Куряче м’ясо стає сухуватим при запіканні в духовці або обжарке на сковороді. Тому багато кулінари радять готувати його з соковитими продуктами-овочами, грибами і соусами. Одним із вдалих варіантів є вершковий соус.
Куряча грудка у вершковому соусі на сковороді
Приготування курки не займає багато часу, а результат просто приголомшливий! Спробуйте блюдо з ніжними вершками, прянощами і спеціями в поєднанні з гарніром у вигляді макаронів або гречки.
Інгредієнти на
1 порц.
- Куряча грудка 400 гр.
- Вершки ⅓ л.
- Борошно пшеничне 40 гр.
- Гірчиця 1 ч. л.
- Масло вершкове 20 гр.
- Масло рослинне 60 мл
Процес приготування:
- Як приготувати філе куряче у вершковому соусі? Перевіряємо курку на наявність плівок і хрящів. Видаляємо їх і промиваємо м’ясо під струменем теплої води. Викладаємо грудку на паперовий рушник і просушуємо.
- Нарізаємо м’ясо невеликими шматочками. Наливаємо в сковороду олію і ставимо ємність на конфорку. Включаємо плиту. Розігріваємо. Через пару хвилин викладаємо курку і обсмажуємо до золотавої скоринки протягом 10 хвилин.
- Наливаємо вершки в невелику каструлю, додаємо гірчицю. Ставимо на сусідню конфорку і включаємо плиту. Утримуємо на маленькому вогні. Додаємо в суміш сіль і перець, викладаємо вершкове масло.
- Починаємо поступово вводити в суміш борошно. Постійно перемішуємо, щоб не утворювалося грудочок.
- Як тільки соус загусне, знімаємо каструлю з конфорки і поливаємо соусом курку. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо масу 5 хвилин.
- Через час подаємо курку з соусом і гарніром до столу.

Приємного апетиту!
Куряче філе у вершковому соусі, запечене в духовці
Немає нічого краще запеченого курячого філе під вершковим соусом – таким ніжним, м’яким і смачним. Одне з головних достоїнств цього рецепту – простота. Приготування соусу не вимагає величезного списку продуктів.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій: 4.
Склад:
- Філе куряче – 4 шт.
- Спеції – 2 ст. л.
- Часник – 4 зуб.
- Вершки 33% – 350 мл
- Сіль – ½ ч. л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
Процес приготування:
1. Куряче філе перевіряємо на наявність шкурок, жилок і хрящів. Позбавляємося від них за допомогою ножа. Промиваємо м’ясо проточною водою і обсушуємо за допомогою паперового рушника або серветок. Викладаємо філе у велику глибоку миску. Посипаємо спеціями.
2. Позбавляємо часник від лушпиння. Нарізаємо його якомога дрібніше і висипаємо в миску з м’ясом. Слідом додаємо вершки, сіль і перець.
3. Перемішуємо всі продукти. Найзручніше це робити руками. Залишаємо м’ясо маринуватися на 15-20 хвилин в умовах кімнатної температури. Накриваємо ємність кришкою або харчовою плівкою.
4. Включаємо духовку і виставляємо температуру 180 градусів. Ставимо миску з м’ясом в духовку і запікаємо 20-30 хвилин. Щоб курка не вийшла сухою, краще дотримуватися зазначеного часу для запікання.
5. Через півгодини дістаємо з духовки курку, покриту золотистої хрусткою скоринкою. Залишилося викласти її на тарілки до гарніру і, наприклад, свіжим овочам.
Приємного апетиту!
Як приготувати курячу грудку в вершковому соусі з грибами?
Куряче м’ясо трохи суховатое, тому вимагає маринування перед приготуванням. Можна піти іншим шляхом і приготувати філе в ніжному вершковому соусі – це рада багатьох кухарів.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій: 2-3.
Склад:
- Грудка куряча – 500 гр.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Печериці – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Борошно – 2 ч. л.
- Бульйон курячий – 100-150 мл
- Вершки – 100-150 мл
- Кріп – за смаком.
- Масло рослинне – 4-5 ст. л.
Процес приготування:
1. Почнемо з підготовки курячого м’яса. Видаляємо зайві жилки і плівки, які присутні у філе. Промиваємо м’ясо під струменем теплої води і висушуємо за допомогою паперового рушника. Обмазуємо м’ясо сіллю і чорним перцем. Наливаємо в сковороду олію і ставимо ємність на конфорку для розігріву. Включаємо плиту і чекаємо одну хвилину. Потім викладаємо грудку в сковороду і смажимо з кожної сторони близько 4 хвилин.
2. Вимикаємо плиту і включаємо духовку на розігрів. Дістаємо деко і злегка змащуємо її рослинним маслом. Викладаємо грудку. Ставимо деко з куркою в духову шафу. Тушкуємо при температурі 180 градусів 10-12 хвилин.
