Гратен картопляний – 6 рецептів в духовці з покроковими фото

Гратен з французької перекладається як скоринка. Не дивно, що так назвали смачну картопляну запіканку, тому що крім ніжного вершкового смаку, її скоринка закохує в себе з першого укусу. Ми постаралися зібрати у статті 6 найкращих рецептів картопляного гратена.

Класичний картопляний гратен з картоплі в духовці

Безсумнівно, картопляний гратен заслуговує вашої уваги. Це ніжне і смачне блюдо, яке можна подати як самостійне блюдо або гарнір до риби або м’яса.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Картопля 4 шт.
  • Вершки 200 мл
  • Часник 1 зуб.
  • Мускатний горіх 1 щіпка
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 150 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне 50 мл

Процес приготування:

  1. Класичний картопляний гратен з картоплі в духовці приготувати дуже просто. Підготуйте продукти для гратена. Картоплю помийте і очистіть від шкірки.
  2. Наріжте його тонкими кружечками. Сир натріть на крупній тертці.
  3. Картопля викладіть в каструлю, влийте вершки і проварити овоч 10 хвилин. Потім додайте подрібнений часник, сіль, мускатний горіх і мелений перець.
  4. Форму для запікання змастіть рослинною олією і викладіть шари картоплі і сиру, чергуючи їх. Поливаємо все вершками.
  5. Запікайте гратен в духовці при 190 градусах 15 хвилин. Далі посипте блюдо тертим сиром і запікайте ще 5 хвилин. Перед подачею прикрасьте блюдо свіжою зеленню.

Дуже смачний картопляний гратен з куркою

Проста, але вишукана картопляна запіканка з куркою за французьким рецептом. Готується вона досить просто і є самостійною стравою. Якщо ви хочете якось по-особливому провести вечерю – подайте гратен.

Час готування: 90

Час приготування: 30 хв

Порцій – 6-8

Інгредієнти:

  • Грудка куряча – 2 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сметана 15 % – 200 мл
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • мускатний Горіх – 1 щіпка.
  • Спеції – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Ріпчасту цибулю очистити і дуже дрібно наріжте. Потім обсмажте цибулю на рослинній олії до м’якості.

Крок 2. Далі додайте до цибулі борошно, перемішайте і смажте, поки борошно не придбає золотавий колір.

Крок 3. Потім на сковороду влийте сметану, перемішайте і готуйте ще 2-3 хвилини. Після цього влийте півсклянки кип’яченої води, додайте мускатний горіх і сіль за смаком. Готуйте соус до загусання.

Крок 4. Куряче філе обмийте і наріжте тонкими слайсами.

Крок 5. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими кружечками.

Крок 6. У форму влийте трохи вершкового соусу. Потім зробіть шар з картоплі, полийте її соусом.

Крок 7. Далі покладіть куряче м’ясо.

Крок 8. Чергуйте картопляні і курячі шари, поки не закінчаться підготовлені продукти. Останнім шаром повинен бути картопляний.

Крок 9. Полийте заготівлю залишилися соусом і посипте тертим сиром. Помістіть форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на 60 хвилин.

Крок 10. Гратен злегка остудіть, наріжте на порції і подавайте до столу.

Як смачно запекти гратен з картоплі з фаршем?

Гратен – страва з ніжною серцевиною і хрусткою скоринкою. Крім того, страва дає великий простір для кулінарних експериментів. Наприклад, за цим рецептом будемо готувати картопляну запіканку з фаршем. Страва вийде ситним і поживним, з чарівним ароматом.

Час готування: 80

Час приготування: 30 хв

Порцій – 4

Склад:

  • Картопля – 600 гр.
  • Фарш м’ясний – 300 гр.
  • Цибуля – 400 гр.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Коньяк – 2 ст. л.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Бульйон овочевий – 200 мл
  • грецький Йогурт – 300 мл
  • Вершки – 200 мл
  • Сир грюйер – 40 гр.
  • Масло вершкове – 2 ч. л.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю очистіть і наріжте тонкими півкільцями. У сковороду влийте оливкове масло, прогрійте його, викладіть цибулю, додайте столову ложку води, посоліть за смаком і тушкуйте цибулю до м’якості.

Крок 2. На іншій сковороді прогрійте оливкову олію, додайте паприку і зубчик часнику. Проколіть спеції протягом декількох секунд і викладіть фарш, смажте його протягом 5-6 хвилин. Після цього видаліть часник, посоліть фарш, додайте коньяк і готуйте ще 5 хвилин.

Крок 3. Картопля очистіть і наріжте тонкими кружечками. Викладіть картоплю в миску і залийте холодною водою.

Крок 4. Форму для запікання змастіть маслом. Викладіть перший шар картопляних скибочок, посоліть його.

Крок 5. Далі викладіть шар цибулі і фаршу.

Крок 6. Посипте фарш подрібненою петрушкою і кропом.

Крок 7. Продовжуйте викладати шари чергуючи їх один з одним. Завершіть запіканку картопляним шаром.

Крок 8. По краях форми влийте бульйон, накрийте форму фольгою і поставте в духовку, розігріту до 200 градусів, на 30 хвилин.

Крок 9. У мисці збийте грецький йогурт, вершки, додайте сіль і паприку.

