Страви з миня – 8 рецептів приготування в домашніх умовах з покроковими фото

Минь являє собою прекрасного представника тріскових риб, з якого можна приготувати величезну кількість страв. Його м’ясо славиться своєю ніжною консистенцією і приємним солодкуватим смаком. Саме тому будь-якій господині не складе труднощів приготувати що-небудь смачне з нього, для всієї сім’ї.

Минь, запечений у фользі в духовці

В очищену рибу закладається зелень, а також помідори з цибулею і лимонним соком. Минь обмазується рослинним маслом, посипається сіллю з перцем і загортається в конверт з фольги. Всі запікається 40 хвилин при 180оС і подається до столу. Виходить смачно і соковито.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Минь 1.5 кг
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Лимон ½ шт.
  • Помідори 2 шт.
  • Петрушка за смаком
  • Базилік свіжий, за смаком
  • Кріп за смаком
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Спеції і Приправи за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачну страву з миня? Для початку ретельно промиваємо рибу під проточною водою. Далі очищаємо її від луски, видаляємо зябра з нутрощами і при бажанні відрізаємо голову. Потім знову обполіскуємо рибу під водою. Також бажано зняти шкірку і зрізати плавники з хвостом.
  2. Ріпчаста цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями. Помідори ретельно промиваємо під проточною водою і нарізаємо довільними шматочками невеликого розміру. Петрушку, базилік і кріп дрібно нарізаємо. В підходящу ємність видавлюємо сік половини лимона, додаємо туди зелень, помідори, ріпчаста цибулю, солимо і ретельно перемішуємо.
  3. Відправляємо в черево миня змішану з овочами зелень, а саму рибу посипаємо сіллю, спеціями за смаком і змащуємо олією з усіх боків.
  4. На деко викладаємо лист фольги і кладемо в центр овочі, що залишилися. Зверху кладемо рибу і загортаємо все в конверт, щоб у ньому залишався простір для циркуляції пари.
  5. розігріваємо Духовку попередньо до 180оС і запікаємо все в протягом 40 хвилин. Далі дістаємо деко і даємо рибі постояти так 10 хвилин. Потім перекладаємо рибу на блюдо, збризкуємо лимонним соком і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Минь, запечений в сметані в духовці

Минь очищається і нарізати порційними шматочками. В окремій ємності змішується сметана з гірчицею, олією, кропом і соєвим соусом. В отриманий соус занурюється риба, перекладається форму і запікається при 180 градусах 25 хвилин. Виходить дуже смачне і ароматне блюдо.

Час готування: 55 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Минь потрошенный – 500 гр.
  • Борошно – 30 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Гірчиця діжонська – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 30 гр.
  • соєвий Соус – 3 ст. л.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Кріп свіжий – 3 гілочки.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку очищаємо миня, не знімаючи шкіру. Плавці зрізаємо і на їх місцях зачищаємо шкірку гострим ножем. Підготовлену рибу нарізаємо порційними шматками по 4-5 см завтовшки.

Крок 2. Свіжий кріп промиваємо під прохолодною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і дрібно нарізаємо. У глибоку ємність відправляємо сметану, діжонську гірчицю, кріп, все ретельно перемішуємо і даємо постояти 10 хвилин. Далі додаємо оливкову олію і добре перемішуємо.

Крок 3. В кінці додаємо соєвий соус і збиваємо все за допомогою виделки.

Крок 4. Миня натираємо сіллю з чорним меленим перцем за смаком і занурюємо кожен шматок в отриманий соус.

Крок 5. Форму для запікання змащуємо рослинним маслом, присипаємо борошном і викладаємо туди рибу. Духовку попередньо розігріваємо до 180оС і запікаємо все в протягом 25 хвилин. Далі зменшуємо температуру, накриваємо форму фольгою і залишаємо рибу доходити.

Крок 6. Перекладаємо готового, запеченого миня в сметані на тарілку і подаємо до столу зі свіжими овочами, зеленню або іншим гарніром. Приємного апетиту!

Як посмажити минь на сковороді?

Очищений минь нарізати порційними шматочками, обвалюється в борошні і обсмажується на рослинному маслі з двох сторін до рум’яної скоринки. Далі він посипається сіллю, до нього додаємо нарізану кільцями цибулю і смажимо до готовності. Виходить дуже смачне і соковите блюдо.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Минь свіжий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Минь натираємо сіллю і промиваємо під теплою водою, щоб позбавити від слизу. Далі дістаємо всі нутрощі, відрізаємо голову, плавники, хвіст і видаляємо зябра. Потім добре промиваємо рибу зсередини і нарізаємо її порційними шматочками.

