Грибна ікра з варених грибів на зиму – 5 найбільш смачних рецептів з покроковими фото

Грибна ікра з варених грибів на зиму – заготівля дуже апетитна і бажана на будь-якому столі. Готується вона з грибів одного виду або міксту, адже кожен гриб має своїм смаком. Зробити ікру гострої або ніжною – залежить від смаку господині і вибраного рецепту. Готову ікру подають самостійним блюдо, на гарнір до овочів і м’ясних страв або просто роблять бутерброди.

Грибна ікра з варених грибів з часником

У кожної господині має бути в запасі кілька баночок грибної ікри, яка буде і закускою, і начинкою будь-якої домашньої випічки. Для неї підходять лісові гриби будь-які і навіть в міксті. Вам пропонується варіант цієї заготовки з часником, який додасть їй особливий смак і аромат. Ікру готуємо зі стерилізацією.

Інгредієнти на
1 л.

  • Гриби 2 кг
  • Часник 5 зуб.
  • Цибуля ріпчаста за смаком
  • Сіль за смаком
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Оцтова есенція ⅓ ч. л.
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Як заготовити грибну ікру з варених грибів на зиму? Свіжі гриби переберіть, очистіть від лісового сміття і добре промийте під проточною водою. Сильно забруднені гриби краще заздалегідь замочіть на кілька годин у холодній воді.
  2. Потім підготовлені гриби відваріть протягом 30 хвилин у воді з невеликою кількістю солі, не забуваючи зняти пінку з поверхні.
  3. Відварені гриби промийте на друшляку і потім подрібніть на м’ясорубці з середньою гратами.
  4. Цибуля і зубки часнику очистіть від лушпиння, наріжте шматочками і також перекрутіть на м’ясорубці.
  5. Цю кашку перекладіть до грибної ікри і перемішайте.
  6. У глибокій сковорідці добре розігрійте рослинне масло і перекладіть в неї ікру. Її по своєму смаку посоліть, додайте лавр і тушкуйте на невеликому вогні до повного випаровування рідини. Ікру при гасінні періодично перемішуйте лопаткою, щоб не підгоріла. До кінця гасіння налийте в сковорідку оцтову есенцію, добре перемішайте і зніміть пробу.
  7. Гарячу грибну ікру з часником розкладіть по чистим банкам та стерилізуйте за загальними правилами протягом 30 хвилин. Банки потім щільно закупорьте і остудіть під теплим покривалом. Зберігайте грибну ікру тільки в прохолодному місці.

Вдалих і смачних заготовок!

Грибна ікра з варених грибів з помідорами і часником

Нерідко грибну ікру заготовляють з додаванням овочів, які надають закуски особливі смакові нотки і красивий вигляд, а помідори (їх кислота) будуть консервантом. У вас вийде універсальна заготівля і для супу, і для овочевих страв, і для соусу і просто для бутерброда. Готуємо без стерилізації.

Час готування: 1 годину 50 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1.5 л.

Інгредієнти:

  • лісові Гриби свіжі – 2 кг
  • Помідори – 4 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Цибуля – 4 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ст. л.
  • Масло рослинне – 250 мл

Процес приготування:

1. Найвідповідальніше в цьому процесі – ретельна підготовка свіжих грибів. Забруднені гриби протягом кількох годин вимочити в холодній воді. Потім гриби промийте, наріжте шматочками і протягом 10 хвилин відваріть в чистій воді з додаванням солі.

2. Відварені гриби на друшляку ще раз промийте холодною водою. Для подрібнення грибів на ікру підготуйте м’ясорубку з середньою ґратами. Овочі (помідори, цибулю, моркву і часник) очистіть, промийте і наріжте шматочками. За бажанням з помідорів зняти шкірку, обшпаривши їх окропом.

3. Потім відварені гриби і овочі упереміш перекрутіть на м’ясорубці.

4. Отриману грибну масу перекладіть в посуд з товстим дном (каструлю, казан або сотейник). Потім до ікрі налийте 1 склянку олії, насипте сіль і чорний перець, добре перемішайте і на великому вогні доведіть цю масу до кипіння. Після початку кипіння вогонь зробіть мінімальним і тушкуйте ікру протягом 50 хвилин при постійному помішуванні. Посуд кришкою не закривайте.

5. Чисті банки для заготівлі стерилізуйте зручним для вас способом. Кришки закаточні прокип’ятіть. Приготовану ікру обов’язково спробуйте і відкоригуйте смак. Потім її расфасуйте по стерильним банкам. Щоб ікра при зберіганні не покрилася цвіллю, в кожну банку налийте зверху по столовій ложці добре розігрітого масла. Потім банки закатаю, остудіть при домашньої температурі і поставте на зберігання в холодильник або холодний підвал.

Вдалих і смачних заготовок!

Ікра з варених грибів з морквою і цибулею

Ця грибна заготівля бюджетна, ефектна і легка, адже гриби чудово дружать з овочами. Блюдо незамінне і для пісного столу. Гриби для такої ікри підійдуть будь-які, але найбільш смачно приготувати ікру з різних грибів. Її можна заготовити і в банках, і просто заморозити в пакетах. У цьому рецепті готуємо без стерилізації і з попередніми відварюванням грибів. Інгредієнти рецепту розраховані на 2 кг свіжих грибів, 1 кг відварених, адже вага їх при варінні зменшується вдвічі.

Час готування: 1 годину 50 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1.5 л.

Інгредієнти:

  • лісові Гриби свіжі – 2 кг
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – ½ склянки

Процес приготування:

1. Очищені і ретельно промиті гриби відваріть протягом 20 хвилин у воді з невеликою кількістю солі. Потім відкиньте на друшляк, промийте холодною водою і залиште на кілька хвилин для стікання зайвої рідини. Відварені гриби подрібніть на м’ясорубці з середньою ґратами.

