Соковиті котлети з яловичини в духовці – відмінна складова для повноцінного прийому їжі. Вони володіють необхідними елементами і помірною калорійністю, що дозволить почувати себе ситими довгий час. Яловичина також заслужено займає лідируючу позицію в категорії корисності серед інших видів м’яса.
Соковиті і ніжні котлети з яловичого фаршу в духовці
Приготування котлет займе не так багато часу, як Вам здається, а домашнє блюдо разом з тим вийде дуже апетитним. Духовка не дасть яловичим котлет засохнути, а, навпаки, зробить їх м’якими і соковитими. Цей рецепт відмінно підійде для любителів насиченого і виразного смаку.
Інгредієнти на
4 порц.
- Яловичина 300 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Яйце куряче 1 шт.
- Батон 2 скибочки
- Молоко коров’яче ½ склянки
- Масло вершкове 30 гр.
- Сіль ½ ч. л.
- Перець чорний мелений 1 щіпка
Процес приготування:
- Як приготувати соковиті котлети з яловичини в духовці? Спочатку підготуємо м’ясо: перекручуємо яловичину. Очищаємо і нарізаємо цибулю. Додаємо до фаршу в процесі другого пропускання через м’ясорубку або блендер.
- Розбиваємо туди яйце і перемішуємо
- Розрізаємо хліб на шматки і замочуємо його в теплому молоці. Його можна нагрівати в мікрохвильовій печі буквально протягом 30 секунд. Потім віджимаємо і зливаємо зайве, додаємо до загальної маси. Солимо, перчимо і вимішуємо.
- Нарізаємо кубиками вершкове масло. Потім вибираємо вподобаний варіант: або кладемо його всередину ще при ліпленні, або залишаємо зверху вже при запіканні.
- Мокрими руками формуємо порційні кульки.
- Вистилаємо деко пергаментів або змащуємо олією. Розкладаємо заготовки на відстані один від одного. Розігріваємо духовку до 180 градусів і очікуємо яловичі котлети 20 хвилин. Приємного апетиту!
Як приготувати смачні котлети з яловичини з підливою в духовці?
Підлива насичує яловичі котлети особливим смаком, саме тому така подача цієї страви особливо полюбилася людям. Секрет успіху – в правильному підборі інгредієнтів для підливи і її поєднання з говяжьими котлетами. У цьому рецепті все ідеально, тому сміливо пробуйте наш варіант.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Фарш – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Батон – 1 скибочка.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Паприка – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 3 ст. л.
- Сметана – 1 ст. л.
Для підливи:
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Орегано сушений – 1 щіпка.
- Цукор-пісок – 0,5 ч. л.
- томатна Паста – 3 ст. л.
- Вода або бульйон – 1 стакан.
- Сметана – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Покладіть скибочку батона вимочуватися у воду (60 мг цілком достатньо). Поріжте цибулю на шматочки, очистіть один часниковий зубчик і протолкніте всі ці компоненти і фарш через м’ясорубку. Після цього додайте у фарш сметану і яйце, використовуйте спеції.
2. Добре перемішайте фарш і відбийте його: зберіть в грудку і з додаванням сили кидайте про дерев’яну дошку для нарізання або в миску. Це зробить фарш більш щільним, а котлети зможуть довше тримати форму і не розваляться. Залиште готовий фарш постояти 10 хвилин, а самі поки розігрійте духовку до 180 градусів.
3. Змастіть деко невеликою кількістю рослинного масла і зліпити котлети. Краще зробити їх досить великими (по 80-90 гр.), щоб вони точно не пересушились при запіканні.
4. Кожен кульку окремо обвалите в пшеничного борошні і покладіть у форму або на деко. Борошно для обвалювання має велике значення, тому що з її допомогою на поверхні котлет з’явиться тонка кірка, яка згодом убереже їх від пересушування за рахунок утримання соку всередині. Котлети між собою стикатися не повинні, по можливості залиште між ними хоч якусь відстань, щоб вони не склеювалися.
5. Поставте котлети в духовку і нічим її не прикривайте. При 180 градусах для приготування яловичим котлет знадобиться хвилин 20. У цей час можна зайнятися підливою. Візьміть велику цибулину і наріжте її кубиками. Подрібніть на тертці моркву. Виберіть глибоку сковороду і нагрійте кілька ложок рослинного масла для пасерування овочів. Обсмажуйте їх, поки вони не стануть м’якими.
