Різотто класичне – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Класичне різотто не даремно вважається одним з найсмачніших страв, якими пишаються італійці. Ніжний, що тане в роті рис, ароматні морепродукти або курка, овочі, гриби – різотто можна приготувати практично з будь-яким топпінгом, а можна і без добавок: головне – це правильна технологія готування рису і неодмінно тертий сир.

Класичний рецепт домашнього різотто з куркою

Для класичного різотто з куркою зазвичай беруть філе, однак якщо хочеться додати страві більше аромату і соковитості, краще вибирати курячі стегна: м’ясо в них не менше ніжне, ніж в грудці, але куди більш соковите.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Рис арборіо 150 гр.
  • Куряче філе 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Біле сухе вино-50 мл
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 50 гр.
  • Олія оливкова 2 ст. л.
  • Масло вершкове 1 ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Петрушка ¼ пучка
  • Бульйон 1 ст. м’ясного

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати різотто за класичним рецептом, куряче філе промити і обсушити. Нарізати скибочками близько 1,5-2 див.
  2. Обсмажити в глибокій сковороді, додавши туди оливкова олія, щоб курячі шматочки придбали приємний золотистий відтінок.
  3. Курку викласти в окрему ємність, а замість неї в сковороду всипати подрібнену головку цибулі, зубчики часнику і вершкове масло. Готувати овочі, щоб стали прозорими, але не підсмажений.
  4. Влити в сковороду вино, дати йому трохи випаруватися, потім додати трохи бульйону. Всипати вказану кількість рису і добре перемішати, щоб зернятка рівномірно вкрилися утворилася рідиною.
  5. Коли вино з бульйоном вберуться, потрібно додати нову порцію рідини так, щоб вона покривала рис. Помішуючи, дочекатися, коли нова порція вбереться, і процедуру повторювати до тих пір, поки рис не буде готовий. Це можна зрозуміти з його особливою кремоподібної консистенції: він повинен бути дуже ніжним і танути в роті. В кінці готування страву потрібно приправити сіллю з перцем. Сир натерти на стружку, додати до різотто готові курячі шматочки і сир, швидко перемішати, дати сиру розплавитися пару хвилин під кришкою, посипати нарізаною петрушкою і подавати.

Класичне італійське різотто з морепродуктами

Морепродукти і рибний бульйон додають різотто чудові відпускні нотки. Краще брати свіжі розкрилися мідії, які під час приготування повинні розкритися. Розкрилися панцирі краще прибрати з страви. Неочищені морепродукти передають різотто набагато більше смаку і аромату.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Цибуля ріпчаста – ½ шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Рис арборіо – 150 гр.
  • Петрушка подрібнена – 1 ст. л.
  • Вино сухе біле – 150 мл
  • Креветка тигрова – 2 шт.
  • Лангустин – 2 шт.
  • Мідія свіжа – 10 шт.
  • Бульйон рибний – 400 мл
  • Перець білий мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець кайенский мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Цибулю дрібно порубати, зелень подрібнити будь-яким зручним способом, а часник розчавити, але не нарізати.

2. У глибокій сковороді або сотейнику обсмажити часник близько хвилини, щоб з’явився характерний апетитний аромат, а потім дістати його з масла: важливо, щоб він тільки віддав свій запах олії.

3. Після цього покласти в сковороду цибулю і готувати, постійно помішуючи, щоб з’явився красивий золотистий колір.

4. Всипати рис, який повинен бути сухим: попередньо промивати його не потрібно. Зернятка за хвилину-дві повинні стати прозорими. Після цього до крупі можна додати петрушку і влити сухе вино. Прогріти вміст сковороди, щоб алкоголь почав випаровуватися.

5. Викласти до рису морські інгредієнти і додати невелику порцію бульйону. Готувати різотто, постійно помішуючи і вливаючи наступну частину рідини лише після того, як вбереться перша. В кінці готування додати потрібну кількість солі і перцю, а також з обережністю – пекучий кайенский перець.

6. Перед подачею страви дістати з морепродукти, додати в рис трохи оливкової олії і швидко перемішати. Викласти на порційну тарілку крупу, зверху красиво розподілити морепродукти і подавати.

