Картопля на мангалі – 8 рецептів приготування на шампурах, решітці з покроковими фото

Картопля на мангалі – це справжній символ душевних вечірніх посиденьок. Традиційно чоловіки готують її на шампурах або решітці, але рецепти приготування настільки зрозумілі й прості, що жінки з цим завданням впораються не гірше. Головне, що картопля незмінно виходить смачною і ароматною.

Як смачно посмажити картоплю на шампурах на мангалі?

Якщо ви любите картоплю на мангалі, але не хочете напружуватися з готуванням і витрачати багато часу, то цей рецепт вам підійде. Картопля з нього виходить все так само ароматною і насиченою, з пікантними нотками, але без зайвого жиру: так це блюдо стане ще більш частим гостем на вашому столі.

Інгредієнти на
15 порц.

  • Картопля 2.5 кг
  • Часник 1 шт.
  • Чебрець 50 гр.
  • Сметана 20% 150 гр.
  • Сіль 20 гр.
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як смачно приготувати картоплю на мангалі? В окрему ємність викладаємо сметану і тиснемо туди часник. Якщо хочете менш гостре блюдо, використовуйте менше часнику. Також додаємо сіль і, якщо хочете, перець. Кладемо листя чебрецю для аромату. Добре перемішуємо.
  2. Миємо та очищаємо картоплю. Вибираємо його середніх розмірів, тому що маленький дуже швидко згорить від жару вугілля, а великий, навпаки, не пропечеться. Також врахуйте, що різні сорти картоплі зажадають різний час прожарювання, тому краще для однієї закладки на мангал вибирати картоплю певного сорту.
  3. Нанизуємо картоплини цілком на шампур. Коли закінчите з усіма шампурами, промокніть всі паперовою серветкою або рушником. З обох сторін на картоплі робимо кілька надрізів, щоб згодом соусу було легше проникнути в блюдо. Кожну картоплину обмазуємо соусом.
  4. Всі шампури загортаємо в два шари у фольгу, щоб картопля не пригоріла. Ставимо на мангал і через 2 хвилини крутимо, повторюємо це дія знову і знову. Так смажимо близько 25 хв: відстань від картоплі до дна мангалу має бути близько 15 див. Смажити правильніше на добре розігрітому вугіллі, однак без язиків полум’я. Якщо воно все-таки проявляється, трохи побризкати водою.
  5. Потім знімаємо фольгу і ще пару хвилин тримаємо шампури з картоплею над вогнем: це дозволить картоплі зарум’янитися. Якщо ви хочете гарантовану скоринку, то наступного разу можете попередньо покласти почищену картоплю на годину в холодну воду: так ви позбавитеся від крохмалю і отримаєте золотисту скоринку. Картопля на шампурах на мангалі готова: подавати її краще зі свіжими овочами. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування картопля на решітці на мангалі

Фантастична картопля на решітці в мангалі – кілька жіноче страву: в тому сенсі, що в нашому рецепті ми нарізаємо картоплю на скибочки, що дозволяє не забруднитися під час дегустації. Вистачить відмовлятися від смачне блюдо з-за боязні вимазатися, просто скористайтеся цим рецептом.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Масло рослинне – 40 гр.
  • Суміш прянощів – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Ретельно промиваємо картопля очищаємо його. Розводимо вогонь і чекаємо, щоб вугілля прогоріли. Спека не повинно бути мало, але і мов полум’я при запіканні картоплі теж краще уникати. Вибираємо картоплю середніх розмірів, тому що маленький дуже швидко згорить від жару вугілля, а великий, навпаки, не пропечеться. Також врахуйте, що різні сорти картоплі зажадають різний час прожарювання, тому краще для однієї закладки на мангал вибирати картоплю певного сорту.

2. В окремій ємності перемішуємо вибрані вами прянощі: наприклад, зелень, перець, коріандр.

3. Нарізаємо картоплю на шматочки так, щоб було зручно їх смажити. Обсипаємо нарізані частини перемішаними спеціями.

4. Збризкуємо картоплю олією і загортаємо в пакет. В ньому картоплю добре просочиться ароматом і збереже його. Залишаємо на 20 хв.

5. Після цього викладаємо картоплю в один шар і запікаємо в решітці на мангалі 15 хв. Індикатором готовності страви стане рум’янець і м’якість картоплі: перевірити можна за допомогою зубочистки або ножа. Т. к. картопля була не суцільним, а нерезаным, 15 хв. для смаження повинно бути цілком достатньо.

Соковита і ароматна картопля, запечена на мангалі у фользі

Найбільш брутальний рецепт запікання картоплі на мангалі. Він сподобається тим, хто любить цю страву в класичному виконанні. Ароматний, смачний, соковитий картоплю в поєднанні зі спеціями прикрасить будь-який стіл. Головне, що в страві по цьому рецепту немає зайвого жиру, тому сміливо пробуйте.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Олія соняшникова 50 мл
  • Спеції – 50 гр.
  • Сіль – 50 гр.
  • Часник – за смаком.

