Мариновані маслюки на зиму – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Мариновані маслюки на зиму – апетитне і універсальне частування для вашого столу. Соковиті і ніжні гриби чудово доповнять гарячі домашні страви. Також їх можна додавати в салати і використовувати в якості самостійної закуски. Для заготівлі використовуйте перевірені покрокові рецепти з нашої кулінарної збірки.

Мариновані маслюки: простий рецепт в банках на зиму

Мариновані маслюки по простому і швидкому рецептом виходять дуже смачними. Апетитні гриби, що заготовлюються на зиму, вони послужать відмінним доповненням до вареної картоплі і пюре.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Маслюки свіжі 2 кг
  • Вода 1 л
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Сіль 1 ст. л.
  • Лавровий лист 10 шт.
  • Перець чорний горошок 6 шт.
  • Часник 6 зуб.
  • Оцтова есенція 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як заготовити мариновані маслюки на зиму? Гриби чистимо і знімаємо плівку з капелюшків, заливаємо водою, ретельно промиваємо. Якщо маслюки занадто великі, розрізаємо їх. Закидаємо інгредієнт в каструлю з водою і кип’ятити 20 хвилин. Зливаємо воду за допомогою сита, за бажанням гриби можна промити.
  2. В окрему каструлю наливаємо літр чистої води для маринаду, додаємо в неї сіль, цукор, пару горошин перцю, лавровий лист і даємо закипіти. Після чого у воду викладаємо маслюки і варимо на помірному вогні 25-30 хвилин. За кілька хвилин до готовності додаємо оцтову есенцію.
  3. Стерилізуємо банки. У них викладаємо залишилися лаврове листя, горошини чорного перцю. Знімаємо з лушпиння часнику і також викладаємо в кожну банку по зубчику.
  4. На спеції акуратно перелити гриби з маринадом. Заповнюємо банки до шийок.
  5. Закручуємо заготовки стерилізованими кришками і даємо банкам охолонути при кімнатній температурі.
  6. Коли банки повністю охолонуть, мариновані маслюки готові. Зберігати рекомендується в прохолодному місці.

Мариновані маслюки з 9% оцтом

Маслюки, заготовлені на зиму з оцтом, добре і довго зберігаються. Прості в приготуванні гриби вдало доповнять ваш стіл як закуску в будь-який час року.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 3 банки по 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Маслюки – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Насіння кропу – 1 ч. л.
  • Оцет 9 % – 4 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо маслюки від забруднень і за допомогою гострого ножа акуратно знімаємо плівки з капелюшків.Очищені гриби вимиваємо в декількох водах.

Крок 2. Вимиті і очищені маслюки викладаємо в каструлю з водою. Чекаємо поки вона закипить, потім варимо 20 хвилин. Воду зливаємо, продукт на час відкладаємо в сторону.

Крок 3. У літрі води розмішуємо воду з сіллю і цукром. Ставимо на вогонь і готуємо маринад. До нього також додаємо спеції: горошини перцю, насіння кропу і лавровий лист. Кип’ятимо пряну рідина пару хвилин.

Крок 4. У киплячий маринад викладаємо маслюки. Даємо вмісту кип’ятити 20 хвилин, додаємо оцет, розмішуємо і знімаємо з плити.

Крок 5. Розливаємо мариновані гриби з оцтом в стерилізовані банки, закочує їх стерилізованими кришками і даємо охолонути. Готово!

Мариновані маслюки без оцту на зиму

Маслюки, заготовлені без оцту, виходять більш ніжними за смаком. Такі гриби ідеально додавати в салати та інші холодні закуски. Спробуйте простий і швидкий рецепт!

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 25 хвилин

Порцій – 3 банки

Інгредієнти:

  • Маслюки – 1,5 кг
  • Вода – 1 л
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – 3 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Маслюки перебираємо, очищаємо від бруду, а капелюшки позбавляємо від плівки. Гриби ріжемо на дрібні шматочки, промиваємо під водою і, занурюємо в каструлю з водою. Відварюємо до кипіння..