2. Очищені від лушпиння цибулі наріжте невеликими кубиками.

3. Моркву подрібнити на крупній тертці.

4. У глибокій сковорідці розігрійте пару столових ложок рослинного масла і обсмажте в ньому до м’якого стану подрібнені моркву і цибулю.

5. Потім на тій же м’ясорубці перекрутіть приготовану зажарку і очищені від шкірки свіжі помідори. Всі подрібнені продукти посипте по своєму смаку сіллю і чорним перцем, налийте до них масло і перемішайте.

6. Цю грибну масу перекладіть в ту ж сковорідку і тушкуйте на невеликому вогні протягом 50 хвилин. Сковорідку кришкою не закривайте і ікру лопаткою періодично перемішуйте, щоб не підгоріла.

7. Гарячу ікру розкладіть у заздалегідь простерилізовану банки і герметично закупорьте прокип’яченими кришками. Після повного охолодження переставте ікру на зберігання в прохолодне місце.

Вдалих і смачних заготовок!

Смачна грибна ікра в банках з варених опеньків

Опеньки найчастіше маринують, але з них виходить і відмінна ікра з вираженим грибним смаком. Ці гриби зручні в обробці, і для ікри можна використовувати великі капелюшки і ніжки, які зазвичай видаляють при маринуванні. У цьому рецепті вам пропонується додати до ікрі велика кількість обсмаженої цибулі і трохи часнику. Готуємо без стерилізації, але для тривалого зберігання ікру в банках потрібно трохи присипати лимонною кислотою.

Час готування: 1 годину 50 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1.5 л.

Склад:

  • Опеньки свіжі – 2 кг
  • Цибуля – 600 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 6 ст. л.
  • Лимонна кислота – 2 щіпки.

Процес приготування:

1. Свіжі опеньки очищаємо від лісового сміття і ретельно промиваємо під проточною водою. Ніжки не видаляємо. Потім чисті опеньки відварюємо протягом 30 хвилин в трохи підсоленій воді і видаляємо всю пінку з поверхні бульйону.

2. Відварені опеньки відкидаємо на друшляк і ще раз промиваємо холодною водою.

3. Потім гриби перекручуємо на м’ясорубці з середньою ґратами.

4. Очищаємо і промиваємо цибулини і часник. Цибулю шаткуємо дрібним кубиком і обсмажуємо в глибокій сковорідці до золотистого кольору. Потім до цибулі перекладаємо подрібнені опеньки, солимо до смаку, перемішуємо і смажимо ікру на невеликому вогні протягом 50 хвилин і до максимального випарювання рідини. За 5-7 хвилин до кінця смаження додаємо до ікрі подрібнений часникодавку часник. Ікру пробуємо і коригуємо смак.

5. Банки для заготівлі стерилізуємо сухим гарячим способом. Гарячу ікру розкладаємо в підготовлені банки, не заповнюючи їх до самого верху. Банки можна закрити поліетиленовими кришками і зберігати їх в холодильнику. Для більш тривалого зберігання ікру присипаємо зверху лимонною кислотою, щоб ікра не покрилася цвіллю, і щільно закорковуємо прокип’яченими кришками. Зберігати такі банки з ікрою також бажано на холоді.

Вдалих і смачних заготовок!

Як заготовити ікру з варених рижиков на зиму?

Рижики відрізняються від інших грибів особливим ароматом, смаком і щільною текстурою, і з них виходить чудова ікра. Це блюдо буде незвичайною і рідкісної закускою для будь-якого столу, і начинкою для картоплі і млинців, особливо в пісні дні. У цьому рецепті вам пропонується ікру з рижиков доповнити овочами і томатом.

Час готування: 1 годину 50 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1.5 л.

Склад:

  • Рижики – 2 кг
  • Моркву – 700 гр.
  • Цибуля – 500 гр.
  • Томатна паста – 200 гр.
  • Часник – 5 зубків.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 6 ст. л.

Процес приготування:

1. Рижики спочатку переберіть, а потім ретельно промийте, навіть замочіть в холодній воді, адже пластинчастий гриб і в ньому може бути пісок. Промиті гриби наріжте половинками.

2. Відваріть гриби протягом 10 хвилин в чистій воді.

3. Потім гриби відкиньте на друшляк, обполосніть холодною водою і залиште на пару хвилин, щоб стекла вся рідина.

4. Почистіть і помийте цибулини і моркву. Потім подрібніть їх будь-яким способом і посмажте на окремій сковорідці до легкого рум’яного кольору.

5. На іншій сковорідці обсмажте протягом 15-20 хвилин відварені гриби.

6. Потім обсмажені овочі і рижики перекрутіть на м’ясорубці з середньою ґратами.

7. Цю масу перекладіть на сковорідку, налийте до неї томатну пасту і тушкуйте при постійному помішуванні протягом 30 хвилин на маленькому вогні. Якщо ікра виходить густий, додайте до неї трохи гарячої води.

8. До кінця гасіння ікру посоліть за смаком і додайте подрібнений часник.

9. Заздалегідь стерилізуйте чисті банки і прокип’ятіть кришки. Гарячу ікру з рижиков розкладіть по банках і накрийте кришками.

10. Потім ікру стерилізуйте, поставивши банки в каструлю з гарячою водою протягом 30 хвилин від початку кипіння води в каструлі.

11. Потім їх герметично закупорьте, поставте на кришки і до повного охолодження прикрийте теплим покривалом.

12. Грибну ікру з рижиков можете зберігати в прохолодному місці протягом 10 місяців.

Вдалих і смачних заготовок!