6. Покладіть в сковорідку томатну пасту і трохи цукру: він врівноважить смак і спрацює як нейтралізатор кислоти. Тепер займіться обсмаженням пасти на сковороді протягом хвилини, одночасно помішуючи дерев’яною або силіконової лопаткою. Залийте відміряну кількість води або бульйону в сковороду. Якщо хочете, всипте сіль, перець і трохи сушеного орегано. Доведіть до кипіння і варіть 5-10 хвилин.
7. Зніміть з вогню готовий томатний соус, покладіть в нього сметану (краще взяти жирну: від 20%) і перемішайте. Сметана додасть соусу м’якості і ніжності з вершковими нотками. До цього моменту котлети в духовці будуть вже на стадії напівготовності. Це можна зрозуміти по свіжій шкірку зверху.
8. Залийте котлети томатно-сметанною підливою. Вони повинні бути покриті повністю, але краю форми слід залишити недоторканими, інакше соус може вилитися при кипінні. Залиште температуру в духовці 180 градусів і помістіть туди котлети ще на 30 хвилин. Підлива в процесі запікання поступово буде густіти і просочувати м’ясо, в результаті котлети виходять соковитими і м’якими. Подавати блюдо до столу краще в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування рубаних котлет з яловичини в духовці
Січені котлети в духовці – ще один різновид традиційних класичних котлет. Незважаючи на всю схожість з початковим рецептом, рублені котлети давно виділилися в окремий напрям і стали улюбленим блюдом на столі господинь, доповненням до якого часто стають гарніри.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Яловичина – 600 гр.
- Цибуля-ріпка – 1 головка.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Сметана – 1 ст. л.
- Гірчиця – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 2-3 ст. л.
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
- Кабачок – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
1. Поріжте і подрібніть яловиче м’ясо, щоб вийшли невеликі кубики. Краще зробити це великим столовим ножем, а не спеціальним подрібнювачем, інакше порушиться структура м’яса. В цілому для котлет підійде будь-яка частина туші, але найсмачнішими вважаються котлети з вирізки. У будь-якому випадку обов’язково очистіть м’ясо від грубих сухожиль. Важливо вибрати не занадто жирне м’ясо, тому що в процесі запікання жир витоплюється – і котлети виходять жорсткими. Але і пісним м’ясо теж не повинно бути: у такому випадку до нього потрібно додати сало, але врахуйте, що відсоток жиру від загальної кількості м’яса повинен складати не більше 15%.
2. Покришіть головку цибулі. Цього разу можна використовувати подрібнювач.
3. Засипте цибулю до м’яса, додайте сіль, перець або інші спеції за смаком.
4. Вбийте туди яйце, доповніть суміш сметаною і гірчицею. Яйце робить фарш більш щільним, за рахунок цього в процесі приготування котлети не розваляться. Якщо хочете, можна додати натертий молодий кабачок: це додасть соковитості готових котлет.
5. Засипте борошно і крохмаль. Добре перемішайте всі інгредієнти.
6. Закрийте кришкою або харчовою плівкою і залиште заготовку в холодильнику на кілька годин. Це зробить смак котлет більш насиченим.
7. Коли м’ясо промаринується, змочіть його водою, щоб воно не прилипало до рук, і сформуйте з нього котлети. Традиційно їх роблять довгастої форми. Щоб в результаті котлети вийшли рум’яними і хрусткими, краще панірувати їх у борошні або білих сухарях.
8. Розігрійте духовку до 200 градусів. Змастіть деко олією і викладіть на нього котлети. М’ясо буде запікатися протягом 40 хвилин. Приємного апетиту!
ПП дієтичні котлети з яловичини, запечені в духовці
В гонитві за ідеальним вагою ми часто обмежуємо себе в повноцінній їжі: відмовляємося від м’яса, переходимо на фрукти і зелень і бачимо заповітний мінус на вагах. Проте будь-який фахівець скаже, що так не можна, і нашому організму обов’язково потрібно елементи, що містяться в м’ясі.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 9.
Склад:
- Яловичина – 500 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Сіль поварена – 7 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Петрушка – 5 гілок.