Крок 10. Дістаньте форму з духовки, викладіть зверху вершковий соус, розподіліть його по всій поверхні.

Крок 11. Посипте заготівлю тертим сиром і випікайте ще 20 хвилин.

Крок 12. Готовому гратену дайте трохи охолонути.

Крок 13. Розріжте гратен на порції і подавайте до столу. Перед подачею можна прикрасити страву гілочками свіжої зелені.

Простий і смачний рецепт картопляного гратена з сиром

Гратен з картоплі, запечений з вершками і сиром, одне з найсмачніших страв французької кухні. За апетитну скоринку в гратене відповідає саме сирна складова. Гратен буде цікавим і смачним гарніром до м’яса і риби.

Час готування: 95

Час приготування: 30 хв

Порцій – 6-8

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Молоко – 250 мл
  • Вершки – 350 мл
  • Сир – 150 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Горіх мускатний – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У каструлі змішайте молоко і вершки.

Крок 2. Додайте в молочну суміш пару зубчиків подрібненого часнику.

Крок 3. Посоліть і приправте масу.

Крок 4. Також додайте мускатний горіх.

Крок 5. Добре перемішайте.

Крок 6. Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння і дайте соусу покипіти 1-2 хвилини, потім зніміть з вогню.

Крок 7. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими кружечками.

Крок 8. Форму для запікання натріть зубчиком часнику.

Крок 9. Потім змастіть форму вершковим маслом.

Крок 10. Викладіть тонкий шар картоплі, посоліть.

Крок 11. Полийте картоплю соусом.

Крок 12. Викладіть наступний шар картоплі.

Крок 13. Другий картопляний шар також пролийте вершковим соусом.

Крок 14. Таким образів викладіть всю картоплю і використовуйте весь вершковий соус.

Крок 15. Форму накрийте фольгою, поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 40-50 хвилин.

Крок 16. Сир натріть на крупній тертці.

Крок 17. Дістаньте форму з духовки, зніміть фольгу, посипте запіканку сиром. Запікайте блюдо в духовці ще 10-15 хвилин до утворення апетитною рум’яною кірочки.

Крок 18. Гратен з картоплі і сиру трохи остудіть і можна пригощати сім’ю і гостей.

Покроковий рецепт приготування гратена з картоплі з грибами

Картопляна запіканка або гратен готується зовсім нескладно з доступних інгредієнтів. Головний секрет соковитості страви – це дуже тонко нарізану картоплю. Крім класичного варіанту обов’язково варто спробувати гратен з грибами.

Час готування: 110

Час приготування: 30 хв

Порцій – 1

Склад:

  • Картопля – 600 гр.
  • Печериці – 500 гр.
  • Вершки – 250 мл
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Цибуля – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Зелень селери – за смаком.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими кружечками.

Крок 2. З ріпчастої цибулі зніміть піну і наріжте його тонкими півкільцями.

Крок 3. Печериці наріжте тонкими пластинками.

Крок 4. На рослинному маслі обсмажте цибулю до м’якості.

Крок 5. Потім додайте гриби і смажте, поки рідина не випарується. Посоліть і приправте засмажку за смаком.

Крок 6. У мисці змішайте яйця з вершками, суміш посоліть. Сир натріть на крупній тертці.

Крок 7. Жаростійку форму змастіть вершковим маслом. Чергуючи один одного, викладіть шарами картоплю, грибну зажарку, сир і січену зелень. Кожен шар проливайте вершковим соусом. Трохи сиру і зелені залиште для посипання.

Крок 8. Верхнім шаром повинна бути картопля, залийте соусом, що залишився. Форму накрийте фольгою.

Крок 9. Помістіть форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на годину. Потім зніміть фольгу, посипте гратен рубаною зеленню і сиром, запікайте ще 20 хвилин.

Крок 10. Блюдо трохи остудіть, наріжте порціями і подавайте до обіду або вечері.

Ніжний гратен з картоплі з вершками

З вершками картопляний гратен виходить більш ніжним, ніж варіант на молоці або сметані. Крім того, цей приголомшливий вершковий аромат, який розноситься по дому під час запікання гратена, заздалегідь збере всю сім’ю на кухні в очікуванні прекрасного страви.

Час приготування: 50

Час приготування: 20 хв

Порцій – 4

Склад:

  • Картопля – 800 гр.
  • Вершки – 200-300 мл
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • мускатний Горіх – 1 щіпка.
  • Часник – 2 зуб.
  • Пармезан – 100 гр.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Сіль –за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими кружечками.

Крок 2. Картопля складіть у каструлю і залийте вершками, додайте часник, лавровий лист, мускатний горіх, сіль і перець. Поставте каструлю на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть 5-7 хвилин.

Крок 3. Після цього вийміть лавровий лист і часник. Форму змастіть вершковим маслом. Половину картоплі викладіть у форму, всипте половину тертого пармезану. Потім знову покладіть картопляний шар і посипте його залишилися сиром.

Крок 4. Запікайте блюдо в духовці при 180 градусах 30 хвилин.

Крок 5. Коли на поверхні гратена утвориться рум’яна сирна скоринка, страва готова. Гратен трохи остудіть, розділіть на порції і подавайте до столу. Страва виглядає апетитно і за смаком дуже ніжне.