Крок 2. Відварені гриби знову промиваємо, заливаємо літром чистої води і ставимо на плиту. На початку готування додаємо сіль, цукор, перець. Як вміст скипить, насипаємо трохи лимонної кислоти і вливаємо олію. Далі варимо 25 хвилин на слабкому вогні.

Крок 3. Знімаємо гарячі гриби в маринаді з плити і вливаємо їх стразу в стерилізовані банки. Закриваємо закачування кришками і відправляємо на зберігання. Готово!

Мариновані маслюки без стерилізації на зиму

Апетитні, ароматні маслюки легко заготовити на зиму без стерилізації. Грибна закуска буде радувати вас цілий рік. Її добре подавати до гарячих страв, а також можна додавати в салати.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 4 банки

Інгредієнти:

  • Маслюки – 2 кг
  • Вода – 2 л
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Оцтова есенція – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби ретельно перебираємо, за допомогою гострого ножа знімаємо тонку шкірку з капелюшків. Великі маслюки розрізаємо на невеликі шматочки. Їх відразу ж відправляємо в холодну воду. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння.

Крок 2. Після кипіння міняємо воду і знову ставимо каструлю на плиту. Додаємо цукор, сіль і всі спеції. Проварюємо 30 хвилин додаємо оцтову есенцію.

Крок 3. Розливаємо мариновані маслюки за чистим півлітрових ошпаренным банкам. Закриваємо і залишаємо вдома до повного охолодження. Після заготівлі можна відправляти на зберігання. Готово!

Мариновані маслюки гарячим способом

Маринування маслюків гарячим способом – це простий і швидкий варіант апетитною зимової заготівлі. Ви не витратите багато часу, а грибна закуска буде доповнювати ваші сімейні обіди цілий рік.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 4 банки

Інгредієнти:

  • Маслюки – 1,5 кг
  • Вода – 2 л
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Лист лавровий – 4 шт.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Оцет 9% – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Спершу гриби слід перебрати і очистити від плівки.

Крок 2. Заливаємо очищені маслюки холодною водою, ретельно промиваємо і викладаємо на залізне сито.

Крок 3. Занурюємо гриби в чисту воду. Ставимо каструлю на плиту, доводимо до кипіння і вимикаємо.

Крок 4. Знову викладаємо гриби в сито, промиваємо під холодною водою.

Крок 5. Заливаємо гриби двома літрами нової води, кип’ятимо. Потім додаємо сіль, цукор, спеції, а також оцет. Продовжуємо готування протягом 40 хвилин на повільному вогні.

Крок 6. Мариновані маслюки відразу ж викладаємо в стерилізовані банки, закриваємо кришками. Готово, можна відправляти на зберігання!

Мариновані маслюки з лимонною кислотою

Лимонна кислота відмінно заміняє оцет в зимових заготовках. Приготуйте апетитні мариновані маслюки з додаванням кислоти, і ви отримаєте більш ніжний на смак продукт, який подається як окремо, так і в складі інших холодних закусок.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 2 банки

Інгредієнти:

  • Маслюки – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 2 шт.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. У маслюків попередньо видаляємо шкірку на капелюшках. Потім гриби доводимо до кипіння, а після промиваємо в холодній воді.

Крок 2. Вливаємо в каструлю літр води, у неї відправляємо гриби з цукром, сіллю, лимонною кислотою і спеціями. Варимо 15 хвилин після кипіння.

Крок 3. Стерилізуємо банки зручним для вас способом. Можна просто пропарити над каструлею з киплячою водою.

Крок 4. Кип’ятимо кришки. Даємо їм і банкам охолонути.

Крок 5. Переливаємо маслюки в стерилізовану тару.

Крок 6. Закриваємо банки кришками, перевертаємо їх верх дном і даємо охолонути.

Крок 7. Готово! Ніжні маслюки, мариновані з лимонною кислотою, готові!

