Минь являє собою прекрасного представника тріскових риб, з якого можна приготувати величезну кількість страв. Його м’ясо славиться своєю ніжною консистенцією і приємним солодкуватим смаком. Саме тому будь-якій господині не складе труднощів приготувати що-небудь смачне з нього, для всієї сім’ї.
Минь, запечений у фользі в духовці
В очищену рибу закладається зелень, а також помідори з цибулею і лимонним соком. Минь обмазується рослинним маслом, посипається сіллю з перцем і загортається в конверт з фольги. Всі запікається 40 хвилин при 180оС і подається до столу. Виходить смачно і соковито.
Інгредієнти на
6 порц.
- Минь 1.5 кг
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Лимон ½ шт.
- Помідори 2 шт.
- Петрушка за смаком
- Базилік свіжий, за смаком
- Кріп за смаком
- Масло рослинне 2 ст. л.
- Сіль за смаком
- Спеції і Приправи за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати смачну страву з миня? Для початку ретельно промиваємо рибу під проточною водою. Далі очищаємо її від луски, видаляємо зябра з нутрощами і при бажанні відрізаємо голову. Потім знову обполіскуємо рибу під водою. Також бажано зняти шкірку і зрізати плавники з хвостом.
- Ріпчаста цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями. Помідори ретельно промиваємо під проточною водою і нарізаємо довільними шматочками невеликого розміру. Петрушку, базилік і кріп дрібно нарізаємо. В підходящу ємність видавлюємо сік половини лимона, додаємо туди зелень, помідори, ріпчаста цибулю, солимо і ретельно перемішуємо.
- Відправляємо в черево миня змішану з овочами зелень, а саму рибу посипаємо сіллю, спеціями за смаком і змащуємо олією з усіх боків.
- На деко викладаємо лист фольги і кладемо в центр овочі, що залишилися. Зверху кладемо рибу і загортаємо все в конверт, щоб у ньому залишався простір для циркуляції пари.
- розігріваємо Духовку попередньо до 180оС і запікаємо все в протягом 40 хвилин. Далі дістаємо деко і даємо рибі постояти так 10 хвилин. Потім перекладаємо рибу на блюдо, збризкуємо лимонним соком і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Минь, запечений в сметані в духовці
Минь очищається і нарізати порційними шматочками. В окремій ємності змішується сметана з гірчицею, олією, кропом і соєвим соусом. В отриманий соус занурюється риба, перекладається форму і запікається при 180 градусах 25 хвилин. Виходить дуже смачне і ароматне блюдо.
Час готування: 55 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Минь потрошенный – 500 гр.
- Борошно – 30 гр.
- Сметана – 200 гр.
- Гірчиця діжонська – 3 ст. л.
- Масло рослинне – 30 гр.
- соєвий Соус – 3 ст. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Кріп свіжий – 3 гілочки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку очищаємо миня, не знімаючи шкіру. Плавці зрізаємо і на їх місцях зачищаємо шкірку гострим ножем. Підготовлену рибу нарізаємо порційними шматками по 4-5 см завтовшки.
Крок 2. Свіжий кріп промиваємо під прохолодною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і дрібно нарізаємо. У глибоку ємність відправляємо сметану, діжонську гірчицю, кріп, все ретельно перемішуємо і даємо постояти 10 хвилин. Далі додаємо оливкову олію і добре перемішуємо.
Крок 3. В кінці додаємо соєвий соус і збиваємо все за допомогою виделки.
Крок 4. Миня натираємо сіллю з чорним меленим перцем за смаком і занурюємо кожен шматок в отриманий соус.
Крок 5. Форму для запікання змащуємо рослинним маслом, присипаємо борошном і викладаємо туди рибу. Духовку попередньо розігріваємо до 180оС і запікаємо все в протягом 25 хвилин. Далі зменшуємо температуру, накриваємо форму фольгою і залишаємо рибу доходити.
Крок 6. Перекладаємо готового, запеченого миня в сметані на тарілку і подаємо до столу зі свіжими овочами, зеленню або іншим гарніром. Приємного апетиту!
Як посмажити минь на сковороді?
Очищений минь нарізати порційними шматочками, обвалюється в борошні і обсмажується на рослинному маслі з двох сторін до рум’яної скоринки. Далі він посипається сіллю, до нього додаємо нарізану кільцями цибулю і смажимо до готовності. Виходить дуже смачне і соковите блюдо.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Минь свіжий – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Чорний мелений перець – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Минь натираємо сіллю і промиваємо під теплою водою, щоб позбавити від слизу. Далі дістаємо всі нутрощі, відрізаємо голову, плавники, хвіст і видаляємо зябра. Потім добре промиваємо рибу зсередини і нарізаємо її порційними шматочками.
