту, зваріть сироп. Коли він закипить, акуратно влийте сироп в банку під саме горлечко.

6. Готову заготовку потрібно відразу ж закрутити стерильною кришкою або закатати, а потім дати їй охолонути протягом доби в положенні догори дном. Після цього компот потрібно зберігати в темному прохолодному місці.

Дуже смачний компот, приготований з диких слив

Компот з диких слив виходить досить незвичайним, з особливим ароматом і смаком. Дика слива сама по собі дуже кисла ягода, тому цукру для компоту шкодувати не варто. Така заготівля чудово збережеться всю зиму і навіть довше, якщо правильно заготовити компот.

Час приготування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Кількість порцій – 1 літр

Інгредієнти:

  • Сливи – 300 гр.
  • Цукор – 1/2 склянки
  • Вода очищена – 0,7 л.

Процес приготування:

1. Сливи переберіть і промийте в проточній воді, а потім видаліть з кожного плоду кісточки, розділяючи сливи навпіл.

2. Стерилізуйте банки для закачування за допомогою пари або в духовці, а перед цим ретельно промийте ємності з содовим порошком або гірчицею.

3. У каструлю наберіть очищену воду і доведіть її до кипіння. Потім всипте, цукровий пісок і приготуйте сироп для компоту. Ягоди викладіть в банки для загортання і влийте в них сироп по саме горло.

4. Після цього прикрийте банки з компотом кришками і стерилізують заготовку в каструлі з водою протягом п’ятнадцяти хвилин з моменту закипання води. Відразу ж загорніть банки і остудіть догори дном, після чого зберігайте в темному місці без доступу сонячних променів.

Дієтичний компот із слив без додавання цукру

Якщо у вашій родині у всіх різне уявлення про кількість цукру в компоті, то ви можете закатати компот без цукру. Цей концентрат потім можна використовувати в різних цілях, розбавляти або досипати цукор прямо в кухоль. Спробуйте!

Час приготування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Кількість порцій – 2 літра

Інгредієнти:

  • Сливи – 500 гр.
  • Вода очищена – 1,5 л.

Процес приготування:

1. Сливи переберіть, вимийте і наколіть шпажкою, щоб вони не лопнули під час приготування компоту.

2. Стерилізуйте літрові баночки з допомогою окропу, пари або в духовій шафі.

3. Потім розподіліть по банкам однакову кількість злив, вільно розподіляючи їх усередині банок.

4. У кожну банку влийте окріп під саме горлечко і накрийте банки кришками, не влаштовуючи їх. На деякий час залиште сливи настоятися, щоб вийшов пофарбований настій.

5. Злийте воду зі слив в каструлю і знову доведіть її до кипіння.

6. Коли вода в каструлі закипить. Знову влийте киплячу рідину в банки зі сливами. Після цього відразу ж закрутіть банки стерильними кришками і переверніть їх догори дном. Накрийте заготівлю пледом або рушником, щоб остигання йшло повільніше, і залиште так банки на добу. Після цього можете прибирати компот на зберігання в підвал або комору.