Крок 2. Обвалюємо рибу зі всіх сторін у борошні. Сковороду добре прогріваємо, наливаємо туди олію, викладаємо миня солимо і перчимо його на смак.

Крок 3. Після того, як шматочки підсмажаться з одного боку, перевертаємо їх і знову трохи солимо.

Крок 4. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, нарізаємо тонкими кільцями і викладаємо їх зверху на рибу. Продовжуємо смажити, поки минь повністю не приготується.

Крок 5. Перекладаємо готовий минь на тарілку і подаємо до столу з картоплею в якості гарніру і свіжими овочами. Приємного апетиту!

Юшка з миня в домашніх умовах

Для початку вариться бульйон з кісток і голови. Потім туди додається картоплю, моркву, цибулю і все вариться до готовності овочів. Далі в суп відправляється риба і він вариться ще 15-20 хвилин. В кінці додаються спеції, вуха настоюється під кришкою і подається до столу. Виходить неймовірно смачно.

Час готування: 45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Минь – 1 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку очищаємо миня, обробляємо і нарізаємо порційними шматками. Також відрізаємо голову і видаляємо кістки (на цьому будемо варити бульйон).

Крок 2. Картопля очищаємо, добре промиваємо під проточною водою і нарізаємо його великими скибочками.

Крок 3. Морква промиваємо, очищаємо і нарізаємо кружечками або крупними кубиками.

Крок 4. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібним кубиком.

Крок 5. В підходящу каструлю відправляємо голову з кістками, заливаємо холодною водою, ставимо на вогонь і варимо бульйон. Додаємо туди картоплю, цибулю, моркву і варимо до готовності. Тепер відправляємо в суп шматочки риби і варимо все ще 15-20 хвилин. За 5 хвилин до готовності додаємо сіль, чорний мелений перець, лавровий лист, накриваємо каструлю кришкою і доводимо до готовності.

Крок 6. Розливаємо гарячу юшку з миня по тарілках і подаємо до столу на обід. Приємного апетиту!

Соковиті котлети з миня

Через м’ясорубку два рази прокручується філе миня з замоченим в молоці хлібом, цибулею та салом. Потім у фарш додається сіль, перець, яйця, після чого все добре перемішується і відбивається. Далі формуються котлети, які обвалюються в панірувальних сухарях і обсмажують на сковороді.

Час готування: 1 ч. 10 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Філе миня – 1 кг
  • Сало свиняче – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Батон пшеничний черствий – 200 гр.
  • Молоко – 200 мл
  • Сухарі панірувальні – 150 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Батон нарізаємо скибочками, перекладаємо їх у глибоку ємність і заливаємо молоком. Пшеничний м’якуш розминаємо виделкою і залишаємо так на 5-6 хвилин.

Крок 2. Філе миня обсушуємо на паперовому рушнику і пропускаємо його через м’ясорубку, чергуючи з размякшим батоном, очищеним цибулею і шматочками свинячого сала. Слід пропустити фарш через м’ясорубку ще раз, щоб він став ніжніше, а кісточки не відчувалися.

Крок 3. Тепер додаємо у фарш сіль з чорним меленим перцем за смаком. При бажанні, можна додати інші улюблені приправи.

Крок 4. В кінці додаємо два яйця, ретельно перемішуємо фарш руками, після чого відбиваємо його не менш 20 разів, щоб він став пишним і однорідним.

Крок 5. Змочуємо руки в прохолодній воді, набираємо столовою ложкою фарш і формуємо з нього акуратні котлети, які потім обвалюють у панірувальних сухарях з усіх боків.

Крок 6. На сковороді добре прогріваємо олію, викладаємо котлети і обсмажуємо з двох сторін по 3-4 хвилини. Посмажені котлети викладаємо на паперовий рушник, щоб з них стік зайвий жир.

Крок 7. Готові котлети з миня перекладаємо на тарілку і подаємо до столу зі свіжими овочами, зеленню і улюбленим гарніром. Приємного апетиту!

Минь з морквою і цибулею

Нарізаний минь обвалюється в борошні і обсмажується. Потім окремо смажиться цибуля з морквою і борошном. Далі туди наливається вода, викладається риба, яка поливається сметаною і все тушкується 15 хвилин. У підсумку виходить дуже смачне і ароматне блюдо на обід або вечерю.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Минь – 0.5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сметана – 200 гр.
  • Борошно – 0.5 склянки
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Вода – 1 склянка
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Миня очищаємо, видаляємо плавники, хвіст, голову і ретельно його промиваємо під проточною водою. Далі нарізаємо рибу порціонними шматками, кожен з яких розрізаємо навпіл. Перекладаємо миня в тарілку і посипаємо сіллю з чорним меленим перцем за смаком.