Процес приготування:

1. Поділяємо фольгу на кілька частин. Частини не повинні бути маленькими, тому що в них ми будемо обертати картопля цілком.

2. Соняшникову олію і спеції можна наносити відразу на фольгу, а можна безпосередньо на сам картоплю. Для аромату і пікантності, якщо хочете, то можете додати часник.

3. Промиваємо картоплю, очищаємо його і кожен плід окремо загорнути у фольгу. Важливо зробити це так, щоб матова сторона залишилася всередині, а блискуча – зовні. В кількох місцях проколюємо кожну заготовку. Картопля беремо середніх розмірів, тому що маленький дуже швидко згорить, а великий, навпаки, не пропечеться. Також врахуйте, що різні сорти картоплі зажадають різний час прожарювання, тому краще для однієї закладки на мангал вибирати картоплю певного сорту.

4. Чекаємо, поки полум’я повністю згасне, тому що класти картоплю у фользі у сам вогонь не можна, хоча вугілля, звичайно, повинні залишатися гарячим, а потім вже опускаємо картоплю на дно мангалу. Викладаємо її в нижній шар і палицею акуратно присипаємо зверху її.

5. У середньому смажитися картопля буде близько 40 хв. Перевірити готовність можна за допомогою проколів ножем або зубочисткою. Якщо картопля готовий, він буде м’яким і з золотистою скоринкою.

Ситна і соковита картопля на мангалі з салом у фользі

Найбільш соковите блюдо серед аналогічних варіантів приготування картоплі на мангалі. Саме сало робить його таким: насиченим, поживним і незмінно смачним. Відмовитися від приготування цієї страви складно, незважаючи на чималу калорійність, але результат обов’язково вам сподобається.

Час приготування: 1 ч. 5 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Сало – 300 гр.
  • Сіль – 50 гр.
  • Спеції – 50 гр.

Процес приготування:

1. Вибираємо картоплю середнього розміру: маленький дуже швидко згорить, а великий, навпаки, не пропечеться. Вимиваємо його, але шкірку не зчищаємо. Розрізаємо кожну картоплину на 2 рівні частини.

2. Сало нарізаємо на пластини по 5-7 мм завтовшки. Зараз можна додати сіль і спеції. Не бійтеся перестаратися, тому що деяка їх частина вбереться в картоплю.

3. Всередину кожної розрізаною картоплі кладемо шматок сала і щільно загорнути у фольгу, щоб в процесі приготування сало віддавала свій смак картоплі, а не капало на вугілля. Формуємо кулю.

4. Картопляний шар у фольгу викладаємо прямо на жар. Чекаємо, поки полум’я повністю згасне, тому що класти картоплю у фользі у сам вогонь не можна, хоча вугілля, звичайно, повинні залишатися гарячим, а потім вже опускаємо картоплю на дно мангалу. Викладаємо її в нижній шар і палицею акуратно присипаємо зверху її.

5. Готуємо близько 10 хвилин на кожній стороні. За допомогою ножа або зубочистки перевіряємо картоплю на готовність. Картопля на мангалі з салом у фользі готова. Приємного апетиту!

Дуже смачна і ароматна картопля з беконом на мангалі

Картопля з беконом на мангалі за рахунок цікавого смакового сполучення і, безумовно, привабливого аромату полюбився людям не менше, ніж традиційний м’ясної шашлик. Тим більше, що приготувати його набагато легше і швидше, а результат перевершить всі очікування: вся справа в беконі.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Бекон – 200 гр.
  • Сіль – 30 гр.
  • Приправа – за смаком.

Процес приготування:

1. Почніть з картоплі. Якщо ви взяли молода картопля, який ще майже не містить крохмалю, можете його не чистити. Якщо ви взяли немолодий плід, то помийте і очистіть його. Картопля беріть середнього розміру, тому що маленький дуже швидко згорить, а великий, навпаки, не пропечеться. Також врахуйте, що різні сорти картоплі зажадають різний час прожарювання, тому краще вибирати картоплю одного сорту. Бекон візьміть сирої або сирокопчений.

2. Бекон наріжте довгастими скибочками і посоліть. Якщо хочете, то можна також додати приправи, який додадуть додатковий аромат страви.

3. Акуратно загорнути картоплю в скибочки бекону. Зробіть так з кожною картоплею.

4. Упакуйте заготовку в фольгу і покладіть смажитися в мангал. Смажити правильніше на добре розігрітому вугіллі, однак без язиків полум’я. Якщо воно все-таки проявляється, трохи побризкати водою.

5. Періодично перевертайте блюдо, можете трохи присипати золою зверху. Через 20-25 хв. блюдо буде готово. Рекомендується відразу подавати його до столу. Приємного апетиту!

Як просто і смачно приготувати картоплю на шампурах з грибами?