Крок 2. Обвалюємо рибу зі всіх сторін у борошні. Сковороду добре прогріваємо, наливаємо туди олію, викладаємо миня солимо і перчимо його на смак.
Крок 3. Після того, як шматочки підсмажаться з одного боку, перевертаємо їх і знову трохи солимо.
Крок 4. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, нарізаємо тонкими кільцями і викладаємо їх зверху на рибу. Продовжуємо смажити, поки минь повністю не приготується.
Крок 5. Перекладаємо готовий минь на тарілку і подаємо до столу з картоплею в якості гарніру і свіжими овочами. Приємного апетиту!
Юшка з миня в домашніх умовах
Для початку вариться бульйон з кісток і голови. Потім туди додається картоплю, моркву, цибулю і все вариться до готовності овочів. Далі в суп відправляється риба і він вариться ще 15-20 хвилин. В кінці додаються спеції, вуха настоюється під кришкою і подається до столу. Виходить неймовірно смачно.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Минь – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку очищаємо миня, обробляємо і нарізаємо порційними шматками. Також відрізаємо голову і видаляємо кістки (на цьому будемо варити бульйон).
Крок 2. Картопля очищаємо, добре промиваємо під проточною водою і нарізаємо його великими скибочками.
Крок 3. Морква промиваємо, очищаємо і нарізаємо кружечками або крупними кубиками.
Крок 4. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібним кубиком.
Крок 5. В підходящу каструлю відправляємо голову з кістками, заливаємо холодною водою, ставимо на вогонь і варимо бульйон. Додаємо туди картоплю, цибулю, моркву і варимо до готовності. Тепер відправляємо в суп шматочки риби і варимо все ще 15-20 хвилин. За 5 хвилин до готовності додаємо сіль, чорний мелений перець, лавровий лист, накриваємо каструлю кришкою і доводимо до готовності.
Крок 6. Розливаємо гарячу юшку з миня по тарілках і подаємо до столу на обід. Приємного апетиту!
Соковиті котлети з миня
Через м’ясорубку два рази прокручується філе миня з замоченим в молоці хлібом, цибулею та салом. Потім у фарш додається сіль, перець, яйця, після чого все добре перемішується і відбивається. Далі формуються котлети, які обвалюються в панірувальних сухарях і обсмажують на сковороді.
Час готування: 1 ч. 10 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Філе миня – 1 кг
- Сало свиняче – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Батон пшеничний черствий – 200 гр.
- Молоко – 200 мл
- Сухарі панірувальні – 150 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Батон нарізаємо скибочками, перекладаємо їх у глибоку ємність і заливаємо молоком. Пшеничний м’якуш розминаємо виделкою і залишаємо так на 5-6 хвилин.
Крок 2. Філе миня обсушуємо на паперовому рушнику і пропускаємо його через м’ясорубку, чергуючи з размякшим батоном, очищеним цибулею і шматочками свинячого сала. Слід пропустити фарш через м’ясорубку ще раз, щоб він став ніжніше, а кісточки не відчувалися.
Крок 3. Тепер додаємо у фарш сіль з чорним меленим перцем за смаком. При бажанні, можна додати інші улюблені приправи.
Крок 4. В кінці додаємо два яйця, ретельно перемішуємо фарш руками, після чого відбиваємо його не менш 20 разів, щоб він став пишним і однорідним.
Крок 5. Змочуємо руки в прохолодній воді, набираємо столовою ложкою фарш і формуємо з нього акуратні котлети, які потім обвалюють у панірувальних сухарях з усіх боків.
Крок 6. На сковороді добре прогріваємо олію, викладаємо котлети і обсмажуємо з двох сторін по 3-4 хвилини. Посмажені котлети викладаємо на паперовий рушник, щоб з них стік зайвий жир.
Крок 7. Готові котлети з миня перекладаємо на тарілку і подаємо до столу зі свіжими овочами, зеленню і улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Минь з морквою і цибулею
Нарізаний минь обвалюється в борошні і обсмажується. Потім окремо смажиться цибуля з морквою і борошном. Далі туди наливається вода, викладається риба, яка поливається сметаною і все тушкується 15 хвилин. У підсумку виходить дуже смачне і ароматне блюдо на обід або вечерю.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Минь – 0.5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сметана – 200 гр.
- Борошно – 0.5 склянки
- Масло рослинне – за смаком.
- Вода – 1 склянка
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Миня очищаємо, видаляємо плавники, хвіст, голову і ретельно його промиваємо під проточною водою. Далі нарізаємо рибу порціонними шматками, кожен з яких розрізаємо навпіл. Перекладаємо миня в тарілку і посипаємо сіллю з чорним меленим перцем за смаком.