Покроковий рецепт приготування різотто з грибами

Гриби – дуже хороший інгредієнт для різотто, а особливо ароматним воно виходить, якщо використовувати лісові гриби. Важливо готувати їх з часником, так виходить максимально смачне блюдо. Морська сіль і мелений перець відтінки підкреслять грибного смаку.

Час готування: 1 година 45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гриби свіжі – 750 гр.
  • Рис арборіо – 300 гр.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Гриби білі сухі – 60 гр.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Часник – 5 зуб.
  • Бульйон курячий – 750 мл
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль морська – за смаком.

Процес приготування:

1. Висушені гриби залити гарячою водою і настоювати близько півгодини, потім воду злити, а гриби нарізати досить великими шматочками.

2. Свіжі гриби (печериці, лісові) залити холодною водою в глибокій ємності, щоб промити, а потім викласти на паперовий рушник і дати стекти залишкам води. Гриби нарізати скибочками розміром не більше 2 див.

3. У сотейнику або глибокій сковороді обсмажити шматочки свіжих грибів, додавши оливкова олія.

4. Очищені цибулю і часник дрібно порубати, додати до грибів спочатку половину порції подрібненого часнику, готувати 1 хвилину, потім додати сіль і мелений перець і продовжувати обсмажувати ще 4 хвилини.

5. В іншу глибоку жароміцну ємність викласти вершкове масло, і коли воно розм’якшиться, висипати туди ж шматочки цибулі. Готувати його до того моменту, поки він не придбає прозорість. До підготовленого цибулі викласти скибочки сухих грибів і другу порцію часнику, готувати все разом на невеликому вогні близько 1 хвилини, а потім всипати рис. Все добре перемішати.

6. Додавати в рис курячий бульйон невеликими порціями, щоб рідина повністю вбиралася зернятками, а потім вливати ще трохи бульйону. Готувати, постійно помішуючи, поки маса не стане ніжною і тане в роті. Спробувати і при необхідності підсолити і поперчити. Важливо не забувати, що у страву ще буде входити сир, вже містить сіль, тому приправляти потрібно з обережністю.

7. Сир натерти на спеціальній тертці або звичайної дрібної, петрушку подрібнити. Перед подачею змішати різотто з грибною масою, додати сир, петрушку і ще трохи вершкового масла, подавати, як тільки сир почне плавитися.

Як приготувати різотто з овочами в домашніх умовах?

До вегетаріанського різотто можна додавати практично будь-які овочі, виходячи з власних уподобань. Краще вибирати інгредієнти з яскравим забарвленням: так страва буде виглядати апетитніше.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Рис круглозернистий (арборіо) – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець солодкий – 200 гр.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Кукурудза консервована – 150 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень свіжа (петрушка, базилік, майоран) – за смаком.
  • Сир твердий – 100 гр.

Процес приготування:

1. Зерна рису добре промити, щоб вода стала прозорою. Залити крупу чистою питною водою, довести до кипіння і готувати близько 12 хвилин, злегка підсолюємо.

2. Цибулю нарізати так, щоб вийшли гарні півкільця, моркву – кубиками або полукружками.

3. З перцю витягти насіння і внутрішні прожилки і подрібнити великим кубиком.

4. У глибокій сковорідці обсмажити моркву з цибулею, додавши до них трохи оливкової олії, потім кладемо туди ж перець. Готуємо кілька хвилин.

5. Перекласти овочі рис і консервовану кукурудзу. Добре перемішати, додати сіль, якщо треба, всипати тертий сир і подрібнену зелень. Подавати, як тільки сир почне плавитися.

Простий і дуже смачний рецепт різотто з креветками

дуже Смачна страва з рису з креветками, окрасою якого стає гострий пармезан і білий перець, який підкреслює смак морепродуктів. В різотто поєднуються різні структури – ніжний, що тане рис і щільні солодкуваті креветки.