3. Поки наша грудка запікається, займемося вершковим соусом. Очищаємо печериці та цибулю. Вимиваємо гриби і кріп теплою водою, трохи обсушуємо і починаємо нарізати. Печериці нарізаємо шматочками середнього розміру, а цибулю і кріп дрібно. Знову наливаємо в сковороду олію і ставимо ємність на конфорку. Включаємо плиту. Через хвилину викладаємо цибулю і обсмажуємо його 5 хвилин, слідом відправляємо гриби і знову обсмажуємо протягом 5 хвилин. Помішуємо цибулю і печериці лопаткою.
4. Посипаємо інгредієнти борошном, продовжуємо обсмажувати ще 2 хвилини. Вливаємо в сковороду курячий бульйон, помішуємо продукти. Коли бульйон почне кипіти, засікаємо три хвилини соус і тушкуємо протягом цього часу. Додаємо сіль і перець за смаком.
5. Зменшуємо вогонь і починаємо вводити вершки невеликими порціями. Постійно інтенсивно перемішуємо соус.
6. Тушкуємо ще 2-3 хвилини. Соус повинен загуснути. Посипаємо суміш зеленню і злегка перемішуємо всі інгредієнти. Викладаємо курячі грудки в соус і накриваємо сковороду кришкою. Тушкуємо блюдо близько 2 хвилин на слабкому вогні.
7. Подаємо курячі грудки в соусі на стіл. Їх можна порізати скибочками і подати як окрему страву або приготувати гарнір і подати порційно.
Приємного апетиту!
Соковита і ніжна куряча грудка в вершково-часниковому соусі
Страва виходить дуже ароматним і ніжним. Вершки і часник разом просочують досить сухе куряче м’ясо повністю і роблять його дуже соковитим, а тертий сир створює приємну хрустку скоринку на поверхні м’яса.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 35 хв.
Кількість порцій: 3-4.
Склад:
- Грудка куряча – 400 гр.
- Вершки 10% – 300 мл
- Часник – 5 зуб.
- Сік лимонний – 1,5 ст. л.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Перевіряємо курячі грудки. Якщо є плівки, жилки, видаляємо їх, використовуючи гострий ніж. Промиваємо м’ясо під струменем теплої води. На кухонному столі розкладаємо пару паперових рушників і обтираем грудки. Для подальшого приготування їх можна розрізати навпіл або залишити цілими.
2. Дістаємо деко з духовки. Наливаємо олію і розподіляємо по всій поверхні дека. Викладаємо м’ясо. Курячі грудки повинні щільно прилягати одна до іншої.
3. Нам знадобиться глибока ємність для приготування соусу. Наливаємо в миску вершки, слідом додаємо лимонний сік. Злегка перемішуємо, щоб вершки стали густими.
4. Від головки часнику відокремлюємо 5 зубчиків і позбавляє їх від лушпиння. Потім подрібнюємо кожен з них на дрібні шматочки ножем. Або використовуємо для цієї мети тертку або землянку.
5. Додаємо часник соус і перемішуємо до однорідності всі продукти. Солимо і поливаємо сумішшю курячі грудки на деку. Включаємо духовку на 180 градусів. Прогріваємо пару хвилин. Ставимо всередину деко з куркою в соусі. Випікаємо 45 хвилин. Готову страву подаємо до столу з овочами і зеленню або гарніром.
Приємного апетиту!
М’яке куряче філе з брокколі у вершковому соусі
Курка вийде соковитіше, якщо гасити її в вершковому соусі з брокколі. І курка, і брокколі відмінно поєднуються з тертим сиром. Тому перед подачею на стіл рекомендуємо вам посипати ним кожну порцію.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій: 3-4.
Склад:
- Філе куряче – 350 гр.
- Брокколі – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 70 гр.
- Вершки 10% – 1 склянка
- Сир – 35 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
Процес приготування:
1. Куряче філе перевіряємо на наявність плівок і шкурок. Обрізаємо їх ножем і вимиваємо курку в теплій воді. Відриваємо пару паперових рушників і обтираем ними м’ясо. Курку нарізаємо шматочками середнього розміру і поміщаємо в глибоку миску. Солимо і перчимо м’ясо. Акуратно перемішуємо курку сіллю і перцем руками.
2. Наливаємо в сковороду олію. Ставимо ємність на конфорку. Включаємо плиту і розігріваємо. Викладаємо шматочки курки на сковороду і обсмажуємо до готовності філе. Воно повинно стати білого кольору. Вимикаємо плиту і викладаємо шматочки курки в тарілку.
3. Очищаємо цибулину від лушпиння. Для зручності розрізаємо її на дві частини і потім ріжемо півкільцями. Знову ставимо сковороду на плиту і наливаємо в ємність масло. Включаємо техніку і даємо сковороді розігрітися. Через хвилину висипаємо цибулю і обсмажуємо його до золотого відтінку.