Крок 2. Далі рибу обвалюють у борошні з усіх сторін.
Крок 3. На сковороді добре прогріваємо олію, викладаємо миня і обсмажуємо його з двох боків до золотистої скоринки. Потім перекладаємо його на тарілку.
Крок 4. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо. Моркву очищаємо, промиваємо під проточною водою і натираємо на крупній тертці. На сковороді розігріваємо олію і спочатку обсмажуємо цибулю до прозорості. Потім додаємо моркву і продовжуємо обсмажувати. Далі додаємо 1 ст. л. борошна і перемішуємо.
Крок 5. Тепер вливаємо склянку води, ще раз перемішуємо, додаємо сіль і зверху викладаємо обсмажену рибу, яку поливаємо сметаною. Тушкуємо під кришкою на невеликому вогні 15 хвилин, в кінці додаємо зелень і подаємо готову страву до столу з улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Минь, запечений з овочами в духовці
Форма для запікання змащується олією і туди викладається картоплю. Зверху викладається частину смаженої цибулі з морквою і все заливається водою. Далі щільним шаром викласти обсмажену минь, що залишилася зажарка і все запікається протягом 40 хвилин.
Час готування: 1 год 10 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Минь охолоджений – 750-800 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Картопля – 5-6 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Борошно – 2-3 ст. л.
- Масло рослинне – 3-4 ст. л.
- Масло гірчичне – 1 ст. л.
- Вода фільтрована – 1 склянка
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для риби – на смак.
- Зелень свіжа – 0.5 пучка.
Процес приготування:
Крок 1. Миня очищаємо, видаляємо нутрощі, добре промиваємо під проточною водою і нарізаємо порційними шматочками.
Крок 2. Форму для запікання змащуємо 2 ст. л. рослинного масла і однією ложкою гірчичного.
Крок 3. Викладаємо туди нарізаний тонкими кружечками картоплю і посипаємо останній шар чорним меленим перцем і сіллю. Зверху видавлюємо пару зубчиків часнику, добре все перемішуємо і відставляємо в сторону.
Крок 4. В цей час розігріваємо на сковороді олію і обсмажуємо на ньому нарізану півкільцями цибулю і натерту на крупній тертці моркву до золотистого кольору. Перекладаємо готові овочі в тарілку.
Крок 5. Минь обвалюємо в борошні й обсмажуємо його на великому вогні до рум’яної скориночки з двох сторін.
Крок 6. На картоплю викладаємо половину смаженої цибулі з морквою і заливаємо все половиною склянки води.
Крок 7. Далі щільно викладаємо шматочки риби і посипаємо його приправою для риби.
Крок 8. Зверху викладаємо залишилася зажарку і відправляємо все в попередньо розігріту до 180 o с духовку на 40 хвилин. Розкладаємо готову страву по тарілках, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Смачний пиріг з миня в духовці
На пласт дріжджового тіста викладається обсмажений ріпчасту цибулю, далі філе миня, варені курячі яйця, зелений лук і все посипається сіллю з перцем. Пиріг закривається другою частиною тіста, краї защипываются, поверхню змащують маслом і виріб випікається протягом 30-35 хвилин.
Час готування: 55 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Минь – 1 кг
- Тісто дріжджове – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цибуля зелена – 0.5 пучка.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку відмиваємо минь від слизу, після чого очищаємо його, обробляємо на філе і нарізаємо шматочками середнього розміру.
Крок 2. Відправляємо В каструлю курячі яйця, заливаємо водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо круто 10 хвилин. Потім заливаємо їх холодною водою і очистити від шкаралупи.
Крок 3. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, нарізаємо півкільцями і посипаємо сіллю. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому цибулю до золотистого кольору.
Крок 4. Половину дріжджового тіста розкачуємо у великий пласт і перекладаємо його на деко, посипаною борошном. Викладаємо на тісто ріпчасту цибулю, потім шар риби, яку посипаємо сіллю. Далі кладемо нарізані варені яйця, дрібно нарізану зелену цибулю і присипаємо все сіллю і перцем. Накриваємо начинку другим пластом тіста і щільно защипуємо краю. Всю поверхню пирога змащуємо рослинним маслом і відправляємо в розігріту до 170 o с духовку на 30-35 хвилин.
Крок 5. Готовий пиріг змащуємо замороженим вершковим маслом, накриваємо листом пергаментного паперу, рушником і даємо постояти таким чином при кімнатній температурі. Остигле виріб розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу з чаєм. Приємного апетиту!