Час приготування: 1 година 20 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Рис арборіо – 250 гр.
  • Креветки – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Вино біле сухе – 50 мл
  • Сир пармезан – 50 гр.
  • Кріп подрібнений – 2 ст. л.
  • Петрушка подрібнена – 2 ст.л.
  • Базилік свіжий – 1 пучок.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець білий мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Креветки очищаються, панцирі та голови складаються в сотейник і обсмажуються, поки не почервоніють. Потім вони заливаються водою, їх потрібно підсолити і варити близько 20 хвилин, а потім бульйон проціджують.

2. Очищені часникові зубчики подрібнюються, змішуються з оливковою олією, і цією сумішшю намазуються креветки, щоб вони промариновались. Потрібно залишити морепродукти на 20 хвилин.

3. Цибулю нарізати дуже дрібними кубиками і пассеруется з додаванням оливкової олії приблизно 5 хвилин. Потім туди ж додається рис, слід його перемішати і потримати на невеликому вогні пару хвилин, щоб зернятка стали прозорими.

4. Рис вливається вино і, помішуючи, потрібно випаровувати його близько 5-6 хвилин.

5. Як тільки вино вбереться, маленькими порціями додається креветочний бульйон, рис постійно помішується, щоб він рівномірно насичують рідиною. Як тільки вся порція бульйону вбереться, додавати нову його порцію. Тримати різотто на вогні близько 20 хвилин, поки зерна не стануть ніжними і тануть у роті.

6. Зелень дрібно нарізається, додається до рису, слідом потрібно покласти м’ясо креветок, приправити за смаком сіллю і перцем, і потримати ще близько 5 хвилин на дуже слабкому вогні.

7. В різотто всипається подрібнений сир, перемішують, витримують кілька хвилин і подається порційно. Приємного апетиту!

Домашнє різотто з сушеними білими грибами

Сушені білі гриби володіють дивовижним смаком і неймовірно яскравим ароматом, який легко вбирається рисом. Виходить ніжне поживна страва з надзвичайно насиченим смаком, який до того ж підходить для тих, хто не їсть м’ясо чи дотримується посту.

Час приготування: 2 години 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Рис арборіо – 2 склянки
  • Гриби білі сушені – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Бульйон м’ясний – 1,4 л
  • Вино сухе біле – 1 ст.
  • Масло вершкове – 4 ст. л.
  • Масло оливкове «екстра вірджин» — 1 ст. л.
  • Шафран мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Гриб білий свіжий або морожений для подачі – 1 шт.
  • Сир пармезан – за смаком.

Процес приготування:

1. Гриби переберіть і залийте 1 ст. гарячого бульйону, залиште на 1,5 год, а потім гриби дістаньте, а ароматну рідину влийте в бульйон, що залишився, який потрібно нагріти до кипіння і тримайте на мінімальному вогні весь час приготування різотто. Гриби наріжте невеликими скибочками.

2. Змішайте 3 ст. л. вина з шафраном і залиште на 20 хвилин.

3. У сотейнику з товстим дном змішайте оливкова і вершкове масло і обсмажте в них цибулю, нарізану дуже дрібно, поки він не розм’якшиться, на що буде потрібно приблизно 5-7 хвилин. Потім всипте до цибулі рис і потримати на вогні, помішуючи, 3 хвилини, щоб зерна стали прозорими.

4. Влийте до рису решту вина і трохи бульйону, готуйте, помішуючи, поки рідина не вбереться. Потім додайте потроху бульйон і готуйте рис до тих пір, поки він не стане ніжним і повністю не просочиться бульйоном. Це, як правило, потрібно близько 25 хвилин безперервного приготування з помішуванням. В кінці різотто приправте, додавши сіль і перець, а також влийте вино з шафраном і гриби.

5. Зніміть сотейник з вогню, додайте до рису вершкове масло і тертий сир, перемішайте і залиште на кілька хвилин. При подачі прикрасьте скибочками білого гриба.

Різотто з куркою і грибами у вершковому соусі

Курка, цибуля-порей та гриби відмінно доповнюють ніжний рис, вино надає страві легку кислинку, а шафран – насичений золотистий відтінок. Важливо дати страві постояти хоча б хвилину після додавання сиру, щоб він розплавився і рівномірно розподілився по різотто.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Рис арборіо або карнаролі – 300 гр.
  • Бульйон курячий – 2 л
  • Філе куряче – 1 шт.
  • Печериці свіжі – 300 гр.
  • Масло вершкове – 110 гр.
  • Вино сухе біле – 100 мл
  • Цибуля-порей – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Шафран мелений – ¼ ч. л.
  • Сир пармезан або грана падано – 80 гр.
  • Паприка мелена – 2 щіпки.
  • Перець чорний мелений – 1/3 ч. ложки
  • Сіль дрібна морська – за смаком.
  • Масло оливкове – для смаження.

