Котлети з сочевиці – 5 самих смачних і простих рецептів пісних котлет з покроковими фото

Не багато знають, що котлети можна приготувати і без додавання м’ясних інгредієнтів. Корисний, смачний і дуже простий варіант котлеток можна зробити з використанням сочевиці. Страва готується швидко і за смаком дуже нагадує зрази з картоплі.

найсмачніші пісні котлети з сочевиці

Ніколи не готували сочевицю і не знаєте з чого почати? Приготуємо дуже прості, соковиті і смачні котлети, без грама м’яса, однак, блюдо дуже ситне, а подавати можна з гарніром, овочами або просто з соусом.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Сочевиця 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста 300 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Часник 3 зуб.
  • Борошно пшеничне 6 ст. л.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Олія соняшникова 3 ст. л.
  • Петрушка ⅓ пучка
  • Сіль 1.5 ч. л.
  • Паприка 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений ½ ч. л.
  • Перець червоний мелений ¼ ч. л.
  • Сухарі панірувальні ½ склянки

Процес приготування:

  1. Як приготувати прості і смачні котлети з сочевиці? Першим ділом відварюємо основний продукт – сочевицю. Промиту бобову культуру заливаємо полуторами склянками води і варимо 15-20 хвилин після закипання в підсоленій воді, постійно помішуючи.
  2. Готуємо зажарку. Для цього цибулю, моркву і часник подрібнюємо і обсмажуємо на розігрітій олії, протягом 15-20 хвилин на помірному вогні, періодично перемішуючи всі інгредієнти між собою.
  3. Розм’якшені овочі заправляємо томатною пастою (можна замінити кетчупом) і приправляємо чилі, паприкою, чорним меленим перцем і солимо (досить ½ чайної ложки).
  4. Замішуємо «фарш». У глибокій ємності відповідного розміру з’єднуємо відварну чечевицю, зажарку, подрібнену зелень, борошно і чайну ложку солі.
  5. Всі компоненти добре перемішуємо, маса повинна вийти липкою.
  6. Руками формуємо котлетки і обвалюємо кожну в панірувальних сухарях.
  7. У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо заготовки з двох сторін по 4-5 хвилини до рум’яності.
  8. Якщо ви хочете запікати котлети, то рекомендується викладати їх на змащений маслом пергамент і готувати близько 15 хвилин при температурі 180 градусів.
  9. Гарячі овочеві котлети чудово поєднуються зі свіжим салатом і сметанним соусом. Приємного апетиту!

ПП котлети з червоної сочевиці в духовці

Прекрасна альтернатива класичним котлет – це овочеві котлети, приготовлені на основі бобових культур, а саме – сочевиці. Блюдо запікається в духовій шафі, а не смажиться на великій кількості олії, таким чином, такі котлетки можна їсти без докори сумління навіть на дієті.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 400-500 гр.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Тофу копчений (необов’язково) – 30 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Паприка солодка (мелена) – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – ½ склянки

Процес приготування:

1. Сочевицю висипаємо в друшляк і ретельно промиваємо під струменем води. Перекладаємо в каструлю, заливаємо водою у відсотковому співвідношенні 1:2 і на маленькому вогні доводимо до кипіння.

2. Помішуючи, продовжуємо варіння на слабкому вогні до м’якості і за 1-2 хвилини до зняття з плити – додаємо кілька листочків лавра.Приблизний час варіння червоної сочевиці — 15 хвилин.

3. Готуємо зажарку. Цибулю і моркву натираємо на крупній або середній тертці і обсмажуємо на невеликій кількості оливкової олії до рум’яності з додаванням копченого тофу і часнику, пропущеного через прес, приблизно 5 хвилин, постійно помішуючи.

4. Обережно зливаємо всі надлишки вологи з сочевиці і з’єднуємо з пасерованими овочами. У цю ж тару додаємо одне куряче яйце, сіль, 1-2 столові ложки панірувальних сухарів і паприку – ретельно перемішуємо до однорідності.

5. Вологими руками формуємо котлетки, товщиною близько 1,5 см і обвалюємо в сухарях.

6. Коли всі готові заготовки – викладаємо їх на деко, заздалегідь устеленный листом пергаментного паперу для запікання (рекомендується злегка змастити маслом).