Крок 2. Далі рибу обвалюють у борошні з усіх сторін.

Крок 3. На сковороді добре прогріваємо олію, викладаємо миня і обсмажуємо його з двох боків до золотистої скоринки. Потім перекладаємо його на тарілку.

Крок 4. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо. Моркву очищаємо, промиваємо під проточною водою і натираємо на крупній тертці. На сковороді розігріваємо олію і спочатку обсмажуємо цибулю до прозорості. Потім додаємо моркву і продовжуємо обсмажувати. Далі додаємо 1 ст. л. борошна і перемішуємо.

Крок 5. Тепер вливаємо склянку води, ще раз перемішуємо, додаємо сіль і зверху викладаємо обсмажену рибу, яку поливаємо сметаною. Тушкуємо під кришкою на невеликому вогні 15 хвилин, в кінці додаємо зелень і подаємо готову страву до столу з улюбленим гарніром. Приємного апетиту!

Минь, запечений з овочами в духовці

Форма для запікання змащується олією і туди викладається картоплю. Зверху викладається частину смаженої цибулі з морквою і все заливається водою. Далі щільним шаром викласти обсмажену минь, що залишилася зажарка і все запікається протягом 40 хвилин.

Час готування: 1 год 10 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Минь охолоджений – 750-800 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Картопля – 5-6 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Борошно – 2-3 ст. л.
  • Масло рослинне – 3-4 ст. л.
  • Масло гірчичне – 1 ст. л.
  • Вода фільтрована – 1 склянка
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправа для риби – на смак.
  • Зелень свіжа – 0.5 пучка.

Процес приготування:

Крок 1. Миня очищаємо, видаляємо нутрощі, добре промиваємо під проточною водою і нарізаємо порційними шматочками.

Крок 2. Форму для запікання змащуємо 2 ст. л. рослинного масла і однією ложкою гірчичного.

Крок 3. Викладаємо туди нарізаний тонкими кружечками картоплю і посипаємо останній шар чорним меленим перцем і сіллю. Зверху видавлюємо пару зубчиків часнику, добре все перемішуємо і відставляємо в сторону.

Крок 4. В цей час розігріваємо на сковороді олію і обсмажуємо на ньому нарізану півкільцями цибулю і натерту на крупній тертці моркву до золотистого кольору. Перекладаємо готові овочі в тарілку.

Крок 5. Минь обвалюємо в борошні й обсмажуємо його на великому вогні до рум’яної скориночки з двох сторін.

Крок 6. На картоплю викладаємо половину смаженої цибулі з морквою і заливаємо все половиною склянки води.

Крок 7. Далі щільно викладаємо шматочки риби і посипаємо його приправою для риби.

Крок 8. Зверху викладаємо залишилася зажарку і відправляємо все в попередньо розігріту до 180 o с духовку на 40 хвилин. Розкладаємо готову страву по тарілках, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Смачний пиріг з миня в духовці

На пласт дріжджового тіста викладається обсмажений ріпчасту цибулю, далі філе миня, варені курячі яйця, зелений лук і все посипається сіллю з перцем. Пиріг закривається другою частиною тіста, краї защипываются, поверхню змащують маслом і виріб випікається протягом 30-35 хвилин.

Час готування: 55 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Минь – 1 кг
  • Тісто дріжджове – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цибуля зелена – 0.5 пучка.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку відмиваємо минь від слизу, після чого очищаємо його, обробляємо на філе і нарізаємо шматочками середнього розміру.

Крок 2. Відправляємо В каструлю курячі яйця, заливаємо водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо круто 10 хвилин. Потім заливаємо їх холодною водою і очистити від шкаралупи.

Крок 3. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, нарізаємо півкільцями і посипаємо сіллю. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому цибулю до золотистого кольору.

Крок 4. Половину дріжджового тіста розкачуємо у великий пласт і перекладаємо його на деко, посипаною борошном. Викладаємо на тісто ріпчасту цибулю, потім шар риби, яку посипаємо сіллю. Далі кладемо нарізані варені яйця, дрібно нарізану зелену цибулю і присипаємо все сіллю і перцем. Накриваємо начинку другим пластом тіста і щільно защипуємо краю. Всю поверхню пирога змащуємо рослинним маслом і відправляємо в розігріту до 170 o с духовку на 30-35 хвилин.

Крок 5. Готовий пиріг змащуємо замороженим вершковим маслом, накриваємо листом пергаментного паперу, рушником і даємо постояти таким чином при кімнатній температурі. Остигле виріб розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу з чаєм. Приємного апетиту!