4. Повертаємо куряче філе в сковороду з цибулею. Очищаємо брокколі, промиваємо водою і висушуємо. Потім розрізаємо брокколі на суцвіття. Викладаємо в сковороду і заливаємо інгредієнти вершками.
5. Зменшуємо вогонь і тушкуємо соус до готовності брокколі (10-13 хвилин). Натираємо на тертці сир в окремий посуд. Викладаємо готову страву на тарілку і посипаємо сиром.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування курячої грудки в вершках в мультиварці
Куряче філе з соусом виходить таким же ситним та смачним, більш соковитим, так як фактично готується на пару. Причому в мультиварці зробити його набагато простіше.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 20 хв.
Кількість порцій: 1-2.
Інгредієнти:
- Філе куряче – 2 шт.
- Цибуля – 3 шт.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
- Вершки – 500 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідні інгредієнти. Очищаємо цибулю від плівок і лушпиння. Нарізаємо цибулину на дрібні шматочки і викладаємо на тарілку. Включаємо мультиварку, встановлюємо режим випічки на 55 хвилин і наливаємо в чашу рослинне масло. Розігріваємо олію, через 5 хвилин висипаємо цибулю і обсмажуємо в мультиварці 20 хвилин до золотистого кольору.
2. Курячі грудки позбавляємо від плівок і жилок, промиваємо в теплій воді і нарізаємо спочатку довгастими шматочками, а потім кубиками.
3. Подрібнені курячі грудки висипаємо в чашу мікрохвильовки. Обсмажуємо з цибулею і злегка помішуємо лопаткою. Залишаємо на 20 хвилин.
4. Виливаємо в глибоку миску 500 мл вершків. Додаємо до них сіль і чорний перець. Перемішуємо інгредієнти до однорідності.
5. Виливаємо суміш до м’яса з цибулею, накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо масу ще 10 хвилин. Готове блюдо викладаємо на тарілки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Соковиті рулетики з курячої грудки в вершках
Курячі рулети виходять дуже смачними і поживними з ароматною сирною начинкою. В якості гарніру до них підійде смажена або запечена картопля.
Час готування – 1 ч. 25 хв.
Час приготування – 55 хв.
Кількість порцій: 4-8.
Склад:
- Філе куряче – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершки 10% – 150 мл
- Кріп – 1 пучок.
- Сир пармезан – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 4-5 ст. л.
Процес приготування:
1. Розглядаємо куряче філе. Якщо є плівки, жилки, вирізаємо їх за допомогою ножа. Промиваємо курячі грудки під струменем води і обсушуємо з допомогою серветок або паперових рушників. Молотком для м’яса відбиваємо курячі грудки. Їх товщина повинна становити 0,5 див.
2. 4 відбитих шматочка розрізаємо на дві половинки. Солимо і перчимо кожен шматок з обох сторін.
3. Очищаємо цибулю від лушпиння, нарізаємо на дрібні кубики. Вливаємо олію у сковорідку. Ставимо її на конфорку і включаємо плиту. Розігріваємо ємність з маслом одну хвилину. Потім висипаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого відтінку.
4. Моркву очищаємо, змиваємо бруд губкою і нарізаємо на невеликі кубики. Додаємо моркву до цибулі, обсмажуємо до готовності.
5. Дістаємо з духовки деко. Беремо аркуш фольги і розстилаємо на ньому. На кожен шматочок курячого філе викладаємо столову ложку овочів і згортаємо, щоб вийшли рулетики. Викладаємо їх на фольгу.
6. Вимиваємо пучок кропу, висушуємо його паперовим рушником. Дрібно нарізаємо. Поливаємо рулети вершками, посипаємо сіллю і кропом.
7. Включаємо духовку і виставляємо потрібну температуру (180 градусів). Прикриваємо рулетики ще одним листом фольги і ставимо деко в духовку. Випікаємо 20 хвилин. Натираємо сир на крупній тертці. Через 20 хвилин дістаємо деко, відкидаємо фольгу і посипаємо рулети сиром. Знову накриваємо і відправляємо назад на 10 хвилин.
8. Готові м’ясні рулети з соусом подаємо на стіл з гарніром.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт курячого філе в вершково-сирному соусі
Із зазначених інгредієнтів виходить 4-5 порцій курки в соусі. Блюдо підійде для обідів у вузькому сімейному колі, урочистих подій, а також для вечері на швидку руку, якщо необхідно нагодувати гостей.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій: 4-5.
Склад:
- Грудка куряча – 500 гр.
- Вершки 10% – 350 мл
- Масло вершкове – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Сирок вершковий плавлений – 2-3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Розмарин – ½ ч. л.