7. Випікаємо протягом 15-20 хвилин до утворення красивою рум’яної скоринки при температурі 180 градусів. Подаємо з нежирної сметаною і молодим відварною картоплею з кропом. Приємного апетиту!

Як приготувати котлети з зеленої сочевиці?

Набридли класичні котлети з м’яса? Вихід є! Приготуємо оригінальні овочеві котлети на основі зеленої сочевиці, багатої білком, який дуже легко засвоюється організмом і безліччю амінокислот. Готувати таке блюдо дуже просто, а пригостити можна навіть тих, хто дотримується посту або вегетаріанство.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Сочевиця зелена – 1 склянка
  • Вода – ½ склянки
  • Сухарі панірувальні – ½ склянки
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Борошно – 50 гр.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Бобову культуру ретельно промиваємо і заливаємо водою на 30-35 хвилин – даємо час набрякнути і зливаємо надлишки рідини.

2. В чаші заглибного блендера з’єднуємо сочевицю, зубчики часнику, крупнонарезанный цибулю і півсклянки води – перебиваємо до однорідності.

3. Отримане пюре приправляємо меленим перцем, сіллю і всипаємо необхідну кількість сухарів для панірування.

4. Вологими руками формуємо невеликі круглі котлетки і обвалюємо в борошні.

5. Розігріваємо дві ложки олії і обсмажуємо заготівки з двох боків до золотистої скоринки.

6. Оригінальні зелені котлети подаємо в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування котлет з сочевиці і рису

Готуємо дуже ситні і смачні котлети без м’ясних інгредієнтів, а з сочевиці і рису. Страва не займе багато вашого часу, а можна нагодувати всю сім’ю і забути про почуття голоду на довгі години.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Сочевиця – 1 склянка
  • Рис – 1 склянка
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Борошно – 50-70 гр.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Основний інгредієнт – замочуємо, в ідеалі на всю ніч і потім відварюємо в підсоленій воді близько 10-15 хвилин на помірному вогні. За кілька хвилин до готовності, додаємо лист лавра для аромату і смаку.

2. Рис ретельно промиваємо під струменем води і відварюємо до готовності.

3. Дві середні моркви очищаємо і натираємо на середній або великій тертці.

4. Цибулини також «звільняємо» від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками.

5. Кілька зубчиків часнику подрібнюємо і обсмажуємо на рослинній олії разом з цибулею до рум’яності. Морквину готуємо в окремій сковороді до м’якості.

6. Готуємо фарш. У блендері перебиваємо рис, чечевицю і пасеровані овочі. З’єднуємо всі інгредієнти в глибокій тарілці, солимо, перчимо і замішуємо ароматний фарш.

7. Змочуємо Руки у воді і починаємо формувати овочеві котлетки, після, обвалюємо заготовки в невеликій кількості борошна.

8. На розпеченому маслі обсмажуємо котлети з двох боків до утворення хрусткої скоринки. Приємного апетиту!

Пісні котлети з сочевиці з грибами

чи Знали ви, що приготувати котлети можна лише з сочевиці, овочів і грибів? Блюдо виходить дуже ніжним всередині і з золотистою хрусткою скоринкою зовні. За смаком котлетки виходять дуже схожими на класичні, приготовлені з фаршу.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Сочевиця зелена – 100 гр.
  • Гриби – 150 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сухарі панірувальні – 10 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Готування починаємо з варіння основного інгредієнта – сочевиці. Відварюємо, відповідно до інструкції, зазначеної на упаковці і обов’язково зливаємо надлишки води.

2. Розм’якшену бобову культуру перебиваємо до однорідності за допомогою блендера.

3. Цибулю і часник дрібно шаткуємо й обсмажуємо на олії 5-7 хвилин. Гриби відварюємо або обсмажуємо до готовності і перекладаємо в чашу блендера разом з ароматним цибулею і часником – подрібнюємо і змішуємо з пюре з сочевиці.

4. До отриманої маси додаємо дві столові ложки панірувальних сухарів і замішуємо імпровізований «фарш».

5. Вологими руками формуємо невеликі котлетки, товщиною близько 1-1,5 сантиметрів і робимо паніровку з сухарів.

6. У сковорідці розігріваємо масло й обсмажуємо сочевичні котлети з грибами до рум’яної скоринки з двох сторін.

7. До столу подаємо у поєднанні зі свіжими овочами. Приємного апетиту!