Гриби – це ще одне літнє задоволення на ряду з пікніками, а тому об’єднати їх – найкраща ідея. Відмінний варіант, як саме це зробити, криється в рецепті: приготувати картоплю на мангалі з грибами. Зробити це нескладно, а смак виходить цікавим. Рецепт для тих, хто втомився від звичайних страв.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Гриби – 15 шт.
  • Сіль – 30 гр.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Овочі – за смаком.
  • Цибуля – за смаком.
  • Приправа – за смаком.

Процес приготування:

1. Миємо та очищаємо картоплю. Вибираємо його середніх розмірів, тому що маленький дуже швидко згорить від жару вугілля, а великий, навпаки, не пропечеться. Також врахуйте, що різні сорти картоплі зажадають різний час прожарювання, тому краще для однієї закладки на мангал вибирати картоплю певного сорту. Розрізаємо кожен плід картоплі на три частини.

2. Нарізаємо гриби, можна взяти печериці. Якщо хочете, для повноти смаку і соковитості, можна додати овочі і лук.

3. Нанизуємо по черзі всі інгредієнти на шампури. Солимо і збризкуємо рослинним маслом. Закручуємо у два шари у фольгу, щоб нічого не пригоріло.

4. Ставимо на мангал і через 2 хвилини крутимо, повторюємо це дія знову і знову. Так смажимо близько 25 хв: відстань від картоплі до дна мангалу має бути близько 15 див. Смажити правильніше на добре розігрітому вугіллі, однак без язиків полум’я. Якщо воно все-таки проявляється, трохи побризкати водою.

5. Потім знімаємо фольгу і ще пару хвилин тримаємо шампури з картоплею над вогнем. Блюдо готове. Приємного апетиту!

Оригінальний спосіб приготування картоплі по-селянськи на мангалі

Картопля – один з найпопулярніших і затребуваних гарнірів, але мало хто знає, що використовувати його можна також в якості основного блюда. Як варіант – картопля по-селянськи на мангалі. Смачно, ароматно і швидко. А головне, що страва не завжди, а значить, точно здивує всіх гостей.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – 30 гр.
  • Масло оливкова – 50 мл
  • Оцет винний – 2 ст.л.
  • Цибуля – за смаком.
  • Приправа – 50 гр.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Викладіть фольгу в два шари на решітку з бортами, на якій будете готувати. Зробіть так, щоб вона була вище бортів решітки. Це стане в нагоді потім, коли ви будете щільно підвертати краю і накривати картоплю другим шаром фольги, щоб повністю її укутати. Не залишайте просвітів і дірок на дні.

2. Промийте картоплю, але не зчищайте шкірку. Розріжте уздовж навпіл. Фольгу змастіть оливковою олією і викладіть на неї картоплю в один шар. Дрібно і тонко наріжте цибулю, розітріть його і посипте їм картоплю.

3. Сіль, перець, винний оцет змішайте в окремій ємності. Дочекайтеся, поки сіль повністю розчиниться. Це буде заправка для картоплі по-селянськи. Дрібно наріжте часник ножем. Додайте його до оцту і як слід перемішайте.

4. Більшою частиною заправки полийте картоплю і накрийте його зверху вдвічі складеним листом фольги, запечатайте, щоб не було просвітів і нічого не витекло. До цього часу вугілля в мангалі вже мають бути готові. Чекаємо, поки полум’я повністю погасне, хоча вугілля, звичайно, повинні залишатися гарячими.

5. Випікайте протягом 30-40 хв. Перевірити готовність можна за допомогою проколів картоплі ножем або зубочисткою. Коли страва буде готове, зніміть верхній аркуш фольги і викладіть картоплю на тарілки. Полийте його зверху залишилася заправкою, це посилить і поліпшить смак. Якщо хочете, можна також присипати подрібненою цибулею і зеленню. Приємного апетиту!

Ніжна молода картопля в шкірці, запечена на мангалі

Молода картопля заслужено вважається найкориснішим, бо не містить крохмалю. Його можна їсти навіть маленьким дітям. Цікаве використання такої картоплі – це приготування в шкірці на мангалі. Смак страв з мангалу не переплутаєш ні з чим, тим більше при такому аромат свіжої картоплі.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Сіль – 30 гр.
  • Приправа – 50 гр.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Вибираємо картоплю середнього розміру: маленький дуже швидко згорить, а великий, навпаки, не пропечеться. Добре, але акуратно вимиваємо картоплю, щоб не здерти шкірку.

2. Підготуємо фольгу. Розрізаємо її на частини: вони повинні бути не дуже маленькими, бо в них необхідно порожниною обернути картоплю.

3. Підготуємо вугілля. Смажити правильніше на добре розігрітому вугіллі, однак без язиків полум’я. Якщо воно все-таки проявляється, бризкаємо трохи водою.

4. Кожну картоплю присипаємо приправою і, якщо хочете, зеленню. Окремо закручуємо у фольгу. Викладаємо одним шаром на дно мангалу, зверху трохи присипати золою.

5. У середньому смажитися картопля буде близько 40 хв. Перевірити готовність можна за допомогою проколів ножем або зубочисткою. Якщо картопля готовий, він буде м’яким і з золотистою скоринкою. Приємного апетиту!