- Кінза – 5 гілочок.
- Перець чорний мелений – 3 гр.
- Хліб чорний – 100 гр.
- Кабачок – за смаком.
- Капуста білокачанна – за смаком.
Процес приготування:
1. Очищаємо м’ясо від плівок, промиваємо, легенько витираємо серветкою. Нарізаємо на невеликі шматки, щоб можна було пропустити їх через м’ясорубку. Використовуйте лише чистий фарш: без сала.
2. Видаляємо лушпиння з цибулі, вимиваємо його і подрібнюємо за допомогою блендера або іншого кухонного агрегату. З’єднуємо цибулю з фаршем.
3. Відокремлюємо хлібний м’якуш від шкірки, нарізаємо його і замочуємо у воді на 5 хвилин. Після чого дістаємо, злегка віджимаємо і додаємо до фаршу. Маленький шматок хліба не підніме калорійність страви, але котлети не розваляться в процесі запікання.
4. Моєму кинзу і петрушку і додаємо їх до м’ясної маси. Зелень додасть смак і аромат готовому блюду. Якщо хочете, ви також можете додати кабачок натертий або білокачанну капусту. Це зробить котлети більш соковитими і м’якими.
5. Додаємо в м’ясо сіль і перець, вбиваємо яйце і перемішуємо вологими руками, щоб м’ясо не прилипало. Ділимо фарш на рівні частини і формуємо невеликі м’ясні кульки.
6. Замість традиційного використання олії для захисту від пригорання, постеліть на деко спеціальний пергамент або фольгу з двох сторін. Якісно закріпіть її по всій площі і краях платформи. Так і котлети не пристане, і зайвої жирності вдасться уникнути.
7. Викладаємо м’ясні заготовки на деко і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів, на 25 хвилин. Потім знімаємо верхній шар фольги, повертаємо в духовку при тій же температурі ще на 15 хвилин і обсмажуємо до золотисто-оранжевого кольору.
Як швидко і смачно запекти котлети з яловичини з сиром?
Цей рецепт – справжній порятунок для любителів сиру. Знайомі яловичі котлети придбають інший смак і аромат при додаванні цього інгредієнта. Обіграти сиром можна величезна кількість страв, головне, щоб це було доречно. Духовка розплавить сир настільки ніжно, що він ідеально доповнить котлети.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Яловичина – 350 гр.
- Масло вершкове – 75 гр.
- Сир твердий – 75 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сухарі панірувальні – 1 ст.
- Масло рослинне – 10 мл
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку готуємо начинку. Заздалегідь виймаємо вершкове масло з холодильника, кладемо його в ємність для приготування і додаємо туди сир, який потрібно натерти на дрібній тертці.
2. В цю ж ємність, додаємо дрібно покришений кріп і добре перемішуємо.
3. Розгортаємо харчову плівку викладаємо на неї цю заготовку і формуємо довгасту ковбаску 4 см в ширину. Залишаємо її в морозильній камері.
4. Яловичину проводимо через м’ясорубку. В отриманий фарш додаємо цибулю і яйце. Якщо хочете, то можна посолити і поперчити.
5. Добре перемішуємо масу і засипаємо в неї панірувальні сухарі: приблизно половини від загальної кількості. Потім ще раз перемішуємо: краще – руками. Бажано ще ущільнити фарш: це можна зробити, якщо кинути його об миску. Так ви виб’єте зайве повітря. Щоб ліпити суміш було ще легше, поставте її в холод на півгодини.
6. Дістаємо начинку з морозилки, зрізаємо харчову плівку і ділимо затверділу заготовку на круги товщиною близько 1 см.
7. Беремо частину фаршу і притискаємо рукою зверху, щоб він розплющити. Кладемо Наверх кружечок начинки.
8. Важливо підняти краю, щоб весь вміст котлети виявилося всередині. Обвалюємо шайбу в паніровці. Так само робимо з рештою фаршем і начинкою. Потім викладаємо котлети на розігріту сковороду. Її ми завчасно змастили рослинним маслом. Смажимо з двох боків протягом 4 хвилин: індикатором готовності стане рум’яна кірочка. По завершенню доводимо духовку до 200 градусів і відправляємо туди котлети на 15 хвилин. Готово!