Процес приготування:
1. Відрізаємо невеликий шматочок вершкового масла і викладаємо його в сковороду. Ставимо ємність на конфорку. Беремо цибулину і очищаємо її від лушпиння. Злегка обтираем серветкою, змоченою водою. Нарізаємо цибулю півкільцями. Включаємо плиту і чекаємо, поки розігріється сковорода і масло розтане. Потім висипаємо в сковороду цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору.
2. Оглядаємо курячу грудку і прибираємо всі плівки і шкурки. Промиваємо м’ясо в теплій воді. Обсушуємо і нарізаємо м’ясо на шматочки невеликого розміру. Викладаємо курячі кубики до смаженій луку. Посипаємо інгредієнти розмарином і перцем.
3. М’ясо трохи обжарилось, злегка побіліло. Тепер додатиляем плавлений сир.
4. В окрему глибоку тарілку або миску наливаємо вершки і додаємо пшеничне борошно, помішуючи вершки, щоб не утворювалося грудочок.
5. Заливаємо сумішшю куряче м’ясо з цибулею. Чекаємо, поки суміш закипить, і солимо. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на повільному вогні, поки соус не загусне. Повністю готовий соус з м’ясом подаємо до столу з гарніром.
Приємного апетиту!
Ніжне куряче філе з овочами у вершковому соусі
Для приготування страви ви можете підготувати будь-яку кількість овочів. Це залежить від ваших уподобань. Головне, щоб овочі були свіжими і без пошкоджень.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 45 хв.
Кількість порцій: 1-2.
Склад:
- Філе куряче – 1 шт.
- Перець солодкий болгарський – 1-2 шт.
- Спеції – за смаком.
- Суміш овочева мексиканська – 200 гр.
- Вершки – 1 ст. л.
- Кетчуп – 1 ст. л.
- Молоко – 100 мл
- Сир пармезан – 40 гр.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
1. Перевіряємо курячу грудку на наявність плівок і жилок. Якщо вони є, видаляємо їх. Промиваємо м’ясо теплою водою. Вбираємо зайву рідину паперовими рушниками. Ріжемо грудку гострим ножем уздовж на дві частини. Беремо форму для запікання і злегка змащуємо її рослинним маслом. Викладаємо у форму шматки грудинки. Солимо і посипаємо спеціями.
2. Промиваємо перець водою і злегка обсушуємо серветкою. Потім розрізаємо його навпіл, очистити від серцевини, вирізаємо білу шкірку. Знову промиваємо обидві половинки перцю і нарізаємо його соломкою. Рівномірно викладаємо його на курячу грудку.
3. Поверх перцю розподіляємо заморожені овочі.
4. В окрему глибоку ємність викладаємо кетчуп вершки. Слідом виливаємо молоко і розмішуємо інгредієнти до однорідності.
5. Заливаємо рідина в форму з курячим м’ясом, перцем і овочами.
6. Включаємо духовку і ставимо на розігрів при температурі 180 градусів на пару хвилин. Потім поміщаємо форму з заготівлею всередину і запікаємо 30 хвилин.
7. За 5 хвилин до повної готовності страви натираємо на тертці сир. Дістаємо форму куркою і соусом. Посипаємо сиром і відправляємо в духовку на 5 хвилин.
8. Подаємо м’ясо курки з овочами і соусом на стіл.
Приємного апетиту!
Дуже смачне куряче філе в сметанно-вершковому соусі
Перед тим, як відправити курку в духовку, її краще всього відразу замаринувати і посипати сіллю і спеціями. В результаті сухе куряче м’ясо буде більш соковитим і неймовірно смачним.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій: 3-4.
Склад:
- Філе куряче – 500 гр.
- Сметана 20% – 250 гр.
- Вершки – 1 склянка
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Досліджуємо куряче філе на наявність шкурок, плівок і хрящів. Видаляємо їх ножем. Промиваємо м’ясо під струменем теплої води і висушуємо паперовим рушником. Куряче філе нарізаємо на шматки невеликого розміру.
2. У сковороду наливаємо трохи олії. Ставимо її на конфорку і включаємо плиту. Коли сковорода з маслом прогріється, викладаємо в неї курку і обсмажуємо шматочки до появи золотистого кольору 4-5 хвилин.
3. В окрему глибоку ємність додаємо сметану і вливаємо склянку вершків. Посипаємо сіллю і перцем за смаком. Перемішуємо всі інгредієнти до однорідності. Вливаємо суміш в сковороду з куркою.
4. Якщо ви любите соус погостріше, можна додати більше приправ. Перемішуємо вміст сковороди.
5. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо протягом півгодини. Через 30 хвилин, коли м’ясо стане м’яким, викладаємо курку в соусі гарніру і подаємо до столу.
Приємного апетиту!