Мариновані маслюки з цибулею

Лук завжди служить ідеальним доповненням до грибів і робить страву більш пікантним і оригінальним. Спробуйте заготовити маслюки з кільцями цибулі на зиму і подавайте закуску до столу в будь-який час року!

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 25 хвилин

Порцій – 2 банки

Інгредієнти:

  • Маслюки – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби очищаємо від бруду, гілок, а також від масляної плівки на капелюшках. Гарненько промиваємо під водою, потім доводимо до кипіння без солі і спецій. Воду зливаємо.

Крок 2. Окремо нагріваємо холодну воду, в яку додаємо сіль, цукор і інші спеції. Після закипання маринаду, викладаємо гриби. Варимо 20-25 хвилин.

Крок 3. Очищаємо цибулю та нарізаємо тонкими кільцями або півкільцями. Додаємо подрібнений овоч разом з лимонною кислотою за 5 хвилин до готовності.

Крок 4. Гарячі маслюки з цибулею в маринаді розливаємо по стерилізованим банкам. Закриваємо ошпареними кришками і залишаємо для зберігання. Готово!

Мариновані маслюки з часником

Маслюки на зиму в маринаді з часником легко стануть родзинкою вашого домашнього столу. Подавайте блюдо в якості закуски як на сімейний обід, так і на урочисті вечері з особливої нагоди. Рідні та гості оцінять!

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 2 банки

Інгредієнти:

  • Маслюки – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Часник – 1 шт.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Оцет 9% – 4 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Перебираємо і очищаємо гриби. Заливаємо водою і кип’ятити 3-5 хвилин. Зливаємо воду і ще раз промиваємо маслюки.

Крок 2. Очищаємо часник від лушпиння. Частина зубчиків на час відкладаємо в сторону. Решту подрібнюємо і викладаємо на літр холодної води. Сюди ж викладаємо цукор, сіль та інші спеції.

Крок 3. Кип’ятимо маринад, потім додаємо гриби, варимо ще 15 хвилин і знімаємо з вогню. Додаємо оцет і розмішуємо.

Крок 4. Розливаємо маслюки по чистим банкам і до них викладаємо залишилися зубчики часнику. Ароматні мариновані гриби на зиму готові!

Неочищені мариновані маслюки зі шкіркою

Мариновані на зиму маслюки можна заготовити без зняття шкурок. Так гриби стануть більш яскравими і оригінальними за смаком. Подавайте закуску до ваших сімейних обідів!

Час готування: 1 год

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 2 банки

Інгредієнти:

  • Маслюки – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби чистимо від бруду. Видалити шкірку з капелюшків не потрібно. Заливаємо продукт холодною водою, доводимо до кипіння і вимикаємо. Зливаємо окріп і промиваємо маслюки.

Крок 2. Викладаємо відварені гриби в каструлю, насипаємо до них сіль, цукор і лимонну кислоту.

Крок 3. Заливаємо гриби водою і доводимо до кипіння. Потім додаємо горошини чорного перцю, лаврове листя і продовжуємо готування ще 20 хвилин.

Крок 4. Розливаємо гриби в маринаді з чистим ошпаренным банкам, закриваємо і відставляємо на довге зберігання. Готово!

Мариновані маслюки швидкого приготування

Популярні заготовки на зиму з маслюків ще простіше, ніж ви думаєте. Приготуйте мариновані гриби по особливому, швидкому рецептом. Рідні оцінять!

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 3 банки

Інгредієнти:

  • Маслюки – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Знімаємо маслянисту шкірку з грибів. При необхідності, нарізаємо їх на більш дрібні шматочки, вкидаємо в каструлю з водою і доводимо до кипіння.

Крок 2. Міняємо воду для грибів, додаємо необхідні спеції, цукор, сіль, лимонну кислоту і лаврові листки. Кип’ятимо і варимо після 15 хвилин.

Крок 3. Знімаємо гриби в маринаді з плити і відразу ж розливаємо по чистим ошпаренным банкам. Закриваємо і ставимо закачування на зберігання в прохолодне місце. Готово!