Процес приготування:

1. Вимиті і обсушені печериці нарізаємо тонкими скибочками і смажимо на оливковій олії, додаємо до грибів мелену паприку і перець, тушкуємо 5 хвилин, а в кінці приготування злегка солимо.

2. Шафран всипаємо в 2 столові ложки сухого вина, пармезан або грана падано потрібно потерти, а вершкове масло розрізаємо на шматочки не більше 1 див.

3. Курку нарізаємо скибочками і окремо обсмажуємо в оливковій олії, щоб шматочки підрум’янилися. Поперчити і додамо трохи солі.

4. Цибулю-порей і звичайний ріпчаста цибулю нарізаємо дуже дрібно, моркву подрібнюємо за допомогою кухонного комбайна або блендера.

5. Половину порції вершкового олії в сотейнику розтоплюємо на дуже маленькому вогні, висипаємо два види цибулі і готуємо близько 7 хвилин, щоб він знайшов прозорість, але не пересмажився. Додаємо туди ж моркву і роздавлений, але цілий зубчик часнику.

6. У базу з овочів всипаємо рис, добре перемішуємо і чекаємо, поки масло не вбереться в зернятка. Вливаємо вино і прогріваємо близько 5 хвилин, щоб алкоголь випарувався.

7. Після цього поступово, невеликими порціями потрібно вливати в рис бульйон і тут же його перемішувати, щоб рідина рівномірно вбиралася в крупу. Продовжувати готувати в такому режимі близько 15-18 хвилин.

8. Приблизно через 10 хвилин з початку додавання бульйону до рису додаємо гриби, курку і вино з шафраном, добре перемішуємо і продовжуємо підготовку.

9. Знімаємо різотто з плити і для смаку додаємо сир і кубики вершкового масла, дуже інтенсивно перемішуємо, додаємо сіль, якщо потрібно, і розкладаємо по глибоким підігрітим тарілках. Подавати страву потрібно негайно. Насолоджуйтесь!

Класичний рецепт приготування різотто в мультиварці

Для тих, у кого немає можливості контролювати приготування цього різотто на плиті, можна скористатися мультиварка: страва виходить не менш ніжним і тане в роті, і при цьому пристрій готує його самостійно.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Рис круглих сортів (арборіо) – 400 гр.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Бульйон (овочевий, курячий) – 1 л
  • Часник – 2 зуб.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вино біле сухе – 2 склянки
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Селера (корінь) – ½ шт.
  • Сир пармезан – 100 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. В жароміцної посуді з товстим дном потрібно попередньо обсмажити зернятка рису з додаванням невеликої кількості рослинного масла.

2. У ємності мультиварки з’єднати вершкове і рослинне масла, подрібнені цибулю, часник і корінь селери і поставити на режим «Смаження», регулярно помішуючи, щоб овочі розм’якшилися, але не пересмажились.

3. Всипати до овочів рис і продовжити готувати в режимі «Смаження», щоб зернятка придбали прозорість.

4. Влити до вмісту мультиварки вино і готувати в режимі «Гасіння» при відкритій кришці, поки вино не вбереться і не зникне запах алкоголю.

5. Влити в чашу пристрою 1,5 склянки бульйону, перемішати і продовжити готувати в режимі «Гасіння». Якщо потрібно підливати рідина, робити це невеликими порціями, спробувати крупу на сіль і додати, якщо потрібно. Не варто забувати, що страва буде входити сир, тому краще трохи недосолити страву на цьому етапі.

6. Як тільки рис досягне потрібної консистенції – ніжний зовні з легкої твердістю всередині зерняток – аль денте, всипати до нього сир, перемішати і потримати в мультиварці ще пару хвилин. Після цього розкласти по підігрітим тарілках і подавати.